«Για τι πράγμα μιλάτε;». Αυτή ήταν η απάντηση της υπουργού Γεωργίας Κ. Μπατζελή, όταν σε τυχαία συνάντησή μας έξω από το ασανσέρ του υπουργείου (την περασμένη Δευτέρα) τη ρωτήσαμε τι σκοπεύει να κάνει με το σκάνδαλο Φλαούνα, υπόθεση που έχει αραχνιάσει στο γραφείο της. Υποκρίτρια, αλλά κάκιστη ως ηθοποιός η κ. Μπατζελή, εξαφανίστηκε χωρίς να πει τίποτ’ άλλο.
Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι εκκρεμεί αίτημά μας προς το διευθυντή του πολιτικού της γραφείου, να μας δοθεί επίσημη απάντηση από την υπουργό γι’ αυτή τη δυσώδη υπόθεση. Αν επανερχόμαστε στο θέμα είναι γιατί υπάρχει στενή συνάφεια ανάμεσα στο αποκαλυφθέν «σκάνδαλο Φλαούνα» και την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Οικονομικών. Οπως γράψαμε από την πρώτη στιγμή που αποκαλύψαμε το σκάνδαλο, ο υπάλληλος-φάντασμα Ν. Φλαούνας δεν είναι μοναδική περίπτωση στο ελληνικό δημόσιο. Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Ας θυμηθούμε, όμως, τα γεγονότα.
Το Γενάρη, από έγγραφο που έπεσε στα χέρια μας, διαπιστώσαμε ότι ο καναλάρχης της Μεσσηνίας και επί χρόνια δημοσιογράφος του συγκροτήματος Κουρή Ν. Φλαούνας ήταν επί 23 συναπτά έτη υπάλληλος αορίστου χρόνου στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας, ότι μισθοδοτούνταν και ανέβαινε κανονικότατα τα μισθολογικά κλιμάκια, ενώ ασχολούνταν με το κανάλι του στην Καλαμάτα! Μετά την πρώτη αποκάλυψή μας και αφού ξέσπασε σάλος στη Μεσσηνία (ο Φλαούνας, βλέπετε, είχε δημιουργήσει πολλές αντιπαλότητες στην περιοχή), ο τύπος «κατάπιε» τις ψευτομαγκιές περί προσφυγής στη Δικαιοσύνη και εντός διημέρου υπέβαλε με φαξ (!) την παραίτησή του. Προειδοποιήσαμε, αμέσως, να μη τολμήσουν να την κάνουν δεκτή, γιατί έτσι θα εμποδίσουν τη διενέργεια της απαραίτητης ΕΔΕ. «Γιατί να μη γίνει δεκτή; Δεν μπορούμε να τον εμποδίσουμε να παραιτηθεί», μας απάντησε προφορικά ο υφυπουργός Γεωργίας Μ. Καρχιμάκης, ο επονομαζόμενος και «Κάλαχαν», από την εποχή που ως αντιπολιτευόμενος βουλευτής πρωτοστατούσε σε αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες της «γαλάζιας διακυβέρνησης». Φάνηκε καθαρά, ότι πρόθεση της «πράσινης» πολιτικής ηγεσίας ήταν να φύγει ο Φλαούνας και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Χάρη στα συνεχή δημοσιεύματά μας, με νέες αποκαλύψεις, και παρά το συνεχές πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα, η υπουργός Κ. Μπατζελή αναγκάστηκε, 40 μέρες μετά το πρώτο δημοσίευμά μας, να απευθύνει ερώτημα στο ΝΣΚ. Ενώ επιβεβαίωσε πλήρως τις αποκαλύψεις μας (δε μπορούσε να κάνει κι αλλιώς), δεν πήρε την ευθύνη να κάνει τα αυτονόητα, αλλά απευθύνθηκε στο ΝΣΚ για να χαθεί κι άλλος χρόνος. Το Ε’ Τμήμα του ΝΣΚ, με ομόφωνη απόφασή του, έκρινε ότι ο Φλαούνας δεν ανέλαβε υπηρεσία από τις 17.7.1966 (για μας θέμα υπάρχει και για το προηγούμενο διάστημα, από το 1988 που ο Φλαούνας αποκτά υπαλληλική σχέση με το Δημόσιο) και γι’ αυτό πρέπει: Να επιστρέψει εντός μηνός όσα εισέπραξε από τότε (μιλάμε για τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ), να σταλεί ο φάκελος με μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης και να γίνει ΕΔΕ για να διερευνηθούν οι ευθύνες για την παράνομη μισθοδοσία ενός υπαλλήλου φαντάσματος.
Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ βρίσκεται στα χέρια της Κ. Μπατζελή από τις 27 Απρίλη. Δηλαδή, πέρασαν τρεις μήνες και η υπουργός –που κατά τα άλλα δηλώνει ότι «η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και η διασφάλιση του δημοσίου χρήματος αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου μας» – ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα και παριστάνει την ανήξερη, όπως προκύπτει από την απάντησή της που παραθέσαμε στην αρχή. Στο μεταξύ, φρόντισε να κάνει δεκτές τις αιτήσεις συνταξιοδότησης δυο ανώτερων διοικητικών παραγόντων, που χειρίστηκαν για κάμποσα χρόνια το φάκελο Φλαούνα, μολονότι προειδοποιήθηκε από εμάς να μην το κάνει, γιατί οι συγκεκριμένες υπάλληλοι θα είναι ελεγχόμενες από την ΕΔΕ, ενώ ως πολίτες πλέον δεν υπόκεινται σε διοικητικό έλεγχο. Ούτε τα λεφτά του ελληνικού Δημοσίου έχει ζητήσει πίσω η Κ. Μπατζελή, ούτε στον εισαγγελέα έστειλε το φάκελο, ούτε τη διενέργεια ΕΔΕ παρήγγειλε. Και έχουν περάσει σχεδόν 7 μήνες από τότε που πρωτοβγάλαμε το σκάνδαλο.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αποφάσισε και οργάνωσε την απογραφή μέσω Ιντερνετ των δημοσίων υπαλλήλων. Μιλώντας πρόσφατα για την απογραφή, ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης έκανε λόγο για «αναγκαίες διασταυρώσεις» από τις διευθύνσεις Διοικητικού και Προσωπικού. Διασταυρώνεις κάτι για το οποίο έχεις αμφιβολία. Για τι ακριβώς αμφιβάλλει η κυβέρνηση; Για να μην τα πολυλογούμε, η κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί από τους πολλούς «Φλαούνες» που υπάρχουν σε υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου. Υπαλλήλους που διόριζαν οι κυβερνήσεις και δεν πατούσαν ποτέ το πόδι τους στη δουλειά. Η κατάσταση παραβρόμισε και φοβούνται τις αποκαλύψεις, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δέχονται άγριες επιθέσεις. Φοβούνται πως θ’ ανοίξουν στόματα και μετά δε θα μπορούν με τίποτα να μαζέψουν την κατάσταση.
Επειδή, όμως, αυτό το σκάνδαλο, με τα λαμόγια που παίρνουν μισθό από το δημόσιο χωρίς καν να ξέρουν πού έχουν την έδρα τους οι υπηρεσίες που τους μισθοδοτούν, δεν έχει χρώμα, αλλά είναι δικομματικό, θέλουν να το κλείσουν… πολιτισμένα. Λένε στα λαμόγια «ό,τι φάγατε, φάγατε, τέρμα πια», χωρίς να τους ζητήσουν να επιστρέψουν τα λεφτά εντόκως, χωρίς να αναζητήσουν ποινικές ευθύνες, χωρίς να αναζητήσουν πολιτικές και διοικητικές ευθύνες. Ενα ολόκληρο σύστημα προσπαθεί να κρύψει τις πομπές του μέσα από την απογραφή.
Και όμως, δεν χρειάζονταν καμιά ιντερνετική απογραφή για να καθαρίσουν τα μητρώα και να ανακαλύψουν τους υπάλληλους φαντάσματα. Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας είναι σαφής εδώ και πάρα πολλά χρόνια (άρθρο 88 στην τελευταία αναθεώρησή του): Κάθε χρόνο, κάθε υπηρεσία συντάσσει κατάσταση, στην οποία καταγράφεται κάθε υπάλληλος (με τα βασικά στοιχεία φακέλου του) και στη συνέχεια κοινοποιείται υποχρεωτικά στον υπάλληλο. Αρα, κάποιοι καλύπτουν τα φαντάσματα και αυτοί οι κάποιοι είναι ψηλά (πολιτικές ηγεσίες) και χαμηλά (πειθήνιοι υπηρεσιακοί παράγοντες).