Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς το θέμα να απασχολήσει ιδιαίτερα την επικαιρότητα απορρίφθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Η κυβερνητική πλειοψηφία, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα των οποίων το copyright έχει το ΠΑΣΟΚ (από την εποχή του σκανδάλου του χρηματιστήριου), καταψήφισε την πρόταση, διότι η υπόθεση διερευνάται από τις Ανεξάρτητες Αρχές και τη Δικαιοσύνη (αλήθεια, τι θα πείραζε να διερευνηθεί και από τη Βουλή;).
Την πρόταση καταψήφισαν και τα δύο κόμματα της καθεστωτικής Αριστεράς. Το ΚΚΕ ζήτησε να επεκταθεί η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής και στο χρονικό διάστημα που προηγείται του τελευταίου σκανδάλου (από το 1950, που ξεκινά η καταλήστευση των αποθεματικών). Στην ίδια άποψη προσχώρησε εμμέσως και ο ΣΥΝ, όπως φάνηκε από την ομιλία Αλαβάνου.
Ο Γιωργάκης προσπάθησε να το παίξει άνετος. «Προκαλώ τις άλλες παρατάξεις», είπε, να ερευνήσουμε ό,τι θέλετε για το παρελθόν. Να προχωρήσουμε, δεν υπάρχει τίποτα να μας δεσμεύει, τίποτα το οποίο εμείς θέλουμε να κρύψουμε». Ωραία λογάκια, αλλά στην πράξη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε. Δεν επεκτάθηκε το προτεινόμενο αντικείμενο της έρευνας στο παρελθόν, ώστε η κυβέρνηση να βρεθεί απέναντι στο σύνολο της αντιπολίτευσης και να φαίνεται πιο καθαρά τι ακριβώς φοβάται. Ο λόγος που δεν το ‘κανε το ΠΑΣΟΚ είναι προφανής. Κανένα καημό για διερεύνηση ενός διαρκούς σκανδάλου δεν είχε. Να βγάλει λίγη ακόμη πολιτική υπεραξία έναντι της κυβέρνησης επεδίωξε.
Οσο για τη ληστεία του παρελθόντος, απείρως μεγαλύτερη απ’ αυτή των δομημένων ομολόγων, το ΠΑΣΟΚ είναι εξίσου συνυπεύθυνο με τη ΝΔ. Πέραν των ευθυνών του, όμως, με τίποτα δεν επιθυμεί ν’ ανοίξει μια τέτοια συζήτηση. Είδε κι έπαθε να την κλείσει, με τον κακόφημο νόμο Ρέππα, το 2002, εξασφαλίζοντας τη σύμφωνη γνώμη της πουλημένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται και είναι κόμμα υπεύθυνο για την προστασία των συμφερόντων της κεφαλαιοκρατίας και δεν θέλει ούτε συζήτηση να γίνεται για τη μεγάλη ληστεία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Γιατί αν πιστοποιηθεί και στη Βουλή η ληστεία (αυτό είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου), τότε φτάνουμε μια ανάσα από τη μαζική προβολή του αιτήματος «φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα».
♦ Λόγια και έργα
Μιλώντας στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα ο Γιωργάκης «δεσμεύτηκε» πως ως κυβέρνηση και ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία (φέξε μου και γλίστρησα) θα υιοθετήσει την ερμηνεία του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία θα απαιτούνται μόνο 120 ψήφοι για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και όχι και πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία.
Πανέτοιμος ο Αλογοσκούφης χαρακτήρισε «κούφια λόγια» τη δέσμευση Γιωργάκη και θύμισε ότι ακριβώς το ίδιο είχε κάνει η Πασοκική πλειοψηφία στην προηγούμενη Βουλή, απορρίπτοντας την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο. Και έλεγε αλήθεια…
Ο δε Α. Αλαβάνος θύμισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν υιοθέτησε σχετική πρόταση που είχε καταθέσει ο ΣΥΝ κατά τη διαδικασία της προηγούμενης συνταγματικής αναθεώρησης. Και έλεγε αλήθεια…