Ούτε αυτή τη φορά τον άφησε να χαρεί ο Σημίτης το Γιωργάκη. Εκεί που ο αρχηγούλης προσπαθούσε να το παίξει σκληρός διαπραγματευτής και εξπέρ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με τη βοήθεια και των παπαγαλακίων του στον Τύπο, που ανέλαβαν να διαφημίσουν τη «σκληρή» πρόταση για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, βγήκε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με άρθρο του στο «Εθνος» και πρότεινε να προχωρήσει το ελληνικό κράτος σε «μερική και επιλεκτική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων», εξηγώντας με σαφήνεια τι εννοεί:.
«Η ελληνική θέση θα πρέπει ως εκ τούτου να προσανατολιστεί σε μία μερική και επιλεκτική επέκταση, σε τρόπο ώστε σε ορισμένες γεωγραφικές τοποθεσίες το νέο εύρος να είναι το μέγιστο δυνατό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των 12 ναυτικών μιλίων και σε άλλες να είναι λιγότερο (λ.χ. έξι, οκτώ ή δέκα ναυτικά μίλια), με στόχο τη δημιουργία ενός ελεύθερου διαύλου. Ο ορισμός της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί βέβαια μονομερή ενέργεια του κάθε κράτους. Αλλά στην περίπτωση του Αιγαίου, η λογική επιβάλλει προηγουμένως μία πολιτική επαφή με τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες και διερεύνηση».
Αυτό είναι και το περιεχόμενο της πρότασης Παπανδρέου. Και όπως όλα δείχνουν σε ένα τέτοιο σημείο είχαν φτάσει οι διαπραγματευτικές ομάδες των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας το Δεκέμβρη του 2004, αλλά ο Σημίτης τότε κώλωσε να προχωρήσει. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ βάδιζε προς μια σίγουρη εκλογική ήττα, ο ίδιος την έκανε από την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ δίνοντας το δαχτυλίδι στο Γιωργάκη και φοβόταν ότι η ΝΔ θα έκανε εθνικιστικού τύπου αντιπολίτευση για να σιγουρέψει τη διαφαινόμενη εκλογική της νίκη.
Τώρα, όπως όλα δείχνουν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν σε μια τέτοια πρόταση. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν άσκησε καμιά κριτική στην πρόταση του Γιωργάκη (τον άφησε να πάρει και λίγη δόξα, πείθοντας ορισμένους αφελείς ότι προτείνει μια σκληρή θέση), ενώ ο Σημίτης ανέλαβε να φέρει την υπόθεση στα ίσα της με το άρθρο του, το οποίο επίσης έμεινε αναπάντητο από την κυβέρνηση. Οπως όλα δείχνουν, οι Ελληνάρες σ’ αυτή τη φάση μπαίνουν στο περιθώριο.