«Η κυβέρνηση δε θα πρέπει να τσιμπήσει στην παγίδα της ΝΔ και να παρασυρθεί σε σκυλοκαυγά λάσπης», δηλώνουν -ανώνυμα- σε αστικές φυλλάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενα τον κίνδυνο να επικρατήσει η αντίληψη «όλοι ίδιοι είναι» και να αποκρυβεί από τη μια το έργο της κυβέρνησης και από την άλλη το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του Μητσοτάκη. Ο υφυπουργός Πιτσιόρλας μίλησε επώνυμα και με σαφή υπαινιγμό για την τακτική του Μαξίμου: «Πρέπει να αφήσουμε πίσω γυναίκες και συγγενείς και να μπούμε σε άλλο πεδίο».
Είναι πολύ αργά για δάκρυα. Ισως και για αλλαγή τακτικής. Τη σκανδαλολογία την επέλεξε ο μηχανισμός προπαγάνδας του Μαξίμου, ως αιχμή του δόρατος της τακτικής του, εκτιμώντας ότι η ΝΔ και προσωπικά ο Μητσοτάκης είναι τόσο «τρύπιοι» που θα μπορούν να τους δίνουν διαδοχικά χτυπήματα. Ηταν στην τελευταία αντιπαράθεσή τους στη Βουλή που ο Μητσοτάκης χτυπιόταν σαν θυμωμένο παιδάκι στο βήμα, λέγοντας στον Τσίπρα, που χαμογελούσε σαρδόνια: «σας απαγορεύω να μιλήσετε ξανά για τη σύζυγό μου». Λες και είναι σε θέση να απαγορεύσει οτιδήποτε.
Θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικός ο Τσίπρας εκείνη τη μέρα, γιατί ο Μητσοτάκης (που κατά τα άλλα… απαγόρευε κάθε αναφορά στη σύζυγό του) πέταξε την προειδοποιητική βολή: «Να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα αν έχει συγγενή που έχει ρυθμίσει τα δάνειά του και με τι προνομιακούς όρους». Ο Τσίπρας μάλλον κατάλαβε «για ποιον χτυπούσε η καμπάνα» και στην τριτολογία του, αφού είπε ότι αυτός… «δεν έριξε λάσπη στον ανεμιστήρα», αναρωτήθηκε ρητορικά: «Ποιοι είναι αυτοί στην οικογένειά μου, γιατί δεν τους λέει;». Και συνέχισε, φυσικά, με Μαρέβα, σπάζοντας… την απαγόρευση: «Μου απαγόρευσε να αναφερθώ στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του. Αν όμως off shore της δικής μου συζύγου είχε χρηματοδοτηθεί με 850 χιλιάδες ευρώ από επιχειρηματία, θα ήταν μείζον θέμα για τη δημοκρατία και την πολιτική ζωή του τόπου. Ποιος είναι ο επιχειρηματίας και η offshore που με 850 χιλιάρικα χρηματοδοτεί την σύζυγο του κ. Μητσοτάκη και τον ίδιο και χρηματοδοτεί το “Πρωτο Θέμα“ με οκτώ εκατ. ευρώ; Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε. Στις γαλλικές εκλογές ο υποψήφιος της δεξιάς απεσύρθη γιατί η σύζυγός του ήταν σε μια θέση αργομισθίας και έπαιρνε κανά δυο χιλιάρικα το μήνα».
Η απάντηση ήρθε εντός διημέρου από το «σύστημα Μαρινάκη», με το δημοσίευμα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των αδερφών του Τσίπρα. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των καταγγελλόμενων, οι εντυπώσεις μένουν και, φυσικά, κάθε άλλο παρά υπέρ του Τσίπρα είναι. Η ιστορία με το δάνειο καλύπτεται τσάτρα-πάτρα με το μανδύα της νομιμότητας (όλοι αναρωτιούνται, όμως, αν άλλοι μικροί και μεσαίοι καπιταλιστές έχουν τέτοια μεταχείριση από το τραπεζικό σύστημα). Η ιστορία με την πλαστή βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, όμως, δεν καλύπτεται με τίποτα.
Ο Τσίπρας βρέθηκε πιασμένος στο ίδιο δόκανο στο οποίο μέχρι τώρα έπιανε τους αντιπάλους του. Στο δόκανο της οικογενειακής ευθύνης. Ο Μητσοτάκης δεν έχει κανένα πρόβλημα να παρουσιάζεται σαν… αρχάγγελος της εντιμότητας. Χρόνια το κάνει αυτό η οικογένεια Μητσοτάκη. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Εκείνο που επιδιώκει είναι να τραβήξει και τον Τσίπρα δίπλα του, στερώντας του το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα». 'Η κόβεις τη σκανδαλολογία ή θα βυθιστούμε παρέα στη λάσπη, είναι το μήνυμα που -εμμέσως πλην σαφώς- στέλνει. Μέχρι, όμως, να παρέμβουν οι «κυανόκρανοι», η λασπομαχία θα συνεχιστεί χωρίς έλεος και από τις δυο πλευρές.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι και η Κουμουνδούρου και το Μαξίμου δεν προσπάθησαν να κρατήσουν αποστάσεις από τα αδέρφια του Τσίπρα και την εργολαβική επιχείρησή τους, κατακεραυνώνοντας την «οικογενειακή ευθύνη». Αντίθετα, ανέλαβαν υπό την υπεράσπισή τους την εταιρία των Τσιπραίων και προσπάθησαν να αντεπιτεθούν με «Κήρυκα» Χανίων, «οικογενειακές offshore», offshore «αγνώστων επιχειρηματιών» που «χρηματοδότησε με 800.000 ευρώ τη χρεοκοπημένη εταιρία της συζύγου του» κτλ. Αξιο προσοχής το γεγονός είναι ότι το Γραφείο Τύπου του Μαξίμου χρησιμοποίησε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, σαν ο Τσίπρας να είναι μέτοχος της οικογενειακής εργολαβικής επιχείρησης: «Πού μπορούμε να βρούμε κι εμείς τα κορόιδα (…) για να μη μπαίνουμε στο κόπο να ρυθμίζουμε, νομίμως, δάνεια που η κρίση μας δυσκόλεψε να αποπληρώσουμε;»!
Εκείνο που βγάζει μάτι, όμως, είναι ότι οι πρώτες αυτές ανακοινώσεις των συριζαίων περιορίζονταν να αναφέρονται στο νόμιμο της ρύθμισης του δανείου των Τσίπρα δεν έλεγαν κουβέντα για τη δικαστική πτυχή της υπόθεσης. «Πώς να εξισώσεις εκείνον που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με την κρίση, και ρυθμίζει διαφανώς το δάνειό του, με κείνον που χρηματοδοτείται από ύποπτες offshore, δεν πληρώνει δεκάρα τσακιστή για τα δανεικά του, και εξασφαλίζει σκανδαλώδεις ρυθμίσεις;», έγραφε η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, πλήρως ευθυγραμμισμένη μ' αυτή του Μαξίμου.
Και τα αδέρφια Τσίπρα (Δημήτριος και Ζανέτ), στη σύντομη δήλωσή τους, με την οποία προανήγγειλαν (ή απλώς απειλούσαν;) ότι οι «αθλιότητες, λασπολογίες και χυδαιότητες» θα αντιμετωπιστούν «στα αρμόδια δικαστήρια, όπου κάθε νομοταγής πολίτης μπορεί να προσφύγει», δεν είπαν κουβέντα για την ουσία της υπόθεσης. Μόνο ο δικηγόρος τους Γιάννης Μαντζουράνης φρόντισε να διευκρινίσει ότι δεν υπήρξε παραγραφή ποινής, αλλά παραγραφή του αδικήματος.
Αν μη τι άλλο, θα περίμενε κανείς να δοθούν εξηγήσεις για μια υπόθεση που «βρομάει» (το επιεικέστερο που μπορεί να πει κανείς) και έχει ως εξής. Το 2012 η εταιρία ΔΙΟΔΟΣ ΟΕ των Τσίπρα θέλησε να πάρει μια εργολαβία ύψους 1,1 εκατ. ευρώ από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Οπως συνηθίζεται, κατέθεσε αρχικά φωτοαντίγραφο ασφαλιστικής ενημερότητας για τον μηχανολόγο μηχανικό Γεώργιο Τσίπρα (ο οποίος πλέον είναι στέλεχος της κυβέρνησης, πρώην γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών και από τον περασμένο Νοέμβρη προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της γενικής γραμματείας Πρωθυπουργού) και στη συνέχεια, όταν πήρε την εργολαβία, το πρωτότυπο της ασφαλιστικής ενημερότητας. Οι αρμόδιοι της περιφέρειας διαπίστωσαν ότι τα δύο έγγραφα, μολονότι φέρουν τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου και την ίδια ημερομηνία, είναι εμφανώς διαφορετικά. Υποψιάζονται πλαστογραφία, απευθύνονται στο ΤΣΜΕΔΕ και αυτό τους ενημερώνει εγγράφως ότι το 2012 δεν είχε εκδοθεί καμιά βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας για τον Γεώργιο Τσίπρα και πως ο συγκεκριμένος αριθμός πρωτοκόλλου αναφέρεται στην ίδια ημερομηνία του 2010!
Η υπόθεση παίρνει τη δικαστική οδό, είναι προφανώς σοβαρή (το συμβατικό αντικείμενο είναι πάνω από 150.000 ευρώ, άρα μιλάμε για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος), γι' αυτό και οι αδελφοί Τσίπρα προσλαμβάνουν ως νομικό παραστάτη έναν από τους πιο γνωστούς ποινικολόγους, τον Γιάννη Μαντζουράνη. Δεν ξέρουμε τις διαδικασίες της προδικασίας, πάντως η ποινική δίωξη ασκείται στις 30.6.2015. Επί κυβέρνησης Τσίπρα δηλαδή. Το αδίκημα υποβιβάζεται σε πλημμέλημα! Στον τότε γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ Γιώργο Τσίπρα δεν ασκείται καμιά δίωξη, μολονότι ως πλαστογραφημένη φέρεται δική του βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας. Δίωξη ασκείται μόνο στον διαχειριστή της ΔΙΟΔΟΣ ΟΕ Δημήτρη Τσίπρα (αδερφό του πρωθυπουργού). Για πλημμέλημα, όμως, μολονότι πρόκειται για καραμπινάτο κακούργημα, αφού η πλαστογραφία έγινε για την ανάληψη εργολαβίας από το Δημόσιο ύψους 1,1 εκατ. ευρώ! Οταν η υπόθεση φτάνει στο ακροατήριο, τον Σεπτέμβρη του 2017, αλλάζει πάλι ο χαρακτηρισμός του αδικήματος. Από το άρθρο 216§1 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών (η οποία θεωρητικά μπορεί να φτάσει μέχρι το ανώτερο όριο της φυλάκισης, που είναι πέντε χρόνια), υπάγεται στο άρθρο 217, που προβλέπει ότι «όποιος με σκοπό να διευκολύνει την άμεση συντήρηση, την κίνηση ή την κοινωνική πρόοδο αυτού του ίδιου ή άλλου καταρτίζει πλαστό ή νοθεύει πιστοποιητικό ή μαρτυρικό ή άλλο έγγραφο που μπορεί να χρησιμεύσει συνήθως για τέτοιους σκοπούς ή εν γνώσει του χρησιμοποιεί τέτοιο πλαστό ή νοθευμένο έγγραφο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή». Εχει στο μεταξύ μεσολαβήσει ο νόμος Παρασκευόπουλου (Ν. 4411/2016), που προβλέπει την εξάλειψη του αξιόποινου των πλημμελημάτων που διαπράχθηκαν μέχρι 31.3.2016 και προβλέπουν ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών. Ετσι, σε συνδυασμό με την υπαγωγή στο άρθρο 217 ΠΚ, ο Δ. Τσίπρας δε δικάζεται, λόγω εξάλειψης του αξιόποινου (είναι ένα είδος παραγραφής).
Αυτά είναι τα γεγονότα, βάσει των οποίων μπορεί ο καθένας να εξάγει τα συμπεράσματά του. «Είχε καλό δικηγόρο και τον καθάρισε» λέει ο ένας. «Σιγά, αν δεν ήταν αδερφός του πρωθυπουργού, θα σου 'λεγα εγώ αν θα καθάριζε» λέει ο άλλος. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι συντριπτικά πιο πολλοί και σ' αυτούς ποντάρει η ΝΔ. Επιτέλους, βρήκαν τον Τσίπρα «μπόσικο» σ' ένα ζήτημα και προσπαθούν να ρεφάρουν για όσα τους έχει σούρει για το πόθεν έσχες του Κούλη και την offshore της Μαρέβας, για τα δάνεια του «Κήρυκα» Χανίων και τα τηλεφωνικά κέντρα της Siemens. Το γεγονός ότι ο Τσίπρας ανέλαβε την υποστήριξη των αδερφών του και διατηρεί στο Μαξίμου τον ξάδερφο, διευκολύνει τη ΝΔ να αναπτύξει την προπαγάνδα της. Είμαστε σίγουροι ότι θα τη φτάσει μέχρι τη Βουλή.