Η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις. Αυτός είναι ο τίτλος που κυριαρχεί στην ειδησεογραφία των αστικών ΜΜΕ, ενόψει του ερχομού των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας την επόμενη εβδομάδα και των «κεφαλών» της τρόικας τη μεθεπόμενη. Αναρωτιέται, όμως, κανείς τι θα κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια, όταν όλα τα μέχρι στιγμής οικονομικά μεγέθη είναι δεδομένα και τα έχουν μελετήσει μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Και πόσο θα επιτραπεί στα κορυφαία στελέχη της τρόικας να στριμώξουν την ελληνική κυβέρνηση, σε μια περίοδο που αυτή ασκεί την –τυπική έστω– προεδρία της ΕΕ και ενώ απομένουν πέντε μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές, στις οποίες το διευθυντήριο της ΕΕ (Γερμανία-Γαλλία) θέλει να φτάσει με ηρεμία, χωρίς εντάσεις και πολιτική αναταραχή.
Το σασπένς για τον κάθε φορά ερχομό της τρόικας είναι απαραίτητο, γιατί διαφορετικά δεν μπορούν να αναδειχτούν οι δήθεν αντιστάσεις της συγκυβέρνησης, η οποία μάλιστα εσχάτως άρχισε να νομοθετεί χωρίς την έγκριση της τρόικας! Για να γίνει μάλιστα πιο… χιτσκοκικό το σασπένς, το ίδιο το επιτελείο του Μαξίμου έχει αρχίσει να ρίχνει στην πιάτσα ακόμη και εκλογικά σενάρια με τριπλές εκλογές το Μάη. Αν η τρόικα επιμείνει στις απόψεις της για «δημοσιονομικό κενό» πάνω από 1,5 δισ., προσθέτοντας ποσά από σοβαρή απώλεια εσόδων από το νέο χαράτσι στα ακίνητα και από τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, θα υπάρξει εμπλοκή που ενδέχεται να καταστήσει αναπόφευκτη τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μαζί με τις ευρωβουλευτικές και τις τοπικές, λένε οι άνθρωποι του Σαμαρά. Τα ίδια ψιθυρίζουν, πιο ανοιχτά μάλιστα, και διάφοροι Πασόκοι, οι οποίοι καίγονται περισσότερο από τον Σαμαρά να δείξουν ηρωικό πρόσωπο.
Τα εκλογικά σενάρια, βέβαια, έρχονται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις και του Σαμαρά και του Βενιζέλου, ότι οι εκλογές θα γίνουν το 1916, όμως έτσι παίζεται το παιχνίδι. Γιατί περί πολιτικάντικου παιχνιδιού πρόκειται. Ο Σαμαράς ξέρει πολύ καλά (έχει πάρει τα μηνύματα από το Βερολίνο), ότι η τρόικα έχει εντολή να μην πιέζει την κατάσταση για άμεση λήψη μέτρων μέχρι τις ευρωεκλογές. Η ουσιαστική διαπραγμάτευση θα γίνει μετά. Μέχρι τότε, κυβέρνηση και τρόικα θα πετάνε τη μπάλα στην κερκίδα, όπως έκαναν και τους τελευταίους μήνες του 2013. Υπάρχει, βέβαια, ένα Eurogroup στις 27 Γενάρη, αλλά μέχρι τότε είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία επί όλων των θεμάτων και ιδιαίτερα επί του περιβόητου «δημοσιονομικού κενού», το οποίο θα καθορίσει και την έκταση των νέων μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Κι αν δεν συμφωνηθεί το «δημοσιονομικό κενό» του 2014, δεν μπορεί να συμφωνηθεί η διάρθρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2014-2017.
Μπορεί, όμως, να υπάρξουν συμφωνίες σε επιμέρους μέτρα, στις περιβόητες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», για να μπορεί το Εurogroup να εκδίδει ανακοινώσεις ικανοποίησης για την «πρόοδο» που σημειώνει η Ελλάδα. Ανακοινώσεις ικανοποίησης που τις χρειάζονται ως προεκλογικά χαρτιά όλες οι βορειοευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με πρώτη και καλύτερη τη γερμανική, που θέλει να παγώσει την άνοδο του λεγόμενου «ευρωσκεπτικιστικού» κόμματος.
Ακόμη και στην ΕΚΤ, που είναι ο θεματοφύλακας της σταθερότητας του ευρώ, τα μεγαλοστελέχη έχουν μοιραστεί σε «καλούς» και «κακούς», λέγοντας τα ίδια πράγματα με διαφορετικό ύφος. Ο Ντράγκι, για παράδειγμα, σε συνέντευξη που έδωσε στο Spiegel, παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει «προόδους», αλλά συμπλήρωσε ότι «η χώρα θα πρέπει να κάνει περισσότερα και γι’ αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία». Αντίθετα από το ήπιο ύφος του Ντράγκι, ο Βάιντμαν της Budesbank, μιλώντας στη λαϊκίστικη-σκανδαλοθηρική Bild, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος και με αυστηρό ύφος προειδοποίησε την Ελλάδα να ολοκληρώσει την πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που η ίδια δημιούργησε!
Ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο, βέβαια, καίγονται και για κάτι άλλο. Κατά τον Απρίλη, πάνω στο φόρτε της προεκλογικής περιόδου, θέλουν η τρόικα να δώσει το ΟΚ για το «πρωτογενές πλεόνασμα» του 2013, ώστε να μπορέσουν να «μοιράσουν» δυο-τρεις εκατοντάδες εκατομμύρια (ανθυποψίχουλα, δηλαδή) και να στήσουν ξέφρενο πάρτι για το «τέλος των βασάνων» που επέρχεται. Εκτιμούμε ότι η τρόικα θα πάρει εντολή να εγκρίνει το «πρωτογενές πλεόνασμα», προκειμένου να στηριχτεί πολιτικά η κυβέρνηση. Οι δανειστές θέλουν να ξεκινήσουν και να κλείσουν μ’ αυτή την κυβέρνηση (γιατί να κάνουν πειράματα;) τη διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο, επομένως έχουν κάθε λόγο να τη στηρίξουν στις ευρωεκλογές, αν όχι για να πάρει η ΝΔ την πρώτη θέση, τουλάχιστον να χάσει με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα την πανηγυρίσει σαν νίκη.