Την περασμένη Τετάρτη, ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των πέντε νεοναζιστών που κατηγορούνται για την απροκάλυπτη δολοφονική επίθεση ενάντια στους αιγύπτιους ψαράδες, η οποία –για λόγους πέραν της θέλησης των νεοναζιστών της ΧΑ- δεν άφησε πίσω της έναν ακόμα νεκρό, πριν από την άγρια δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα.
Μέχρι την στιγμή που απολογήθηκαν αυτοί οι πέντε χρυσαυγίτες γνωρίζαμε ότι ο φίρερ της ΧΑ είχε ρίξει «στα σκυλιά» στην αρχή τους 51 κατηγορούμενους που δεν ήταν βουλευτές και στη συνέχεια αρκετούς από τους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές, προκειμένου να σώσει το σαρκίο του. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε αυτό, ιστορικά το είχε επαναλάβει και άλλες φορές.
Τους 51 κατηγορούμενους για διάφορες εγκληματικές -φασιστικές και ρατσιστικές- πράξεις τους είχε ρίξει «στα σκυλιά» ισχυριζόμενος ότι αυτοί δεν είναι μέλη της οργάνωσής του και ότι ενήργησαν προσωπικά, με προφανή στόχο να εμφανιστεί ο ίδιος ως αθώος. Σ’ αυτούς προστέθηκαν μετά τις απολογίες τους οι τέσσερις χρυσαυγίτες που κατηγορούνται για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος των αιγύπτιων ψαράδων (Αγριογιάννης, Ευγενικός, Μαρίας και Παπαδόπουλος), οι οποίοι επέλεξαν να αλλάξουν χοντροκομμένα τις καταθέσεις τους στην ανακρίτρια Ι. Χριστοδουλέα-Κλάπα, προκειμένου να αθωώσουν τον συγκρατούμενό τους Πανταζή, από τα βασικά στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος στον Πειραιά, και παραπέρα τον φίρερ Μιχαλολιάκο, τον περιφερειάρχη Λαγό και τα υπόλοιπα στελέχη της ΧΑ.
Στις καταθέσεις τους στην ανακρίτρια Ι. Χριστοδουλέα-Κλάπα είχαν θάψει στην κυριολεξία τον Πανταζή. Με το υλικό δε που συνεισφέρθηκε στην ακροαματική διαδικασία, η καταδίκη τόσο αυτών των πέντε όσο και των υπόλοιπων 64 είναι δεδομένη. Για να δικαιολογήσουν τη φανερή και σκόπιμη αλλαγή της κατάθεσής τους, οι τρεις απ’ αυτούς ισχυρίστηκαν ότι τους πίεσε φορτικά η ίδια η ανακρίτρια προκειμένου να πουν αυτά που είπαν!
Ρώτησε η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου τον κατηγορούμενο Αγριογιάννη: «Είπατε δε φορούσαν μπλούζες. Γιατί στην κατάθεσή σας είχατε πει ότι οι Πανταζής και Ευγενικός φορούσαν;». Κι αυτός απάντησε: «Εμένα η ανακρίτρια μου είχε πει ότι ο ένας είναι ο Πανταζής, αν δεν αναγνωρίσεις άλλον έναν δε φεύγεις από εδώ»!
Η πρόεδρος Μ. Λεπενιώτη υπενθύμισε στον κατηγορούμενο Παπαδόπουλο ότι είχε ερωτηθεί ανακριτικά για τις μπλούζες. Κι αυτός απάντησε: «Ναι, στη δεύτερη απολογία μου στην κ. Κλάπα είχα πει ότι ο Πανταζής φόραγε μπλούζα της ΧΑ. Αυτό έγινε επειδή μου ασκούσαν πίεση οι ανακρίτριες. Τους έλεγα ότι δεν ήξερα. Επέμεναν ότι δε γίνεται να μην ξέρω. Να ξέρει ο συνοδηγός μου και όχι εγώ; Αναγκάστηκα να πω και εγώ για να με αφήσουν… Είχα πάει χωρίς δικηγόρο στην κ. Κλάπα. Τα είπα μόνος μου αυτά, είχα πάει με τη μητέρα μου».
Ενώ ο κατηγορούμενος Πανταζής, απαντώντας στην πρόεδρο είπε ανάμεσα στ’ άλλα: «Δε θέλω να προσβάλλω κανέναν, γιατί είστε και συνάδελφοι και αυτό που θα σας πω καλά θα κάνετε να μη με πιστέψετε, αλλά εγώ στην κυρία Κλάπα ένιωσα μεγάλη πίεση που δεν έχω νιώσει εδώ σήμερα». «Γιατί να νιώ-σετε πίεση, μεγάλος άνθρωπος ήσασταν», τον ρώτησε η πρόεδρος. Πανταζής: «Εγώ στην κα Κλάπα έχω κάνει και μήνυση. Η κα Κλάπα μου λέει, τι κάνεις εδώ με δύο παιδιά; Και λέω, επιτέλους ένας άνθρωπος να με καταλάβει. Αλλά μου λέει ότι για να φύγω πρέπει να υπογράψω ότι έδινε εντολές ο Λαγός. Αρνήθηκα».
Οψιμοι ψεύτικοι ισχυρισμοί
Ο ισχυρισμός των χρυσαυγιτών ότι πιέστηκαν από την ανακρίτρια Κλάπα είναι ψευδής. Ο κατηγορούμενος (για οποιαδήποτε αδίκημα) έχει ένα σημαντικό δικαίωμα με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μπορεί να μην απαντήσει σε ερωτήσεις, να μην υπογράψει τις καταθέσεις του στην προανάκριση και την τακτική ανάκριση και να απολογηθεί με έγγραφο υπόμνημα. Προβλέπει η παράγραφος 2 του άρθρου 273 του ΚΠΔ που ίσχυε όταν οι χρυσαυγίτες κατηγορούμενοι είχαν δώσει τις καταθέσεις τους στην ανακρίτρια Ι. Χριστοδουλέα-Κλάπα:
«2. Αφού εξακριβωθεί η ταυτότητα του κατηγορουμένου και του εξηγηθούν τα δικαιώματά του, σύμφωνα με το άρθρο 103, εκείνος που ενεργεί την εξέτασή του εκθέτει με πληρότητα και σαφήνεια την πράξη για την οποία κατηγορείται και τον προσκαλεί να απολογηθεί και να υποδείξει τα μέσα υπεράσπισής του. Ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να απαντήσει. Επίσης έχει το δικαίωμα να παραδώσει την απολογία του γραπτή.
Σε αυτήν την περίπτωση όποιος ενεργεί την ανάκριση απευθύνει στον κατηγορούμενο τις απαραίτητες ερωτήσεις για να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο της έγγραφης απολογίας του. Οι ερωτήσεις πρέπει να αναγράφονται ρητά στην έκθεση».
Τα ίδια προβλέπει και ο νέος ΚΠΔ (παράγραφος 2 του άρθρου 273). Αυτά τα ξέρουν και οι μη νομικοί. Και βέβαια, οι χρυσαυγίτες, όταν κλήθηκαν να καταθέσουν στην ανακρίτρια είχαν συμβουλευτεί δικηγόρους. Κατέθεσαν και αυτοί απολογητικά υπομνήματα, όπως και οι 69 κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες (μη εξαιρουμένου του φίρερ Μιχαλιάκου που στον ανακριτή απαρνήθηκε τα πάντα και έριξε στην πυρά όλους τους «συναγωνιστές του» προκειμένου να σώσει το σαρκίο του).
Μπορούσαν, αν ήθελαν, να μείνουν στο υπόμνημα, να αρνηθούν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση και να μην υπογράψουν. Αν, όπως εκ των υστέρων ισχυρίζονται οι πέντε χρυσαυγίτες, πιέζονταν από την ανακρίτρια για να συμφωνήσουν σε πράγματα με τα οποία δε συμφωνούσαν ή δεν ήταν αληθή, είχαν ένα λόγο παραπάνω να μην υπογράψουν την κατάθεσή τους, χωρίς να έχουν την παραμικρή νομική επίπτωση (δεν ισχύει η «απείθεια», που προσάπτεται στον κατηγορούμενο που αρνείται να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα).
Οι Αγριογιάννης, Ευγενικός και Μαρίας πήγαν στην ανακρίτρια με δικηγόρους, οι οποίοι υπέγραψαν τις καταθέσεις των πελατών τους. Αν είχε συμβεί το παραμικρό απ’ αυτά που όψιμα ισχυρίζονται οι πελάτες τους, οι δικηγόροι όφειλαν να τους ενημερώσουν και να τους καλέσουν να μην υπογράψουν τις καταθέσεις τους και να αποχωρήσουν.
Ο Παπαδόπουλος παρουσιάστηκε στην ανακρίτρια χωρίς δικηγόρο (ενώ είχε δικηγόρο τον Γλύκα) και δήλωσε ότι δε θέλει να έχει δικηγόρο και ότι θα απολογηθεί μόνος του. Αυτός γνώριζε τα δικαιώματά του και επέλεξε αυτή την τακτική, προφανώς γιατί ήθελε να διαχωριστεί από τους άλλους χρυσαυγίτες. Είχε πάρει την απόφασή του να καταθέσει και να υπογράψει την κατάθεσή του. Δεν τον είχε απασχολήσει καθόλου το ζήτημα να μην καταθέσει, να μην υπογράψει την κατάθεσή και να περιοριστεί στην κατάθεση μόνο του υπομνήματος. Ηθελε στις αρχές του 2014 να διαχωρίσει τη θέση του από το μόρφωμα της ΧΑ, μήπως μπορέσει και πέσει στα μαλακά.
Για το τομάρι τους
Οι κομμουνιστές όσες φορές βρισκόμαστε στη θέση του κατηγορούμενου, αρνούμαστε να δώσουμε κατάθεση στην αστυνομική προανάκριση, ενώ στην τακτική ανάκριση περιοριζόμαστε στην κατάθεση υπομνήματος. Και βέβαια, σε όλα τα στάδια της δίωξης (προανάκριση, τακτική ανάκριση και ακροαματική διαδικασία) χρησιμοποιούμε τη διαδικασία για να καταγγείλουμε το καπιταλιστικό σύστημα και τους διώκτες μας.
Οι χρυσαυγίτες Αγριογιάννης, Ευγενικός, Μαρίας και Παπαδόπουλος ξέρασαν πολλά προκειμένου να σώσουν το τομάρι τους.
υ Παραθέτουμε αποσπάσματα από την κατάθεση του Αγριογιάννη στην ανακρίτρια Ι. Χριστοδουλέα-Κλάπα:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η μάρτυρας Ευαγγελία Πολυχρονίδου, αστυνομικός, η οποία ήταν μεταξύ των αστυνομικών που σας εντόπισαν και σας οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, κατέθεσε στην από 27-1-2013 ένορκη εξέτασή της ενώπιόν μας ότι εντόπισαν περί τις 3.30 επί της λεωφόρου Σχιστού τρεις μοτοσυκλέτες με δύο άτομα ανά μοτοσυκλέτα… ότι κάθονταν και ότι δύο από αυτούς φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής… Τι έχετε να πείτε επ’ αυτών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ..Οι δύο όντως φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής, ο Αναστάσιος Πανταζής και ο Ευγενικός Μάρκος…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκ των υστέρων, μετά την σύλληψή σας και μέχρι να απολογηθείτε στον ανακριτή ή και αργότερα, ακούσατε από τους ίδιους ή τους άλλους αν κάποιοι από τους συγκρατούμενούς σας ή και άλλοι εμπλέκονται στην επίθεση για την οποία κατηγορείστε και εσείς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οχι το μόνο που μας ζήτησε ο κ. Πανταζής ήταν να αλληλοκαλυφθούμε. Δηλαδή να μην πάμε να πούμε ότι φόραγαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής… Το μόνο που μας ζήτησε είναι να μην πούμε τίποτα για τις μπλούζες της Χρυσής Αυγής που φορούσαν οι δύο. Οσο ήμασταν μέσα στο Τμήμα, μέχρι να έρθουν οι αιγύπτιοι παθόντες, έβγαλαν τις μπλούζες και τις γύρισαν ανάποδα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Για ποιο λόγο σας ζήτησαν να αποκρύψετε το γεγονός ότι φόραγαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής καθώς και την σύνδεσή τους με την Χρυσή Αυγή και τι σχέση μπορεί να είχαν αυτά τα περιστατικά με την σοβαρή επίθεση σε βάρος των αιγυπτίων παθόντων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα σας πω ό,τι πιστεύω και ό,τι μου είπαν. Ηθελαν να καλύψουνε τα μπλουζάκια για να μην χαρακτηριστούν Χρυσή Αυγή και τους χρεώσουν την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ή όπως μου είπε ο Πανταζής ότι, επειδή ήταν 2-3 ημέρες πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, να μην γίνει πολιτικό σκάνδαλο και το χρεωθεί η Χρυσή Αυγή, δηλαδή την επίθεση αυτή. Από ό,τι έμαθα ως Περαματιώτης, η επίθεση έγινε πράγματι από τη Χρυσή Αυγή, όπως έλεγαν και οι τηλεοράσεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μάθατε ότι πράγματι ήταν Χρυσαυγίτες αυτοί που το έπραξαν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: …Αλλά συζητιόταν ότι είχε κάνει η Χρυσή Αυγή και βέβαια οι περισσότεροι έλεγαν τον Πανταζή, γιατί ήταν γνωστό ότι ασχολιόταν αφού ήταν πυρηνάρχης του Περάματος. Είχε ακουστεί παλαιότερα ότι από το μπαλονάδικο είχαν επιτεθεί στους αναρχικούς…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είπατε παραπάνω ότι όταν ήσασταν κρατούμενοι στη ΓΑΔΑ σας είπαν οι λοιποί συγκρατούμενοί σας να αλληλοκαλυφθείτε. Με ποιο αντίτιμο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με κανένα αντίτιμο. Συνεννοηθήκαμε να καταθέσουμε όσα καταθέσαμε προανακριτικά και ανακριτικά. Τα είπα για να τους βοηθήσω. Φτιάξαμε αυτή την ιστορία και είπαμε τα ίδια στην αστυνομία, στον ανακριτή και στον εισαγγελέα. Σήμερα έχω τρομοκρατηθεί. Θέλω να πω την αλήθεια. Δεν θα καθίσω εγώ φυλακή για την Χρυσή Αυγή (οι εμφάσεις δικές μας).
Ο «πιτσιρικάς» (έτσι αποκάλεσε ο «Τασάρας» ο Πανταζής αυτόν και τους συνεργάτες του) καρφώνει και ταυτόχρονα προσπαθεί να αθωώσει τον εαυτό του, για να μην πάει φυλακή. Στην απολογία του στο δικαστήριο, όμως, τα πήρε όλα πίσω, θέλοντας να αθωώσει τον «Τασάρα» και τη νεοναζιστική συμμορία.
Αυτή η απροκάλυπτη μεταστροφή του Αγριογιάννη ήταν επόμενο να «ερεθίσει» την πρόεδρο Μ. Λεπενιώτη, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο διάλογο που ακολουθεί:
Πρόεδρος: Ναι παρουσιαστήκατε μπροστά στην ανακρίτρια και σας υπέβαλε ερωτήσεις. Θυμηθείτε τι είπατε.
Αγριογιάννης: Είπα τα ίδια πράγματα ακριβώς.
Πρόεδρος: Τώρα κοροϊδεύετε κάποιον; Αστειεύεστε;
Αγριογιάννης: Οχι, δεν αστειεύομαι.
Πρόεδρος: Εκτός αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας; Μνήμης;
Αγριογιάννης: Τα ίδια, όχι.
Πρόεδρος: Είμαι σίγουρη ότι θυμάστε πολύ καλά τι είπατε, ξέρετε αυτά αποτυπώνονται γραπτά, υπογράφονται από σας, τώρα τι να κάνω, να διαβάσω μια κατάθεση ολόκληρη;
Αγριογιάννης: Διαβάστε.
Πρόεδρος: …Οι δύο φορούσαν όντως μπλούζες της ΧΑ, ο Ευγενικός και ο Πανταζής,,,
Αγριογιάννης: Αυτά είναι δικά μου λόγια;
Προσπάθησε να πουλήσει «τρέλα» ο νεοναζιστής, όμως το μόνο που κατάφερε να πιστοποιήσει είναι ότι παραμένει αμετανόητος χρυσαυγίτης και βάλθηκε να υπερασπιστεί τη Χρυσή Αυγή και τον φίρερ της, αδιαφορώντας για την ποινική του αντιμετώπιση, που δε θα είναι άλλη από την καταδίκη του.
υ Ο Ευγενικός απολογήθηκε στην ανακρίτρια Ι. Χριστοδουλέα- Κλάπα στις 5 Μαρτίου του 2014 και την ίδια ημέρα κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, που αποτελεί ύμνο στην ΧΑ. Οτι είναι ένα νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα που «δεν έχει και δεν θα μπορούσε άλλωστε να έχει καμία απολύτως σχέση με εγκληματικές ή έκνομες συμπεριφορές, καμία απολύτως εμπλοκή σε οργανωμένες και προσχεδιασμένες επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών, πολλώ δε μάλλον σε κακουργήματα, όπως αυτό που μου καταλογίζεται από το βαρύ κατηγορητήριο». Ακολουθούν αποσπάσματα από την απολογία του στην ανακρίτρια:
EΡΩΤΗΣΗ: Στην απολογία σας στον Ανακριτή του Ε’ Τμήματος στον Πειραιά είχατε πει, ότι δεν είχατε καμία σχέση με την Χρυσή Αυγή. Τι έχετε να πείτε γι΄αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ηταν μια γραμμή που μας είχε πει ο δικηγόρος μας να ακολουθήσουμε, γιατί ήταν προεκλογική περίοδος…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως δικαιολογείτε το γεγονός ότι αναγνωριστήκατε εσείς και οι συγκατηγορούμενοί σας από έναν εκ των παθόντων, όταν αυτός εξετάστηκε στην Αστυνομία λίγες ώρες μετά την επίθεση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορεί να έχει δει, όπως και εσείς λέτε, τον Πανταζή τον Τάσο, και να τον ανγνωρίσανε που όπως λένε είναι ενεργό μέλος, έχουμε στιγματιστεί και εμείς που ήμασταν δίπλα του…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είπατε ότι μπορεί να αναγνώρισαν τον κ. Πανταζή, ο οποίος ήταν στιγματισμένος. Ως τι τον αναγνώρισαν κατά την γνώμη σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορεί να τον αναγνώρισαν γιατί έφτιαχνε τα γραφεία του Περάματος…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιοι από εσάς φορούσατε μαύρες μπλούζες της Χρυσής Αυγής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρέπει να φορούσανε καναδυό, αλλά δεν θυμάμαι ποιοί ήταν αυτοί».
Φυσικά, θυμόταν πολύ καλά, αλλά τι να πει; Να ενοχοποιήσει τον εαυτό του; Ετσι κάλυψε και τον Πανταζή, λέγοντας πως δήθεν δε θυμόταν ότι φορούσε μαύρη μπλούζα με το λογότυπο της Χρυσής Αυγής, ότι στο αστυνομικό τμήμα είχαν φορέσει ανάποδα τις μπλούζες και μετά στη ΓΑΔΑ φόρεσαν άλλα τα ρούχα με τα οποία φωτογραφίστηκαν.
Πρέπει να μιλήσουμε και πάλι για την προκλητική κάλυψη που ο αστυνομικός μηχανισμός πρόσφερε στη νεοναζιστική συμμορία. Στη ΓΑΔΑ τους επέτρεψαν ν' αλλάξουν ρούχα, για να μη φωτογραφιστούν με τα μπλουζάκια της ΧΑ! Αυτή η κάλυψη από τον αστυνομικό μηχανισμό συνεχίστηκε για αρκετό καιρό ακόμα, μέχρι την στυγνή δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, τον οποίο η ηγεσία της ΧΑ είχε στοχοποιήσει και προγράψει. Γι’ αυτό, όταν το βράδυ της 17ης προς 18η Σεπτέμβρη του 2013 τον εντόπισαν στην καφετέρια «Κοράλλι», ο Πατέλης, ύστερα από έγκριση του Λαγού και του φίρερ Μιχαλολιάκου, κινητοποίησε το τάγμα εφόδου της Νίκαιας και με συνοπτικές διαδικασίες τον δολοφόνησαν.
Απολογούμενος στο δικαστήριο ο Ευγενικός πήρε πίσω τα βασικά απ’ αυτά που είχε καταθέσει στην ανακρίτρια, εκτελώντας προφανώς οδηγίες του Πανταζή και του φίρερ Μιχαλολιάκου. Αυτή την «κωλοτούμπα» την επεσήμανε και η πρόεδρος που του υπογράμμισε ότι έτσι επιβαρύνει τη θέση του. Λόγω χώρου δε θα παραθέσουμε αποσπάσματα από την κατάθεση του Ευγενικού, τις ερωτήσεις της προέδρου και τις απαντήσεις που αυτός έδωσε, ιδιαίτερα στο γιατί άλλαξε ριζικά την κατάθεσή του.
υ Ο Μαρίας κατέθεσε στην ανακρίτρια ότι ο Πανταζής και ο Ευγενικός φορούσαν μπλούζεςτης ΧΑ. Οτι ο Πανταζής συζητούσε ιδιαίτερα με τους Αγριογάννη και Ευγενικό και ότι στη ΓΑΔΑ πήγε ο δικηγόρος Μιλτιάδης Νικολαΐδης που πρέπει να τον κάλεσε ο Πανταζής γιατί όταν έφτασε μίλησε μ’ αυτόν. Κατέθεσε ακόμα ότι ο εν λόγω δικηγόρος τους πήγε μερικά χαρτιά που τα υπέγραψαν όλοι χωρίς να ξέρουν (!) τι έγραφαν αυτά. Οπως αποδεικνύεται, μ’ αυτά τα χαρτιά υποβαλλόταν μήνυση κατά των θυμάτων (αιγύπτιων ψαράδων) που είχαν δεχτεί την άγρια δολοφονική επίθεση από το χρυσαυγίτικο τάγμα εφόδου του Περάματος. Ο Νικολαΐδης ήταν συνήγορος της ΧΑ και πρέπει να είχε κληθεί από τον Πανταζή.
Ο Μαρίας κατέθεσε ακόμα ότι οι αιγύπτιοι ψαράδες γνώριζαν τον Πανταζή. Αυτό, σε συνδυασμό με την κατάθεση του Πανταζή ότι τόσο πριν την επίθεση όσο και μετά απ΄ αυτή είχε επισκεφθεί πολλές φορές τους αιγύπτιους ψαράδες στο μαγαζί τους, δείχνει γιατί τόσο «εύκολα» οι Αιγύπτιοι αναγνώρισαν τον «Τασάρα» και τους άλλους τέσσερις κατηγορούμενους ως δράστες της δολοφονικής επίθεσης εναντίον τους. Οι φάτσες τους τους ήταν γνωστές.
υ Ο Παπαδόπουλος, όπως προαναφέρθηκε, εμφανίστηκε για απολογία στην ανακρίτρια μόνος του, χωρίς συνήγορο. Αυτός, εκτός από την ομολογία ότι ο Πανταζής και ο Ευγενικός φορούσαν μπλούζες της ΧΑ, έβαλε και άλλες ουσιαστικές πινελιές. Η ανακρίτρια, αφού του ανέφερε ότι λίγες ώρες πριν από την επίθεση στους αιγύπτιους ψαράδες ο Λαγός είχε οργανώσει συγκέντρωση στην καφετέρια ΑΙΝΙΓΜΑ στο Πέραμα, όπου μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι από εδώ και πέρα οι αιγύπτιοι ψαράδες θα δίνουν λογαριασμό στη ΧΑ, τον ρώτησε τι λέει γι’ αυτό.
Ο Παπαδόπουλος απάντησε: Είναι δύσκολο να είναι τυχαίο. Μοιάζει σαν να οργανώνουν τη Χρυσή Αυγή και σαν να τους δίνει εντολή.
Ο Παπαδόπουλος, εκτός από τον Λαγό «έκαψε» και τον Πανταζή λέγοντας στην ανακρίτρια ότι το δικηγόρο Νικολαΐδη, που τους έβαλε να υπογράψουν μήνυση κατά των αιγύπτιων ψαράδων για ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδορκία και απόπειρα απάτης, τον κάλεσε ο Πανταζής και ότι αυτός ανήκει στην Χρυσή Αυγή. Με την αποστολή του χρυσαυγίτη συνηγόρου από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για να υπογράψουν οι πέντε κατηγορούμενοι μήνυση κατά των θυμάτων, αποδεικνύεται ότι η δολοφονική επίθεση έγινε με εντολή της.
Θέλοντας να δείξει ότι δήθεν αποστασιοποιείται από τη ΧΑ, ο Παπαδόπουλος κατέθεσε ότι απέρριψε τον Νικολαΐδη ως συνήγορό του, γιατί είναι συνήγορος της ΧΑ. Δεν εξήγησε, όμως, γιατί και ο ίδιος υπέγραψε τη μήνυση που του πήγε ο Νικολαΐδης. Οταν ρωτήθηκε ποιος πήρε την απόφαση να υποβληθεί μήνυση εκ μέρους τους και να γράψει το κείμενο αυτής της μήνυσης, ο Παπαδόπουλος απάντησε: Λογικά τον είχε πάρει τηλέφωνο ο κ. Πανταζής και μάλλον αυτός είχε κάνει τις συνεννοήσεις ως μεγαλύτερος. Γιατί εγώ δεν μίλαγα. Αλλωστε και ο δικηγόρος μίλαγε πιο πολύ με αυτόν.
Επειδή ο Πανταζή αμφισβήτησε ότι αυτός ήταν ο «Τασάρας» με τον οποίο συνομιλούσε ο Λαγός, ισχυριζόμενος ότι υπήρχαν και άλλοι «υποστηρικτές» στη ΧΑ με αυτό το όνομα, θα παραθέσουμε τις απαντήσεις που έδωσε ο Πανταζής σε μερικές από τις ερωτήσεις που –μέσω της προέδρου, όπως προβλέπεται από τον ΚΠΔ- του υπέβαλε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θόδωρος Θεοδωρόπουλος:
Θεοδωρόπουλος: Οτι το βράδυ της δολοφονίας του Φύσσα προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Πατέλη, αλλά δεν σήκωσε το τηλέφωνο και δεν μίλησε. Θέλω να εξηγηθεί, γιατί στο Αναγνωστέο 275, στην σελίδα 72, φαίνεται ότι στις 1.21’ τηλεφώνησε στον κ. Πατέλη με διάρκεια κλήσης 13’’, στις 1.26’ τηλεφωνεί στον κ. Πατέλη με διάρκεια κλήσης 55’’ και στις 2,56’ τηλεφωνεί στον κ. Πατέλη με διάρκεια κλήσης 21’’. Αφού δεν μίλησε καθόλου, πώς προκύπτει αυτός ο χρόνος συνομιλίας τηλεφώνου του με το τηλέφωνο του Πατέλη;
Πρόεδρος: Σε κάποια απολογία του ή απολογφητικό υπόμνημα δεν λέει αυτό που είπε εδώ, ότι δεν μίλησε καθόλου.
Θεοδωρόπουλος: Μίλησε σήμερα, κ. πρόεδρε, αφήστε τι είπε και έτσι και αλλιώς. Δεν μπορούμε να τα πούμε εδώ όλα.
Πρόεδρος: Σήμερα έχει πει ότι δεν μίλησε καθόλου.
Θεοδωρόπουλος: Αυτό ρωτώ, μήπως μίλησε.
Πρόεδρος: Ωραία.
Θεοδωρόπουλος: Αυτό ρωτώ, γιατί προέκυψε ότι μίλησε.
Πανταζής: Μάλλον δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτηση. Αν κάποια τηλεφωνήματά του σηκώθηκαν ή τα σήκωσε, ούτε καν πρόλαβα να του μιλήσω. Εκλεινε, δεν έπιανε. Εγώ δεν έχω μιλήσει.
Πρόεδρος: Σαφέστατη υπήρξε η ερώτηση και σαφέστατη η απάντηση. Κατ΄ εμένα έχει μιλήσει.
Θεοδωρόπουλος: Το τηλέφωνο 6974987529 που ανήκει στην Κυπραίου Αικατερίνη του Γεωργίου και με τα λοιπά στοιχεία, το γνωρίζει, το χρησιμοποίησε ποτέ;
Πρόεδρος: Την Κυπραίου την ξέρετε;
Πανταζής: Βέβαια, είναι γυναίκα μου.
Θεοδωρόπουλος: Το τηλέφωνο το χρησιμοποιούσε;
Πρόεδρος: Τον αριθμό αυτό;
Πανταζής: Ναι, τον γνωρίζω είναι της γυναίκας μου.
Θεοδωρόπουλος: Μάλιστα. Θέλω να κάνω ευθέως το ερώτημα, εάν τη νύκτα της δολοφονίας του Φύσσα, στις 1.10’, όπως προκύπτει από το 275 Αναγνωστέο έγγραφο, η τηλεφωνική σύνδεση 6907717708 του κ. Λαγού κάλεσε το τηλέφωνο της γυναίκας του, οπότε και μιλήσανε 98’.
Η πρόεδρος κάλεσε τον Πανταζή να απαντήσει και ανάμεσα σ’ αυτόν και την πρόεδρο έγινε ένας έντονος διάλογος που κράτησε πεντέμισι λεπτά. Η πρόεδρος στρίμωξε τον Πανταζή. Το σχετικό διάλογο θ’ «ανεβάσουμε» στην ιστοσελίδα μας. Ο Θ. Θεοδωρόπουλος συνέχισε:
Θεοδωρόπουλος: Το τελευταίο, κ. πρόεδρε. Θέλω να ερωτηθεί εάν του έχει επιβληθεί κάποια ποινή από την Τοπική.
Γκαβέλας (συνήγορος Πανταζή): Οχι.
Θεοδωρόπουλος: Συγγνώμη;
Πρόεδρος: Να ακούσουμε την ερώτηση.
Θεοδωρόπουλος: Ωραία. Θα το πω για να μην στενοχωρήσω τον συνάδελφο. Εχουμε αναγνώσει, κ. Πρόεδρε, εδώ από το 32221297Η κινητό του Λαγού το μήνυμα με αριθμό 1940 της 18ης Ιούλη του 2013, από το τηλέφωνο της κ. Κυπραίου προς τον Λαγό, που λέει: Αρχηγέ, καλημέρα. Ενημερώθηκα από τον Περικλή (σ.σ. προφανώς εννοεί τον Μουλιανάκη) -είναι το μήνυμα1938- για την ποινή. Η Τοπική δεν φταίει πουθενά. Αν θέλεις να κάνεις κάτι, κάν’ το σε μένα. Εγώ είμαι υπεύθυνος. Ευχαριστώ και καλημέρα σας.
Πρόεδρος: Και η ερώτηση ποια είναι;
Θεοδωρόπουλος: Εάν έχει επιβληθεί ποινή και ποια.
Πρόεδρος: Από ποιον;
Θεοδωρόπουλος: Από την Τοπική Οργάνωση, προφανώς, δεν είναι από το δικαστήριο.
Πρόεδρος: Ωραία.
Θεοδωρόπουλος: Αυτό λέω, και από ποιον.
Ο Πανταζής κάτι απάντησε, αλλά δεν ακούστηκε καθαρά. Ο Θ. Θεοδωρόπουλος τον ξαναρώτησε αν έστειλε στον Λαγό αυτό το μήνυμα και ο Πανταζής απάντησε: Μπορεί να το έστειλα!
Επιβεβαιώθηκε έτσι και πάλι, ότι ο Πανταζής είχε στενές σχέσεις με τους Λαγό και Πατέλη και ότι πριν κάνει το παραμικρό έπαιρνε εντολές απ’ αυτούς.
Γεράσιμος Λιόντος
Τελευταία Νέα :
- Ενας βαθύτατα θεσμικός και πλήρως ενσωματωμένος επιστημονικός φορέας αποκαλύπτει τα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
- Στα 48,38 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκαν τα «φέσια» προς τα ασφαλιστικά ταμεία τον Σεπτέμβρη του 2024, από 11,48 δισ. τον Οκτώβρη του 2014
- Σαν σήμερα 22 Δεκέμβρη
- Οι Χούθι έκαναν σουρωτήρι την αντιπυραυλική άμυνα σιωνιστών και Αμερικανών
- Πράξεις ύψιστου ηρωισμού και αυτοθυσίας
- Ο Χρυσοχοΐδης συγκαλύπτει τη δολοφονία του Καμράν Ασίκ μέσα στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα