Ενθαρρυμένη από τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν συγκρατημένη ανοδική τάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, από τη διάλυση του Ποταμιού και το πέρασμα βουλευτών του στη ΔΗΣΥ και από τη χαμηλή απήχηση που έχει η πρωτοβουλία των ΦλωΡαΔια στα αστικά ΜΜΕ, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει έναν πολιτικό λόγο που τείνει να εμφανίσει την «Κεντροαριστερά» ως έναν τρίτο πόλο, διακριτό από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Γεννηματά κατηγορεί τα δύο μεγαλύτερα αστικά κόμματα για «κομματικό εγωισμό», ζητά «όλοι να κάνουν πίσω από τις εμμονές τους» και ζητά κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης», αλλά όχι από τη σημερινή Βουλή. «Ζητώ από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη για να μπορέσουμε να είμαστε καταλύτης των εξελίξεων», φωνάζει με το γνωστό ύφος της η Φώφη. Και συνεχίζει: «Οι πολιτικοί συσχετισμοί πρέπει να αλλάξουν. Με τη δύναμη που έχουν σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν ακούν κανέναν. Επιβάλλουν την επιθυμία τους να διαδέχονται ο ένας τον άλλον και να εναλλάσσονται στον ρόλο του σωτήρα με το μαγικό ραβδί. Απλά αυτός ο σωτήρας δεν υπάρχει. Δύναμη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μείωση των ποσοστών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποδεχθούν ότι η σωτηρία της χώρας βρίσκεται στην εθνική συνεννόηση, στο σχέδιο που πρέπει να συνδιαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε όλοι μαζί. Οποτε και αν γίνουν εκλογές εμείς είμαστε έτοιμοι και η στάση μας απόλυτα ξεκάθαρη».
Οσο για την πρόταση των ΦλωΡαΔια, ήταν τόσο ιταμή -σε ύφος και σε περιεχόμενο- που διευκόλυνε τα μάλα το ΠΑΣΟΚ στην απόρριψή της με την εξής ανακοίνωση: «Προσκλήσεις προς κοινοβουλευτικά κόμματα, από μεμονωμένα πρόσωπα, “προσωπικότητες“ χωρίς κοινωνική αναφορά, που θέτουν μάλιστα όρους και προϋποθέσεις άμεσης διάλυσή τους, πέραν του ότι αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας και της θρασύτητας, είναι απαράδεκτες, ελιτίστικες και διασπαστικές. Δεν έχουν στόχο την ενότητα και αναγέννηση του χώρου και γι' αυτό δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο της παράταξης που ήδη τους έχει γυρίσει την πλάτη. Υπηρετούν αλλότριους σκοπούς».
Ετσι, οι ΦλωΡαΔια θα μείνουν μόνο με τον Θεοδωράκη, που έχει ήδη χάσει περισσότερους από τους μισούς βουλευτές του. Αν τα βρουν, ο Θεοδωράκης θα έχει μόνο τον εαυτό του, τον Αμυρά, τον Μαυρωτά, τον Ψαριανό και τον Δανέλλη (αν δε φύγει και κανένας από δαύτους, με σκοπό να επανεκλεγεί). Στο τέλος, δε θα έχουν άλλη λύση όλοι μαζί από το να αναζητήσουν εκλογική «συνεργασία» με τη ΝΔ, ώστε να φιλοξενηθούν στα ψηφοδέλτιά της. Γιατί στους αστικούς πολιτικούς χώρους εκείνο που μετράει είναι η συμμετοχή σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εξουσίας. Αμα μείνεις «στην απέξω» για αρκετό καιρό, σε ξεχνούν οι πάντες και πέφτεις σε κατάθλιψη.