Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο Δήμος Ηράκλειου Αττικής σε ρόλο Μεγάλου Αδερφού
  • Σαμποτάρουν προκλητικά την είσοδο βοήθειας στη Γάζα οι σιωναζιστές
  • Σαν σήμερα 23 Οκτώβρη
  • Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς: Τιμούμε τους μάρτυρες από την ηγεσία μας
  • Ιδιώνυμο αδίκημα η διαδήλωση στο Σύνταγμα
  • Kαρανικομπουμπουκίαση
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Η συμφωνία της κόκκινης γαρίδας στην υπηρεσία των εθνικιστικών ανταγωνισμών
Πολιτική

Η συμφωνία της κόκκινης γαρίδας στην υπηρεσία των εθνικιστικών ανταγωνισμών

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Ιούν 2020, 00:00

Είναι δυνατόν να είναι ιστορικού χαρακτήρα μια συμφωνία μεταξύ δύο κρατών με βασικό αντικείμενό της το ψάρεμα της κόκκινης γαρίδας;  Ο ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάιο δεν μίλησε, βέβαια, για ιστορική συμφωνία, αλλά για «σημαντικότατο αποτέλεσμα», φροντίζοντας αμέσως να εξηγήσει τι εννοεί: «αποδεικνύουμε πως στηρίζουμε τα συμφέροντα των αλιέων, σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
 
Η Ιταλία δεν είχε πολιτικό πρόβλημα να υπογράψει συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών της με την Ελλάδα, ιδιαίτερα στη συγκυρία που είχε δημιουργηθεί. Η ελληνική κυβέρνηση παρακαλούσε να υπογράψει μια συμφωνία, για να τη χρησιμοποιήσει ως αντίβαρο στην τουρκολιβυκή συμφωνία. Η Ιταλία, που ως ιμπεριαλιστική χώρα έχει συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, κατοχύρωσε πολιτικά τον επιδιαιτητικό της ρόλο. Δεν έμεινε όμως μόνο σ' αυτό. Πήρε και οικονομικά οφέλη, που έχουν να κάνουν με την αλιεία εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Ακόμα και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αν αυτά επεκταθούν στα 12 ναυτικά μίλια, από 6 που είναι σήμερα. Ηταν απαίτηση των ιταλικών (κυρίως από τη Σικελία) αλιευτικών στόλων.
 
Ο Δένδιας υπέγραψε τη ντροπιαστική για ένα ανεξάρτητο κράτος Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν τη μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε «όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα». Χωρίς τσίπα, ο Δένδιας διέρρευσε στα παπαγαλάκια τη «γραμμή»: «τα υπάρχοντα δικαιώματα των ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν, και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι έλληνες αλιείς»! Κανένα πρόβλημα για τους Ιταλούς. Την κόκκινη γαρίδα ήθελαν, αυτή πήραν. Τα λιανόψαρα τα άφησαν στους ψαράδες του Ιόνιου, όπως συνέβαινε και έως τώρα.
 
Για να ολοκληρωθεί ο εξευτελισμός, ο Δένδιας υποχρεώθηκε να ανακοινώσει δημόσια, από το βήμα της κοινής συνέντευξης Τύπου, την άρση των περιορισμών στα ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, γεγονός στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο Ντι Μάιο, που αν και πολιτικά πυγμαίος, αισθάνθηκε γίγαντας απέναντι στον εκπρόσωπο μιας περιδεούς κυβέρνησης όπως η ελληνική.
 
Κι ενώ είχε διαμορφωθεί μια ευρύτατη συναίνεση, βγήκε ο Κοτζιάς φορώντας φουστανέλα και προσπάθησε να τους τη χαλάσει, κάνοντας ντόρο μ' αυτό που ήταν γνωστό από παλιότερα. Κάτι νησάκια δεν έχουν πλήρη επήρεια. Οι Στροφάδες έχουν 32% και τα Διαπόντια 70%. Αυτά βέβαια είναι ποσοστά επήρειας αυτών των νησίδων από το 1977, αλλά ο Κοτζιάς θεωρούσε πως η ρύθμιση έπρεπε ν' αλλάξει (πώς; κάνοντας «μπουου» για να τρομάξουν οι Ιταλοί, που δεν είχαν καμιά καούρα να υπογράψουν τη ρύθμιση; «Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε τα εν λόγω νησιά με περιορισμένη επήρεια, επιλογή που θα τη βρει η χώρα μπροστά της», κατήγγειλε στεντορεία τη φωνή. Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «υποτάχθηκε συμφωνώντας σε επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ». Εντάξει, όλοι κατάλαβαν ότι έχει προσωπικούς λόγους. Τον είχαν πει προδότη για τις Πρέσπες, να μην πάρει λίγο από το αίμα του πίσω;
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να δείξει ότι βρίσκεται στο εθνικό μέτωπο αλλά με τη δική του γραμμή, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Οχι παντού (το τουρκικό casus belli καθιστά απαγορευτική κάθε τέτοια κίνηση στο Αιγαίο), αλλά εκεί που είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού το είχε σχεδιάσει, γιατί δεν το έκανε; Ολοι θυμόμαστε ότι φεύγοντας από το ΥΠΕΞ ο Κοτζιάς παρέδωσε δημόσια στον Τσίπρα σχέδιο προεδρικού διατάγματος, πανηγυρίζοντας ότι «μεγαλώνουμε την πατρίδα μας», ότι το ελληνικό κράτος πετυχαίνει «επέκταση της κυριαρχίας της χώρας, πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάνησο»! Ο Τσίπρας το πήρε όλος χαμόγελο, δήλωσε ότι «η χώρα επεκτείνεται με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Νίκος Κοτζιάς και αποτελεί ένα μέρος των στρατηγικών που εμπνεύστηκε, μαζί σχεδιάσαμε και υλοποιούμε και θα υλοποιούμε και από εδώ και στο εξής, η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σταδιακά ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πατρίδα μας», και το παρέδωσε στον Κατρούγκαλο με την εντολή «κοίταξε μη γίνει καμιά μαλακία». Ο Τσαβούσογλου κάλεσε τον έλληνα πρέσβη στο τουρκικό ΥΠΕΞ και του υπενθύμισε ότι το casus belli εξακολουθεί να ισχύει, οι Τσιπραίοι ανακοίνωσαν ότι τα 12 μίλια δε θα θεσπιστούν με προεδρικό διάταγμα αλλά με νόμο και ο νόμος… δεν κατατέθηκε ποτέ. «Δεν προλάβαμε», λέει τώρα ο Κατρούγκαλος, προκαλώντας γέλιο. Αφού τα είχε όλα έτοιμα ο Κοτζιάς, γιατί δεν το πήγαν αμέσως στη Βουλή; Να σας πούμε εμείς γιατί. Ο Κοτζιάς είχε περιλάβει και περιοχές για τις οποίες θα αντιδρούσε η Τουρκία. Από την άλλη, υπήρχε από παλιά διχογνωμία στο ελληνικό «βαθύ κράτος» για το αν θα έπρεπε να γίνει σταδιακή επέκταση στα 12 μίλια. Η ισχυρότερη μερίδα θεωρούσε ότι αν γίνει επέκταση στα 12 μίλια μόνο στην πλευρά του Ιόνιου, θα ήταν σαν η Ελλάδα να παραδέχεται ότι δεν πρόκειται ποτέ να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο.  Γι' αυτό ο Τσίπρας έδωσε εντολή τότε να τ' αφήσουν, ενώ τώρα -με το γνωστό θράσος που διακρίνει τους συριζαίους- ζητά από τη ΝΔ να το κάνει.
 
Η Τουρκία, πάντως είχε δηλώσει τότε: «Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε ενέργειες για τις οποίες δεν υπάρχει διμερής συμφωνία στο Αιγαίο, στο οποίο έχουμε κοινές ακτές». Προσέθετε, δε, ότι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση της 8ης Ιουνίου 1995 έχει εκδώσει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίες «βρίσκονται ακόμη σε ισχύ» (το casus belli δηλαδή). «Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας επί του θέματος μεταφέρθηκαν επίσης στον έλληνα πρέσβη στην Αγκυρα», κατέληγε η γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ.
 
Ο Τσαβούσογλου, που αποδεικνύεται άριστος διπλωμάτης, πιάστηκε αμέσως από τις δηλώσεις Κοτζιά, σημειώνοντας ότι η ελληνοϊταλική συμφωνία «αποτελεί μια σημαντική συμφωνία, όσον αφορά την εξέλιξη των γεγονότων», καθώς «μέχρι τώρα, η Ελλάδα ήθελε τα νησιά και οι βράχοι να θεωρούνται “ηπειρωτική χώρα”», ενώ στη συμφωνία με την Ιταλία «η Ελλάδα σε τρία νησιά –στην Κεφαλονιά, στις Στροφάδες και τους Οθωνούς– δεν έδωσε πλήρη επήρεια, γι’ αυτό και κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή ο Νίκος Κοτζιάς».
 
Κάνοντας ρελάνς, ο Πέτσας απάντησε ότι η συμφωνία «επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», ενώ τα κυβερνητικά παπαγαλάκια άρχισαν να φωνάζουν χαρούμενα ότι ο Τσαβούσογλου, κάνοντας αναφορά σε μειωμένη επήρεια τριών νησιών, παραδέχεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ο Τσαβούσογλου ούτε βλάκας είναι ούτε άσχετος. Μπορεί η Τουρκία να ανακοινώνει έρευνες «ξυστά» από ελληνικά νησιά, εκεί που έχει συμφωνήσει ΑΟΖ με τη Λιβύη, εκείνο που θέλει όμως είναι να μπει στο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου, από το οποίο την είχε εξαιρέσει τα τελευταία χρόνια το κουαρτέτο Ισραήλ-Ελλάδα-Αίγυπτος-Κύπρου. Το μήνυμα που έστειλε ο Τσαβούσογλου είναι ευανάγνωστο: «Θεωρείτε ότι σας αδικούμε με τη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με τη Λιβύη, στερώντας υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ από τα νησιά σας; Ελάτε να το συζητήσουμε. Αλλά θα συζητήσουμε και πόση επήρεια θα έχουν αυτά τα νησιά, ώστε να μην καταστεί η Τουρκία, με τόση ακτογραμμή, χώρα χωρίς ΑΟΖ».
 
Οι εθνικιστικοί ανταγωνισμοί βρίσκονται στο φόρτε τους και θα ζήσουμε πολλά επεισόδια ακόμα, με τους αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές σε ρόλο διαιτητή-επικυρίαρχου.
 
 
 
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροGOAT
Επόμενο άρθρο Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος Αλεξανδρόπουλου για τις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς

Σχετικά Αρθρα

Ιδιώνυμο αδίκημα η διαδήλωση στο Σύνταγμα

Καταστολή 22 Οκτ 2025, 14:50

Στο τουρκοκυπριακό μόρφωμα κάνει κουμάντο ο Ερντογάν, όχι ο Ερχιουρμάν 

Διεθνή 21 Οκτ 2025, 22:13

Παριστάνουν τους νομιμόφρονες οι νεοναζιστές στο δικαστήριο

Πολιτική 21 Οκτ 2025, 08:43

Αναβλήθηκε η δίκη Χλύκα (πατέρα και γιου) και Καλφούτζου – Σίγουρη η καταδίκη

Αγροτικά 20 Οκτ 2025, 09:21

Oι νεοναζιστές της ΧΑ επανεμφανίστηκαν και στις Θερμοπύλες

Πολιτική 17 Οκτ 2025, 10:07

Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει

Πολιτική 16 Οκτ 2025, 10:43
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Ο Δήμος Ηράκλειου Αττικής σε ρόλο Μεγάλου Αδερφού

23 Οκτ 2025, 13:07
Διεθνή

Σαμποτάρουν προκλητικά την είσοδο βοήθειας στη Γάζα οι σιωναζιστές

Mαταιοπονούν: η ενότητα λαού-Αντίστασης δεν σπάει

23 Οκτ 2025, 11:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Οκτώβρη

23 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς: Τιμούμε τους μάρτυρες από την ηγεσία μας

22 Οκτ 2025, 20:45
Καταστολή

Ιδιώνυμο αδίκημα η διαδήλωση στο Σύνταγμα

22 Οκτ 2025, 14:50
Κόντρες

Kαρανικομπουμπουκίαση

22 Οκτ 2025, 10:54
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Οκτώβρη

22 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Γερό χτύπημα στη δωσιλογική συμμορία του Αμπού Σαμπάμπ

21 Οκτ 2025, 23:04
Διεθνή

Στο τουρκοκυπριακό μόρφωμα κάνει κουμάντο ο Ερντογάν, όχι ο Ερχιουρμάν 

21 Οκτ 2025, 22:13
Υγεία

Αυτό είναι ταβάνι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο!

21 Οκτ 2025, 20:40
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων έπληξε κρατικό Ινστιτούτο με πρόβατα δύο σπάνιων ελληνικών φυλών!

Της πλάκας τα μέτρα βιοασφάλειας του ΥΠΑΑΤ  

21 Οκτ 2025, 19:51
Κόντρες

Εχει ο Λε-Πα σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

21 Οκτ 2025, 11:55
Πολιτική

Παριστάνουν τους νομιμόφρονες οι νεοναζιστές στο δικαστήριο

21 Οκτ 2025, 08:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη

21 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Νέο φρικτό σιωναζιστικό έγκλημα στη Γάζα (videos)

Βομβαρδισμοί αμάχων με πάνω από 44 νεκρούς, ανάμεσά τους πολλά παιδιά

20 Οκτ 2025, 19:29
Αγροτικά

Αναβλήθηκε η δίκη Χλύκα (πατέρα και γιου) και Καλφούτζου – Σίγουρη η καταδίκη

20 Οκτ 2025, 09:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Οκτώβρη

20 Οκτ 2025, 00:01
Υγεία

Μια πληρωμένη απάντηση στον διοικητή της 2ης ΥΠΕ

19 Οκτ 2025, 20:17
Ιστορία

«Και για την κόκκινη ελευθερία υπάρχει μια πόρτα, που τη χτυπά κάθε χέρι λουσμένο στο αίμα»

19 Οκτ 2025, 12:10
Διεθνή

Οι σιωναζιστές έκαναν κλοπή οργάνων από Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν

Επίσημη καταγγελία από την κυβέρνηση της Γάζας, που ζητά διεθνή έρευνα

19 Οκτ 2025, 10:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Οκτώβρη

Ημέρα οικολογικού χρέους.

1906: Σε διαδικασία εκτέλεσης τριών εφήβων αναρχοκομουνιστών στη Ρίγα (κατηγορούμενων για ληστεία), το εκτελεστικό απόσπασμα σκόπιμα κι επανειλημμένα δεν βρίσκει στόχο, οδηγώντας σε νευρική κρίση τον επικεφαλής αξιωματικό.

1931: Ο Αρης Βελουχιώτης μεταφέρεται στη Γαύδο μαζί με άλλους εβδομήντα εξόριστους.

1941: Οι ναζί εκτελούν 135 άντρες στο Μεσόβουνο Κοζάνης.

1949: Ιδρύεται ο ΟΤΕ ως ΑΕ με αποκλειστικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο.

1949: Συλλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη ο Μανώλης Αναγνωστάκης μαζί με άλλους 68 αριστερούς.

1951: Συλλαμβάνεται ο διευθυντής του περιοδικού «Ανταίος» Δημήτρης Μπάτσης.

1953: Απολύονται οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της Θεσσαλονίκης και 32 κοινοτήτων.

1967: Πρώτες συλλήψεις (πέντε) μελών της ΔΑ.

1967: Ανακαλύπτεται μέσα στο δικαστικό μέγαρο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη.

1969: Σύλληψη τριών μελών του ΕΔΚ που ετοιμάζονται να τοποθετήσουν εννιά βόμβες σε ισάριθμες τράπεζες του κέντρου της Αθήνας, εξάρθρωση της οργάνωσης την ίδια μέρα με τη σύλληψη άλλων τεσσάρων.

1974: Συλλαμβάνονται οι πρωτεργάτες της 21ης Απριλίου.

1977: Βόμβα σε super market χουντικού στο Ηράκλειο Κρήτης.

1983: Βομβιστής αυτοκτονίας οδηγεί φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά μέσα στην αμερικανική βάση πεζοναυτών στη Βηρυτό, σκοτώνοντας 241 αμερικανούς στρατιώτες. Σχεδόν ταυτόχρονα 58 γάλλοι στρατιώτες σκοτώνονται σε κοντινή δική τους βάση σε άλλη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

1998: Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης πυροβολεί και σκοτώνει τον δεκαεπτάχρονο γιουγκοσλάβο μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo