Η ελπίδα είναι το μόνο που απέμεινε στον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ και πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφια. H ελπίδα ότι ο Ανάν θα αναλάβει νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησία. Αυτή η ελπίδα, όμως, μοιάζει φρούδα και αυτό αποκόμισαν οι Καραμανλής-Μολυβιάτης στη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ουάσιγκτον. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Γ. Ιακώβου έσπευσε να συναντηθεί με τον Μολυβιάτη, αμέσως μετά την επιστροφή του τελευταίου από τις ΗΠΑ, και οι δυο μαζί να διαψεύσουν τις πληροφορίες ότι ελληνική και κυπριακή εξωτερική πολιτική διίστανται. Τέτοια διάψευση ενέχει τη θέση επιβεβαίωσης στη διπλωματική γλώσσα. Διάψευση ουσίας θα ήταν μόνο μια κατηγορηματική τοποθέτηση της Αθήνας ενάντια στο σχέδιο Ανάν και μια εξίσου κατηγορηματική υποστήριξη των θέσεων της Λευκωσίας, πράγμα που βεβαίως ουδέποτε έγινε (όχι μόνο από την κυβέρνηση Καραμανλή αλλά και από το ΠΑΣΟΚ).
Από την άλλη, ο Τ. Παπαδόπουλος αισθάνθηκε την ανάγκη να διαψεύσει δημοσίευμα της «Αλήθειας», σύμφωνα με το οποίο στις διαβουλεύσεις του απεσταλμένου του στην έδρα του ΟΗΕ ζήτησε πολλά αλλά πήρε μόνο τρία. Αυτές οι διαβουλεύσεις -δήλωσε ο Παπαδόπουλος- δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με το κριτήριο της επιτυχίας ή της αποτυχίας! Στόχος ήταν να πειστεί ο Ανάν ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα είχε βάσιμους λόγους που καταψήφισε το σχέδιό του και δεύτερο να ενθαρρυνθεί για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία. Δεν είπε, όμως, τί απάντησε ο Ανάν σ’ αυτά, ούτε έκανε καμιά πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι. Επαφίεται στον Ανάν -κατέληξε- το αν θα αναλάβει ή όχι μια νέα πρωτοβουλία.
Στην ουσία, ο Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε το δημοσίευμα. Το ερώτημα είναι αν ο Καραμανλής έπεισε τους Αμερικάνους να τρενάρουν λίγο τη διαδικασία, μπας και στο μεταξύ γίνει κάποιο άλλο παζάρι.