Στις 23 Γενάρη, στο editorial της εφημερίδας καταγγέλαμε το διπλό έγκλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Ενώ εγκληματεί κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού λαού, εκμεταλλεύεται παράλληλα την ειδική κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πανδημία, προκειμένου να προωθήσει αντιδραστικά νομοθετήματα. «Μεταρρυθμίσεις» όπως τα αποκαλεί. Αυτό μάλιστα το κάνει με μια φασίζουσα λογική: εγώ θα νομοθετώ, αλλά εσείς απαγορεύεται ακόμα και να διαμαρτυρηθείτε!
Αναφερόμασταν, ειδικότερα, στο άκρως αντιδραστικό νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, σημειώνοντας: Υπήρχε, για παράδειγμα, καμιά βιασύνη να νομοθετήσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία σε μια εποχή που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά; Υπήρχε καμιά ανάγκη να προωθήσουν αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μια εποχή που η εκπαίδευση πηγαίνει έτσι κι αλλιώς κατά διαόλου με το συνεχές άνοιξε-κλείσε των σχολείων;
Καμιά βιασύνη δεν υπήρχε, όμως αυτή η εποχή τους πρόσφερε μια ανέλπιστη ευκαιρία. Να νομοθετήσουν χωρίς να αντιμετωπίσουν λαϊκό ξεσηκωμό. Για να είναι, μάλιστα, σίγουροι ότι δε θα αντιμετωπίσουν ξεσηκωμό, σπεύδουν να καταστείλουν κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας και ταυτόχρονα να τη συκοφαντήσουν ως εκδήλωση κοινωνικής ανευθυνότητας, που ενισχύει τη διασπορά του κοροναϊού.
Ο Μητσοτάκης, η Κεραμέως, ο Χρυσοχοΐδης έχουν το δικαίωμα να κάνουν ό,τι γεννά το πολιτικά και κοινωνικά διεστραμμένο μυαλό τους, άμα όμως οι φοιτητές διαδηλώσουν, τους πλακώνουν με τα χημικά και τις υδραντλίες, προτού καν κατέβουν από το πεζοδρόμιο στο οδόστρωμα.
Με όρους αστικής πολιτικής αυτό το λένε «πρόβλημα δημοκρατίας». Η ίδια η αστική δημοκρατία τους είναι το πρόβλημα. Μια δημοκρατία προορισμένη να λειτουργήσει ως δικτατορία της κεφαλαιοκρατικής τάξης πάνω στην κοινωνική πλειοψηφία. Αυτή την περίοδο, όμως, ξεπερνούν το ίδιο το μέτρο της συνταγματικής τους κανονικότητας, αφού απαιτούν από την κοινωνική πλειοψηφία να αποδεχτεί τα πιο αντιδραστικά νομοθετήματα, χωρίς καν να μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα που το αστικό Σύνταγμα της αναγνωρίζει.
Η χτεσινή απόφαση του αρχηγού της μπατσαρίας (ΦΕΚ 242 Β’) για απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων ήρθε να επιβεβαιώσει όσα καταγγείλαμε. Η απαγόρευση είναι φωτογραφική για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Είδαν ότι η διαδήλωση της περασμένης εβδομάδας είχε κόσμο και έσπευσαν να οχυρώσουν το κατασταλτικό τους οπλοστάσιο με μια απαγόρευση τύπου χούντας.
Πρωί-πρωί σήμερα, με ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, περιέγραψαν το περιεχόμενο της απόφασης: απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων – όποιος συμμετάσχει θα «φάει» πρόστιμο, χώρια οι «άλλες κυρώσεις που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία».
Επειδή ξέσπασε θόρυβος, επανήλθαν με «διευκρινίσεις» (οι οποίες, πάντως, δεν έχουν δημοσιευτεί στην επίσημη ιστοσελίδα της μπατσαρίας), σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση «δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.». Τότε γιατί εκδόθηκε η απόφαση; «Πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση»!
Ούτε ένα ψέμα της προκοπής δεν μπορούν να πουν! Αφήνοντας στην άκρη ότι και για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για το Πολυτεχνείο δεν είχε υπάρξει οποιαδήποτε εισήγηση της Επιτροπής (το είπε ο Μαγιορκίνης και στη συνέχεια εμείς αποκαλύψαμε το έγγραφο με την επίσημη απόφαση της Επιτροπής), αφήνοντας στην άκρη το γεγονός ότι ήδη ένα μέλος της Επιτροπής (Βατόπουλος) δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν πήρε καμιά τέτοια απόφαση, ξέρουμε πολύ καλά ότι οι εισηγήσεις της Επιτροπής δεν επικυρώνονται από τη μπατσαρία, αλλά με ΚΥΑ που υπογράφουν οι αρμόδιοι υπουργοί.
Ομως, όλες οι ΚΥΑ που εκδόθηκαν έως τώρα για την εφαρμογή lockdown, εξαιρούν ρητά από τον καθορισμό ανώτατου αριθμού ατόμων τις συναθροίσεις του άρθρου 11 του Συντάγματος. Η απόφαση του αρχηγού των μπάτσων έρχεται να καλύψει αυτό το κενό: να απαγορεύσει ειδικά αυτές τις συγκεντρώσεις, που δεν τις απαγορεύει η ΚΥΑ για την εφαρμογή lockdown.
Κι επειδή αυτή την περίοδο έχουμε μόνο κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος, που αντιστέκεται στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας (κυβερνητική επιλογή που έχει απονομιμοποιηθεί ακόμα και από το συντηρητικό πανεπιστημιακό κατεστημένο), είναι προφανές ότι η απόφαση του αρχηγού των μπάτσων εκδόθηκε ad hoc για την καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων.
Η παρωδία με τις «διευκρινίσεις» επί των «διευκρινίσεων» έληξε με δήλωση του υφυπουργού Μπάτσων και Καταστολής Οικονόμου, που ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση αφορά τις συγκεντρώσεις του άρθρου 11 του Συντάγματος.
Μ’ άλλα λόγια, βάζουν στο «γύψο» κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Την οποία οι ίδιοι έχουν διαχειριστεί και εξακολουθούν να διαχειρίζονται με εγκληματικό τρόπο, σωρεύοντες εκατόμβες νεκρών, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν σαν τα σκυλιά, χωρίς οι υγειονομικοί να μπορούν να τους προσφέρουν το μέγιστο της ιατρικής υποστήριξης που δικαιούνται ως άνθρωποι, ενώ παράλληλα την εκμεταλλεύονται για να περάσουν αντιδραστικά νομοθετήματα χωρίς ν’ ακουστεί «κιχ».
Ακόμα και η ξεφτιλισμένη ΓΣΕΕ των αστογραφειοκρατών συνδικαλιστών ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Χατζηδάκη να περιμένει την έξοδο από την πανδημία για να καταθέσει το συνδικαλιστικό νομοσχέδιο. Δεν ξέρουμε τι θα κάνει ο Χατζηδάκης, βλέπουμε όμως τους Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, με εντολή Μητσοτάκη, να προωθούν για νομοθέτηση ένα τερατούργημα και την ίδια στιγμή να απειλούν με πρόστιμα, συλλήψεις, ξύλο και χημικά τους φοιτητές που διαμαρτύρονται.
Τι νομίζουν, ότι θα μπορέσουν μ’ αυτόν τον τρόπο να ξεφορτωθούν την αποκλειστικά δική τους ευθύνη για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, για τις εκατόμβες των νεκρών, αλλά και για όσα θα συμβούν με το ξέσπασμα του αναμενόμενου «τρίτου κύματος» της πανδημίας, και να τις φορτώσουν σε αυτούς που αντιδρούν στη «μαύρη» πολιτική τους;