Ο ειδικευμένος στα πολιτικά προξενειά Μάρτιν Σουλτς, καθ' οδόν προς την Κύπρο, σταμάτησε το αεροπλάνο του στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τσίπρα στο Μαξίμου και με τους Γεννηματά και Θεοδωράκη στη Βουλή. Για το περιεχόμενο των συναντήσεων δεν ανακοινώθηκε τίποτα, καθώς ο Σουλτς δε θέλησε να γίνει γνωστή ούτε η επίσκεψή του, που χαρακτηρίστηκε ιδιωτική. Οι πάντες σχολίασαν ότι ο Σουλτς ήρθε για ν' ασκήσει πιέσεις για τη δημιουργία νέου κυβερνητικού σχήματος. Ομως προξενειό με το ζόρι δε γίνεται. Τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση τα πράγματα δεν είναι ώριμα. Μόνο μια οξύτατη κυβερνητική κρίση θα μπορούσε να τα ωριμάσει τάχιστα.
Ούτε, όμως, στο μέτωπο της Κεντροαριστεράς τα πράγματα ωριμάζουν γρήγορα, μολονότι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Σουλτς πίεσε και σ' αυτή την κατεύθυνση τους Γεννηματά-Θεοδωράκη, μεταφέροντας τις απόψεις του Ολάντ, του Γκάμπριελ, του Πιτέλα. Γεννηματά και Θεοδωράκης συναντήθηκαν μετά από λίγες μέρες, όμως αυτό περισσότερο θα πρέπει να αποδοθεί στον τρόμο που αισθάνθηκαν από τη σφοδρότητα με την οποία εμφανίστηκε ο νέος δικομματισμός στη Βουλή, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που οργάνωσε ο Τσίπρας, παρά στις νουθεσίες του Σουλτς.
Πραγματικά, η φραστική σφοδρότητα της σύγκρουσης Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή και η προβολή της από το σύνολο των αστικών ΜΜΕ, δεν άφησε χώρο στους δύο «κεντρώους». Μπορεί να σημειώθηκε η «καλή εμφάνισή» τους, όμως ως εκεί. Δεν τους αναγνωρίστηκε κανένας ιδιαίτερος ρόλος. Τσίπρας και Κυριάκος εμφανίστηκαν ως τα μόνα συγκοινωνούντα δοχεία. Ο Τσίπρας ξεφουσκώνει και ο Κούλης μαζεύει όλο τον «αέρα». Οι υπόλοιποι μπορεί να ελπίζουν μόνο στις «διαρροές» κι αυτό με την προϋπόθεση ότι θα ενώσουν τις μιζέριες τους, γιατί δύο μιζέριες πάνε πολύ για ένα χώρο εκλογικά συρρικνωμένο, που δε διαθέτει ούτε καν το όπλο ενός χαρισματικού αρχηγού, που θα μπορούσε να του δώσει έναν κάποιο αέρα (Φώφη και Σταύρος είναι αρχηγοί για γέλια και μόνο ελλείψει άλλων γίνονται αποδεκτοί).
Ετσι, δυο μέρες μετά από την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, ο Θεοδωράκης σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τη Γεννηματά σε συνάντηση στα γραφεία του Ποταμιού στη Βουλή. Η Γεννηματά ανταποκρίθηκε, όμως φάνηκε καθαρά πως η συνάντηση έγινε περισσότερο για το θεαθήναι παρά επειδή έχουν προχωρήσει κάποιες παρασκηνιακές διαδικασίες και οι αρχηγοί ανέλαβαν να τις επισημοποιήσουν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δε συμφώνησαν ούτε στο να κάνουν κοινές δηλώσεις. Και οι δύο έκαναν δηλώσεις στο όρθιο, στο περιστύλιο της Βουλής, υποβαθμίζοντας και σ' αυτό το επίπεδο το περιεχόμενο της υποτιθέμενης συμφωνίας τους.
Τι συμφώνησαν; Να φτιάξουν μια… επιτροπή, με 25 μέλη μάξιμουμ, που θα διερευνήσει τις δυνατότητες πολιτικής και προγραμματικής σύγκλισης Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού. Ο Θεοδωράκης δήλωσε ότι στην επιτροπή θα πρέπει να συμμετέχουν κυρίως άνθρωποι «από την κοινωνία». Η Γεννηματά είπε ότι η επιτροπή θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι τα μέσα Μάη (διότι για τότε έχει προσδιοριστεί το συνέδριο που θα καλέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που θα προχωρήσει μόνη της αν δεν ακολουθήσει το Ποτάμι). Ούτε σε μόνιμη διασύνδεση των κοινοβουλευτικών ομάδων τους συμφώνησαν. Συμφώνησαν να αναλαμβάνουν κοινές δράσεις σε θέματα που διαπιστώνουν σύμπλευση. Και βέβαια, επειδή ο Κωνσταντινόπουλος υπέγραψε κοινή ερώτηση με τον Αμυρά (άλλη… τεράστια φυσιογνωμία αυτός), δε σημαίνει ότι συνεργάζονται οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.
Μ' άλλα λόγια, ο Θεοδωράκης κάλεσε τη Γεννηματά για να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα σχετικά με τη συνάντηση ξεχάστηκαν από τη μεθεπόμενη κιόλας μέρα της πραγματοποίησής της. Αρα, το σίριαλ «Η ενότητα της Κεντροαριστεράς» θα μας προσφέρει πολλά ακόμη επεισόδια, καθώς συμπλέκεται λιγότερο με τις προσωπικές φιλοδοξίες της Γεννηματά και του Θεοδωράκη και περισσότερο με το δίλημμα «με ποιον να πας και ποιον ν' αφήσεις;». Η Γεννηματά δεν μπορεί να έρθει σε ρήξη με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που της ζητάει να προσδεθεί στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θεοδωράκης, όμως, δε θα διστάσει να πάει και με τον Μητσοτάκη, αν οι μεγαλοεκδότες τον διαβεβαιώσουν ότι θα στηρίξουν τα ανεμομαζώματα που παριστάνουν το κοινοβουλευτικό κόμμα. Θα το κάνει ακόμα κι αν χάσει τον Λυκούδη και την ομάδα του, που δύσκολα θα πάνε με τη ΝΔ και θα προτιμήσουν να πάνε με το ΠΑΣΟΚ (ίσως και τον Μάη, στο «ενωτικό συνέδριο»).
Κι ενώ Φώφη και Σταύρος προσφέρουν άφθονο γέλιο στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό, ο Κούλης ανεβάζει τους τόνους και τον καλεί, τρις ημερησίως, προ φαγητού, να σηκωθεί να φύγει. Βρήκε το καλό «κόλπο» για την τρέχουσα περίοδο. Από μια βελτιώνει τη δική του εικόνα «κυβερνησιμότητας» και από την άλλη διευκολύνει τους Τσιπροκαμμένους να συσπειρώσουν το λόχο τους και να ψηφίσουν τα νέα εφιαλτικά μέτρα.