Είχε προηγηθεί μια πεντάωρη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς την παρουσία του Τσίπρα, αλλά με την παρουσία του Κατρούγκαλου, που παρουσίασε στους κυβερνητικούς βουλευτές το σχέδιό του και απάντησε στις ερωτήσεις τους. Τα ΜΜΕ μίλησαν για «πεντάωρο μασάζ Κατρούγκαλου στους βουλευτές», αλλά εμείς δεν τα πιστεύουμε αυτά τα πράγματα. Εμείς πιστεύουμε ότι έγινε μια ειλικρινής συζήτηση ανάμεσα σε ανθρώπους που είναι αριστεροί και διακατέχονται από τον ίδιο πόθο για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οπως είπε και η Αφρ. Θεοπεφτάτου, «από τη συζήτηση, τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις επισημάνθηκαν σημεία που απαιτούν περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, όπως εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών».
Αυτό είναι λοιπόν. Υπάρχουν κάποια ζητήματα που χρειάζονται «περαιτέρω τεχνική επεξεργασία». Προσέξτε: τεχνική, όχι τίποτ’ άλλο. Και κορυφαίο απ’ αυτά τα ζητήματα είναι οι εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών. Ολως τυχαίως, αυτό είναι και το μοναδικό ζήτημα που απασχολεί τη «δημόσια συζήτηση» από τότε που δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο Κατρούγκαλου. Μια μέρα μετά το «μασάζ» στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κατρούγκαλος δέχτηκε «εκπροσώπους επιστημονικών φορέων» (οι οποίοι δεν κατονομάστηκαν στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας), με τους οποίους «συζήτησε τη δικαιότερη κατανομή των εισφορών των Ελεύθερων Επαγγελματιών και των Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων με βάση το σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης». Συμφώνησαν να δημιουργήσουν «τεχνική Επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων και των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για την εξειδίκευση των προτάσεων». Fast track διαδικασία, «γιατί –όπως είπε ο Κατρούγκαλος- έρχονται οι θεσμοί. Δεν μπορεί να παραταθεί αυτή η συζήτηση περισσότερο και ούτως ή άλλως νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να συμφωνήσουμε». Οπότε, αν υπάρξει κάποια συμφωνία στο ζήτημα των εισφορών των ελευθεροεπαγγελματιών, θα ησυχάσει και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία αυτό είναι το μείζον ζήτημα που χρειάζεται «περαιτέρω τεχνική επεξεργασία».
Και οι συντάξεις των εργατών και των άλλων μισθωτών που μετατρέπονται σε οικτρά φιλοδωρήματα προνοιακού τύπου; Σύμφωνα με όσα δήλωσε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι τέθηκε τέτοιο ζήτημα και το παρέβλεψαν οι κυβερνητικοί βουλευτές ή ότι ξέχασε να το αναφέρει η κ. Θεοπεφτάτου. To γεγονός, όμως, ότι ανατέθηκε σ’ αυτή να μιλήσει εκφράζοντας ολόκληρη την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί από μεριάς στελέχους ΣΥΡΙΖΑ κριτική στα ουσιαστικά σημεία του σχεδίου Κατρούγκαλου, δείχνει ότι σ’ αυτή τη φάση ουδείς είναι διατεθειμένος να δημιουργήσει εμπόδια στο κυβερνητικό σχέδιο. Δεν ξέρουμε αν όλοι θα ψηφίσουν στο τέλος αυτό το έκτρωμα, που θα γίνει πιο εκτρωματικό καθώς θα φύγουν από τη μέση τα σημεία που μπήκαν για δημαγωγικούς λόγους, όμως το γεγονός ότι κανείς δεν μιλάει ενάντια σ’ ένα σχέδιο που υιοθετεί τους νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη και τους κάνει απείρως χειρότερους, είναι δηλωτικό της κατάντιας τους.
Αυτή η στάση των κυβερνητικών βουλευτών επιτρέπει στα μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ήταν, παραμένει και θα παραμείνει συμπαγής. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τι θα γίνει τελικά. Ορισμένοι μπορεί να μην αντέξουν το βάρος. Μπορεί να παραδώσουν τις έδρες τους ή να απόσχουν από την ψηφοφορία, για να μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο. Ενα είναι σίγουρο: η εργατική τάξη δεν μπορεί να εναποθέσει τις ελπίδες της για το Ασφαλιστικό στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά στη Βουλή. Μόνη της, με σκληρό αγώνα, πρέπει να σηκώσει το βάρος για να μην περάσει αυτό το έκτρωμα. Αν γίνει αυτό που πρέπει, αν «ματώσει» ο εργατόκοσμος μπορεί να νικήσει.