Το ζήτημα δεν είναι αυτό που είπε ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, αλλά ο τρόπος που το είπε. Ενας τεχνοκράτης συνήθως δεν κάνει πολιτικές δηλώσεις. Λέει με ψυχρή γλώσσα ότι η υπηρεσία του δεν έχει ακόμη ασχοληθεί με την τελική εκτίμηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα και τελειώνει. Ο Ραντερμάχερ, όμως, μίλησε σαν πολιτικός και όχι σαν τεχνοκράτης. Την έπεσε ευθέως στον Σαμαρά, δηλώνοντας: «Δεν υπολογίζουμε τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα. Σημειώνουμε τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο». Μετά απ’ αυτή τη δήλωση, δικαίως η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» έβαλε τίτλο στο δημοσίευμά της «Ωραίοι λογαριασμοί από την Αθήνα»! Και ο συντάκτης της γερμανικής εφημερίδας ανέλαβε να συμπληρώσει αυτά που δεν είπε ο Ραντερμάχερ: το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς παραταύτα ήδη ανακοινώνει αριθμούς οφείλεται στην δύσκολη πολιτική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο συνασπισμός συντηρητικών και σοσιαλιστών.
Επρόκειτο, φυσικά, για φτύσιμο ενός πρωθυπουργού από έναν τεχνοκράτη. Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν ο Ραντερμάχερ είχε συνεννοηθεί με τον Σόιμπλε πριν κάνει αυτή τη δήλωση. Εικάζουμε πως το έκανε και πως πήρε το ΟΚ να κάνει αυτή την εξευτελιστική για τον Σαμαρά δήλωση, προκειμένου να σταλεί στην Αθήνα το μήνυμα να μη βιάζεται και να μην προσπαθήσει σε καμιά περίπτωση να αιφνιδιάσει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, δημιουργώντας προβλήματα κατά την προεκλογική περίοδο.
Στον γερμανό τεχνοκράτη ανέλαβε να απαντήσει ο Στουρνάρας. Υποτίθεται ότι η δήλωσή του ήταν επιθετική, όμως στην ουσία ήταν απολογητική, αφού εκείνο που είπε ήταν πως ο τρόπος με τον οποίο οι υπηρεσίες του υπολογίζουν το έλλειμμα είναι «πιο περιοριστικός από αυτόν της Eurostat». Συμπλήρωσε δε ότι «έχει ενημερωθεί και η τρόικα γι’ αυτό, δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση».
Από μεριάς Κομισιόν υπήρξε πλήρης κάλυψη του Ραντερμάχερ. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο ΑΠΕ ότι η συνέντευξη του Ραντερμάχερ στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» είχε πολύ πιο θετικό τόνο απ’ αυτόν που της αποδόθηκε, διότι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία της Eurostat με την ΕλΣτατ. Η απαξιωτική αναφορά του γερμανού τεχνοκράτη στον Σαμαρά δεν πάρθηκε πίσω, ούτε διορθώθηκε.
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι είδους παζάρι γίνεται με το πρωτογενές πλεόνασμα, που η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου καίγεται να το δείξει σε επίπεδο «έκπληξη», όπως επαναλαμβάνει συνεχώς ο Στουρνάρας. Εκείνο που είναι πεντακάθαρο και το διεμήνυσε ο Ραντερμάχερ, είναι πως στην ελληνική κυβέρνηση απαγορεύεται να κάνει παιχνίδι μόνη της για προεκλογικούς λόγους. Ακόμα και για δηλώσεις και ανακοινώσεις θα πρέπει να παίρνει την άδεια των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Η προεκλογική προπαγάνδα των Σαμαρά-Βενιζέλου στην Αθήνα δεν πρέπει να δημιουργεί προβλήματα στην προεκλογική προπαγάνδα στο Βερολίνο ή το Παρίσι.
Δεν μπορεί, δηλαδή, να βγαίνει ο Στουρνάρας και να κάνει προεκλογικό… αντάρτικο, με δηλώσεις του τύπου «αν άκουγα την τρόικα, θα είχαμε καταστραφεί». Να αποκαλεί τα μέλη της τρόικας «κολλημένους» και να εκφράζει την ελπίδα ότι «τώρα με τα νέα στοιχεία το μυαλό τους να έχει κάπως προσαρμοστεί στη πραγματικότητα»! Η τρόικα περιβάλλεται με απόλυτη εμπιστοσύνη και από την Κομισιόν και από το Eurogroup και από τη γερμανική κυβέρνηση. Οταν γίνονται τέτοιες δηλώσεις από υπαλλήλους σαν τον Στουρνάρα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την προεκλογική καμπάνια των Σαμαρά-Βενιζέλου, μπορεί να υπάρξει αρθρογραφία περί «αποτυχημένου μοντέλου» στη Γερμανία, που θα κάνει ζημιά στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες που συγκυβερνούν εκεί. Γι’ αυτό και ο Ραντερμάχερ έστειλε το πιο σκληρό μήνυμα, μιλώντας χλευαστικά για τον Σαμαρά.