Ποιον δικαίωσε το ΣτΕ με την απόφασή του για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, που δημοσιεύτηκε; Τον… Παππά! Ο τύπος, εξαφανισμένος από την επαύριο του ανασχηματισμού, βγήκε ξαφνικά στη δημοσιότητα, για να μας πει ότι το ΣτΕ τον δικαίωσε!
Στην περίπτωση Παππά ταιριάζει το «πόσα θες να μας τρελάνεις;», όμως μπορεί κανείς να τον δικαιολογήσει. Από το Μαξίμου έχει «εξοριστεί» στη Συγγρού, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, χωρίς να βρίσκεται πλέον στο κέντρο της κυβερνητικής λειτουργίας. Δεν ξέρουμε αν έχει διασαλευτεί ή όχι η προσωπική του σχέση με τον Τσίπρα, όμως η απόσυρσή του από το κέντρο της επικαιρότητας ήταν επιβεβλημένη για τον Τσίπρα. Ε, αυτό δεν μπορεί να το χωνέψει ο Παππάς, γι' αυτό και αναζητά την ευκαιρία να επανέλθει. Πλέον, όμως, μόνος του τα λέει και μόνος του τ' ακούει. Οι καπιταλιστές των μίντια δε συνομιλούν μαζί του. Αλλωστε, τις ρυθμίσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τις ανέλαβε ο Βούτσης και αυτός αποτελεί το σύνδεσμο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οχι ο απαξιωμένος Παππάς.
Ο Παππάς, που τώρα δηλώνει ότι το ΣτΕ τον δικαίωσε, ήταν αυτός που όταν έγινε γνωστή (άτυπα) η απόφαση του ΣτΕ, δήλωνε ότι αυτή «δικαίως σε μεγάλο κομμάτι του λαού μας δημιουργεί ένα αίσθημα αδικίας», γιατί η δική του πολιτική «έβαζε τέρμα σ’ ένα καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας το οποίο υπήρχε για 27 χρόνια κι εκτός αυτού μετέφερε πόρους από πλούσιους συμπολίτες μας που είχαν την υποχρέωση να τους καταβάλλουν σε συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη την αξιοποίηση αυτών των πόρων. Είτε αυτό αφορούσε τους παιδικούς σταθμούς, είτε τα νοσοκομεία μας, είτε τους νέους επιστήμονες». Με αποφασιστικό ύφος, δε, ανήγγειλε ότι «η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και θα νομοθετήσει άμεσα, τη Δευτέρα θα φέρει στη Βουλή νέα ρύθμιση η οποία θα είναι η ρύθμιση γέφυρα από τώρα μέχρι την ώρα που θα διεξαχθεί κι ο διαγωνισμός κατά το σκεπτικό το οποίο δεν έχουμε δει βεβαίως του ΣτΕ». Ολοι γνωρίζουμε ότι αυτά ήταν άσφαιροι λεονταρισμοί που ποτέ δεν έγιναν πράξη. Το ΕΣΡ συγκροτήθηκε όπως απαιτούσαν οι καναλάρχες, με συμφωνία Βούτση-αντιπολίτευσης. Οπότε γιατί να δώσουν οι καναλάρχες οποιαδήποτε σημασία στα τωρινά «νιαουρίσματα» του Παππά;
Η απόφαση του ΣτΕ δεν επεφύλαξε κάποια έκπληξη. Περιλαμβάνει τρία θέματα που ήταν ήδη γνωστά. Πρώτο, δέχεται ότι πρέπει να υπάρχει άμεσος κρατικός έλεγχος επί των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, που περιλαμβάνει και τη διαδικασία αδειοδότησης. Δεύτερο, δέχεται ότι η διενέργεια διαγωνισμού για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών γίνεται αποκλειστικά από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Τρίτο, δέχεται ότι η αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλα όργανα, ακόμα και στην περίπτωση που το ΕΣΡ δεν είναι συγκροτημένο. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση του συντάγματος.
Τι έκανε ο Παππάς; Παραβίασε το τελευταίο. Ξεκινώντας από την αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ (λόγω σκόπιμης κωλυσιεργίας της αντιπολίτευσης), πήρε την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ και την έδωσε στον εαυτό του. Και μάλιστα, δεν περίμενε να αποφανθεί πρώτα το ΣτΕ, στο οποίο είχαν προσφύγει οι καναλάρχες, αλλά οργάνωσε το γνωστό διαγωνισμό, που είναι πλέον άκυρος και με τη βούλα. Διαγωνισμό πλέον μπορεί να κάνει μόνο το ΕΣΡ, το οποίο είναι αρμόδιο να καθορίσει και τον αριθμό των αδειών. Κι ας λέει ό,τι θέλει ο Παππάς.
Ο Παππάς προσπαθεί να ξαναμπεί στο παιχνίδι πατώντας σε δύο ζητήματα που θέτει η απόφαση του ΣτΕ. Πρώτο, ότι δε νοούνται τηλεοπτικοί σταθμοί χωρίς άδεια και δεύτερο ότι δε νοείται λειτουργία σταθμών χωρίς να πληρώνουν για την εκπομπή. Αφού έκανε μια αυτοκρατορικού τύπου δήλωση («Κυβέρνηση, κόμματα και ανεξάρτητη αρχή πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Γρήγορα η αδειοδότηση και τέλος στη δωρεάν εκπομπή. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, αυτό απαιτεί η κοινωνία»), κάλεσε την ηγεσία του ΕΣΡ σε συνάντηση και μετά διέρρευσε ότι συμφώνησαν ότι πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.
Από πλευράς προεδρείου ΕΣΡ δεν έγινε καμιά δήλωση, γεγονός δηλωτικό του ότι δε θέλουν να φανούν ότι παίρνουν «γραμμή» από τον Παππά. Φυσικά, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το διαγωνισμό. Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει να γίνει το παρασκηνιακό παζάρι για το πόσες θα είναι οι άδειες. Ο Παππάς παρενέβη και σ' αυτό, δηλώνοντας ότι αποδέχεται μια «εύλογη αύξηση» του αριθμού των αδειών, όμως και πάλι δεν του έδωσαν σημασία, γιατί δεν του πέφτει λόγος. Και ο αριθμός των αδειών είναι αρμοδιότητας ΕΣΡ.
Δεν ξέρουμε αν το νέο ΕΣΡ θα κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες ή θα τις αφήσει να σέρνονται. Ξέρουμε, όμως, ότι σ' αυτές τις διαδικασίες θα είναι κυρίαρχος ο ρόλος των καναλαρχών, που έχουν πια τον τρόπο να επηρεάζουν τη διαδικασία λήψης των σχετικών αποφάσεων.