Στο «Βήμα της Κυριακής» 20 Δεκέμβρη δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ του «γνωστού» Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου, με τίτλο «Οι άγνωστοι “φίλοι“ της Χρυσής Αυγής». Σύμφωνα μ’ αυτό, η ΕΛΑΣ άντλησε τις τελευταίες μέρες από το λεγόμενο «σκοτεινό Διαδίκτυο» (Darkweb) ένα ηλεκτρονικό αρχείο που περιλαμβάνει 1.250 ονόματα ανθρώπων που στήριζαν έμπρακτα τη δράση της νεοναζιστικής συμμορίας.
Ανάμεσα στα ονόματα –σύμφωνα με τον Λαμπρόπουλο- περιλαμβάνονται οκτώ αστυνομικοί, ορισμένοι από τους οποίους κατείχαν σημαντικές θέσεις στη ΓΑΔΑ, επτά ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, τρεις τραπεζικοί υπάλληλοι, τουλάχιστον πέντε κρατικοί υπάλληλοι, δέκα εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιριών ασφάλειας, 22 νομικοί, πέντε καλόγεροι σε μοναστήρια εντός και εκτός Αττικής, ορκωτοί λογιστές και άτομα που έχουν παράσχει στους χρυσαυγίτες «στοιχεία για ατασθαλίες σε δήμους της Βόρειας Ελλάδας».
Να σημειώσουμε καταρχάς, ότι το δημοσίευμα αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τη σταθερή καταγγελία μας όλα τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα στη διάρκεια της δίκης των νεοναζιστών εγκληματιών, όταν ήρθαμε σε επαφή με το ογκωδέστατο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, ότι η νεοναζιστική συμμορία είχε πλήρη κάλυψη στη δράση της από τον αστικό κρατικό μηχανισμό, ιδιαίτερα από τον αστυνομικό και δικαστικό μηχανισμό.
Σ’ αυτό θα επανέλθουμε, αφού προηγουμένως σχολιάσουμε το δημοσίευμα του «Βήματος».
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το αρχείο των νεοναζιστών με ονόματα και διευθύνσεις των υποστηρικτών τους και το είδος της υποστήριξης που τους προσέφεραν έχει ανέβει στο Darkweb στις 27 Γενάρη του 2020, αλλά τα λαγωνικά της Ασφάλειας το βρήκαν μετά από έντεκα μήνες! Δεν έψαχναν ή απλά το είχαν βρει και το έκρυβαν όσο διαρκούσε η δίκη των νεοναζιστών; Αν δεν έψαχναν, για ποιο λόγο δεν έψαχναν;
Τι ήταν αυτό που τους έκανε να ψάξουν στο λεγόμενο Darkweb; Ηθελαν να βρουν τα ίχνη του Παππά; ‘Η απλά ρίχνουν στην πιάτσα κάτι που το είχαν ήδη από καιρό, προκειμένου να «πείσουν» ότι ψάχνουν εντατικά τον Παππά και έχουν ήδη ανακρίνει όλους όσους θα μπορούσαν να του έχουν προσφέρει βοήθεια;
Θέτουμε αυτά τα ερωτήματα, γιατί στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στη «μεθοδική έρευνα» για τον εντοπισμό του φυγόποινου υπαρχηγού της ΧΑ Παππά, με «στελέχη της Κατεχάκη» να «μιλούν για οργανωμένο σχέδιο για τη φυγή και την υπόθαλψή του, που ξεκίνησε τελικώς από την 1η Οκτωβρίου, αμέσως μετά το “παρών“ που έδωσε στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου». Αναφέρεται, επίσης, ότι «η ΕΛΑΣ φέρεται να έχει εντοπίσει το δίκτυο των ατόμων εντός κι εκτός Αττικής που τον βοήθησαν» και για έρευνα «στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό – σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως το Βέλγιο, η Γερμανία κι άλλες».
Επειδή από δικό μας ρεπορτάζ ξέρουμε πολύ καλά ότι η εντολή για στενή παρακολούθηση όλων των δικαζόμενων νεοναζιστών είχε δοθεί από το τέλος του Αυγούστου, δεν πιστεύουμε λέξη από το «ρεπορτάζ» που σκοπό έχει να βγάλει λάδι την Ασφάλεια. Ο Παππάς διέφυγε με ευθύνη αυτών που τον παρακολουθούσαν, δηλαδή της Ασφάλειας. Οσο για τις δήθεν έρευνες στο εξωτερικό, αλήθεια πώς τις κάνουν; Από το… Ιντερνετ; Στις 29 Οκτώβρη γράψαμε ότι το μόνο που έκαναν ήταν να στείλουν ένα σήμα στην Ιντερπόλ για την αναζήτηση του φυγόποινου νεοναζιστή κι αυτό ήταν όλο. Ενα σήμα ρουτίνας σαν αυτά που στέλνονται καθημερινά για διάφορες περιπτώσεις ποινικών που καταζητούνται από τις ελληνικές αρχές. Και σημειώναμε:
Τι κάνει η αστυνομία άμα θέλει να βρει έναν εγκληματία που έχει καταφύγει στο εξωτερικό; Στέλνει κλιμάκια με αξιωματικούς της Ασφάλειας, οι οποίοι συνεργάζονται με τους ξένους συναδέλφους τους, ανταλλάσσουν πληροφορίες, τονίζουν πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα τους να συλληφθεί ο συγκεκριμένος φυγόποινος, εγκαθιστούν μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, μένουν ακόμα και μήνες εκεί, προκειμένου να βοηθούν στην έρευνα.
Αντίθετα, η αποστολή ενός απλού σήματος είναι κίνηση γραφειοκρατικής ρουτίνας, που στέλνει το μήνυμα «μην κάνετε τίποτα. Αμα τύχει…». Το σήμα μπαίνει σε κάποιον φάκελο κι όταν συλλαμβάνεται κάποιος που δείχνει αλλοδαπός, ρίχνουν και καμιά ματιά στο φάκελο με τα σήματα, για να δουν μη τυχόν τον καταζητεί κάποια άλλη χώρα. Δηλαδή, μόνο από χοντρό λάθος του μπορεί να συλληφθεί ο Παππάς.
Είχαμε ζητήσει τότε να μιλήσουμε με τον σύμβουλο του υπουργού Χρυσοχοΐδη, απόστρατο αντιστράτηγο της ΕΛΑΣ, Φώτη Νασιάκο. Μας είπαν ότι λείπει από το γραφείο (;), εξηγήσαμε τι ακριβώς θέλουμε να τον ρωτήσουμε και… περιμένουμε επικοινωνία επί δίμηνο.
Επιστρέφοντας στην είδηση για την ανεύρεση καταλόγου με υποστηρικτές της νεοναζιστικής συμμορίας, επαναλαμβάνουμε ότι αυτή επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για την υποστήριξη που είχε η νεοναζιστική συμμορία στην εγκληματική της δράση από τον κρατικό μηχανισμό. Οχι περιοριστικά από τα άτομα που αναφέρονται στο συγκεκριμένο κατάλογο, αλλά πολύ ευρύτερα, με διαταγές που έρχονταν «από πάνω».
Το ότι η ύπαρξη τέτοιας λίστας διαρρέεται τώρα ενδεχομένως έχει να κάνει με αλληλοσφαγή μεταξύ ομάδων στο εσωτερικό της μπατσαρίας. Το έχουμε δει και άλλες φορές το έργο. Γαλόνια και καριέρες παίζονται και οι κλίκες είναι αδίστακτες όταν συγκρούονται. Αυτό όμως δεν μας αφορά. Ας βγάλουν τα μάτια τους μεταξύ τους. Κι αν στη διάρκεια της αλληλοσφαγής έρθουν στο φως κάποια στοιχεία που ενδιαφέρουν την κοινωνία (παράπλευρη απώλεια για τους μπάτσους), ευπρόσδεκτα.
Είμαστε σίγουροι ότι αυτή τη λίστα την έχουν πολύ καιρό στη διάθεσή τους. Το Darkweb είναι μια πολύ καλή δικαιολογία για να μην αποκαλύψουν την πραγματική πηγή, που είναι οι σχέσεις τους με τους χρυσαυγίτες. Προκύπτει, όμως, ένα άλλο, ουσιαστικό ερώτημα: γιατί δεν έστειλαν τη λίστα στο δικαστήριο; Στις πολιτικές δίκες για οργανώσεις του αντάρτικου πόλης η Αντιτρομοκρατική έστελνε πακέτα με έγγραφα μέχρι και την τελευταία μέρα της δίκης, κουρελιάζοντας τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Και τα τρομοδικεία ενσωμάτωναν αυτά τα πακέτα στις δικογραφίες, απορρίπτοντας τις ενστάσεις της υπεράσπισης, μ’ ένα απλό «θα συνεκτιμηθούν». Εδώ όμως πρόκειται για τη νεοναζιστική συμμορία και τις σχέσεις της με τον κρατικό μηχανισμό. Γι’ αυτό ούτε τον κατάλογο έστειλαν στο δικαστήριο ούτε έδωσαν τα ονόματα στη δημοσιότητα, για να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι είναι οι μεγαλόσχημοι αξιωματικοί της ΓΑΔΑ και οι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού που συνεργάζονταν με τη νεοναζιστική εγκληματική συμμορία.
Σε ό,τι αφορά στη βοήθεια που προσέφερε στους νεοναζιστές ο αστυνομικός και δικαστικός μηχανισμός, σε εκτενές ρεπορτάζ μας στις 9 Ιούλη του 2016, υπό τον τίτλο Από τον αστυνομικό και δικαστικό μηχανισμό: Προκλητική βοήθεια στους νεοναζί δολοφόνους, είχαμε αναφερθεί μόνο στα όσα προκλητικά έγιναν αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στην απροκάλυπτη προσπάθεια συγκάλυψης ακόμα κι αυτού του στυγερού νεοναζιστικού εγκλήματος. Εκτός των άλλων, έδωσαν στους νεοναζί τη δυνατότητα να αδειάσουν τα γραφεία και τα σπίτια τους από όπλα και άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία.
Αξίζει τον κόπο να θυμηθείτε αυτό το ρεπορτάζ της Κόντρας, ξαναδιαβάζοντάς το. Εξηγεί πολλά, τα οποία επιβεβαιώνονται από την αποκάλυψη της λίστας με τους μεγαλόσχημους υποστηρικτές της ΧΑ. Θα καταλάβετε γιατί ο Ρουπακιάς πήγε και μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα εν μέση οδώ, με τους μπάτσους της ΔΙΑΣ να παρακολουθούν από μακριά, και γιατί μετά είπε στο πλήρωμα του περιπολικού «δικός σας είμαι»! Αν μη τι άλλο, καταρρέει ο μύθος που πήγαν να χτίσουν οι χρυσαυγίτες, περί «πολιτικής δίωξης», τον οποίο στήριξαν στον ψευδή ισχυρισμό ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Ρουπακιά ήταν ένα τυχαίο γεγονός, στο πλαίσιο ενός καυγά.
Ο Ρουπακιάς μαχαίρωσε και σκότωσε εν μέση οδώ τον στοχοποιημένο αντιφασίστα μουσικό, γιατί είχε τη σιγουριά ότι και αυτό το έγκλημα θα κουκουλωθεί από τους υψηλούς προστάτες που η νεοναζιστική συμμορία είχε μέσα στον κρατικό μηχανισμό. Η λίστα που διαρρέουν τώρα οι μπάτσοι, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που εμείς υποστηρίζαμε, στηριζόμενοι στα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ και τις επόμενες μέρες, σε μια προσπάθεια συγκάλυψης της στυγερής δολοφονίας του Παύλου.
Κι όμως, από το εκτεταμένο κρατικό κύκλωμα που στήριζε τους νεοναζί παραπέμφθηκε μόνο η χρυσαυγίτισσα ανθυπαστυνόμος Βενετία Πόπορη, στο σπίτι της οποίας (θεωρούμενο ασφαλές, προφανώς) βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο (καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών).
Αφήσαμε για το τέλος ένα μείζον ζήτημα. Δεδομένου ότι η ΧΑ έχει καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση, ο κατάλογος με τα ονόματα των υποστηρικτών της δεν έπρεπε ήδη να έχει σταλεί –με τον πιο επίσημο τρόπο- στις εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί ποινικά η εμπλοκή αυτών των ατόμων στα εγκλήματα που διέπραξε η νεοναζιστική συμμορία; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Φυσικά και θα έπρεπε να σταλεί αμέσως ο κατάλογος στην εισαγγελία, για να ξεκινήσει η ποινική διερεύνησή του.