Ψήνουν «δουλειές»

0

Στα γραφεία των εφημερίδων έφτασε δελτίο Τύπου που μας πληροφορεί ότι «Ελληνες βρίσκονται στην πρωτοπορία δημιουργίας ενός καινοτόμου συστήματος πολλαπλής χρησιμότητας». Είναι λέει ο «ελληνικός Ομιλος ARATOS» που κατασκεύασε ένα drone μεγάλου ύψους, το οποίο μπορεί να πετάξει στη στρατόσφαιρα (ανάμεσα στη ζώνη που πετούν τα αεροπλάνα και το διάστημα, όπου βρίσκονται σε τροχιά οι δορυφόροι) και να μεταδίδει δεδομένα. «Χωρίς να υπάρχει φόβος παρεμβολής ή κατάρριψης από εχθρική δράση», λέει η ανακοίνωση, θεωρώντας ότι απευθύνεται σε αφελείς, που δεν μπορούν να σκεφτούν ότι και ο εχθρός θα μπορέσει να αποκτήσει ανάλογων ικανοτήτων drones και να τα χρησιμοποιήσει για παρεμβολές ή για κατάρριψη εχθρικού drone.
 
Ομως το θέμα μας δεν είναι οι υπαρκτές ή παραφουσκωμένες ικανότητες αυτού του drone όσο η μέθοδος προώθησής του, που βασίζεται στην ελληνικότητα. Το φτιάχνει, λένε, «ο Ομιλος Aratos, ελληνικών συμφερόντων και διοίκησης, που ιδρύθηκε το 2003». Ομως, η εταιρία που φτιάχνει το drone είναι ολλανδική. Οπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, «με την υποστήριξη του υπουργείου Αμυνας της Ολλανδίας αλλά και την κάλυψη μέρους του κόστους από την επενδυτική εταιρεία KYLLA και από ιδία κεφάλαια του Ομίλου Aratos ήδη ξεκίνησε η ανάπτυξή του στην περιφέρεια Brabant». Μας λένε ακόμα ότι «παρακολουθείται από τα υπουργεία Αμυνας Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Εσθονίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας, τα οποία ενημερώνονται για την πρόοδό του, ενώ παράλληλα εξελίσσονται επαφές και με άλλες χώρες». Οπως αντιλαμβάνεστε, η «έννοια» της παρακολούθησης θα μπορούσε κάλλιστα να αναφέρεται σε υλικό που στέλνει η εταιρία, το οποίο πέφτει σε κάποιο συρτάρι.
 
Και φτάνουμε στο ζουμί: «Μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τον καθένα πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη πλατφόρμα για την Αμυνα και την ασφάλεια της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια καινοτομία με υπογραφή ελληνική». Μένει να μάθουμε αν υπάρχουν οι κατάλληλες «διασυνδέσεις» ώστε να εξασφαλιστεί κάποια «υποστήριξη» από την ελληνική κυβέρνηση για κάτι που θα παραχθεί στην Ολλανδία.
 
 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: