Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;
  • Αλ-Ιράντα σημαίνει θέληση, αποφασιστικότητα και επιμονή
  • Γιατί η EFSA αποδέχεται τα μαϊμουδισμένα στοιχεία που της δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;
  • Η 7η Οκτώβρη επηρεάζει τον εσωτερικό ανταγωνισμό και στην αμερικάνικη Δεξιά
  • Σαν σήμερα 13 Φλεβάρη
  • Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον Νετανιάχου χειρότερα απ’ ό,τι τον μπάτλερ του Μαρ-α-Λάγκο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Γελοίοι απολογητές του καπιταλισμού
Πολιτική

Γελοίοι απολογητές του καπιταλισμού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Δεκ 2011, 00:00

 

Τι είναι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί; Φορείς μιας… «ανόητης προσέγγισης», διότι «επιμένουν σ΄ ένα συμπέρασμα το οποίο είναι πέρα για πέρα έξω από την πραγματικότητα, ότι αυτό το οποίο έχει φταίξει που οδηγηθήκαμε ως εδώ δεν είναι η πολιτική τους, αλλά ότι δεν είχαν αυστηρούς κανόνες προκειμένου να τιμωρούν τα κράτη εκείνα που έβγαιναν έξω από τον προϋπολογισμό τους». Ποιος κάνει αυτή τη διατύπωση; Ποιος άλλος; Ο γίγαντας της μαρξιστικής σκέψης Αλέξης Τσίπρας (συνέντευξη στο «Ράδιο 9», την περασμένη Τρίτη).
 
Ο γίγαντας αυτός της σύγχρονης οικονομικής σκέψης ανησυχεί. Ανησυχεί σφόδρα για το μέλλον της ιμπεριαλιστικής Ευρωζώνης. Γι’ αυτό και δεν διστάζει να αυτοαναγορευτεί σε σύμβουλο των… Μερκοζί: «Θέλω να πω ότι εδώ έχουμε μια επιμονή στην παραδοξότητα, μια δογματική επιμονή  σ΄ ένα μοντέλο το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει και αναρωτιέμαι αν τελικά, για να σωθεί η ευρωζώνη, θα πρέπει να επέμβουν οι ΗΠΑ, η Κίνα και οι BRICS, οι χώρες δηλαδή οι αναδυόμενες, γιατί μας οδηγούν η κα Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί ως ουραγός σε μια παγκόσμια ύφεση τελικά. Οχι μόνο στην καταστροφή της ευρωζώνης, αλλά σε μια παγκόσμια περιδίνηση». Ξεχάστε, λοιπόν, αυτά που ξέρατε για το χαρακτήρα των κρίσεων ως εγγενών στοιχείων του καπιταλισμού. Οι κρίσεις οφείλονται στις δογματικές εμμονές κάποιων ιμπεριαλιστών πολιτικών, όπως η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Αν φύγουν από τη μέση αυτές οι δογματικές εμμονές, θα μπορέσουμε να έχουμε έναν άλλο καπιταλισμό. Φιλολαϊκό, κοινωνικά δίκαιο, αναπτυξιακό και προπαντός χωρίς κρίσεις.
 
Αλλά πώς να γίνει αυτό, όταν «έχει αποδειχτεί πια ότι η κα Μέρκελ είναι πάντοτε ένα βήμα πίσω, αυτό που λένε οι Αγγλοι too late, too little, πολύ αργά και πολύ λίγο»; «Φοβάται», όμως, ο Αλέξης, «ότι δεν κάνει λάθος η κα Μέρκελ. Εχει λάθος ιδεοληψία» (υπάρχουν και σωστές ιδεοληψίες, προφανώς!). «Στόχος της και στόχος της οικονομικής ελίτ στη Γερμανία είναι να γκρεμίσουν αυτό που ονομάστηκε κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη όλες τις προηγούμενες δεκαετίες… Αυτός είναι ο βασικός τους στόχος. Μόνο που φαίνεται ότι εδώ οδηγούνται σε μια μεγάλη πιθανότητα πια συστημικής αστοχίας, δηλαδή να καταρρεύσει όλο το μοντέλο και τελικά να πληρώσουν και οι ίδιοι πάρα πολύ ακριβά, γιατί Γερμανία και Γαλλία θα είναι αυτοί που θα υποστούν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τη διάλυση της ευρωζώνης, φυσικά όμως και όλοι οι λαοί».
 
Αυτό είναι, τελικά. Μέρκελ, Σαρκοζί και σία είναι τόσο στραβά ιδεοληπτικοί, που θέτουν σε κίνδυνο τον ίδιο τον καπιταλισμό. Αν καταρρεύσει η ευρωζώνη, θα την πληρώσουν κυρίως οι ίδιοι και οι χώρες τους και δευτερευόντως οι λαοί (ευτυχώς που θυμήθηκε να τους αναφέρει στο τέλος ο Τσίπρας). Και βέβαια, δεν διέφυγε της προσοχής σας ότι Γαλλία, Γερμανία και λαοί μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι (όλοι θα πληρώσουν πολύ ακριβά). Σαν να μην υπάρχουν καπιταλιστές κι εργάτες στη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά μόνο χώρες. Χώρες καπιταλιστικές, ιμπεριαλιστικές, για τις οποίες όμως ο Τσίπρας κόπτεται, πονάει αναλογιζόμενος ότι μπορεί να καταρρεύσουν χάρη στην… άφρονα πολιτική των Μερκοζί. Τελικά, αποδεικνύεται ότι οι καπιταλιστές είναι μεγάλοι μαλάκες. Διατηρούν επικεφαλής των δύο ηγετριών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ δυο ανθρώπους ανίκανους, ιδεοληπτικούς, άσχετους, που θέτουν σε κίνδυνο το ίδιο το σύστημα. Βάλτε, ρε ηλίθιοι, τον Αλέξη και την παρέα του του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, να δείτε άσπρη μέρα!
Ο Τσίπρας είναι ο… Καρατζαφέρης της καθεστωτικής αριστεράς. Ενας χυδαίος οπορτουνιστής, ένας πολιτικός τυχοδιώκτης και σαλταδόρος. Ομως, πίσω από τη ρηχότητα, τη γελοιότητα, τους σαλταδορισμούς, υπάρχει πολιτική ουσία. Η ουσία μιας διαχειριστικής λογικής, μιας λογικής ωραιοποίησης του καπιταλισμού, που μπλοκάρει κάποιον κόσμο και εμποδίζει την ανάπτυξη ταξικής-επαναστατικής συνείδησης.
 
Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο προσωποποιεί ο Τσίπρας (πρόεδρος αναγνωρισμένος απ’ όλες τις συνιστώσες πλέον), συμπυκνώνεται στην εκλογική πρόταση για συνεργασία με άλλες δυνάμεις, που πλέον γίνεται και με όρους δημοσκοπήσεων: «Η πρόταση την οποία έχουμε καταθέσει από τον Ιούνιο φαίνεται πια και με βάση τις μετρήσεις ότι δεν είναι μια πρόταση θεωρητικού χαρακτήρα. Εχει άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα. Και θα ήθελα να πω πολύ συγκεκριμένα. Ανεξάρτητα από το πώς μπορούν να προχωράνε, και προχωράνε σημαντικές διεργασίες, ενωτικές διεργασίες και στον πολιτικό και στον κοινωνικό χώρο, με μικρότερες συλλογικότητες, με προσωπικότητες που πια δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους να παραμένει στο ΠΑΣΟΚ του μνημονίου, στο χώρο της αριστεράς το μεγάλο ζήτημα, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ και δευτερευόντως και η στάση του Φ. Κουβέλη. Της Δημοκρατικής Αριστεράς που ήταν μέχρι πρότινος κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί λοιπόν πρέπει να απευθύνετε τα ερωτήματα. Εμείς έχουμε δεδομένη και διακηρυγμένη την πρόταση μιας ευρύτερης συνεργασίας. Κι εγώ ρωτώ, θα αφήσουμε τον κ. Σαμαρά στις επόμενες εκλογές να πάρει 50 έδρες μπόνους; Δηλαδή μέσα από την άρνηση και τις προφάσεις που βρίσκουμε κάθε φορά.. Η κα Παπαρήγα λέει ότι είμαστε φιλοευρωπαϊστές γι’ αυτό δεν συνεργάζεται, ο κ. Κουβέλης λέει ότι είμαστε αντιευρωπαϊστές. Πρόσχημα η Ευρώπη και στους δύο. Θα αφήσουμε λοιπόν τη δεξιά και τον κ. Σαμαρά ο οποίος θα έρθει για να εφαρμόσει ένα καλύτερο μνημόνιο, αυτό λέει κι έχει φανεί πια από τις υποχωρήσεις που έχει κάνει, να πάρει τις 50 έδρες μπόνους; Τώρα που έχουμε μια ιστορική ευκαιρία, για πρώτη φορά μετά το ΄40-΄44, όταν με το ΕΑΜ η αριστερά κατάφερε να γίνει ηγεμονεύουσα δύναμη, έχουμε μια σημαντική ευκαιρία να γίνουμε πρώτη πολιτική δύναμη και να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που σκοπό θα έχει την έξοδο από το μνημόνιο και απ΄ αυτή τη λαίλαπα…».
 
Οταν ο δημοσιογράφος τον ρωτάει ποια ρεαλιστική πολιτική θα εφαρμόσουν, όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους, ο Τσίπρας δεν διστάζει να απαντήσει ότι «προφανώς και έχουμε αποκλίσεις στο ποια κοινωνία, ποιο σοσιαλισμό θέλουμε να εφαρμόσουμε»! Και συνεχίζει: «Το ζήτημα λοιπόν είναι μέσα σ΄ αυτές τις εξελίξεις εμείς όλοι οι οποίοι νοιαζόμαστε για το συμφέρον των δυνάμεων της εργασίας να προσπαθήσουμε να βρούμε πολιτικές λύσεις ώστε να φορτώσουμε τα βάρη στους έχοντες και κατέχοντες και όχι στα συνήθη υποζύγια. Αυτό είναι το κρίσιμο αυτή τη στιγμή. Θα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια αναδιανομής του  πλούτου για να μην φορτώνουμε χαράτσι, μνημόνια και φόρους τα χαμηλά εισοδήματα. Θα πληρώσουν αυτοί που έχουν μεταφέρει τα λεφτά τους στις τράπεζες της Ελβετίας;  Θα πληρώσουν οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές που έχουν κέρδη ή θα βάλουμε μονάχα τους εργαζόμενους και τους μικροεισοδηματίες;.. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Κι εκεί έχουμε ταυτόσημες θέσεις»!
 
Η πλάκα είναι πως πέρα από τον Περισσό και τον Κουβέλη, που απορρίπτουν κάθε ιδέα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και μέσα στον ίδιο τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ γίνεται της κακομοίρας με τις συνεργασίες που ανακοινώνουν ο Τσίπρας και η παρέα του με διάφορους Πασοκογενείς. Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα iskra.gr, μέσω της οποίας εκφράζεται η ομάδα του Π. Λαφαζάνη, ξιφούλκησε ενάντια σε μια τέτοια συνεργασία, που ανακοινώθηκε στις 2 Δεκέμβρη: «Πλήθος ερωτηματικά προκαλεί η ανακοινωθείσα “συνεργασία” της “Κοινωνικής Αριστεράς” (;) με τον ΣΥΡΙΖΑ! Κύκλοι της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, διερωτόντο πως προέκυψε αιφνιδίως –στην ουσία σε προεκλογική περίοδο– αυτή η συνεργασία, ποιο είναι το προγραμματικό της περιεχόμενο, πέραν μιας γενικής και λιγότερο ή περισσότερο έντονης “αντιμνημονιακής ρητορικής” και ποια η κοινωνική, κινηματική προεργασία της! Οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν στην Iskra ότι, την ώρα που η ίδια η Αριστερά -και ειδικώς ο ΣΥΡΙΖΑ- έχει ανάγκη από μια πιο ριζοσπαστική αλλά και συγκεκριμένη και σαφή εναλλακτική λύση, οι συνεργασίες με δυνάμεις από το χώρο του ΠΑΣΟΚ σε μια γενική αντιμνημονιακή βάση, χωρίς να έχουν δοκιμαστεί σε καμπές και κοινωνικούς αγώνες, μάλλον δεν υποβοηθά την Αριστερά να συμπαραταχθεί και να αναδειχθεί σε ηγεμονική δύναμη για τη διέξοδο, την πρόοδο και το σοσιαλισμό στη χώρα μας και την Ευρώπη. Μήπως αυτή η αιφνίδια “συνεργασία” είναι μόνο ο προπομπός σε ένα ολισθηρό δρόμο που έχει αρχή αλλά δεν έχει τέλος;».
 
Η ομάδα Τσίπρα, όμως, είναι αποφασισμένη να μαζέψει όσα από τα απόβλητα του ΠΑΣΟΚ (παλιά και νέα) μπορέσει, εκτιμώντας ότι μπορούν να της φέρουν ψήφους, αφού βέβαια σοσιαλδημοκρατικοποιήσει πλήρως τον πολιτικό της λόγο.
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΜαδώντας την πράσινη μαργαρίτα
Επόμενο άρθρο Χαρατσοπαίχνιδα

Σχετικά Αρθρα

Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;

Πολιτική 13 Φεβ 2026, 14:25

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

Πολιτική 12 Φεβ 2026, 13:55

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

Εργατικά 11 Φεβ 2026, 20:07

ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-Παναγόπουλος (ημίχρονο): 0-1

Εργατικά 11 Φεβ 2026, 11:15

Ο θρασύδειλος κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα γιουσουφάκια του

Πολιτική 10 Φεβ 2026, 23:00

Νέα πρόκληση: Αθώοι οι Κασιδιαραίοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε αντίθετα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο!

Πολιτική 10 Φεβ 2026, 20:50
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;

13 Φεβ 2026, 14:25
Αθλητισμός

Αλ-Ιράντα σημαίνει θέληση, αποφασιστικότητα και επιμονή

13 Φεβ 2026, 13:12
Αγροτικά

Γιατί η EFSA αποδέχεται τα μαϊμουδισμένα στοιχεία που της δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

10.830.204 ήταν τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

13 Φεβ 2026, 12:50
Διεθνή

Η 7η Οκτώβρη επηρεάζει τον εσωτερικό ανταγωνισμό και στην αμερικάνικη Δεξιά

13 Φεβ 2026, 10:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Φλεβάρη

13 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον Νετανιάχου χειρότερα απ’ ό,τι τον μπάτλερ του Μαρ-α-Λάγκο

12 Φεβ 2026, 18:43
Πολιτική

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

12 Φεβ 2026, 13:55
Υγεία

Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στο «Αττικόν»: Εχουν εδώ και χρόνια μετατρέψει το Αττικό σε ένα εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο-εφημεράδικο με εξοντωμένο προσωπικό και ταλαιπωρημένους ασθενείς

12 Φεβ 2026, 10:20
Παιδεία

Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες

 Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

12 Φεβ 2026, 09:57
Πολιτισμός

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποσύρει τη συμμετοχή του από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του ετήσιου συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αρχαιολόγων

Επειδή δεν αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι της γενοκτόνας σιωνιστικής οντότητας

12 Φεβ 2026, 08:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη

12 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Σουμάγια Γανούσι | Από τον Επστιν μέχρι τη Γάζα: Η διαφθορά της δυτικής ελίτ έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως

Η Γάζα δεν ήταν απόκλιση από τις αξίες τους, ήταν η κορύφωσή τους

11 Φεβ 2026, 21:14
Εργατικά

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

11 Φεβ 2026, 20:07
Κόντρες

Μόνο με τους Παλαιστίνιους δεν τα κατάφεραν

11 Φεβ 2026, 14:41
Διεθνή

Ισπανία: Ενας άλλος δρόμος είναι εφικτός;

11 Φεβ 2026, 12:01
Εργατικά

ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-Παναγόπουλος (ημίχρονο): 0-1

11 Φεβ 2026, 11:15
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Φλεβάρη

11 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Ο θρασύδειλος κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα γιουσουφάκια του

10 Φεβ 2026, 23:00
Πολιτική

Νέα πρόκληση: Αθώοι οι Κασιδιαραίοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε αντίθετα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο!

10 Φεβ 2026, 20:50
Καταστολή

Aνεστάλη η εκτέλεση της ποινής του Χαλίλ Ντεμίρ και μιας ακόμα αγωνίστριας από την Τουρκία

10 Φεβ 2026, 18:31
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Φλεβάρη

Ημέρα ραδιοφώνου.
1906: Λετονοί σοσιαλδημοκράτες μαζί με τον μενσεβίκο και μέλος της ΚΕ Μπούσεβιτς εκτελούν φύλακα σε υποκατάστημα της Κρατικής Τράπεζας (Ελσίνκι), κλειδώνουν υπαλλήλους και πελάτες σ’ ένα δωμάτιο και διαφεύγουν με 162.000 ρούβλια.
1913: Δολοφονείται από αμερικανοκίνητους πραξικοπηματίες στρατηγούς ο μεξικανός πρόεδρος Φρανσίσκο Μαδέρο, αφού προηγουμένως είχε στραφεί ενάντια στους επαναστάτες του Εμιλιάνο Σαπάτα (Ζαπάτα).
1941: Η Βουλγαρία αποδέχεται τη ναζιστική κατοχή.
1957: Πανελλήνια διαμαρτυρία για την Κύπρο, νεκρώνουν τα πάντα για μία ώρα (12.00-13.00).
1973: Διαδήλωση φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, πέντε συλλήψεις.
1976: Πεδίο μάχης τα Σπάτα, τραυματισμοί, καταστροφές και συλλήψεις κατοίκων που αντιδρούν στο νέο αεροδρόμιο.
2006: 15χρονος αφγανός πρόσφυγας σοβαρά κακοποιημένος από λιμενικό και 21χρονος που συμμετέχει στο επεισόδιο πέφτει νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες (Πάτρα).
2012: Πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας στη διάρκεια συλλαλητήριου ενάντια στο δεύτερο Μνημόνιο, στις φλόγες οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Αστυ» και τα κεντρικά της «Alpha Bank».

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo