– Θα υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα;
– Οχι, εφόσον τηρηθεί το πρόγραμμά μας, όπως προβλέπεται.
– Από τι εξαρτάται, δηλαδή;
– Εφόσον τηρήσουμε αυτά που έχουμε πει, πετύχουμε τα έσοδα που έχουμε πει, κόψουμε τις δαπάνες και επιτευχθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος δεν εξαρτάται μόνον από εμάς, τότε δεν θα υπάρξουν. Εάν όμως κάποιο από αυτά υστερήσει, επειδή οι στόχοι μας παραμένουν ίδιοι, θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές ώστε οι στόχοι να επιτευχθούν.
Ο παραπάνω διάλογος ανάμεσα στο δημοσιογράφο και τον υπουργό Οικονομίας Ι. Παπαθανασίου (Καθημερινή, 22.2. 09) είναι αποκαλυπτικός για το ότι τα νέα φορολογικά μέτρα είναι πολύ πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε. Ο υφυπουργός του Σουφλιά δεν κατέβαλε καμιά προσπάθεια να κρύψει την έλευση νέων φορολογικών μέτρων, με δηλώσεις του τύπου «δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος», που προτιμούσαν οι προκάτοχοί του, πράσινοι και γαλάζιοι. Χρησιμοποιεί ένα «εφόσον» και μας προετοιμάζει.
Γιατί, βέβαια, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων που έχει γράψει η κυβέρνηση στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εν προκειμένω μι- λούν οι αριθμοί. Τα έσοδα έχουν στηριχτεί στην εξωπραγματική υπόθεση ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2009 θα φτάσει το 1,1%. Η Κομισιόν στη δική της πρόβλεψη μιλά για 0,2% και ο διορισμένος από την κυβέρνηση διοικητής της ΤτΕ για 0,5%. Αρα, τα κανονικά φορολογικά έσοδα βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, λόγω της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας. Για να μη μιλήσουμε για τα έσοδα από τους φορολογικούς ελέγχους που «προϋπολόγισε» να μαζέψει η κυβέρνηση. «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», λέει μια παροιμία και η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως όσες φορολογικές παραβάσεις και να βεβαιώσει στους λεγόμενους μικρομεσαίους αποκλείεται να μαζέψει λεφτά, γιατί απλούστατα δεν θα έχουν να πληρώσουν (η κρίση θα οδηγήσει σε χρεοκοπία πολλές τέτοιες επιχειρήσεις).
Τι μένει; Νέα φορολογικά μέτρα, κυρίως στον τομέα της έμμεσης φορολογίας που η είσπραξη είναι πιο σίγουρη. Μιλάμε, δηλαδή, κυρίως για αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ, που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 21%, όπως λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας. Λόγος γίνεται ακόμα και για αύξηση της άμεσης φορολογίας, με μέτρα όπως η φορολόγηση του οικογενειακού, έναντι των ατομικών εισοδημάτων των συζύγων. Αυτό το έχουν κατά νου, γι’ αυτό και άρχισαν οι διαρροές για επιβολή ειδικού φόρου σε εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Αυτό ενδεχομένως να είναι το άλλοθι για να προχωρήσουν στην επιβολή των καθαρά αντιλαϊκών μέτρων στην έμμεση και την άμεση φορολογία.
Ο Παπαθανασίου όχι μόνο δεν διέψευσε τις σχετικές φήμες, αλλά τις επιβεβαίωσε πλήρως με δήλωσή του την περασμένη Τετάρτη, στην οποία ανέφερε ότι «όλα τα σενάρια για ειδικούς ή έκτακτους φόρους που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι σκέψεις, ιδέες, εισηγήσεις, προτάσεις διαφόρων και δεν είναι αποφάσεις της Κυβέρνησης. Δεν έχει συζητηθεί τίποτα σε θεσμικό επίπεδο». Ποιοι είναι οι διάφοροι που συζητούν τα σενάρια, αν όχι οι υπηρεσίες και οι σύμβουλοι του υπουργού; Στην ίδια δήλωση ο Παπαθανασίου επανέλαβε τα περί προσήλωσης στους στόχους του ΠΣΑ και συμπλήρωσε με νόημα: «Μόνον εφόσον υπάρχει απόκλιση από τους στόχους αυτούς, τότε μόνο μπορεί να συζητηθεί οποιαδήποτε προσαρμογή». Τα ίδια ακριβώς είχε πει, λίγη ώρα πριν, ο Καραμανλής στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συγκάλεσε εκτάκτως για να έχει μια δικαιολογία να ξαναβγει «στο γυαλί»: «Οταν η κρίση δημιουργεί νέες και διαφορετικές ανάγκες, απαιτούνται νέα και διαφορετικά μέτρα».
Τα πράγματα είναι ολοκάθαρα. Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να υποταχτεί πλήρως στις απαιτήσεις των Βρυξελλών (εν αντιθέσει με ορισμένες ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ, που κάνουν του κεφαλιού τους), θα εξαντλήσει κάθε ικμάδα λαϊκού εισοδήματος μετατρέποντάς το σε φόρο, προκειμένου να εξασφαλίσει τη «δημοσιονομική πειθαρχία».