Ρίξε έναν μίνι ανασχηματισμό στην πολιτική πιάτσα, μπας και τραβήξει δημοσιότητα και γλιτώσουμε το στρίμωγμα. Αυτή η σκέψη πρυτάνευσε στα μυαλά του Κούλη και των στενών συνεργατών του και έσπευσαν σήμερα να ανακοινώσουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς να έχουν προϊδεάσει για τίποτα σχετικό.
Μόλις χθες ο Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη Τύπου και όταν ρωτήθηκε αν θα αποδώσει την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση των πυρκαγιών στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού, έκοψε κάθε συζήτηση, λέγοντας στο δημοσιογράφο ότι του κάνει μια ερώτηση που ξέρει (ο δημοσιογράφος) ότι δεν πρόκειται να απαντήσει. Σήμερα έδωσε απάντηση: Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς παρέμειναν στη θέση τους, ενώ υποβιβάστηκε η Πελώνη.
Από το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκε ότι «με αφορμή την αναβάθμιση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου σε Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συντελούνται οι ακόλουθες αλλαγές». Ομως, η υφυπουργοποίηση ενός γενικού γραμματέα, την οποία είχε ανακοινώσει χθες ο Μητσοτάκης, μπορούσε να γίνει μόνη της, χωρίς άλλες αλλαγές.
Η επίκληση της υφυπουργοποίησης του Τριαντόπουλου είναι καθαρά προσχηματική. Ο Μητσοτάκης θέλησε απλώς να αλλάξει –έστω και λίγο- την πολιτική ατζέντα. Οσο για τους Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά, τα παπαγαλάκια του Μαξίμου έλεγαν με νόημα ότι αυτός ο μίνι ανασχηματισμός δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε επόμενη φάση σε ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Κατά τα άλλα, είχαμε απλώς ένα ανακάτεμα της τράπουλας των α(χ)ρίστων. Ο Σκέρτσος αναβαθμίστηκε σε υπουργό, με τις ίδιες αρμοδιότητες! Αν όμως αυτές οι αρμοδιότητες αντιστοιχούσαν έως τώρα σε υφυπουργό, γιατί πρέπει από εδώ και πέρα να αντιστοιχούν σε υπουργό; Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος εκτός από το να πάρει ο Σκέρτσος βαθμό υπουργού! Είναι κι αυτό μια μορφή… αριστείας.
Η Πελώνη κρίθηκε «λίγη» για τη διαχείριση της προπαγάνδας του Μαξίμου και αποσύρθηκε πίσω από τις κουΐντες, να γράφει Δελτία Τύπου. Στο πόντιουμ θα ανεβαίνει πλέον ο Ιωάννης Οικονόμου, ένας γεωπόνος του ιδιωτικού τομέα, παιδί του κομματικού σωλήνα, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των στενών συνεργατών του Μητσοτάκη. Δεν ξέρουμε τι ψάρια θα πιάσει στον απαιτητικό ρόλο που αναλαμβάνει, πάντως από το ΥπΑΑΤ «πέρασε και δεν ακούμπησε». Εκείνος που πρέπει να άρχισε ήδη να ανησυχεί είναι ο Σταϊκούρας, όχι για τις εντελώς αποψιλωμένες αρμοδιότητές του (δεν θυμόμαστε άλλον υπουργό Οικονομικών αστικής κυβέρνησης να χρησιμοποιείται τόσο απροκάλυπτα σαν delivery boy), αλλά και για την πρωτιά στη Φθιώτιδα, όπου εκλέγεται και ο Οικονόμου.
Οι υπόλοιπες αλλαγές προέκυψαν από καραμπόλα: ο Στύλιος ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του Οικονόμου, ο Λιβάνιος ως υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του Στύλιου.
Αν πρέπει να σημειωθεί κάτι, εντέλει, είναι η παραπέρα ισχυροποίηση του δικτατορικού μοντέλου διακυβέρνησης. Οπως και άλλη φορά έχουμε σημειώσει, ο Μητσοτάκης κυβερνά ως αυτοκρατορίσκος έχοντας θεσπίσει μια υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσίας στα χέρια του, σε βάρος όχι μόνο του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά ιδιαίτερα του αστικού Κοινοβουλίου που είναι υποτίθεται αρμόδιο να νομοθετεί.
Αυτή η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του Μητσοτάκη οικοδομήθηκε με τον νόμο 4622/2019 για το περιβόητο επιτελικό κράτος, με τα άρθρα 21-34 του οποίου συγκροτήθηκε η λεγόμενη Προεδρία της Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτής της υπερσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων και εξουσιών από τον Μητσοτάκη, που βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων, εισήγαγε εδάφια στο άρθρο 35 με τα οποία αποκτά διαρκή εξουσιοδότηση να αλλάζει τα πάντα στη δημόσια διοίκηση. Παραθέτουμε αυτές τις διατάξεις:
«4. Με Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού δύναται:…
(β) να συστήνονται, καταργούνται, συγχωνεύονται, ανασυστήνονται και μετονομάζονται Υπουργεία, Γενικές ή Ειδικές Γραμματείες Υπουργείων, καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικών ή Ειδικών Γραμματέων καθώς και αναπληρωτών γραμματέων,
(γ) να μεταφέρονται αρμοδιότητες μαζί με τις υπηρεσιακές μονάδες και τις θέσεις προσωπικού που ασκούν τις αρμοδιότητες αυτές μεταξύ Υπουργείων ή Γενικών και Ειδικών Γραμματειών».
Σε νόμους που ψηφίζονται από το αστικό κοινοβούλιο προβλέπονται εφάπαξ εξουσιοδοτικές διατάξεις για την έκδοση ΠΔ, Υπουργικών Αποφάσεων, Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ). Αυτός ο περιορισμός τίθεται γιατί διαφορετικά θα μπορεί ένας πρωθυπουργός ή ένας υπουργός να νομοθετεί συνεχώς και να αλλάζει τα πάντα, καταργώντας έτσι το αστικό κοινοβούλιο. Αυτά, όμως, είναι… ψιλά γράμματα για τον αυτοκρατορίσκο Μητσοτάκη και την αυλή των α(χ)ρίστων που τον περιβάλλει.