Αν το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετείχε στην εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία, υπήρχε περίπτωση ο αστικός Τύπος (ακόμη και ο φιλικός προς το ΠΑΣΟΚ) να μη ζητούσε την κεφαλή του Βενιζέλου επί πίνακι, μετά το μονοψήφιο νού-μερο (8,02%) που κατέγραψε για πρώτη φορά στην ιστορία των συμμετοχών του σε κάθε είδους εκλογές; Κι όμως, συντονίστηκαν όλοι σε μια προπαγάνδα που λέει ότι η Ελιά… νίκησε, διότι πήρε παραπάνω από τα ποσοστά που της έδιναν τα γκάλοπ! Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, αλλά είναι πολλά αυτά που δεν έχουν ξαναγίνει, οπότε ούτε αυτό μας δημιούργησε καμιά έκπληξη.
Για να λέμε την αλήθεια, αυτή η οφθαλμοφανής λαθροχειρία δεν οφείλεται σε κάποια μαγκιά του Βενιζέλου. Ολοι οι Πασόκοι έχουν συμφέρον αυτή τη στιγμή να κάνουν τους χαζούς, μιας και βάρεσε διάλυση η ΔΗΜΑΡ, οπότε κάτι μπορεί να τσιμπολογήσουν από τα ερείπιά της.
Ομως, ακόμη και σ’ αυτές τις συνθήκες της σκόπιμης σιωπής, άρχισαν ν’ ακούγονται οι πρώτες φωνές αμφισβήτησης του Μπένι. Οταν ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίου τον Οκτώβρη, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, του την έπεσε ακόμη και η Φώφη, που του είπε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για επιτυχία της Ελιάς και πως το συνέδριο θα πρέπει να είναι του ΠΑΣΟΚ και όχι της Ελιάς.
Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι πως εξακολουθεί να είναι κυβερνητικό κόμμα και να εισπράττει το ανάθεμα του ελληνικού λαού. Ο Βενιζέλος έπεται ως πρόβλημα και είναι απόλυτα συνδεδεμένος με το βασικό πρόβλημα. Ποιος θα ήθελε να διαδεχτεί τον Βενιζέλο σ’ ένα κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ; Κανένας. Γι’ αυτό κάνουν πως δεν βλέπουν τη νέα εκλογική ήττα. Πολλοί θα ήθελαν να τον διαδεχτούν, σε ένα ΠΑΣΟΚ εκτός κυβέρνησης, όμως αυτό απαγορεύεται διά ροπάλου. Το μιντιακό σύστημα θα τους επιτεθεί πιο άγρια απ’ όσο επιτέθηκε στον Κουβέλη, διότι αν το ΠΑΣΟΚ αποχωρήσει θα ρίξει την κυβέρνηση, δε θα μειώσει απλώς την κοινοβουλευτική της στήριξη.
Ολοι οι ενεργοί Πασόκοι αναγνωρίζουν ότι ο Βενιζέλος αυτή τη στιγμή έχει τον πρώτο λόγο, αφού είναι ο απολύτως «αναλώσιμος». Κι αυτός προσπαθεί να κάνει κάποια βηματάκια συσπείρωσης. Με τον Λοβέρδο έχει κλείσει συμφωνία, εκείνο που μένει είναι να δει πώς θα πάνε οι εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ, ώστε μετά να υποδεχτεί εκείνους που θα εγκαταλείψουν τον Κουβέλη.
Μπορεί να ελπίζει ο Βενιζέλος σε ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ; Οχι βέβαια. Αυτό αποκλείεται να γίνει επί δικής του προεδρίας. Ισως κάποια στιγμή στο μέλλον, με τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς τον Βενιζέλο στην προεδρία του κόμματος. Προς το παρόν μπορεί να ελπίζει μόνο σε συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης. Ούτε οι βαρόνοι των μίντια ελπίζουν σε τίποτα διαφορετικό, γι’ αυτό και κατασκεύασαν το Ποτάμι για να μαζεύει ένα τμήμα της διαρροής από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολα τα υπόλοιπα που α-κούγονται είναι προπαγάνδα για αφελείς οπαδούς.