Οποιος παρακολούθησε τα διαδραματισθέντα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Παπούλια στην Κύπρο έμεινε με την εντύπωση ότι εκείνο που ενδιαφέρει σ’ αυτή τη φάση την ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι να μην εκδηλωθεί άμεσα κάποια πρωτοβουλία από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, που θεωρείται σίγουρο ότι θα κολλήσει τον Παπαδόπουλο στον τοίχο. Κι όχι μόνο να μην εκδηλωθεί πρωτοβουλία από τον Ανάν, αλλά να γίνουν κάποιες κινήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα στριμώξουν την Τουρκία.
Εχει τις πλάκες της καμιά φορά η διεθνής διπλωματία. Χρόνια ολόκληρα πάσχιζε η Τουρκία να αναγορεύσει το Κυπριακό σε διμερές θέμα, αρνούμενη τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ, επειδή τα ψηφίσματά του δεν τη βόλευαν. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά υποστήριζε ότι το Κυπριακό δεν είναι διμερές θέμα, αλλά διεθνές θέμα εισβολής και κατοχής μιας ανεξάρτητης χώρας, που πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Τώρα, είναι η Τουρκία που καταγγέλλει τους Ελληνοκύπριους ότι «προσπαθούν να μεταφέρουν το Κυπριακό από τα Ηνωμένα Εθνη στην ΕΕ» και τους καλεί «να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις και τις προσδοκίες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών» (δηλώσεις του Ναμίκ Ταν, εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ).
Η ΕΕ, όμως, δεν έχει καμιά όρεξη να φορτωθεί το Κυπριακό. Της αρκούν τα άλλα προβλήματά της. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει και το Κυπριακό στις σχέσεις της με την Τουρκία, που αναμένεται να περάσουν από σαράντα κύματα, θα το κάνει, με μέτρο όμως και χωρίς να φιλοδοξεί να αναλάβει τη λύση του προβλήματος. Το θεωρεί απλώς ένα διαπραγματευτκό χαρτί στα παζάρια με την Τουρκία, αλλά και στα παζάρια μεταξύ των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Αρκεί να θυμηθούμε πώς χειρίστηκε πρόσφατα το ζήτημα η Γαλλία. Με την περίφημη δήλωση Ντε Βιλπέν, που ξεσήκωσε θύελλα ενθουσιασμού σε Αθήνα και Λευκωσία, η οποία μεταβλήθηκε σε βαθιά απογοήτευση, όταν η Γαλλία τα βρήκε παρασκηνιακά με την Αγγλία και παρεχώρησε λευκή ψήφο στους χειρισμούς του Μπλερ.
Από πλευράς ΟΗΕ δεν έχουμε ειδήσεις σχετικά με το αν ο Κόφι Ανάν σκοπεύει σχετικά σύντομα να αναλάβει νέα πρωτοβουλία. Εχουμε, όμως, άλλη, πιο σημαντική είδηση. Την πρόσκληση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει ότι οι Αμερικάνοι σύντομα θα σπρώξουν τον Ανάν σε νέα πρωτοβουλία (μπορεί να καθυστερήσουν με καμιά νέα παραγγελία πολεμικών αεροσκαφών από την Αθήνα). Το φυσάνε και δεν κρυώνει στη Λευκωσία, γιατί καταλαβαίνουν ότι ο κλοιός στενεύει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η πρόσκληση Ταλάτ στις ΗΠΑ δεν συμβάλλει στη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών και οι Αμερικάνοι… έπαθαν σύγκρυο από τη σκληρότητα της δήλωσης. Αυτοί σήμερα θέλουν να ενισχύσουν τη συμμαχία τους με την Τουρκία, βάζοντας στην άκρη το Κυπριακό.