Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 31 Ιούλη
  • Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση
  • Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ
  • Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ
  • Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αθλητισμός»Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας προσφέρεται για διακοπές…
Αθλητισμός

Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας προσφέρεται για διακοπές…

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Μάι 2008, 00:00

► Τρίτη και 13. Θα τη θυμάται πολύ καιρό τη συγκεκριμένη μέρα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης. Ως γνωστόν, ο υφυπουργός ήταν ιδιαίτερα προληπτικός ως προπονητής και αν κρίνουμε από τις συμπτώσεις θα συνεχίσει να είναι. Το σκάνδαλο με το ντοπάρισμα της εθνικής ομάδας Αρσης  Βαρών είχε αρχίσει να ξεχνιέται, στη Βουλή κατάφερε να εξασφαλίσει τη διακομματική συναίνεση, προκειμένου να συνεχιστεί η πολιτική πριμοδότησης του πρωταθλητισμού και των μεταλλίων (το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε απόλυτα και η ψευτοαριστερά αρκέστηκε σε θεωρητικές διακηρύξεις εναντίον του επαγγελματικού αθλητισμού), την οποία η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να σταματήσει, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση ντόπινγκ, το θέμα είχε φύγει από την επικαιρότητα. Και ενώ όλα πήγαιναν δεξιά, ήρθε νέο σκάνδαλο ντόπινγκ, με πρωταθλητή της κολύμβησης, να ανατρέψει τα δεδομένα και να κάνει δύσκολη τη ζωή του υφυπουργού.

Στη νέα υπόθεση υπάρχουν δυο στοιχεία που την κάνουν ιδιαίτερα σοβαρή. Πρώτο στοιχείο είναι ότι ο αθλητής αρχικά είχε βρεθεί καθαρός, όπως ανακοινώθηκε από το ΕΣΚΑΝ την Πρωταπριλιά (άλλη μια σημαδιακή ημερομηνία). Κατόπιν διαταγής του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ανδρέα Καραφλού, έγινε επανέλεγχος όλων των δειγμάτων που είχαν ληφθεί το 2008 και με το νεότερο έλεγχο προέκυψε ότι ο πρωταθλητής ήταν ντοπαρισμένος. Θα πρέπει να τονιστεί, ότι ο επανέλεγχος έγινε με πιο σύγχρονη μέθοδο, την οποία προμηθεύτηκε το ΟΑΚΑ μετά την υπόθεση της Αρσης Βαρών, από την Κολωνία, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουμε και άλλα κρούσματα, κατά τη διάρκεια των επανελέγχων.

Το δεύτερο και πιο σοβαρό στοιχείο είναι ότι ο κολυμβητής βρέθηκε θετικός στην ίδια ακριβώς ουσία την οποία χρησιμοποίησαν και οι αρσιβαρίστες. Μέχρι τη στιγμή που έκλεισε η στήλη δεν είχαμε e-mail από την Κίνα το οποίο να αναφέρει ότι η απαγορευμένη ουσία βρέθηκε κατά λάθος σε σκεύασμα με αγριοβότανα που είχε παραγγείλει ο αθλητής στο πλαίσιο του προγράμματος υγιεινής διατροφής που εφάρμοζε. Παράξενη η σύμπτωση δεν νομίζετε; 

Οπως και στην περίπτωση της Αρσης Βαρών, η ΚΟΕ (Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος, προς αποφυγή παρεξηγήσεων με τη «συνεπή επαναστατική» συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) προσπάθησε να διώξει από πάνω της την ευθύνη, κάνοντας λόγο για μεμονωμένο περιστατικό (η συγκεκριμένη λέξη ήταν με έντονα γράμματα στην ανακοίνωση). Ο λόγος προφανής. Αφενός, ήθελε να προφυλάξει το σύνολο των αθλητών της, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, και αφετέρου ήθελε να τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με το ομαδικό ντοπάρισμα των αθλητριών και των  αθλητών της Αρσης Βαρών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η ελληνική κολύμβηση το τελευταίο διάστημα έχει σημειώσει αρκετές επιτυχίες και ήδη 51 αθλητές και αθλήτριες από τα πέντε αθλήματα (αγωνιστική και συγχρονισμένη κολύμβηση, καταδύσεις, υδατοσφαίριση και κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα) που ανήκουν στη δύναμή της έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή  τους στους αγώνες του Πεκίνου, γεγονός που την καθιστά μακράν την πρώτη δύναμη στην ελληνική αποστολή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Προς το παρόν και μέχρι την εξέταση του δεύτερου δείγματος, το θέμα κρατιέται χαμηλά, αφού άπαντες ελπίζουν ότι το δεύτερο δείγμα θα βγει αρνητικό και το θέμα θα κλείσει. Σε διαφορετική περίπτωση, η προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουν την πολιτική πριμοδότησης των μεταλλίων θα γίνει πολύ δύσκολη. Εν αναμονή των εξελίξεων, θα παρακολουθούμε την υπόθεση.

Εξελίξεις όμως είχαμε στην υπόθεση της Αρσης Βαρών. Ο Ιωαννίδης επιβεβαίωσε τις φήμες ότι έχει ζητήσει την παραίτηση της διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών για λόγους ηθικής τάξης. «Ζήτησα από το προεδρείο της άρσης βαρών να παραιτηθεί για λόγους ηθικής τάξης. Επιδίωξή μου είναι να μην καταστρέψουμε το άθλημα. Θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέο συμβούλιο, να αλλάξει η προεδρία, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια. Μου απάντησαν ότι θα το σκε-     φτούν». Σε απλά ελληνικά, ο υφυπουργός, αφού είδε ότι δεν υπάρχει τρόπος να ανατρέψει τη σημερινή διοίκηση της ομοσπονδίας (είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο φύλλο ότι το σκάνδαλο ντόπινγκ ήταν μια καλή αφορμή για να ανατρέψει η κυβέρνηση τους δυσμενείς γι’ αυτή συσχετισμούς), αφήνει να εννοηθεί ότι η διοίκηση της ΕΟΑΒ γνώριζε για τη χορήγηση αναβολικών στους αθλητές και ότι θα προσπαθήσει να  αποπροσανατολίσει τις έρευνες και γι’ αυτό ζητάει παραιτήσεις.

Από την πλευρά της η διοίκηση της ΕΟΑΒ, έχοντας τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ (το οποίο δε θ’ αφήσει να χαθούν σημαντικές ομοσπονδίες από την επιρροή του), δε δέχεται να παραιτηθεί και προς το παρόν περιμένει την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (θα εκδοθεί στις 14-15 Ιουνίου). Οι σκληροπυρηνικοί Πασόκοι έχουν προτείνει να τραβήξουν την κόντρα στα άκρα  και να προκηρύξουν άμεσα εκλογές, για ν’ ανανεώσουν την «εντολή» από τα σωματεία, ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση δε θα έχει το χρόνο να προετοιμάσει διάδοχη κατάσταση. Ανάλογες εξελίξεις αναμένονται και στην ΚΟΕ, την οποία επίσης ελέγχει το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να υπάρχει διακομματική συναίνεση για την πολιτική που θα ακολουθήσουν στον επαγγελματικό αθλητισμό, αλλά η μάχη για τον έλεγχο των Ομοσπονδιών, άρα και για τη διαχείριση του οικονομικού πακέτου, θα είναι ιδιαίτερα σκληρή και με πολλά πισώπλατα χτυπήματα.

► Ενδιαφέρον είχαν όσα είπε ο Λυμπερόπουλος μετά τον αγώνα της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Ο διεθνής άσσος της ΑΕΚ ξέσπασε για την ένταση των τελευταίων ημερών και είπε ορισμένες αλήθειες. Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν, αν και είχε δίκιο, δε δικαιούται δια να ομιλεί. Κατανοούμε την πικρία του για την απώλεια του τίτλου, όμως δε μπορούμε ν’ αφήσουμε ασχολίαστα αυτά που είπε. Μέχρι πριν λίγο καιρό, τόσο αυτός όσο και οι συμπαίχτες του στην ΑΕΚ υποστήριζαν ακριβώς τα αντίθετα. Κανένας παίχτης της ΑΕΚ δε μιλούσε για την αλαζονεία της διοίκησης, την καταδυνάστευση του ελληνικού ποδοσφαίρου από τα εξωαγωνιστικά κέντρα που καθορίζουν τις εξελίξεις και για τις απαράδεκτες προπονητικές εγκαταστάσεις. Ξεχνάει ο Λυμπερόπουλος ότι η ΑΕΚ παίζει στο ΟΑΚΑ, που είναι το καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα, ξεχνάει ότι αυτός και οι συμπαίχτες του υμνούσαν το οικογενειακό κλίμα που υπήρχε στην ΑΕΚ και τις καλές σχέσεις τους με τη διοίκηση, γεγονός που τους έδινε τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τις «τρικλοποδιές» από τους αντιπάλους τους, ξεχνάει ότι πριν δυο-τρεις βδομάδες πανηγύριζαν τον τίτλο της ηθικής πρωταθλήτριας.

Είπαμε ότι ο παίχτης είπε αλήθειες. Η ΑΕΚ τη φετινή χρονιά ισορροπούσε σε τεντωμένο σκοινί. Η κατάκτηση του τίτλου ήταν ο μοναδικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη διοίκηση, τον κόσμο και τους παίχτες της ομάδας. Ο καθένας είχε τις δικές του επιδιώξεις που πολλές φορές ήταν και αντικρουόμενες, όμως ο τρόπος για να τις ικανοποιήσει ήταν ο τίτλος του πρωταθλητή. Οσο η ομάδα διεκδικούσε, όλοι ήταν μια γροθιά. Οταν χάθηκε ο τίτλος, ο καθένας τράβηξε το δρόμο του. Δεν είναι τυχαίο, ότι μέσα σε δέκα με δεκαπέντε μέρες φτάσαμε από τους 55.000 οπαδούς που γιόρταζαν την κατάκτηση του τίτλου και αποθέωναν τους παίχτες στους 2.000 οπαδούς που ζητούσαν από το Ντέμη να σηκωθεί και να φύγει από την ομάδα. Οπως λέει και ο σοφός λαός, η φτώχεια φέρνει γκρίνια.

Κλείνοντας, πιστεύω ότι το πιο σοβαρό απ’ όσα είπε ο Λυμπερόπουλος είναι η έλλειψη κινήτρου που έχει πλέον σαν παίχτης. Εχει φτάσει 33 χρονών, χωρίς να έχει κατακτήσει έναν τίτλο, έχασε και το φετινό πρωτάθλημα και πλέον δεν ελπίζει σε τίποτε, όσον αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Επί της ουσίας, με τις δηλώσεις του είπε ότι θέλει να φύγει από την Ελλάδα και να κλείσει την καριέρα του στο εξωτερικό και από αυτή τη σκοπιά πρέπει να δούμε τις δηλώσεις του. 

Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr

ΥΓ1: Και μια είδηση της τελευταίας στιγμής. Σε φαρμακείο της Πάτρας βρέθηκαν 51.000 σκευάσματα αναβολικών χαπιών, τα οποία δεν είχαν παραλήπτη. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, η οποία εντόπισε τα σκευάσματα, έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί αν το φαρμακείο τα χορηγούσε σε ενδιαφερόμενους ή αν λειτουργούσε σαν ενδιάμεσος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χάπια αυτά θα τα έπιναν κάποιοι πρωταθλητές ή επίδοξοι πρωταθλητές και ότι θα γέμιζαν με χοντρά φράγκα οι τσέπες αυτών που θα τα προωθούσαν  στην αγορά.

ΥΓ2: Μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο Ριβάλντο δήλωσε ότι θα παραμείνει για μια ακόμη χρονιά στην ΑΕΚ, με κίνητρο την κατάκτηση του τίτλου, που του έκλεψαν φέτος. Μέχρι πριν λίγες μέρες έδειχνε ανένδοτος, αηδιασμένος και αποφασισμένος να φύγει από την Ελλάδα. Τελικά, τον έπεισαν η οικογένειά του και ο Νικολαΐδης να παραμείνει. Ολα για τη δόξα, λοιπόν, και για την τιμή της ομάδας και τη δική του. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από το Λυμπερόπουλο, ο Βραζιλιάνος θα συνεχίσει τον αγώνα του στο πλευρό του προέδρου, για να κατατροπώσουν τον Κόκκαλη και τους κολαούζους του. Καλό το παραμύθι, παιδιά, αλλά δεν έχει δράκο. 1.200.000 ευρώ είναι τα φράγκα που θα πάρει από την ΑΕΚ ο Ριβάλντο και στην ηλικία του δε νομίζουμε ότι θα μπορού-σε να βρει καλύτερο συμβόλαιο.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣτο μουσείο
Επόμενο άρθρο ΖΥΛ ΝΤΑΣΕΝ – Δέκα και μισή καλοκαίρι βράδυ

Σχετικά Αρθρα

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

Αθλητισμός 29 Ιούλ 2026, 08:46

Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο

Αθλητισμός 28 Ιούλ 2026, 08:30

Τσακίστε τα σιωναζίδια παντού

Αθλητισμός 26 Ιούλ 2026, 09:59

Μουντιάλ: Κάτω από τα ραντάρ των κυρίαρχων μίντια

Αθλητισμός 22 Ιούλ 2026, 11:22

Γιατί η Γάζα πανηγύρισε για την Ισπανία: Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου γίνεται σύμβολο αλληλεγγύης

Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ισπανία προκάλεσε πανηγυρισμούς σε ολόκληρη τη Γάζα, όπου πολλοί εξέλαβαν τη νίκη ως αντανάκλαση των ετών αλληλεγγύης της χώρας προς την Παλαιστίνη

Αθλητισμός 21 Ιούλ 2026, 10:06

Μια τοιχογραφία μέσα στα ερείπια: Πώς ο Χοσάμ Χασάν έγινε ο ήρωας της Γάζας στο Μουντιάλ

Αθλητισμός 12 Ιούλ 2026, 09:57
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
Αθλητισμός

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

29 Ιούλ 2026, 08:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληρή απάντηση της Χεζμπολά στον λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών

28 Ιούλ 2026, 21:43
Εργατικά

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

28 Ιούλ 2026, 19:22
Διεθνή

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

28 Ιούλ 2026, 12:29
Καταστολή

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

28 Ιούλ 2026, 09:52
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

1920: Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι από δύο βασιλόφρονες απότακτους αξιωματικούς.

1946: Βίαιη εισβολή στη ΓΣΕΕ, παραπομπή της διοίκησής της σε δίκη.

1971: Βόμβες στο Ηράκλειο της Κρήτης καταστρέφουν αυτοκίνητο της εκεί αμερικανικής βάσης και προκαλούν ζημιές στα γραφεία του τοπικού κλιμακίου της ΚΥΠ.

1976: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προτείνει τη μόνιμη τέλεση των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα.

1977: Ενας νεκρός και είκοσι τραυματίες σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη διάρκεια αντιπυρηνικών διαδηλώσεων στο Τρέις Μαλβίλ (Γαλλία).

1978: Συλλαμβάνονται ως βομβιστές ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος και άλλοι οκτώ νεοφασίστες.

1980: Εκτέλεση του τούρκου διπλωμάτη της πρεσβείας στην Αθήνα Γκαλίπ Οσμάν από τον Αρμενικό Απελευθερωτικό Στρατό.

1982: Βόμβα στα γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo