Η μαζική χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας στους λεγόμενους Βορειοηπειρώτες (έλληνες μειονοτικούς της Νότιας Αλβανίας) αποτελεί το ασφαλέστερο δείγμα ότι η κυβέρνηση μπαίνει σε εκλογική τροχιά. Δεν περιμέναμε, βέβαια, να βγει οποιοδήποτε κυβερνητικό στέλεχος και να το επιβεβαιώσει αυτό (ισχύει το παλιό δόγμα της αστικής πολιτικής, ότι υποτίμηση του νομίσματος και πρόωρες εκλογές διαψεύδονται μέχρι να πραγματοποιηθούν), αλλά και δε χαύουμε τα παραμύθια του Παυλόπουλου, ότι η ρύθμιση έγινε τώρα γιατί υπήρξαν εξελίξεις στην αλβανική νομοθεσία. Η ΝΔ ετοιμάζεται να πληρώσει το ΠΑΣΟΚ με το ίδιο νόμισμα. Μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφοι Ποντίων ή «ποντιοποιημένων» κατοίκων της πρώην σοβιετικής Ανατολής βάρυναν αποφασιστικά στη ζυγαριά των εκλογών του 2000 (έργο Λαλιώτη θεωρήθηκε αυτό τότε). Η ΝΔ, λοιπόν, μαγειρεύει πριν πεινάσει, ρίχνοντας στη δική της ζυγαριά μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους «Βορειοηπειρωτών».
Ομως, κυβερνητικά στελέχη έχουν φροντίσει να μεταφέρουν τη δική τους άποψη off the record στους συντάκτες του αστικού Τύπου, ασκώντας έτσι δημόσια πίεση στον Καραμανλή, το στενό περιβάλλον του οποίου τηρεί στάση σφίγκας, μαζεύοντας προτάσεις και εκτιμώντας την κατάσταση. Η λογική αυτών που εισηγούνται πρόωρες εκλογές την άνοιξη (το δίμηνο Απρίλη-Μάη) είναι εξαιρετικά απλή: έτσι κι αλλιώς μεγάλες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση δε μπορεί να πάρει μετά απ’ αυτό το διάστημα. Είναι αμφίβολο αν στη διάρκεια αυτής της θητείας θα μπορέσει να περάσει ακόμα και το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κάνοντας εκλογές την άνοιξη και κερδίζοντάς τες, όπως όλα δείχνουν, θα μπορέσει ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι να περάσει μια σειρά ρυθμίσεις, εκμεταλλευόμενη τη χαλάρωση που ακολουθεί πάντοτε τις εκλογές. Το ίδιο δεν έκανε και το καλοκαίρι του 2004; Οσο η κυβέρνηση καθυστερεί να πάει σε εκλογές -λένε- τόσο υποβόσκει ο κίνδυνος κάποιας απρόβλεπτης έκρηξης ή ακόμα και ο κίνδυνος συσσώρευσης δυσαρέσκειας. Δεν είναι τυχαίο ότι υπέρ αυτής της άποψης τάσσεται και ο Αλογοσκούφης, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ουσιαστικά υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2007 θα είναι ο τελευταίος αυτής της κυβέρνησης.
Αλλα στελέχη υποστηρίζουν ότι οι πρόωρες κάλπες πρέπει να στηθούν το φθινόπωρο. Μάλιστα, εκφράζουν και δημόσια την άποψη, ότι εκλογές το φθινόπωρο δεν είναι πρόωρες, αφού απομένει μόνο ένα εξάμηνο μέχρι τη λήξη της τετραετίας (Μπακογιάννη, Καραχάλιος, Βαρβιτσιώτης).
Στη φαρέτρα της κυβέρνησης ως προπαγανδιστικό εργαλείο βρίσκεται και η έξοδος από την κοινοτική επιτήρηση, την οποία προανήγγειλε η Κομισιόν με τη φθινοπωρινή οικονομική της έκθεση και ο Χ. Αλμούνια με δηλώσεις του, τις οποίες ζήτησε ο Αλογοσκούφης, που φαίνεται ότι έχει αναπτύξει μια καλή σχέση με τον συγκεκριμένο επίτροπο (αφού ως υπουργός δεν έχει ούτε μια φορά κοντραριστεί με την Κομισιόν και τις υπηρεσίες της).
Ομως, και ο Αλογοσκούφης και ο Ρουσόπουλος φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι η έξοδος από την επιτήρηση δε σημαίνει και έξοδο από τη «στενωπό» της σκληρής λιτότητας. Ο Αλογοσκούφης κατέστησε σαφές ότι η πολιτική της «δημοσιονομικής προσαρμογής» πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2012! «Με ηπιότερους ρυθμούς, βέβαια», είπε σε μια νεότερη δήλωσή του, όμως η ηπιότητα αφορά μόνο τις προεκλογικές περιόδους και όχι τη γενική πολιτική αλλά επιλεγμένους στόχους με ψηφοθηρικό ενδιαφέρον.