Αν δεν υπήρχε το ΛΑΟΣ, θα έπρεπε να το είχε εφεύρει η ηγεσία του Περισσού. Διότι με τις υστερικές αντικομμουνιστικές κραυγές του, που θύμισαν μέρες του μετεμφυλιακού μοναρχοφασισμού (γνήσιος απόγονός του είναι, άλλωστε, το ΛΑΟΣ), επέτρεψε στα στελέχη του Περισσού να απαντήσουν με κραυγές κομματικού πατριωτισμού και να αποφύγουν κάθε συζήτηση επί της ουσίας. Να αποφύγουν κάθε απάντηση όχι στην αστική, αλλά στην επαναστατική πολεμική. Επειδή εμείς δε «μασάμε» και επειδή αυτά τα θέματα τα θίγουμε εδώ και χρόνια (εμείς είμαστε που έχουμε λανσάρει το όνομα «Περισσός ΑΕ»), επανερχόμαστε με ερωτήματα και επισημάνσεις επί της ουσίας.
Λένε, πως το κόμμα τους έχει ανάγκη από επιχειρήσεις εκτυπωτικές και ΜΜΕ. Ερώτημα πρώτο, για να μην ξεχνιόμαστε: μόνο την «Τυποεκδοτική», τη «Σύγχρονη Εποχή», το «Ριζοσπάστη» και τον «902» έχουν; Καμιά άλλη επιχείρηση; Γιατί δεν απαντούν με σαφήνεια σ’ αυτό το ερώτημα; Γιατί μπλέκουν τις εκδοτικές ανάγκες με τυχόν άλλες μπίζνες; Στο παρελθόν είχαν ολόκληρο όμιλο καπιταλιστικών επιχειρήσεων, σήμερα τι έχουν;
Επανερχόμενοι στις εκδοτικές επιχειρήσεις, ρωτάμε: γιατί αυτές πρέπει να είναι τυπικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις; Οταν είναι τέτοιες, τότε έχουν εξ ορισμού ξεφύγει από τον (υποτιθέμενο) σκοπό της ίδρυσής τους. Γιατί διαχώρισαν το «Ριζοσπάστη» από την «Τυποεκδοτική»; Ποια πολιτική σκοπιμότητα υπαγόρευσε αυτή την κίνηση; Επειδή απάντηση δεν πρόκειται να πάρουμε, απαντούμε εμείς. Εκαναν το διαχωρισμό για να μετατρέψουν την «Τυποεκδοτική ΑΕ» σε μια ακραιφνή καπιταλιστική επιχείρηση, απαλλαγμένη από τα αναπόφευκτα ελλείμματα του «Ριζοσπάστη». Οχι απλά για να μπορούν να κάνουν μπίζνες με άλλους καπιταλιστές-εκδότες, αλλά για να αξιοποιήσουν όλες τις αβάντες που προσφέρει στους καπιταλιστές το σύστημα.
Το 1996 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), η «Τυποεκδοτική ΑΕ» πήρε δωρεάν κρατική επιχορήγηση 1,6 δισ. δραχμές, για να προχωρήσει στη μετεγκατάστασή της στο Κρυονέρι, στις εγκαταστάσεις του «Κολλάρου», τις οποίες αγόρασε. Το 2006 (κυβέρνηση ΝΔ), η «Τυποεκδοτική ΑΕ» πήρε νέα δωρεάν κρατική επιχορήγηση 1 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό. Δεν θα ασχοληθούμε με την ευκολία ή τη δυσκολία που δόθηκαν οι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις. Δεν έχουμε δει τους φακέλους, επομένως δε μπορούμε να κρίνουμε. Δεν έχει και σημασία, άλλωστε. Σημασία έχει ότι το κόμμα που καταγγέλλει τα διάφορα «κίνητρα» που δίνει το αστικό κράτος στους καπιταλιστές, χρησιμοποιεί ακριβώς τις ίδιες μεθόδους. Εισπράττει δωρεάν κρατικό χρήμα. Χρήμα που συγκεντρώνεται από τα χαράτσια που επιβάλλονται στον ελληνικό λαό. Μήπως μπορούν να μας εξηγήσουν βάσει ποιου πολιτικού σκεπτικού τα μεν «κίνητρα» σε άλλους καπιταλιστές είναι καταδικαστέα, ενώ όταν δίνονται στην «Τυποεκδοτική ΑΕ» είναι ευπρόσδεκτα και δικαιώνονται;
Το αστικό κράτος σίγουρα δε θα έδινε λεφτά σ’ ένα επαναστατικό κόμμα. Δεν έχει κανένα πρόβλημα, όμως, να βοηθήσει ένα οπορτουνιστικό κόμμα.