- Στις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου στη Γαλλία, που συνοδεύτηκαν από σκληρές συγκρούσεις, σε σύνολο τουλάχιστον 50.000 διαδηλωτών συνελήφθησαν 95 άτομα. Στις… απόπειρες διαδηλώσεων την Κυριακή στην Αθήνα για τη δωδέκατη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, από μερικές εκατοντάδες άτομα προσήχθησαν 374 και συνελήφθησαν 135, αν και δεν έπεσε ούτε πετραδάκι! Ενα μεγάλο… μπράβο στον Χρυσοχοΐδη! Τιμά το μετάλλιο που πήρε από το FBI!
- Η καθηγεσία στο Στάνφορντ (όπως και σε οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο του κόσμου) δεν μας λέει τίποτα. Εμείς θυμόμαστε τον Ιωάννη Ιωαννίδη να γίνεται σημαία όλων των «φυλών» των συνωμοσιολόγων: από εκείνους που έχουν πέσει στα «σκληρά», υποστηρίζοντας ότι ο κοροναϊός είναι ένα κατασκεύασμα του Γκέιτς και κάποιων σαν τον Γκέιτς, προκειμένου να πουλήσουν… τσιπάκια που εγχύονται με τα εμβόλια, μέχρι τους… «σοβαρούς», που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη νόσο, η οποία χρησιμοποιείται για την επιβολή ενός καθεστώτος «μεγάλου αδελφού». Μιλούσε για πολύ χαμηλή θνητότητα της covid-19 (χαμηλότερη απ’ αυτή της εποχικής γρίπης), παραβλέποντας την τεράστια μεταδοτικότητα που οδηγεί σε εφιαλτικό αριθμό θανάτων, έλεγε ότι το πρόβλημα οφείλεται στην ενδονοσοκομειακή διασπορά, χαρακτήριζε «φιάσκο» τα λοκντάουν, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσουν περισσότερους θανάτους σε σχέση με τον κοροναϊό κτλ. κτλ. Ανακάτευε διάφορα στοιχεία, χτυπούσε μια στο καρφί και μια στο πέταλο και κατέληγε εκφράζοντας την ανησυχία του «περισσότερο για τις πιθανές άστοχες επιλογές (που δεν στηρίζονται σε δεδομένα) – στην προσπάθεια να περιορίσουμε την επιδημία μπορεί από πανικό και υπερβάλλοντα ζήλο να καταστρέψουμε πολύ περισσότερα από ότι μπορεί να καταστρέψει ο ιός από μόνος του».
Ο ίδιος άνθρωπος τώρα κάνει στροφή 180 μοιρών και προειδοποιεί ακόμα και για 10.000 θανάτους μέχρι τον Φλεβάρη, αν συνεχιστεί να υπάρχει ελλιπής επιδημιολογική επιτήρηση, στηριγμένη σε μαζικό τέστινγκ και καλύτερη προφύλαξη των γηροκομείων και των ευπαθών πληθυσμών. Ερχεται εκ των υστέρων να επαναλάβει επισημάνσεις τις οποίες κάνουμε εδώ και πολλούς μήνες όσοι δίνουμε αγώνα ενάντια στην πανδημία και την κυβερνητική διαχείρισή της, όταν αυτός τροφοδοτούσε τους συνωμοσιολόγους.
- Σύμφωνα με την προπαγάνδα που το Μαξίμου διοχετεύει στα παπαγαλάκια για να τη μετατρέψουν σε περισπούδαστα άρθρα στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, έρχεται «επιτελικό κράτος» Νο2, που θα μετατρέψει τη λειτουργία της κυβέρνησης και της λεγόμενης δημόσιας διοίκησης σε… πύραυλο. Αυτή η μπουρδολογία έχει πάψει από καιρό να είναι διασκεδαστική (με τα μπλε ντοσιέ που πήραν οι υπουργοί, στα οποία ήταν γραμμένα τα καθήκοντά τους, βάσει των οποίων θα ελέγχονται από τον Σκέρτσο). Με τη διαχείριση της πανδημίας έχει γίνει εξοργιστική, διότι το «επιτελικό κράτος» αποδείχτηκε εξίσου εγκληματικό με το… «μη επιτελικό».
- «Τις εκλογές δεν τις κερδίζει ο καταγγελτικός λόγος, αλλά το θετικό διακύβευμα, η προοπτική αλλαγών που θα φέρουν καλύτερες συνθήκες για την οικονομία και την κοινωνία. Με μια λέξη: το “μεγάλο αφήγημα“», δήλωσε ο τέως υπουργός και τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, επικεφαλής της ομάδας που επεξεργάζεται το (λέμε τώρα) πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για μια παπάρα που την αναμασούν χρόνια τώρα διάφοροι επικοινωνιολόγοι, image makers και λοιποί δημοσιολογούντες της αστικής πολιτικής. Η οποία διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα. Την οποία, μάλιστα, ο ίδιος ο Σταθάκης έχει βιώσει με προσωπικά δραματικά τρόπο, καθώς ο ίδιος, αν και φορέας του «μεγάλου αφηγήματος», με άφθονα εύσημα σοβαρότητας από τον αστικό Τύπο, ακόμα και τον αντι-συριζαϊκό, έφαγε τη σκόνη του «λαϊκιστικά καταγγελτικού» Πολάκη στα Χανιά και έμεινε εκτός Βουλής.
Και βέβαια, υπάρχει το παράδειγμα του 2015. Αλήθεια, ποιο ήταν το «μεγάλο αφήγημα» που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη εκλογική νίκη; Γιατί εμείς θυμόμαστε να κυριαρχούν οι καταγγελίες για τους «γερμανοτσολιάδες» και οι υποσχέσεις για κατάργηση όλου του μνημονιακού θεσμικού πλέγματος «με ένα νόμο σε ένα άρθρο». Το δεύτερο ήταν πραγματικά αφήγημα. Δηλαδή παραμύθι.
Ναι, αλλά το 2020 δεν είναι 2014. Δεν υπάρχει το ψευτοδίλημμα «μνημόνιο – αντιμμνημόνιο» πάνω στο οποίο σκαρφάλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και κέρδισε. Σωστά. Γι’ αυτό καλύτερα είναι να λέμε πως τις εκλογές δεν τις κερδίζει η αντιπολίτευση με το δήθεν «μεγάλο αφήγημα», αλλά τις χάνει η κυβέρνηση. Είναι αυτό που ονομάζουμε «στρατηγική του ώριμου φρούτου». Η ΝΔ περίμενε υπομονετικά για να δρέψει τους καρπούς από τη συνεχή φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο υπομονετικά περιμένει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ τη φθορά της ΝΔ. Τα υπόλοιπα είναι παπαρολογία.
- Η Κίνα έστειλε το ρομποτικό σκάφος Chang’e 5 στη Σελήνη, το οποίο έμεινε για δυο μέρες,μ μάζεψε κάποια δείγματα και έφυγε, αφού προηγουμένως κάρφωσε την κινέζικη σημαία. Μια σημαία φτιαγμένη από ύφασμα που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για να αντέξει τις ακραίες θερμοκρασίες στη Σελήνη. Ετσι, μετά τις ΗΠΑ, η Κίνα έγινε η δεύτερη χώρα που καρφώνει σημαία στη Σελήνη (η Ρωσία/ΕΣΣΔ δεν το έκανε ποτέ, γιατί δεν «κατέβασε» άνθρωπο στο έδαφος του γειτονικού πλανήτη. Η Κίνα, όμως, πάσχει από κάποιου είδους κόμπλεξ. Οντας η τελευταία ιμπεριαλιστική δύναμη που αναδύθηκε στο γήινο στερέωμα, έχει την ανάγκη να το φωνάζει. Την ώρα που όλος ο καπιταλιστικός/ιμπεριαλιστικός κόσμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία της covid-19, η Κίνα, που σ’ αυτόν τον τομέα έχει βρεθεί ένα βήμα μπροστά, διασαλπίζει τις δυνατότητές της ως ιμπεριαλιστική δύναμη.
- Απότι φαίνεται, ούτε οι αναφορές στις διακοπές του Τσίπρα «σε κότερο με πούρα», ούτε η φιλολογία για το εξοχικό που νοίκιασε στα Λεγραινά, ήταν αρκετά για να συμψηφίσουν τις εικόνες από την ευτυχισμένη εκδρομή του Κούλη και της Μαρέβας στην Πάρνηθα. Ετσι, επελέγη να βγει ο ίδιος ο Κούλης στον Σρόιτερ για να πει πως ήταν μια στιγμή… ανεμελιάς και πως ήταν λάθος που φωτογραφίστηκε χωρίς μάσκα, αλλά τον… ενόχλησε η έκταση που πήρε το θέμα. Προς τι τότε ο θόρυβος των προηγούμενων ημερών, οι παρεμβάσεις του Πέτσα και του Μπουμπούκου; Γιατί δεν έλεγε από την αρχή «συγγνώμη, λάθος»; Απλή είναι η απάντηση. Πίστεψαν ότι με τον επικοινωνιακό τσαμπουκά θα βουλώσουν τα στόματα των συριζαίων. Δεν υπολόγισαν ότι θα ξεσήκωναν όλο τον κόσμο, ανθρώπους που δεν είναι αναγκαστικά ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κάνουν διακοπές σε κότερα εφοπλιστών, ούτε νοικιάζουν εξοχικές βίλες στα Λεγραινά. Οταν το κατάλαβαν, επιχείρησαν να το κλείσουν με την υποκριτική αυτοκριτική από το δελτίο του Σρόιτερ.
Για ένα θέμα δεν μίλησε ο Μητσοτάκης. Για το ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός ανέχτηκε την παρανομία της διεξαγωγής μηχανοκίνητου αθλήματος, με τη συμμετοχή και της συζύγου του, μέσα στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, όπου απαγορεύεται αυστηρά από τη δασική νομοθεσία. Διά της σιωπής επιβεβαίωσε αυτό που γράψαμε: ότι τρέφει την ίδια απέχθεια για το δάσος που έτρεφε και ο πατέρας του, που τρέφει παραδοσιακά η νεοφιλελεύθερη πολιτική φαμίλια του.
- Τι το ήθελε το τουίτ ο Τραμπ για τον κολλητό του και δικηγόρο του Ρούντι Τζουλιάνι που νόσησε από κοροναϊό; Ξέσπασαν οι «μη τραμπικοί» Αμερικανοί. Σπάνια έχει εκδηλωθεί τόσο μίσος και τόσος χλευασμός για ηλικιωμένο πολιτικό αντίπαλο που νοσεί από τόσο σοβαρή νόσο. Βλέπετε, τις τελευταίες μέρες ο Τζουλιάνι «αλώνιζε» τις δικαστικές αίθουσες για να υποστηρίξει τα αιτήματα του Τραμπ για ακύρωση των εκλογών σε διάφορες Πολιτείες. Και προκλητικά δε φορούσε μάσκα. Γι’ αυτό και τα ερωτήματα που θέτουν οι χρήστες του Twitter δεν αφορούν τον ίδιο τον Τζουλιάνι και την πορεία της υγείας του, αλλά το… πόσους κόλλησε.