Ο Ευάγγελος Κωφός είναι ο πιο έμπειρος περί το «Μακεδονικό» διπλωμάτης. Για μισό αιώνα χειριζόταν το θέμα για λογαριασμό του ελληνικού κράτους, ενώ και τώρα που είναι συνταξιούχος του ζητούν και καταθέτει τις απόψεις του στο υπουργείο Εξωτερικών, ως οιονεί σύμβουλος. Αυτός ο έμπειρος διπλωμάτης του ελληνικού εθνικισμού, λοιπόν, δεν διανοείται να αρνηθεί την ύπαρξη μακεδονικής εθνικής ταυτότητας και γλώσσας. Προτείνει, λοιπόν, (συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 20.4.08) μια νέα προσαρμογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που θα συνίσταται στα εξής: «Εάν δεν επιθυμούν (σ.σ. οι κάτοικοι της FYROM) το slav macedonians, τότε μένει η χρήση του σλαβικού όρου που και οι ίδιοι χρησιμοποιούν ως στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας, το Makedontsies με λατινικούς χαρακτήρες (όπως το Hellenes). Και, βεβαίως, αυτό θα αφορά και τα παράγωγα, όπως Makedonski language».
Για εκείνους που εκφράζουν την άποψη ότι πρόκειται για «κατασκευασμένο έθνος», το οποίο σύντομα θα διαλυθεί (λόγω και της μεγάλης αλβανικής μειονότητας), ο Ε. Κωφός σχολιάζει: «Δεν μπορούμε να κατασκευάζουμε μια ιστορία για να στηρίξουμε πολιτικές θέσεις». Σημειώνει δε, ότι οι Σλάβοι της περιοχής των Σκοπίων από πολύ νωρίς διαφοροποιήθηκαν από τους Βούλγαρους και ιδιαίτερα στα χρόνια της Κατοχής (1941-44), οπότε τους αντιμετώπισαν ως κατακτητές. «Πάνω ακριβώς στο αντιβουλγαρικό κίνημα χτίστηκε η λεγόμενη σλαβομακεδονική ταυτότητα και, απλώς, ο Τίτο της έδωσε κρατική υπόσταση», καταλήγει ο άνθρωπος που συμμετείχε στις περισσότερες διαπραγματεύσεις των τελευταίων 10ετιών για το «Μακεδονικό».
Ακόμα και αστοί εθνικιστές τοποθετούνται αριστερότερα από την Παπαρήγα και την ηγεσία του Περισσού, που έχει αναγάγει σε «ύψιστης εθνικής σημασίας ζήτημα», να μην αναγνωριστεί η ύπαρξη μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας.