Ενα δικαστικό έγκλημα ήρθε να επιβραβεύσει ένα ρατσιστικό έγκλημα. Ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για το ρατσιστικό έγκλημα της Μανωλάδας. Είκοσι οχτώ από τους δεκάδες μετανάστες εργάτες, που τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των μπράβων του αφεντικού, είναι εντελώς αδικαίωτοι. Ολόκληρη η αστική τάξη, κυρίως η αγροτική, πήρε το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει τις τακτικές δουλείας που εφαρμόζει στους μετανάστες εργάτες κι αν κάτι πάει στραβά, τα δικαστήρια θα δείξουν τη μέγιστη ανοχή. Θ’ αντιμετωπίσουν τους παθόντες μετανάστες χειρότερα και από ζώα. Το γεγονός ότι η απόφαση πάρθηκε από Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στο οποίο πλειοψηφούν πολίτες δικαστές, αποτελεί ένα μέτρο ρατσιστικής εξαχρείωσης της κοινωνίας μας. Η απόφαση ήταν ομόφωνη!
Ο ιδιοκτήτης των φραουλοχώραφων, στη δούλεψη του οποίου ήταν οι επιστάτες με τις καραμπίνες, κρίθηκε αθώος για όλες τις κατηγορίες! Το ίδιο και ο ένας επιστάτης. Ενοχος, αλλά για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών σε έναν μόνο μετανάστη (!) και όχι για απόπειρα ανθρωποκτονίας κρίθηκε ο τρίτος κατηγορούμενος, ενώ ο τέταρτος κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στην ίδια πράξη. Οι ποινές ήταν κάθειρξη 14 ετών και 7 μηνών στον πρώτο από τους δύο και κάθειρξη 8 ετών και 7 μηνών στον δεύτερο. Δόθηκε, όμως, ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεσή τους και έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι και οι δύο! Και βέβαια, ελπίζουν βάσιμα, ότι στο δεύτερο βαθμό θα ρίξουν ακόμη περισσότερο την ποινή, έτσι που να μπορούν να διεκδικήσουν ποινή με αναστολή.
Μπορεί κανείς να συγκρίνει αυτή την απόφαση με τις ποινές που μοιράζουν τα δικαστήρια σε κατηγορούμενους για ένοπλη επαναστατική δράση, χωρίς –στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων– να έχουν οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο για συμμετοχή τους σε συγκεκριμένες πράξεις. Μπορεί επίσης να τη συγκρίνει με τη σωρεία δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες και δικαιώνουν το κράτος σε κάθε αντιπαράθεσή του με εργαζόμενους. Η αστική Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Τα μάτια της είναι ορθάνοιχτα και φορούν ταξικά γυαλιά.








