Αν αφαιρέσουμε τα «κίτρινα» δημοσιεύματα αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ και βάλουμε προς το παρόν στην άκρη τους διαξιφισμούς ΝΔ-κυβέρνησης, τι μένει ως πραγματικό γεγονός; Οτι ο κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου πήγε στο Μαξίμου και συναντήθηκε με κάποιους από το στενό ηγετικό επιτελείο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ (Τσίπρας, Παππάς, Φλαμπουράρης είναι η ηγετική τρόικα). Ο Αρτεμίου έχει διατελέσει μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, που είναι πολιτικές θέσεις. Ομως, ως δικηγόρος ο Αρτεμίου είναι σύμβουλος καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Οπως λέει ο ίδιος, το γραφείο του «παρέχει νομικές συμβουλές σε κυπριακά και ελληνικά νομικά και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο και το εξωτερικό» και γι' αυτό «στα πλαίσια άσκησης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων έχω συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους, με αξιωματούχους διαφόρων οργανισμών και εταιριών». Σύμφωνα με τη δήλωσή του, πράγματι πήγε στο Μαξίμου στις 10 Οκτώβρη, προκειμένου «να υποβάλω, εκ μέρους και για λογαριασμό πελάτη μου, πρόταση με επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελληνική Δημοκρατία».
Επομένως, ο Αρτεμίου πήγε στο Μαξίμου όχι ως πολιτικό πρόσωπο, αλλά για μπίζνες. Από πότε όμως αυτά τα θέματα ρυθμίζονται στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με ινκόγνιτο συναντήσεις, και όχι στο επίπεδο των αρμόδιων υπηρεσιών; Πάντοτε έτσι γινόταν, βέβαια. Επομένως, σ' αυτόν τον τομέα εξακολουθούν να γίνονται όσα γίνονταν και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων: αδιαφάνεια και παζάρια με καπιταλιστές σε πολιτικό επίπεδο, έξω από τις υπηρεσιακές δομές. Οπότε, μπορεί ο καθένας να συμπεράνει ό,τι θέλει για την επίσκεψη Αρτεμίου στο Μαξίμου.
Ο Αρτεμίου, που λειτουργεί ως «λομπίστας», δεν είχε καμιά υποχρέωση να πει με ποιον συνομίλησε στο Μαξίμου και τι αφορούσε η συνομιλία. Η κυβέρνηση, όμως;
Δε θα έπρεπε να πει με ποιον ή ποιους συναντήθηκε ο Αρτεμίου, αν όντως ήταν της αρμοδιότητας του συγκεκριμένου κυβερνητικού στελέχους η «επενδυτική πρόταση» και γιατί δεν ήταν παρών ο αρμόδιος υπουργός Σταθάκης; Ψιλά γράμματα για τους συριζαίους, όπως ήταν και για τους προκατόχους τους στα κυβερνητικά πόστα.
Πιο βολική για το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι ήταν μια ανταλλαγή σκανδαλολογικών ανακοινώσεων, με τη ΝΔ να «σηκώνει» το θέμα της κυπριακής εταιρίας που έχει πάρει ένα μικρό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αυγής» και με το γραφείο Τύπου του Τσίπρα να απαντά με γνήσιο οπαδικό στιλ, μιλώντας για «το κόμμα του κ. Χριστοφοράκου, της Siemens και των τηλεφωνικών κέντρων, του κ. Παπασταύρου, των Panama Papers, της λίστας Λαγκάρντ και της λίστας Μπόργιανς, των θαλασσοδανείων και των αθωωτικών τροπολογιών» κτλ. κτλ. Η ΝΔ επανήλθε εστιάζοντας σε ερωτήματα συγκεκριμένα (αν επισκέφτηκε ο Αρτεμίου το Μαξίμου, με ποιους συναντήθηκε, αν συνδέεται η επίσκεψή του με την offshore της «Αυγής»), αλλά η κυβέρνηση -που έτσι κι αλλιώς δεν είχε πει τίποτα για την… ταμπακέρα- άφησε τον Αρτεμίου να απαντήσει, υποστηρίζοντας εκτός των άλλων ότι «δεν έχουμε και ποτέ δεν είχαμε οποιαδήποτε σχέση με την Atlas Cyprus International Trust ή/και την ΑΥΓΗ».