Θέατρο του παραλόγου, για μια ακόμη φορά, σ’ αυτό που ονομάζεται πολιτική ζωή της χώρας. Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαρρέει φήμες για πρόωρες εκλογές και σέρνει την πολιτική ζωή της χώρας», με αποτέλεσμα να «βαθαίνει την κρίση». Από την άλλη, είναι ο ίδιος ο Παπανδρέου που επαναλαμβάνει σε κάθε δημόσια παρέμβασή του, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτη, ακόμα κι αν ο Καραμανλής προτείνει το Σημίτη, διότι το κύριο είναι να γίνουν οι εκλογές και να φύγει η κυβέρνηση.
Ποιος πυροδοτεί την εκλογολογία; Στην πιο πρόσφατη φάση της η κυβέρνηση, μέσα από μια τακτική που την επεξεργάστηκε το μέγαρο Μαξίμου. Οχι μόνο επειδή κάποια στελέχη του στενού καραμανλικού πυρήνα εισηγούνται εκλογές το φθινόπωρο, αλλά κυρίως επειδή είναι ένα καλό φάρμακο για να ξεφύγει η ΝΔ από την «εσωστρέφεια», δηλαδή από τον άγριο σκυλοκαυγά που πυροδότησε η ευρεία ήττα στις ευρωεκλογές. Καλύτερα να συζητούν για εκλογές και να ετοιμάζουν τα προσωπικά τους μαγαζάκια για να κυνηγήσουν την επανεκλογή, παρά να την πέφτουν ο ένας στον άλλο κι όλοι μαζί στον Καραμανλή και τους βαρόνους κόμματος και κυβέρνησης. Από την άλλη, και το ΠΑΣΟΚ βολεύεται με την εκλογολογία. Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου δήλωσαν πρόσφατα ότι «οποιαδήποτε στιγμή μετά το Δεκαπενταύγουστο είναι μία πιθανή στιγμή προκήρυξης των εκλογών», σε μια προσπάθεια να κρατήσουν σε ετοιμότητα το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και κυρίως τα στελέχη, που μάλλον θα κάνουν ολιγοήμερες διακοπές φέτος.
Οι πιθανότητες να πάει ο Καραμανλής σε εκλογές το Σεπτέμβρη είναι ελάχιστες. Δύσκολα πηγαίνει ένας πολιτικός του είδους του Καραμανλή σε εκλογές που θα τις χάσει σίγουρα. Δεν είναι ο πολιτικός των ανατροπών και των εκπλήξεων, αλλά ένας βαριεστημένος σιγουρατζής. Θα το τραβήξει όσο πάει και θα προσπαθήσει να βγάλει πολιτική υπεραξία από τον εγκλωβισμό του ΠΑΣΟΚ στην ανελαστική γραμμή «εκλογές οπωσδήποτε την άνοιξη του 2010». Αυτό φαίνεται καθαρά από την προπαγάνδα που εκπορεύεται από το Μαξίμου, που παίζει μονότονα στο δίπολο «υπευθυνότητα-ανευθυνότητα».
Κατά τα άλλα, η ΝΔ απολαμβάνει τη μικρή της άνοιξη, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την Τσουκατειάδα των τελευταίων ημερών, που είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να τη διαχειριστεί με άνεση. Ενώ, όμως, η ΝΔ ελέγχει απόλυτα τους μηχανισμούς της Δικαιοσύνης, δεν κατάφερε να βγάλει το θέμα προεκλογικά. Ετσι, πήγε σε εκλογές με κατηγορούμενο τον εαυτό της και όχι το ΠΑΣΟΚ. Τώρα, το θέμα Τσουκάτου μικρή μόνο ζημιά κάνει στον Παπανδρέου, που είχε σπεύσει να ξεφορτωθεί τον Τσουκάτο από την πρώτη στιγμή, ενώ αντίθετα ο Καραμανλής εξακολουθεί να κουβαλάει το βάρος του τσαμπουκαλίδικου κλεισίματος της Βουλής που οδήγησε τα σκάνδαλα στην παραγραφή για τα πολιτικά πρόσωπα.
Και τα δυο κόμματα, όμως, κάθονται σε αναμμένα καρφιά, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο σίριαλ Χριστοφοράκου που γυρίζεται στο Μόναχο. Λεπτομέρειες δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, όμως οι γερμανοί μεγαλοδικηγόροι που προσέλαβε ο Χριστοφοράκος παίζουν χοντρό παιχνίδι, που το επιτρέπει και το δικαστικό σύστημα της Γερμανίας (προβλέπει συμφωνίες εισαγγελέων-κατηγορούμενων). Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του έχουν μιλήσει για μια ντουζίνα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα για χρηματισμό των οποίων γνωρίζει ο πελάτης τους, ενώ στη συνέχεια προέκυψε η ιστορία με τα δύο cd με στοιχεία που κάπου έχει δώσει ο Χριστοφοράκος. Πολλοί θέλουν να παρουσιάσουν τον τελευταίο σαν ένα πανικόβλητο άνθρωπο, τύπου Κοσκωτά, ο οποίος δε μπορεί να βλάψει το πολιτικό σύστημα, όμως τα πράγματα δείχνουν πως δεν είναι έτσι. Μπορεί το ποινικό σκέλος να έχει παραγραφεί, όμως για τους πολιτικούς μετράνε και άλλα πράγματα και εκεί «παίζει» ο Χριστοφοράκος με τους δικηγόρους του. Τις επόμενες μέρες ίσως το τοπίο ξεκαθαρίσει περισσότερο.
Ολ’ αυτά, όμως, όλο το θέατρο σκιών με την εκλογολογία και τη σκανδαλολογία, δεν επηρεάζει καθόλου την πρακτική πολιτική. Οι καπιταλιστές έχουν ξεσαλώσει και εκμεταλλεύονται στο έπακρο την κρίση, ενώ η κυβέρνηση προωθεί το ένα «πακέτο» μέτρων μετά το άλλο. Ο Καραμανλής δεν δίστασε να ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει καλοκαιριάτικα τη διάσπαση του ΙΚΑ σε ταμεία υγείας και σύνταξης.