Ισχύουν απολύτως «τα τρία ΔΕΝ» (δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης – δεν αυξάνονται οι εισφορές – δεν μειώνονται οι συντάξεις).
Ανδρέας Λοβέρδος, ΝΕΤ, Δευτέρα, 1.2.2010
Η βιωσιμότητα και η δικαιοσύνη του συστήματος περνά και από την αύξηση ορίων ηλικίας.
Γιώργος Παπανδρέου, Διάγγελμα, Τρίτη, 2.2.2010
«Στηρίζω τον Πρωθυπουργό, το είπα και κατά την ενημέρωσή μου, το λέω τώρα και σε εσάς. Τον στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις». «Εγώ λέω ότι στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις». «Ολα τα υπόλοιπα είναι ανυπόληπτα έως ανύπαρκτα θέματα. Ολα τα υπόλοιπα, όταν το πρόβλημα είναι η πατρίδα, είναι ανυπόληπτα έως ανύπαρκτα θέματα». «Ο πρωθυπουργός είναι στην καρδιά, πραγματικά στην καρδιά αυτού του πανευρωπαϊκού και διεθνούς διαλόγου, στην καρδιά των προβλημάτων της Ελλάδας». «Στηρίζω χωρίς αστερίσκους, χωρίς προσπάθειες αφελείς να δημιουργηθούν συννεφάκια, στηρίζω χωρίς όρια, χωρίς όρους τον πρωθυπουργό της χώρας που ανταποκρίθηκε».
Ηταν τόσο πυρετικές οι μετάνοιες που έκανε από το ραδιοφωνικό μικρόφωνο ο Α. Λοβέρδος το πρωί της περασμένης Τετάρτης, που ο δημοσιογράφος αναγκάστηκε να τον… προστατεύσει: «Είναι η τρίτη φορά που μας το λέτε (σ.σ. ότι στηρίζει τον πρωθυπουργό). Είσαστε σαφής» (συνέντευξη στον «Αθήνα 9,84»). Ο δημοσιογράφος ρωτά αν ο Λοβέρδος αισθάνεται αδειασμένος, επειδή τόσο καιρό τώρα «διαβεβαιώνει» ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, και αν μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα καθίσταται αναξιόπιστος, και εισπράττει ως απάντηση ένα συνεχές λιβανωτό στον Παπανδρέου, συνοδευόμενο από τη διαβεβαίωση ότι τον στηρίζει. Τι συμπέρασμα βγάζετε; Οτι οι λεονταρισμοί του πρόσφατου παρελθόντος και η διαρροή ότι υπέβαλε παραίτηση αλλά τον «συγκράτησε» ο Παπανδρέου είναι τροφή για αφελείς. Ο Λοβέρδος πάνω απ’ όλα είναι ένας στυγνός εξουσιαστής, διατεθειμένος ακόμα και να γίνει ρόμπα προκειμένου να κρατήσει την υπουργική καρέκλα.
Αλλωστε, το άδειασμα από τον Παπανδρέου δεν ήταν το μοναδικό. Από τα τέλη Δεκέμβρη μιλάει (ο Λοβέρδος) για την επιβολή ειδικού φόρου που θα κατευθύνεται στην ασφάλιση. Εβαλε μάλιστα τους πανεπιστημιακούς που έχει διορίσει στην «επιστημονική επιτροπή» να φτιάξουν ολόκληρες εισηγήσεις. Μετά, βγήκε ο ίδιος και ανακοίνωσε με το πιο επίσημο ύφος του, ότι στις 2 Φλεβάρη θα κάνει μαζί με τον επί των Οικονομικών συνάδελφό του ανακοινώσεις για το νέο φόρο υπέρ κοινωνικής ασφάλισης. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ο Παπακωνσταντίνου πήγε στη συνεδρίαση της «επιστημονικής επιτροπής» και ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να θεσπίσει κανένα φόρο υπέρ κοινωνικής ασφάλισης. Δεν είχε καν το τακτ να ενημερώσει προηγουμένως το συνάδελφό του. Τον άφησε να εκτίθεται και τον «έφτυσε» μπροστά στους συνεργάτες του και τους δημοσιογράφους. Και τι απάντησε ο Λοβέρδος; Οτι ο ίδιος… μια πρόταση έκανε, αλλά αφού ο αρμόδιος υπουργός έχει αντίρρηση, αυτός δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει! Νομίζει πως έτσι πετάει την ευθύνη από πάνω του και τη φορτώνει στον Παπακωνσταντίνου.
ΥΓ1: Αλλες δύο ρδιοφωνικές συνεντεύξεις έδωσε την ίδια μέρα ο Α. Λοβέρδος!!! Και σ’ αυτές, κάθε που άκουγε ένα ερώτημα που αφορούσε συγκεκριμενοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, απαντούσε μονότονα «στηρίζω τον πρωθυπουργό», «στηρίζω ως υπουργός αυτόν τον υπεύθυνο άνθρωπο που λέγεται Γιώργος Παπανδρέου»! Πρέπει συνολικά να το είπε περισσότερες από δέκα φορές!
ΥΓ2: Στις 26 Γενάρη, ο Α. Λοβέρδος έδωσε συνέντευξη Τύπου και παρέδωσε στους δημοσιογράφους το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις (γράψαμε αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο). Ανακοίνωσε με στόμφο: «Το προσχέδιο δίδεται σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους και κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή». Στους δημοσιογράφους ανακοίνωσε ότι την ίδια μέρα το προσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα κρατήσει μέχρι τις 6 Φλεβάρη! Αυτό το σημείωμα γράφεται στις 3 Φλεβάρη και το νομοσχέδιο δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα opengov.gr. Προφανώς, το μέγαρο Μαξίμου δεν του έχει καμιά εμπιστοσύνη και ξεσκονίζει το νομοσχέδιο πριν το αναρτήσει στο διαδίκτυο!
ΥΓ3: «Υπάρχουν θέματα αρχής απ’ τα οποία δεν κάνω πίσω», δήλωσε στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη ο Α. Λοβέρδος. Φυσικά, δεν εξήγησε ποια είναι τα θέματα αρχής. Προφανώς, θέλει να κρατά ανοιχτή την πόρτα μιας «ηρωικής εξόδου», αν δει ότι μπαίνει προσωπικά στο στόχαστρο των εργαζόμενων. Προς το παρόν εκτιμά ότι στο στόχαστρο βρίσκονται οι Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου, ενώ ο ίδιος φροντίζει να φωνάζει, με καθημερινές ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις, ότι είναι απλά ένας διαχειριστής δύσκολων καταστάσεων, που δε μπορεί να κάνει ζημιά στην… εθνική προσπάθεια του πρωθυπουργού του.