Ο Ζόραν Ζάεφ είναι ο πρώτος πολίτης που πήρε διαβατήριο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Τσίπρας ξαναπήγε στις Πρέσπες χωρίς ουδείς από την κυβερνητική παράταξη να τον κατηγορήσει για εθνική μειοδοσία (άλλωστε, αντιπροσωπεύτηκε και η κυβέρνηση, έστω και σε χαμηλό επίπεδο), ο Μητσοτάκης παρέπεμψε στο φθινόπωρο (και βλέπουμε) την κύρωση των Μνημονίων που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και η ζωή συνεχίζεται, χωρίς τους υψηλούς τόνους που επικράτησαν όταν η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της γείτονος εμφανίστηκε στο Euro με τα αρχικά FFM (Μακεδονική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) και ο πονηρούλης Ζάεφ έκανε ένα πανηγυρικό τουίτ αναφερόμενος στη «Μακεδονία», για να δικαιολογηθεί εκ των υστέρων ότι το έκανε από κεκτημένη ταχύτητα.
Ομως, πέρα από τα γεγονότα και τις δηλώσεις που παίρνουν δημοσιότητα και τροφοδοτούν το εθνικιστικό ρεύμα, υπάρχουν και άλλα, που περνούν απαρατήρητα κι ας έχουν μεγαλύτερη σημασία. Πόσοι πληροφορήθηκαν, για παράδειγμα, ότι στις 23 Ιούνη (μέσα στο φόρτε της κλωτσοπατινάδας για το όνομα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας), το περιβόητο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μετακόμισε στη Βόρεια Μακεδονία και οργάνωσε το 1ο Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων με θέμα «Θέτοντας τα θεμέλια για σταθερότητα και ευημερία στη Βόρεια Μακεδονία»; Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο «Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Βόρεια Μακεδονία»!
Μη φανταστείτε καμιά ημερίδα της πλάκας. Από το βήμα της παρέλασαν ο πρωθυπουργός Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Οσμάνι (της αλβανικής κοινότητας), ο αντιπρόεδρος και υπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, η υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Αλβανίας Ανίλα Ντενάι, η πρέσβης των ΗΠΑ Κέιτ Μαρί Μπάιρνς, η πρέσβης της Γερμανίας Ανκε Χολστάιν και μια σειρά άλλοι παράγοντες. Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης συμμετείχαν ο πρέσβης στη Βόρεια Μακεδονία Ρούσσος Κούνδουρος και ο γενικός γραμματέασς Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ Ιωάννης Σμυρλής.
Ο έλληνας πρέσβης «σημείωσε ότι η “Συμφωνία των Πρεσπών” παρέχει τη βάση για τη δημιουργία διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης επισημαίνοντας όμως ότι η πιστή εφαρμογή της αποτελεί κριτήριο για την αξιολόγησή της ευρωπαϊκής προόδου της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ «ανέφερε ότι φιλοδοξία της Ελλάδος είναι να καταστεί καταλύτης για την καλύτερη συνεργασία και ανάπτυξη των χωρών της περιοχής μέσω της αύξησης των επενδύσεων και του ψηφιακού μετασχηματισμού των κοινωνιών. Αναφέρθηκε στα ενεργειακά επενδυτικά σχέδια Ελλάδος-Βόρειας Μακεδονίας ενώ έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών».
Ο δε πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης «ανέφερε ότι ο επενδυτικός προσανατολισμός της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και σημείωσε ότι αναφορικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πολύ σημαντικό είναι το τι πράττουν οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής προς την κατεύθυνση αυτή».
Οπως βλέπετε, την ώρα που στην Ελλάδα τάιζαν το πόπολο με εθνικιστικές φαντασιώσεις, στα Σκόπια συζητούσαν σαν καλοί φίλοι για μπίζνες.
ΥΓ. Η αμερικανίδα πρέσβειρα δε μάσησε τα λόγια της. «Εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία». Η γερμανίδα πρέσβειρα προσπάθησε να το «γλυκάνει». «Σημείωσε ότι η πανδημία απέδειξε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών είναι ζωτικής σημασίας. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων όπως είπε απέδειξαν κάτι τέτοιο μέσω της αλληλεγγύης και της ενότητας που εκδήλωσαν». Ο πρέσβης της Γαλλίας, η οποία είχε μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, είτε δεν εκλήθη είτε απουσίασε για πολιτικούς λόγους.