Κατόπιν εορτής και καθώς τα διαγνωσμένα κρούσματα covid-19 ξεπερνούν τα 300 την ημέρα, ενώ οι ΜΕΘ της Αττικής γέμισαν (είναι θέμα λίγων ημερών να ξεπεραστεί το όριο των 100 διασωληνωμένων, που ουδέποτε είχε ξεπεραστεί κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας), όλοι άρπαξαν από ένα… καμπανάκι κινδύνου και το χτυπούν μανιωδώς. Ακόμα και αυτοί (ή μάλλον: πρωτίστως αυτοί) που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό το πισωγύρισμα, που οφείλεται καθαρά στο άνοιγμα στον τουρισμό. Αναφερόμαστε στα κυβερνητικά στελέχη και στους ειδικούς της κρατικής επιτροπής, που ακόμα και τώρα επιμένουν ότι ο τουρισμός δεν έπαιξε κανένα ρόλο, κάνοντας ένα γελοίο και άθλιο παιχνίδι με τους αριθμούς.
Και όμως, ακόμα και από τότε που φάνηκε ότι τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και πως το δεύτερο κύμα εξελίσσεται πέρα από κάθε έλεγχο, αρκούνται σε αποσπασματικά μέτρα, τα οποία δεν εντάσσονται σε μια στρατηγική, αλλά έχουν το χαρακτήρα της ζαριάς: βλέποντας και κάνοντας.
Υπάρχουν μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ήδη παρθεί, προκειμένου να υπάρξει ένας σημαντικός φραγμός στη διάδοση του ιού.
- Να κλείσουν άμεσα τα σύνορα στον τουρισμό και να επανέλθει το καθεστώς που ίσχυε την περίοδο του lockdown: είσοδος στη χώρα μόνο για ειδικούς λόγους, υποχρεωτικό τεστ σε όλους στην πύλη εισόδου, καραντίνα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα, υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για όσους είναι θετικοί.
- Να σπάσουν άμεσα τα τμήματα των σχολείων ώστε κανένα να μην έχει περισσότερους από 15 μαθητές. Να επιταχτούν κτίρια και να προσληφθούν άμεσα εκπαιδευτικοί για να λειτουργήσουν τα επιπλέον τμήματα που θα δημιουργηθούν.
- Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα οποία γίνεται το αδιαχώρητο τις ώρες αιχμής. Σε περιόδους απεργιών, έβαζαν τουριστικά λεωφορεία να παίξουν απεργοσπαστικό ρόλο (μέχρι και τα φορτηγά του στρατού έβαλαν κάποτε). Να επιτάξουν άμεσα τον τεράστιο στόλο των τουριστικών λεωφορείων και να τα βάλουν στις αστικές γραμμές, πυκνώνοντας παράλληλα τα δρομολόγια και ελέγχοντας τη χωρητικότητα στα μέσα σταθερής τροχιάς.
- Κλείσιμο των εκκλησιών, ώστε να σταματήσει ο συγχρωτισμός ηλικιωμένων και η μετάληψη με το ίδιο κουτάλι. Δεν μπορεί να απαγορεύουν τα επισκεπτήρια στα γηροκομεία, να κλείνουν τα ΚΑΠΗ και την ίδια στιγμή να αφήνουν τον κόσμο να μαζεύεται στους κλειστούς χώρους των εκκλησιών και να μεταλαβαίνει.
Αυτά είναι μερικά κομβικά μέτρα που θα έπρεπε ήδη να έχουν παρθεί, ώστε να φανεί αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα (πλέον είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν) και ποια πρέπει να είναι αυτά.
- Και βέβαια, πολλαπλασιασμός των τεστ (μόνο μοριακά τεστ και όχι τα rapid tests που κουβάλησαν, για να τους έρθει πιο φτηνά και για να λειτουργήσουν ως διαφημιστές της αμερικάνικης φαρμακοβιομηχανίας). Τα τεστ, εκτός του ότι δίνουν καλύτερη υγειονομική εικόνα, βάζουν σε κίνηση τον ίδιο τον κόσμο, που παίρνει μέτρα κοινωνικής απόστασης, παύοντας να μεταδίδει άθελά του τον ιό.
- Αναφερόμαστε μόνο σε μερικά άμεσα οριζόντια μέτρα, αφήνοντας έξω το δημόσιο σύστημα υγείας που εξακολουθεί να παραμένει στην κατάσταση που ήταν. Θα αναφερθούμε σ’ αυτό αναλυτικά σε άλλο σημείωμα.
- Επίσης, δεν αναφερόμαστε καθόλου στους χώρους εργασίας, όπου βασιλεύει ο νόμος των αφεντικών. Το κράτος έβγαλε κάποια πρωτόκολλα και καθάρισε. Ποιος ελέγχει την εφαρμογή τους; Οι ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους; Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φροντίσουν –όσο μπορούν- να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (όχι μόνο μάσκες αλλά και αποστάσεις). Κι αν δεν μπορούν να αντιδράσουν άμεσα, επειδή καραδοκεί η απόλυση, ας φροντίσουν να καταγγέλλουν ό,τι πέφτει στην αντίληψή τους.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με συνυπεύθυνη την κρατική επιστημονική επιτροπή, έχει εγκληματίσει σε βάρος του ελληνικού λαού. Οπως και κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, έτσι και τώρα σέρνεται πίσω από τον ιό, υπό χειρότερους μάλιστα όρους, καθώς κατέστρεψε ό,τι είχε κερδηθεί από το lockdown και έχει χαθεί κάθε έλεγχος.
Για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους, πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να μην τους αφήσουμε την πρωτοβουλία, γιατί θα το πληρώσουμε διπλά.