Δημοσιεύουμε με καθυστέρηση αυτό το ρεπορτάζ, λόγω φόρτου από τις πολλές τρομοδίκες. Θυμίζουμε ότι στις 28 και 29 Αυγούστου οι κατηγορούμενοι αναρχικοί επαναστάτες έκαναν τις πολιτικές τους δηλώσεις, τις οποίες και παρουσιάσαμε.Στις 11 Ιούνη κατέθεσε ως μάρτυρας η χημικός Ε.Κ. και η πολιτική μάρτυρας Φ. Μάγερ. Η πρώτη ολοκλήρωσε την κατάθεσή της, ενώ η δεύτερη την ολοκλήρωσε στις 9 Ιούλη, μέρα κατά την οποία κατέθεσαν δύοακόμη πολιτικοί μάρτυρες, η Μ.Οικονόμου και η Μ.Μαρκάκη.
Στην χημικό Ε.Κ. δόθηκαν από τον συνήγορο της Στ.Αντωνίου, Χ. Λαδή, Εκθέσεις Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης της ΔΕΕ (Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών), η οποία ανέλυσε πλούσια βιολογικά μείγματα δειγμάτων. Η κατάθεσή της ήταν πολύ διεξοδική, οι απόψεις της άρτιες επιστημονικά και ιδιαίτερα εμπεριστατωμένες και όποιος τις παρακολούθησε σχημάτισε σαφή αντίληψη για το DNA.Σχημάτισε επίσης την πεποίθηση, ότι η Αντιτρομοκρατικήπαίζει στην κυριολεξία με το DNAκατασκευάζοντας μ’ αυτό ενόχους. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης της συγκεκριμένης μάρτυρα, η οποία έχει άριστη επιστημονική κατάρτιση για το DNA και πλούσια εργαστηριακή πείρα από την ανάλυση βιολογικού υλικού, στο πλαίσιο της δουλειάς της που είναι ο αντικαρκινικός σχεδιασμός φαρμάκων,φάνηκαν σ’ όλο τους το μεγαλείο η ανεπάρκεια και η προκατάληψη τόσο της προέδρου του τρομοδικείου Μ. Τζανακάκη όσο και του εισαγγελέα Σ. Μπάγια.
Τα δείγματα που ανέλυσε η ΔΕΕ ήταν μείγματα βιολογικού υλικού περισσότερων τωνδύο ατόμων και προέκυψαν από τη σάρωση αντικειμένων με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα). Δηλαδή, η ΔΕΕ δεν ανέλυσε κηλίδες αίματος και γενικά υλικού αποσπασμένου από το σώμα ανθρώπου. Η Ε.Κ. εξετάζοντας το μείγμα του δείγματος 24 ανέφερε μερικά πολύ ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά πράγματα. Ψάχνοντας αυτό το μείγμα στην Αμερικάνικη Βάση Δεδομένων, βρήκε δύο γενετικά προφίλ ανθρώπων, Αμερικανών που δεν ζουν στη χώρα μας, οι οποίοι ταιριάζουν μέσα σ’ αυτό, στο μείγμα.Τα γενετικά τους στοιχεία εμπεριέχονται πλήρως μέσα στο μείγμα του δείγματος 24. Απευθυνόμενη στην πρόεδρο,η μάρτυρας της είπε ότι αυτή η βάση δεδομένων είναι στο διαδίκτυο και είναι εύκολο στον καθένα να προστρέξει σ’ αυτή και να ελέγξει τον ισχυρισμό της. Πρόκειται για μεγάλο χτύπημα στις αναλύσεις μειγμάτων βιολογικού υλικού περισσότερων των δύο ατόμων, που ελήφθη μάλιστα με βαμβακοφόρο στυλεό, διαδικασία κατά την οποία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν συγκεντρώνονται κύτταρα.
Η μάρτυρας συνέχισε αναφερόμενη σε εξειδικευμένα ζητήματα, όπως είναι τα άλληλόμορφα και για το πόσα απ’ αυτά εμφανίζονται σε κάθε γενετικό τόπο.
Ανέφερε ως παράδειγμα, ότι στο γενετικό τόπο D3 του δείγματος 24 εμφανίζονται 5 αλληλόμορφα, όταν το σύνολο των αλληλόμορφων που μπορεί να ανιχνευθούν σ’ αυτό το γενετικό τόπο από όλο τον πληθυσμό της γης είναι 8! Και κατέληξε: ποια αξία μπορεί να έχει η ερμηνεία ενός τέτοιου δείγματος; Πολύ πιθανόν να περιέχεται σ’ αυτό το δείγμα ένα 20% των Ελλήνων, εάν είχαμε μία βάση δεδομένων.
Η πρόεδρος, κάνοντας σα να μην καταλαβαίνει ή σαν να είναι περιορισμένης αντιληπτότητας, ρώτησε τη μάρτυρα: Ομως, εάν ο ίδιος γενετικός τύπος εμφανίζεται στο σακάκι, στα μαλλιά μου, σε κάτι που ακουμπώ στο σπίτι μου, την οδοντόβουρτσά μου, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι ο γενετικός τύπος ανήκει σε εμένα;
Επόμενο ήταν, μετά απ’ αυτήν τη σκόπιμη επιμονή της προέδρου, να ανάψει η συζήτηση μεταξύ αυτής και της μάρτυρα, η οποία επανέλαβε για μια φορά ακόμη, ότι δεν έχει καμία ερμηνεία, καμία αξία ως ερμηνεία σε ένα τόσο πλούσιο βιολογικό μείγμα, όπως αυτό του δείγματος 24. Πρέπει να συμφωνήσετε ότι ακόμη και εσείς μπορεί να εμπεριέχεστε στο δείγμα 24, είπε στην πρόεδρο.
Η μάρτυρας έκρινε σκόπιμο να εκλαϊκεύσει τη θέση της για το τι σημαίνει, ότιεμπεριέχονται γενετικά στοιχεία, με ένα αριθμητικό παράδειγμα.Επιτρέψτε μου λίγο, είπε απευθυνόμενη στην πρόεδρο, να εκλαϊκεύσω την επιστήμη μου και να επιστρέψω σ’ αυτή την ένσταση:εμπεριέχονται τα γενετικά στοιχεία. Να το καταλάβουμε με ένα παράδειγμα.Ας υποθέσουμε ότι τρεις από εμάς γράφουν την τυχερή εξάδα του Λόττο, τους αριθμούς που πιστεύουμε ότι θα κερδίσουν το Λόττο. Παίρνουμε τις τρεις εξάδες και τις ανακατεύουμε. Κληρώνεται η τυχερήεξάδα. Οι αριθμοί της τυχερής εξάδας εμπεριέχονται στο σύνολο των αριθμών μας, αλλά κανείς από εμάς δεν κερδίζειτο Λόττο. Γιατί κανείς από εμάς δεν έχει και τους έξι τυχερούς αριθμούς. Αυτό σημαίνει ότι εμπεριέχονται τα γενετικά στοιχεία. Οτι, δηλαδή, ναι μεν μπορεί να βλέπεις αριθμούς που ομοιάζουν με τους δικούς μου αριθμούς στους γενετικούς τόπους. Μιλάω για το μείγμα, μην μου πείτε πάλι για το γενετικό τύπο.
Μετά απ’ αυτή την επεξηγηματική τοποθέτηση από την Ε.Κ. η πρόεδρος αναγκάστηκε να πει:Εν κατακλείδι, λοιπόν, το δείγμα 24 δεν σημαίνει ότι το ακούμπησε η κ. Αντωνίου ή… Η μάρτυρας παρενέβη συμπληρώνοντας:Ούτε και ότι είναι δικό της το βιολογικό υλικό.Οπότε και η πρόεδρος αναγκάστηκενα παραδεχτεί,συμπληρώνοντας την προηγούμενη τοποθέτησή της:ή ότι είναι δικό της το βιολογικό υλικό!
Μάρτυρας: Και αυτό δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με την κ. Νινιάδη, η οποία είναι και η προϊστάμενη του εργαστηρίου. Δεν είναι κάποια τυχαία που υπογράφει τη συγκεκριμένη έκθεση. Και όπως βλέπετε, και η ίδια αναφέρει ότι απλά εμπεριέχονται, όπως σας εξήγησα και με το εκλαϊκευμένο παράδειγμα. Και για μια άλλη φορά δεν αποδίδει σε φυσικό πρόσωπο, αλλά σε άτομο.
Η πρόεδρος, διαπιστώνοντας ότι χάνει κατά κράτος, μια και παραδέχτηκε ότι το βιολογικό υλικό δεν είναι της Στ. Αντωνίου, περνάει στο κατά πόσο τα εργαστήρια της ΔΕΕ είναι αξιόπιστα.
Πρόεδρος: Τα εργαστήρια (σ.σ. προφανώς εννοεί της ΔΕΕ) κατά την άποψή σας είναι αξιόπιστα; Εχουν μηχανήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες υποθέσεις ή είναι ξεπερασμένες οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η αστυνομία;
Η μάρτυρας απάντησε ότι τα μηχανήματα που έχουν τα εργαστήρια είναι τα πιο σύγχρονα. Της προέδρου της διέφυγε ή δεν γνώριζε, ότι δεν είναι αρκετό για ένα εργαστήριο που αναλύει βιολογικό υλικό να έχει σύγχρονα μηχανήματα. Χρειάζεται να υπάρχουν και άλλα πράγματα, για τα οποία μίλησε στη συνέχεια η μάρτυρας.
Η πρόεδρος συνέχισε με άλλες ερωτήσεις, όπως εάν υπάρχουν ιδιωτικά εργαστήρια και εάν τα εργαστήρια της ΔΕΕ είναι πιστοποιημένα. Υπέβαλε ειδικά την τελευταία ερώτηση, γιατί η συνήγορος υπεράσπισης Α. Παπαρρούσου είχε επισημάνει ότι τη χρονική περίοδο(μέσα του 2012) που έγιναν οι αναλύσεις πλούσιων μειγμάτων και συντάχθηκαν οι ΕκθέσειςΕργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης, τα εργαστήρια της ΔΕΕ δεν είχαν πιστοποιηθεί.Η μάρτυρας απάντησε, ότι γνωρίζει πως υπάρχει ένα ιδιωτικό εργαστήριο που αναλύει βιολογικό υλικό και ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός βιολόγου της ΔΕΕ είχε υποβληθεί πριν δύο χρόνια μια αίτηση για πιστοποίηση των εργαστηρίων, όχι όμως σε διεθνή οργανισμό, αλλά δεν γνωρίζει εάν τελικά τα εργαστήρια αυτάπιστοποιήθηκαν.Η απάντηση αυτή δεν άρεσε στην πρόεδρο, γιατί περίμενε να εισπράξει την απάντηση ότι τα εργαστήρια έχουν πιστοποίηση και να διαψευστεί η συνήγορος.
Επειδή η πρόεδρος επέμενε πολύ για την αξιοπιστία των μηχανημάτων, που τη θεωρούσε αρκετή για να είναι έγκυρες και πλήρεις οι αναλύσεις του βιολογικού υλικού, η μάρτυρας ζήτησε από την πρόεδρο να την αφήσει να ολοκληρώσειτην σκέψη της.
Ε.Κ.: Τα μηχανήματα είναι μεν αξιόπιστα, αλλά δεν μιλάμε για αναλύσεις ανόργανων συστατικών αλλά βιολογικών υλικών. Πρέπει να καταλάβετε ότι σε ένα εργαστήριο, με τους ίδιους ανθρώπους, τους ίδιους χώρους, με πάρα πολλές υποθέσεις,υπάρχει ο κίνδυνος επιμόλυνσης, που δεν έχει να κάνει ότι δεν είναι σωστοί επιστήμονες. Είναι η ιδιότητα του βιολογικού υλικού να μεταφέρεται, να διατηρείται, να διατηρείται στο χρόνο. Μπορεί δηλαδή να παραμείνει στον πάγκο του εργαστηρίου ένα βιολογικό υλικό για μακρύ χρονικό διάστημα. Δεν έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά έχει σημασία να καταλάβετε.
Πρόεδρος: Νομίζω, ότι καταστρέφεται.
Ε.Κ.: Δεν καταστρέφεται
Μετά απ’ αυτή την τοποθέτηση της μάρτυρα, η πρόεδρος διευκρίνισε ότι αναφερόταν στην καταστροφή του πειστηρίου. Η μάρτυρας της απάντησε, ότι αναφερόταν στα υπολείμματα του βιολογικού υλικού, που παραμένουν στον εργαστηριακό πάγκο.
Η πρόεδρος επέμεινε
Ε.Κ.: Θα σας πω τι διαβάζω εδώ πέρα. Εχω εδώ κάποια αποτελέσματα. Προφανώς και θέλω να ευελπιστώ, ότι οι συνάδελφοι πριν κάνουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα κάνουν τυφλά δείγματα. Τυφλό δείγμα σημαίνει ότι μέσα από τον αναλυτή περνάει μόνο διαλύτης, χωρίς βιολογικό υλικό, και παίρνει μηδενικό αποτέλεσμα.
Νέα παρέμβαση της προέδρου, που δεν ακούστηκε, και ξανά ο λόγος στη μάρτυρα:Εχει σημασία, κα πρόεδρε, γιατί όταν δημοσιεύεις μια έρευνα, να δημοσιεύεις και τα τυφλά σου δείγματα για να αποδείξεις στους συναδέλφους σου, ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι κάποια επιμόλυνση είτε από το εργαστήριό μου είτε… (νέα διακοπή από την πρόεδρο).
Ε.Κ.: Λέω, λοιπόν, ότι σε κάθε έκθεσηπου έχω διαβάσει από το 2010 σ’ αυτές τις υποθέσεις, δεν μας αναφέρουν ποτέ ότι κάνανε το τυφλό δείγμα, ώστε να είμαστε και εμείς σίγουροι για το τι βλέπουμε. Δεν επαναλαμβάνουν τις μετρήσεις, δεν μας δίνουν επαναλήψεις.Αυτά είναι λάθη για τα εργαστήρια.Το άλλο που δεν κάνουν είναι ότι δεν μας δίνουν τα ακατέργαστα δεδομένα.Η μάρτυρας συνέχισε με αναφορές σε μερικά πολύ εξειδικευμένα ζητήματα, δείχνοντας στην πρόεδρο κάποια πράγματα, τα οποία δεν ήμασταν σε θέση να παρακολουθήσουμε από το σημείο που καθόμαστε, γι’ αυτό και τα παραλείπουμε.
Πρόεδρος: Το συμπέρασμά σας είναι ότι η μέθοδος αυτή που έχουν χρησιμοποιήσει τα εργαστήρια και ότι τα συμπεράσματα αυτά κυρίως δεν μπορούν να αποδοθούν στη συγκεκριμένη κατηγορούμενη, έτσι;
Ε.Κ.: Το συμπέρασμά μου είναι ότι μου δημιουργούν πολλές αμφιβολίες οι συνάδελφοι για τις πρακτικές που χρησιμοποιούν, γιατί δεν τις καταγράφουν. Θα πρέπει καλή τη πίστει να πιστέψω ότι έχουν γίνει τα στάνταρ που διεθνώς μπαίνουν στα εργαστήρια. Αυτό είναι ένα κομμάτι.Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι γενετικό προφίλ της κ. Αντωνίου, δεν υπάρχει παρά ένας ελλειπής γενετικός τύπος από τη σωματική της έρευνα.Το τρίτο είναι ότι ακόμη και εάν είχαμε γενετικό προφίλ, βάζοντάς το σε ένα πλούσιο μείγμα βιολογικών υλικών δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπέρασμα.Καταρχήν τα μείγματα αναλύονται…
Νέα διακοπή από την πρόεδρο, η οποία από την τελευταία τοποθέτηση της μάρτυρα κράτησε μόνο το πρώτο σκέλος («εάν είχαμε γενετικό προφίλ»), για να χρεώσει με ευθύνη τη Στ. Αντωνίου, η οποία για λόγους πολιτικούς αρνήθηκε να δώσει βιολογικό υλικό, με στόχο να ισχυριστεί κάποια στιγμή, είτε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας είτε με την απόφαση του τρομοδικείου, στο πλαίσιο της ηθικής απόδειξης, ότι η Στ. Αντωνίου αρνήθηκε να δώσει βιολογικό υλικό για να καλύψει τηνενοχή της!
Ε.Κ.: Ενα μείγμα θα ήταν πολύ χρήσιμο.
Πρόεδρος:Θα είχαμε ασφαλές συμπέρασμα εάν είχαμε πάρει βιολογικό υλικό;
Ε.Κ.: Οχι κα πρόεδρε, αυτό προσπαθώ να πω. Αυτή τη στιγμή, εάν πάρω βιολογικό υλικό από την κα Αντωνίου και το αναλύσουμε, για να ξέρουμε στάνταρ ότι είναι το γενετικό της προφίλ, δεν έχει καμία ερμηνεία αυτό να το βάλω…
Πρόεδρος: Δεν θα βρίσκαμε δηλαδή τους ίδιους γενετικούς τόπους;
Ε.Κ.: Αυτό δεν το γνωρίζω. Εγώ λέω ότι ακόμα και εάν βρίσκαμε τους ίδιους γενετικούς τόπους… ακολουθείστε τη σκέψη μου. Ας υποθέσουμε ότι παίρνουμε και ότι βρίσκουμε τους ίδιους γενετικούς τόπους, ότι το μπλουζάκι της είναι το γενετικό προφίλ. Δεν έχει καμία ερμηνεία το να το κοιτάξω στο δείγμα 24, σε ένα τόσο πλούσιο βιολογικό μείγμα. Τα μείγματα αναλύονται, όταν είναι δύο ανθρώπων γνωστού γενετικού προφίλ. Δηλαδή, μία βιασθείσα που έχουμε το γενετικό της προφίλ και μέσα από τη βίαια πράξη έχουμε και βιολογικό υλικό του θύτη, του δράστη, και έχουμε και έναν ύποπτο. Τότε με δύο γενετικά προφίλ και ένα μείγμα δύο ατόμων μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα συμπέρασμα το οποίο όμως και πάλι δεν μαςδίνει τελείως ασφάλεια. Θα πρέπει να συνυπάρχει το σενάριο.
Αυτή η τοποθέτηση ενόχλησε την πρόεδρο, που διέκοψε και πάλι τη μάρτυρα, η οποία αναγκάστηκε να της απευθύνει έκκληση:Επιτρέψτε μου, είναι σημαντικό, επιτρέψτε μου ένα παράδειγμα δικαστικό και θα καταλάβετε. Είναι δημοσιευμένο ό,τι σας λέω.Σε δίκη στην Αμερική βιάστηκε μια γυναίκα. Εγινε διαδικασία όπως την περιέγραψα. Εξετάστηκε τότε το βιολογικό υλικό σε 12 γενετικούς τόπους. Κατηγορήθηκε ένας άνθρωπος που ταίριαζε και το σενάριο και με όλα τα υπόλοιπα. Ο άνθρωπος, ενώ ισχυριζόταν ότι είναι αθώος, μπήκε στη φυλακή για εννιά χρόνια.Στην Αμερική υπάρχει μια οργάνωση που κάνει αναψηλάφηση δικών DNA. Ασχολήθηκε η οργάνωση αυτή, γιατί έχει τα πειστήρια και μπορεί να τα αναλύσει. Εξέτασαν το βιολογικό υλικό σε δεκαέξι γενετικούς τόπους, όπως γίνεται σήμερα, και ανακάλυψαν με τρόμο ότι συνδυάστηκε το γενετικό προφίλ της βιασθείσας με το γενετικό προφίλ του δράστη και η ανάλυση έδειχνε το γενετικό προφίλόπως ήταν του ανθρώπου που μπήκε στη φυλακή. Ο άνθρωπος αθωώθηκε, αλλά παρέμεινε στη φυλακή με την κατηγορία του βιαστή. Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Μπορείτε να το δείτε δημοσιευμένο.
Πρόεδρος: Δηλαδή σαν στοιχείο που το χρησιμοποιούν οι αστυνομικές αρχές δεν είναι ασφαλές.
Ε.Κ.: Δεν είπα, ότι δεν είναι εν γένει ασφαλές. Είπα ότι χρειάζονται πολλές δικλείδες ασφαλείας.
Πρόεδρος: Κανείς δράστης ο οποίος αρνείται την πράξη δεν δέχεται να υποβληθεί.
Ε.Κ.: Αυτό δεν είναι δικό μας θέμα.
Πρόεδρος: Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις (σ.σ. που δίνουν βιολογικό υλικό).Η πρόεδρος είπε στη συνέχεια ότι η άλλη πλευρά λέει ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το DNA. Ετσι, για μια ακόμη φορά η πρόεδρος του τρομοδικείου εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε στοιχείο ενοχής την πολιτική άρνηση των αναρχικώναγωνιστών να δώσουν DNA.
Είναι τέτοια η προκατάληψή της, που βγάζει την εικόνα ανθρώπου ανεπίδεκτου μάθησης.Ενώ από τη μάρτυρααναλύθηκε με πειστικά, ευκολονόητα και επιδεχόμενα ελέγχου επιχειρήματα, ότι δεν έχει καμία σημασία εάνκάποιος δίνει βιολογικό υλικό για να βρεθεί το γενετικό του προφίλ,όταν πρόκειται να το συγκρίνουμε με ένα πλούσιο βιολογικό μείγμα, η πρόεδρος συνέχισε το χαβά της. Σα να μην άκουσε τίποτα ή σα να είναιάσχετη από τη νομική επιστήμη και την κοινή λογική, επανέφερε την πολιτική άρνηση των αναρχικώναγωνιστών να δώσουν βιολογικό υλικό και προσπάθησε να την παρουσιάσει σαν έμμεση παραδοχή της ενοχή τους. Ηταν ιδιαίτερα προκλητική αυτή η εμμονή της προέδρου ιδιαίτερα μετάτο παράδειγμα της βιασθείσας γυναίκας, από το οποίο αποδείχτηκε ότι συνδυάστηκαν δύο γενετικά προφίλκαι δημιούργησαν προφίλ τρίτου ανθρώπου που δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση του βιασμού.
Η Ε.Κ. στη συνέχεια θύμισε για μια φορά ακόμη στην πρόεδρο, ότι η μέθοδος ανάλυσηςDNA φτιάχτηκε για να λειτουργεί με κηλίδες αίματος, κηλίδες σάλιου και κηλίδες σπέρματος και όχι με σαρώσεις επιθηλιακών κυττάρων από αντικείμενα. Προχωρώντας παραπέρα, η μάρτυρας περιέγραψε τη διαδικασία της σάρωσης επιθηλιακών κυττάρων από αντικείμενα με βαμβακοφόρο στυλεό και επεσήμανε τον κίνδυνο να μην μαζεύονται κύτταρα μ’ αυτόν, γιατί για παράδειγμα η ικανότητα μάδησηςενός ανθρώπου μπορεί να είναι από ελάχιστη ως μηδενική. Η πρόεδρος το μόνο που σκέφτηκε να πει για να αντικρούσει τη μάρτυρα ήταν ότι ο βαμβακοφόρος στυλεός μπαίνει σε αποστειρωμένο σακουλάκι.Θέλησε, δε, να κλείσει την κατάθεσή της, λέγοντας«καλώς».
Η μάρτυρας επέμεινε να συνεχίσει την κατάθεσή της, αναφέροντας ένα πείραμα που είχε κάνει στην Καλιφόρνια η οργάνωση του Καμπικιάν, με την οποία έχει σχέσεις τόσο η ίδια όσο και οι υπηρεσίες με τις οποίες συνεργάζεται.
Ε.Κ.: Εχουν ένα εργαστήριο στην Καλιφόρνια και ήθελαν να δουν τι βαθμό επιμόλυνσης μπορεί να έχει το εργαστήριό τους. Παίρνουν την κούπα μιας βιολόγου, εργαζόμενης στο εργαστήριό τους, που έπινε τον καφέ της. Βάζουν την κούπα σε αποστειρωμένο σακουλάκι κλειστό. Ερχεται έτερος βιολόγος, παίρνει το σακουλάκι με αποστειρωμένα γάντια και το πηγαίνει σε άλλο χώρο, σε άλλο εργαστήριο. Ενας τρίτος βιολόγος με αποστειρωμένα γάντια ανοίγει ένα αποστειρωμένο σακουλάκι που έχει ένα ψαλίδι, κόβει το σακουλάκι και πάει για ανάλυση την κούπα.Αναλύθηκε η κούπα, βρέθηκες κάτι και μετά αναλύθηκε το ψαλίδι.Βρέθηκε το βιολογικό υλικό της βιολόγου που έπινε τον καφέ, στο αποστειρωμένο ψαλίδι που βγήκε από το σακουλάκι.Δηλαδή αυτή η κοπή και μόνο ήταν ικανή.
Πάλι διακοπή από την πρόεδρο: Υπήρχε και κάποια σχέση!
Ε.Κ.: Αυτό που δείχνει, κα πρόεδρε, αυτό δείχνει το πόσο εύκολα μεταφέρεται και πόσο πιθανολογική είναι η δράση και πόσο εύκολη είναι η επιμόλυνση, όχι γιατί δεν είναι καλοί οι επιστήμονες, αλλά γιατί είναι εύκολη η επιμόλυνση, γιατί είναι η φυσική ιδιότητα του βιολογικού υλικού.
Το χαβά της η πρόεδρος: Δεν βρέθηκε το βιολογικό υλικό το δικό σας, που δεν είχατε καμία επαφή, αλλά των ατόμων που είχαν κάποια σχέση! (Σημασία έχει να σωθεί το κατηγορητήριο και όχι τι καταθέτει μια ειδική επιστήμονας).
Ε.Κ.: Μιλάμε για αποστειρωμένα πράγματα, κα πρόεδρε, αποστειρωμένοψαλίδι.
Πρόεδρος: Μιλάμε για έμμεση σχέση. Αυτό δείχνει.
Ε.Κ.: Αυτό κρατάτε από το παράδειγμά μου; Το συμπέρασμα, το απόσταγμα για εσάς είναι ότι η βιολόγος είχε έμμεση σχέση με το ψαλίδι.
Πρόεδρος: Υπήρχε μια έμμεση σχέση
Ε.Κ.: Η βιολόγος δεν ακούμπησε ποτέ το ψαλίδι.
Με την επιμονή της ότι η βιολόγος είχε έμμεση σχέση με το ψαλίδι και άρα και οι κατηγορούμενοι με το DNA που τους αποδίδεται και προέρχεται απόπλούσιο βιολογικό μείγμα, η πρόεδροςπιστοποίησε την ανεπάρκεια και την προκατάληψή της. Η μάρτυρας έκλεισε την κατάθεσή της μιλώντας πάλι για την ερμηνεία μειγμάτων με πλούσιο βιολογικό υλικόκαι για τη μεταφορά.
Ε.Κ.: Επειδή πλατειάζω, θέλω να επιστρέψω στο δείγμα, γιατί είναι πολύ σημαντικό. Εχουμε ξεκαθαρίσει, ότι ερμηνεία από το μείγμα δεν βγάζουμε,και γι’ αυτό δεν βγάζουνε και οι συνάδελφοι της αστυνομίας. Δεν ήρθα εδώ να πολεμήσω την ΔΑΕΕΒ ξαφνικά. Να ερμηνεύσω σε εσάς που ακολουθήσατε άλλη κατεύθυνση στις σπουδές σας. Ερμηνεία μειγμάτων δεν γίνεται. Αλλη στατιστική ανάλυση, άλλες οι μέθοδοι και η λειτουργία, όπως είπα πριν.Δύο άτομα, δύο γενετικά προφίλ και με επισφάλεια.
Στη συνέχεια ερωτήσεις υπέβαλε ο εισαγγελέας Σ. Μπάγιας. Η χημικός Ε.Κ.είχε δώσει ολοκληρωμένες απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις της προέδρου, είχε φωτίσειόλες τις πτυχέςτου θέματος DNA καικατά τη γνώμη μας η περαιτέρω εξέτασή της ήταν χωρίς κανένα νόημα.Μάλλον ο εισαγγελέας θέλησε μετις ερωτήσεις να υποδηλώσει την παρουσία του στη δίκη, γιατί και ο ίδιος αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια μάρτυρα με τόσο υψηλό επιστημονικό επίπεδο, ειδικά στο αντικείμενο του DNA.
Ο εισαγγελέας ξεκίνησε με την παρατήρηση ότι σ’ όλες τις Εκθέσεις Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης δεν μπαίνουν τα ονόματα των κατηγορουμένων, αλλά οι αριθμοί Π1, Π2, Π3 κ.λπ. Η μάρτυρας απάντησε για μια φορά ακόμη ότι από την στιγμή που δεν έχουν βιολογικό υλικό από το σώμα των κατηγορούμενων είναι επόμενο να μην μπορούν να έχουν το γενετικό προφίλ τους και γι’ αυτό βάζουν Π1, Π2, Π3.Αυτή ήταν μια σωστή επισήμανση που ημάρτυρας δεν έκανε για πρώτη φορά. Είχε κάνει και μια άλλη, εξίσου σωστή επισήμανση, ότι και αν ακόμη η Στ. Αντωνίου έδινε βιολογικό υλικό και πάλι δε θα μπορούσε να συγκριθεί το δικό της γενετικό προφίλ με τα ιδιαίτερα πλούσια βιολογικά μείγματα των δειγμάτων που προσκόμισε σαν πειστήρια η Αντιτρομοκρατική.Ο εισαγγελέας, όμως, στάθηκε μόνο στο πρώτο σκέλος της επισήμανσης (από τη στιγμή που δεν έχουμε βιολογικό υλικό δεν μπορούμε να βρούμε το γενετικό προφίλ), προφανώς για να ενοχοποιήσει εμμέσως τη Στ. Αντωνίου και τους άλλους αναρχικούς αγωνιστές που δεν έδωσαν βιολογικό υλικό.
Ξέχασε σκόπιμα το άλλο σκέλος, ότι δηλαδή,και να είχαν δώσει βιολογικό υλικό, δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε μέσω της ανάλυσης πλούσιων βιολογικών μειγμάτων.
Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας υπέβαλε ερωτήσεις για το πώς γίνεται η δευτερογενής μεταφορά του βιολογικού υλικού. Η μάρτυρας αρχικά απάντησε ότι δεν γνωρίζει πώς γίνεται αυτή η μεταφορά. Αυτό ο εισαγγελέας το εξέλαβε σαν αδυναμία της και συνέχισε τις ερωτήσεις του, παίρνοντας ως παράδειγμα ότι αυτός χαιρετήθηκε μαζί της και πήρε τον ιδρώτα της. Στη συνέχεια έπιασε ένα ποτήρι και ρώτησε τη μάρτυρα μετά από πόση ώρα θα υπάρχει ο ιδρώτας στο ποτήρι.
Ε.Κ.:Το βιολογικό υλικό μπορεί να παραμείνει για ακαθόριστο χρονικό διάστημακαιδευτερογενώς, εκτός και εάν εκτεθεί σε ακραίες καιρικές συνθήκες, είτε πλυθεί.
Εισαγγελέας: Εάν δεν εκτεθεί;
Ε.Κ.: Το χρονικό διάστημα που μπορεί να παραμείνει είναι ακαθόριστο. Υπάρχει μια δημοσίευση στο Νέϊτζορ 97 για ένα πείραμα με δοκιμαστικούς σωλήνες…
Εισαγγελέας: Ο χρόνος;
Ε.Κ.: Η δημοσίευση αναφέρει ότι κρατάει και μια βδομάδα μετά, όπου ανιχνεύεται βιολογικό υλικό. Βέβαια, οι σωλήνες ήταν σε εργαστηριακές συνθήκες, ούτε στον ήλιο, ούτε στη βροχή.
Εισαγγελέας: Αν υποθέσουμε ότι κάποιος προσφέρεται και δίνει βιολογικό υλικό, δίνει αίμα, και στη συνέχεια αυτό το βιολογικό υλικό ανιχνεύεται κάπου 100%, είναι το ίδιο άτομο;
Ε.Κ.: Μόνο εάν υπάρχει ταύτιση σε όλους τους γενετικούς τόπους και σε όλα τα αλληλόμορφα.
Εισαγγελέας: Τότε μόνο είναι 100% βέβαιο.
Ε.Κ.: τότε μόνο μπορούμε να εξετάσουμε εάν ο άνθρωπος ήρθε σε επαφή με το αντικείμενο. Γιατί από εκεί και πέρα, ειδικά για την εγκληματολογία, υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία.Το πειστήριο.
Εισαγγελέας: Οχι στην εγκληματολογία, αλλά στη βιολογία.
Φαίνεται πως ο εισαγγελέας Σ. Μπάγιας συσσώρευσε αγανάκτηση από τις τεκμηριωμένες απαντήσεις της μάρτυρα, που δεν του αφήνουν περιθώριο να προτείνει την ενοχή της Στ. Αντωνίου, και έκρινε σκόπιμονα την… επαναφέρει στην τάξη,λέγοντάς της, εμμέσως πλην σαφώς, να μείνει στη βιολογία, διότι η εγκληματολογία είναι δικό τους χωράφι.
Ε.Κ.: Ωραία, στη βιολογία. Ναι, στη βιολογία, εάν έχω ταύτιση σε κάθε γενετικό τόπο και στο κάθε αλληλόμορφο, υπάρχει ταύτιση.
Αφού δεν μπόρεσε να αποσπάσει μια συμφωνία με τη μάρτυρα, που να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να στηρίξει πρόταση ενοχής, ο εισαγγελέας πέρασε σε ένα άλλο ζήτημα: πόσους γενετικούς τόπους εξετάζουν στα εργαστήρια όταν αναλύουν το βιολογικό υλικό.
Εισαγγελέας: Αυτοί οι γενετικοί τόποι πόσοι είναι;
Ε.Κ.: Στην Ελλάδα εξετάζουμε 16, στην Κίνα 32, κάποιες Πολιτείες της Αμερικής εξετάζουν 23 γενετικούς τόπους. Οι γενετικοί τόποι μπορούν να είναι τόσοι όσους θελήσει επιστήμη.
Εισαγγελέας: Για να είναι ασφαλές;
Ε.Κ.: Οσους γενετικούς τόπους μπορούμε να καταγράψουμε και αναλύσουμε, τόση μεγαλύτερη ασφάλεια έχουμεκαι τόσο πολύ προσεγγίζουμε τημοναδικότητα, που λέμε, του γενετικού προφίλ. Παλαιότερα, όταν ήταν εννιά, είχαμε πολλά προβλήματα στη βιολογία και στις δικαστικές αποφάσεις. Οταν τους αυξήσαμε στους 12 τους γενετικούς τόπους, λύσαμε κάποια προβλήματά μας. Σήμερα στους 16, έχουμε περισσότερες πιθανότητες. Οι Κινέζοι, σας ξαναείπα, χρησιμοποιούν 32.
Ο εισαγγελέας, με τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις του για την ασφάλεια της ανάλυσης, την οποία μάλιστα συσχετίζει με αριθμό γενετικών τόπων μικρότερο των 16, εμφανιζόταν ως άνθρωπος περιορισμένης αντιληπτικής ικανότητας. Δεν είναι τέτοιος, όμως ο θεσμικός του ρόλος δεν του επιτρέπει να παρεκκλίνει ουσιαστικά από το σαθρό κατηγορητήριο. Η μάρτυρας του εξήγησε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσουμε και τους 16 γενετικούς τόπους και ο εισαγγελέας ρωτά
Εισαγγελέας: Δεν μου λέτε σας παρακαλώ, από ποιο αριθμό και πάνω θεωρείται ασφαλές;
Ε.Κ.: Οι 16 γενετικοί τόποι που εξετάζονται στην Ελλάδα είναι αρκετοί. Αν συνδυάζονται με τις υπόλοιπες συνθήκες ασφαλείας, είναι αρκετοί.
Κι ενώ η επιστήμονας του απαντά ότι πρέπει να εξεταστούν και οι 16 γενετικοί τόποι, αλλά να υπάρχουν και οι υπόλοιπες συνθήκες ασφαλείας, στις οποίες αναφέρθηκε ότανεξετάστηκε από την πρόεδρο του τρομοδικείου, ο εισαγγελέας μονότονα αναφέρεται σε μικρότερο αριθμό γενετικών τόπων, σαν να μην πρόσεξε καθόλου τις απαντούσε η μάρτυρας.
Εισαγγελέας: Οι 12 δεν είναι (σ.σ. εννοείται αρκετοί);
Ε.Κ.: Προφανώς όχι, για να έχουμε ανέβει στους 16 γενετικούς τόπους.
Ο εισαγγελέας κάτι είπε, αλλά δεν ακούστηκε. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις, δικές μας, των συνηγόρων υπεράσπισης και των κατηγορούμενων, να φτιαχτούν τα μικρόφωνα στην κατ’ ευφημισμόν δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, και μέχρι να συμβεί αυτό, τουλάχιστον να μιλούν δυνατά οι παράγοντες της έδρας, η κατάσταση παραμένει στάσιμη, με αποτέλεσμα συχνά να μην ακούμε, μολονότι είμαστε σχετικά κοντά στην έδρα.
Ε.Κ.: Οχι ούτε οι 9, ούτε οι 12. Γιατί έχουν παρατηρηθεί μεγάλες ομοιότητες σε τόσο μικρό αριθμό και ιδίως σε πληθυσμιακές ομάδες…
Εισαγγελέας: Εάν έχουμε σύμπτωση 10 γενετικών τόπων; Τι πιθανότητες;
Ε.Κ.: Τι εννοείτε; Να υπάρχουν στους 10 ακριβώς τα ίδια και να τροποποιούνται στους υπόλοιπους 4; (προφανώς, ήθελε να πει στους υπόλοιπους 6)
Εισαγγελέας: Να μην εξετάζουμε τους4, να είναι ακαθόριστοι οι 4.
Ε.Κ.:Γιατί να το κάνουμε; Εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε στους 16,ποιος ο λόγος να σταματήσει ο επιστήμονας στους 10 γενετικούς τόπους;
Κατά την εξέτασή της η μάρτυρας είχε αναφερθεί στους ελλιπείς γενετικούς τύπους και είχε εκθέσει τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Να όμως που άνθρωποι ομολογουμένως ανεπαρκείς σε τέτοια επιστημονικά ζητήματα, προσπαθούν να φτιάξουν το φωτοστέφανό τους και έχουν την αφέλεια να νομίζουν ότι είναι σε θέση να στριμώξουν έναν επιστήμονα.
Εισαγγελέας: Στην αρχή είπατε από μόνη σας ότι μπορεί να είναι ελλιπής, (σ.σ. ο γενετικός τύπος).
Ε.Κ.: Οταν είναι ελλιπές, αυτό που βλέπουμε με αστεράκια, δεν πρέπει να εξετάζεται. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ο καταγραφέας έχει 16 γενετικούς τόπους… Οχι, δεν εξετάζουμε όταν είναι ελλιπής ο γενετικός τύπος, δεν μπαίνουμε σε διαδικασία εξετάσεως.
Ο εισαγγελέας, που προσπάθησε να κάνει παιχνίδιαριθμών με τους γενετικούς τόπους, ρωτώντας εάν υπάρχει ασφάλεια στην περίπτωση που εξετάζουμελιγότερους από 16 γενετικούς τόπους ήσε περιπτώσεις που ταυτίζονται λιγότεροι από 16, αφού δεν κατάφερε τίποτα, ξαφνικά θυμήθηκε ότι στην Κίνα εξετάζουν 32 και όχι 16 γενετικούς τόπους και θεώρησε ότι με ένα… ταξίδι στην Κίνα μπορεί να στριμώξει τη μάρτυρα!
Εισαγγελέας: Το 16 που λέτε μπορεί να είναι τελείως ελλιπές στην Κίνα;
Ε.Κ.: Και γι’ αυτό χρησιμοποιούν 32, γιατί προφανώς οι πληθυσμιακές ομάδες έχουν μεγάλες γενετικές ομοιότητες. Εμείς είμαστε Καυκάσιοι.
Εισαγγελέας:Είπατε προηγούμενα, ότι οι 16 είναι ασφαλείς.
Ε.Κ.: Για τους Καυκάσιους, για την Ευρώπη, την Αμερική. Είμαστε Καυκάσιοι. Πρέπει να σκεφθείτε ειδικά για την Ελλάδα. Αν πάρουμε αυτούς τους 16 που εξετάζουμε, πολυμορφικούς για εμάς,και τους εφαρμόσουμε σε μια ιδιαίτερη εθνότητα, όπως οι Πομάκοι, μπορεί να είναι τελείως άχρηστοι. Οι Πομάκοι μπορεί να μην είναι πολυμορφικοί στους συγκεκριμένους γενετικούς τόπους, ή οι Ρομά.
Ο εισαγγελέας τώρα πιάνεται τώρα από το φυλετικό ζήτημα.
Εισαγγελέας: Επομένως ο αριθμός των γενετικών τόπων είναι ανάλογος με την φυλετική… (δεν ακούστηκε μία λέξη).
Ε.Κ.: Οχι, δεν γίνεται έτσι. Κοιτάξτε, οι Καυκάσιοι και οι Αμερικάνοι…
Εισαγγελέας: (δεν ακούγεται μια λέξη)συγνώμη, άντε να δούμε πότε θα συμφωνήσουμε.
Πλέον ο εισαγγελέας δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του.
Ε.Κ.: Υπάρχουν παραδοχές στη βιολογία. Στη βιολογία κάνουμε παραδοχές.
Εισαγγελέας: Είναι πιο δύσκολη η ταυτοποίηση, γι’ αυτό κάνουν 32;
Ε.Κ.: Δεν είπα πιο δύσκολη. Είπα ότι χρησιμοποιούν 32.
Εισαγγελέας: Γιατί, κυρία;
Ε.Κ.: Δεν έχω μελετήσει την πληθυσμιακή βάση της Ασίας. Δεν είναι δική μου δουλειά να είμαι εγκληματολόγος. Η δική μου δουλιά είναι αντικαρκινικός έλεγχος φαρμάκων και εξετάζω βιολογικό υλικό. Η πληθυσμιακή βάση της Ασίας δεν με φορά. Σας λέω ότι οι 16 γενετικοί τόποι για τους Καυκάσιους και τους Αμερικανούς είναι ένα αρκετά ασφαλές δείγμα.
Ο εισαγγελέας «έχει χάσει τη μπάλα», όπως λέμε,και ρωτάει τη μάρτυρα γιατί για τους Κινέζους δεν είναι ένα αρκετά ασφαλές δείγμα.
Ε.Κ:.Δεν γνωρίζω.Δεν μπορώ να τα ξέρω όλα.
Εισαγγελέας: Είπατε ότι δεν εξαρτάται από το χρώμα του δέρματος η ικανότητα μάδησης, εάν είναι μαύροι ή…
Ε.Κ.: Οχι βέβαια. Τέτοιες θεωρίες είναι επικίνδυνες για την κοινωνία. Να τις περάσουμε και στις ακροαματικές διαδικασίες;
Μεσολαβεί ένας σύντομος διάλογος που δεν καταγράψαμε.
Εισαγγελέας: Επομένως, για κάποιους επιστημονικούς λόγους που δεν γνωρίζετε, ορισμένες άλλες χώρες έχουν αυξημένο αριθμό γενετικών τόπων.
Το είχε πει ήδη η μάρτυρας, προς τι η επανάληψη, αν όχι για να ακουστεί ότι κάτι ξέρει και ο εισαγγελέας ή ότι βρέθηκε ένα σημείο συμφωνίας, για το οποίο τόσο πολύ αγωνιούσε.
Ε.Κ.: Μόνο οι Κινέζοι το κάνουν.
Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας πέρασε σ’ένα άλλο ζήτημα.Εάν με τοDNAκατατάσσουν ανθρώπους.
Εισαγγελέας: Δηλαδή, για να γίνει πιο συγκεκριμένη η ερώτηση και σαφής, για να ξέρετε τι ρωτάω και κλείνω:Με την ανάλυση του DNA κατατάσσουμε ανθρώπους;
E.K.: Πώς τους κατατάσσουμε;
Εισαγγελέας: Μόνο με το DNA.
Ε.Κ.: Ποιος είναι ο διαχωρισμός για να κάνουμε κατάταξη; Η διαφορετικότητα;
Εισαγγελέας: Η διαφορετικότητα.
Ε.Κ.: Οχι, δεν τους κατατάσσουμε. Τους καταγράφουμε, δεν τους κατατάσσουμε.
Τελευταίος υπέβαλε ερωτήσεις στη μάρτυρα ο συνήγορος υπεράσπισης Χ. Λαδής. Πολλές από τις ερωτήσεις που υπέβαλε ο συνήγορος είχαν υποβληθεί και από την πρόεδρο και τον εισαγγελέα. Η πρώτη ερώτηση ήταν αν πρέπει να μιλάμε για ταύτιση σε 16 ή 15 γενετικούς τόπους. Η μάρτυρας απάντησε ότι μέσα στους 16 γενετικούς τόπους συμπεριλαμβάνεται και ο γενετικός τόπος που ορίζει το φύλο.Δεύτερη ερώτηση ήταν εάν στα δείγματα 3 και 7, που εμφανίζονται ως δείγματα του ατόμου Π11,υπάρχει κανένα που να έχει και τους 15 γενετικούς τόπους και που να έχει και δύο αλληλόμορφα. Η μάρτυρας απάντησε, ότι δεν υπάρχει ταύτιση στα δύο δείγματα 3 και 7, αναφέροντας για παράδειγμα πόσα αλληλόμορφα υπάρχουν στο γενετικό τόπο D18 του δείγματος 3 και του δείγματος 7. Στο δείγμα 7 υπάρχουν τα αλληλόμορφα 12 και 13 ενώ στο δείγμα 3 δεν υπάρχει κανένα αλληλόμορφο.
Τρίτη ερώτηση ήταν ανη διαφορά που υπάρχει στην εξέταση των γενετικών τόπων στην Ελλάδα και στην Κίνα, που είναι 16 και 32 αντίστοιχα, δημιουργεί κανένα πρόβλημα, δηλαδή εάν χρειάζεται να αυξήσουμε τον αριθμό των γενετικών τόπων. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τη μάρτυρα είναι γνωστές και δε θα τις επαναλάβουμε.Τέταρτη ερώτησηήταν ανθα άλλαζε κάτι στην περίπτωση που τώρα η κα Αντωνίου αποφάσιζε να δώσει DNA. Η ερώτηση είχε υποβληθεί και προηγούμενα και η απάντηση ήταν πως από τη στιγμή που στα δείγματα-πειστήρια έχουμε πλούσιο βιολογικό μείγμα περισσότερων των δύο ατόμων, δεν μπορούμε να τα εξετάσουμε.
Ο Χ. Λαδής ρώτησε ακόμη: εάν έλεγα ότι ένας μερικός γενετικός τύπος ταυτίζεται μερικώς με τον γενετικό τύπο της Αντωνίου, όπως λέγοντας στην τύχη έναν αριθμό, ταυτίζεται μερικώς με τον γενετικό τύπο χιλίων ή και δύο χιλιάδων ανθρώπων, θα ήταν πλήρης η διατύπωση;Η μάρτυρας απάντησε αρνητικά, λέγοντας, ότι μερικές συγκρίσεις δεν κάνουμε και ότι ο όρος μερικός γενετικός τύπος δεν είναι δόκιμος. Υπάρχει ο ελλιπής γενετικός τύπος.
Οι καταθέσεις της χημικού Ε.Κ. σ’ αυτή τη δίκη και στο τρομοδικείο για τη ληστεία στο Βελβεντό (ρεπορτάζ εδώ) θα είναι χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αγωνιστών του επαναστατικού κινήματος που θα οδηγούνται σιδηροδέσμιοι στα τριμελή και στα πενταμελή εφετεία κακουργημάτων, όπου θα αντιμετωπίζουν τις καθ’ υπαγόρευση Εκθέσεις Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης της ΔΕΕ.Γιατί όπως παλιά οι αγωνιστές αντιμετώπιζαν τα μεταφερόμενα αποτυπώματα, τώρα αντιμετωπίζουν το μεταφερόμενο DNA.
Στη συνέχεια, κατέθεσαν οιπολιτικές μάρτυρες Φ. Μάγερ, Μ. Οικονόμου και Μ. Μαρκάκη, οι οποίες ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο, σύμφωνα με το άρθρο 220 του ΚΠΔ.
Πριν καλά-καλά ανοίξει το στόμα της η Φ. Μάγερ,η πρόεδρος άρχισε να τη βομβαρδίζει με ερωτήσεις:τι γνωρίζετε, είστε φίλες, από πότε γνωρίζεσθε;Η μάρτυραςαπάντησε ότι με τη Στ. Αντωνίου είναι φίλες και συντρόφισσες και ζήτησε από την πρόεδρο να της επιτρέψει να πει μερικά πράγματα και μετά να της κάνει όσες ερωτήσεις θέλει. Η πρόεδρος επέμεινε να ρωτάει και να μην αφήνει τη μάρτυρα να πει μερικά πράγματα, ισχυριζόμενη ότι πολλοί μάρτυρες διαμαρτύρονται όταν πάει να τους κάνει μερικές ερωτήσεις. Η αλήθεια είναι ότι οι μάρτυρες δεν διαμαρτυρήθηκαν, αλλά ζητούσαν από την πρόεδρο να σεβαστεί τη θέση τους, επιτρέποντάς τους να κάνουν μια σύντομη πολιτική τοποθέτηση. Της είπαν ότι είναι πολιτικοί μάρτυρες και θα πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία τους να εκθέσουν τις απόψεις τους και να εξηγήσουν γιαποιους λόγους ήρθαν να υπερασπίιστούν τους διωκόμενους αγωνιστές.Η δικονομία δεν επιτρέπει, αντέτεινε η πρόεδρος,να καταθέτει ο μάρτυρας αόριστα. Πρέπει να καταθέτει αναφερόμενος σε συγκεκριμένα περιστατικά. Βέβαια, η ίδια η πρόεδρος θυμάται τη γραμματολογική προσέγγιση της δικονομίας σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ενώ για τον εαυτό της διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλλει και ερωτήσεις κρίσεως.Το κορυφαίο ήταν όταν για να δικαιολογήσει τη στάση της αυτή η πρόεδρος από τη δικονομία πέρασε σε… πρακτικά ζητήματα:αν κάποιος διαβάσει τα πρακτικά, δε θα καταλάβει σε τι απαντούν οι μάρτυρες, γι’ αυτό δεν επιτρέπετε να απαντούν αόριστα και να λένε πράγματα που δεν αφορούν το κατηγορητήριο!
Η στάση της προέδρου να μην αφήνει την μάρτυρα να κάνει τη σύντομη πολιτική της τοποθέτηση, ήταν επόμενο να προκαλέσει την παρέμβαση του συνηγόρου υπεράσπισης Χ. Λαδή, που της επισήμανε: πώς ξέρετε τι θα πει, αφού δεν ξεκίνησε ακόμη; Με τα πολλά, και κάνοντας…αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων,η Φ. Μάγερ άρχισε την πολιτική της τοποθέτηση: Εμείς αυτή τη δίκη την αντιλαμβανόμαστε ως πολιτική δίκη, οι κατηγορούμενοι είναι αγωνιστές και εμείς βρισκόμαστε εδώ ως πολιτικοί μάρτυρες. Θα πρέπει να ακούσετε τι έχουμε να πούμε. Εγώ θεωρώ ότι ένας από τους λόγους, ο πιο σημαντικός, που βρίσκονται εδώ οι κατηγορούμενοι είναι η πολιτική τους ταυτότητα, η πολιτική τους σκέψη και δράση.
Την Αντωνίου τη γνώρισε, είπε στη συνέχεια, το 2007, όταν κατέβηκε στην Αθήνα. Τη γνώρισε από την κοινή τους συμμετοχή στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, ενώ από το Σεπτέμβρη του 2007 που άρχισε να δουλεύει στην καφετέρια του πατέρα της δέθηκαν πιο στενά και ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις. Αναφέρθηκε στη σύλληψή της Αντωνίου στις αρχές Δεκέμβρη του 2010, δύο μέρες πριν την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, περιγράφοντας πως παρουσιάστηκε αυτή από την Αντιτρομοκρτική και τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης. Η Στ. Αντωνίου δεν κάθησε με τα χέρια σταυρωμένα. Αντιπάλεψε αυτή την εικόνα μέσα από τη φυλακή και πρόβαλε την πολιτική της ταυτότητα.
Στη συνέχεια, η μάρτυρας αναφέρθηκε στη δική της σύλληψη, το χειμώνα του 2011. Περιέγραψε τον θεαματικό τρόπο της σύλληψής της, έξω από το σπίτι της στη Φιλαδέφεια,από μια ομάδα 20 αντιτρομοκρατικάριων που φόραγαν κουκούλες και που χωρίς να της δηλώσουν την ιδιότητά τους τη συνέλαβαν και την οδήγησαν στην ΓΑΔΑ, όπου την κράτησαν για τέσσερις μέρες. Τη συνέλαβαν για μια συνωνυμία της μητέρας της(χωρίς να ταιριάζουν τα πατρώνυμα), την κατηγόρησαν ότι είναι μέλος της ΣΠΦ και το σπίτι της το χαρακτήρισαν γιάφκα. Ενώ δηλώθηκε από τη γερμανική πρεσβεία ότι δεν είναι η ίδια το πρόσωπο που ψάχνουν, επέμεναν στη συνέχιση της κράτησής της.
Επιστρέφοντας στη Στ. Αντωνίου, η Φ.Μάγερ είπε πως αυτή αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας,διευκρινίζοντας ότι δεν το αναφέρει για να τη θυματοποιήσει ή για να φανεί αδύναμη η Στέλλα. Οταν η μάρτυρας μπήκε στο κελί της, διαπίστωσε, ότι έλειπε το μισό ταβάνι, το οποίο έπεσε στο κεφάλι της Αντωνίου και της προκάλεσε δύο εσωτερικές αιμορραγίες. Η κατάσταση στη φυλακή είναι απαράδεκτη, γιατρός δεν υπάρχει και για να κάνει κάποιος μεταγωγή σε νοσοκομείο πρέπει να περιμένει 12 ώρες στο αναρρωτήριο της φυλακής. Επειδή αυτό όμως είναι για άνδρες, τη Στέλλα την πήγαιναν για 12 ώρες σε μια αίθουσα και την κρατούσαν εκεί.
Η πρόεδρος παρενέβηζητώντας από τη γραμματέα να γράψει ότι όλα όσα καταθέτει η μάρτυρας αφορούν την προσωπικότητα της κατηγορούμενης. Η Φ. Μάγερ συνέχισε αναφέροντας ότι οι μεταγωγές γίνονταν με τζιπάκι της αστυνομίας και όχι με ασθενοφόρο, ότι η Στέλλα αγωνίστηκε να μεταφέρεται με ασθενοφόρο και ότι όταν αυτό έγινε δεκτό, μεταφερόταν δεμένη χειροπόδαρα και με τη συνοδεία τριών πάνοπλων αστυνομικών. Στο νοσοκομείο φρουρούνταν από ΕΚΑΜίτες, αυτοί κρατούσαντον ιατρικό φάκελο και οι εξετάσεις γίνονταν παρουσία τους. Μ’ αυτή την ισχυρή και πάνοπλη παρουσία ασκούνταν φοβερή πίεση στους γιατρούς, με σκοπό να τη στείλουν πίσωστη φυλακή.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στις περιπτώσεις του Σάββα Ξηρού και του Σίμου Σεϊσίδη για να πει στη συνέχεια ότι στις περιπτώσεις των πολιτικών αντιπάλων το σύστημα που υπερασπίζεστε φτάνει στα όριά του και κάνει ενέργειες που δεν μπορεί να τις δικαιολογήσει.Η Στέλλα αγωνίστηκε στη φυλακή Κορυδαλλού για να υπάρχει ζεστό νερό και θέρμανση. Οσο πεζό και εάν φαίνεται για μερικούς από εμάς, τα προβλήματα αυτά έχουν μεγάλη πρακτική αξία για τις κρατούμενες.
Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην ταξική προέλευση των γυναικών κρατούμενων.Το 70% των γυναικών στις γυναικείες φυλακές είναι φτωχές και μετανάστριες και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν γνωρίζουν γιατί κρατούνται, δεν μπορούν να διαβάσουν το κατηγορητήριο και δεν έχουν λεφτά για να βάλουν δικηγόρο. Η πρόεδρος ενοχλήθηκε και έβγαλε από μέσα της τον… Αδωνι: Τι θα κάνατε εάν ερχόταν κάποιος να σας ληστέψει; Η μάρτυρας απάντησε:Δεν αποδεχόμαστε τη δική σας λογική περί αθωότητας και ενοχής, αλλά παλεύουμε για ένα διαφορετικό κόσμο. Η Στέλλα Αντωνίου συνέχισε να αγωνίζεται στις επάλξεις του κοινωνικού αγώνα για την κοινωνική επανάσταση.
Η μάρτυρας ολοκλήρωσε την πολιτική της τοποθέτηση, απαντώνταςκαταφατικά στην ερώτηση της προέδρου εάν τελείωσε.Η πρόεδρος, σα να μην ήταν παρούσα,σα να μην άκουσε τίποτα, ενημέρωσε τη μάρτυρα ότι θα της κάνει μερικές ερωτήσεις που αφορούν την ουσία της υπόθεσης και των κατηγοριών!
Πρόεδρος: Σημείωσα ότι ανήκετε στο αναρχικό και αντιεξουσιαστικό χώρο. Οταν δηλώνετε αναρχικός και αντιεξουσιαστής δικαιολογείτε την κατοχήβαρέως οπλισμού, δηλαδή στην ιδεολογία του αναρχικού δικαιολογείται η ένοπλη βία;
Μάρτυρας: Μου κάνει εντύπωση πως οι θεσμοί μιλούν για ένοπλη βία με τόση ευκολία.
Η πρόεδρος διακόπτει, αλλά η μάρτυρας επιμένει:Θα με ακούσετε. Στον αναρχικό χώρο υπάρχουν πολλές τάσεις. Για το τι κάνει ή δεν κάνε η Αντωνίου θα σας τα πει η ίδια. Αυτό δεν αφορά εμένα. Αλλά εάν με ρωτήσετε προσωπικά, εγώ υπερασπίζομαι την κοινωνική αντιβία, τη θεωρούμε ως μέσο και όχι ως σκοπό.
Πρόεδρος: Μιλάτε για πορείες ειρηνικές ή για πορείες που θα ασκηθεί βία;
Μάρτυτρας: Το μονοπώλιο της βίας το έχετε εσείς. Εμείς έχουμε τα ΜΑΤ;
Πρόεδρος: Η ιδεολογία του αναρχικού ταυτίζεται με την κατοχή βαρέως οπλισμού;
Ηεπανάληψη της ίδιας ερώτησης με προκλητικό τρόπο προκάλεσε θόρυβο αποδοκιμασίας στο ακροατήριο.
Μάρτυρας: Για να δικάσετε τη Στέλλα ζητάτε την άποψη τη δική μου περί βίας;
Πρόεδρος: Είπατε ότι είστε φίλες και ότι γνωρίζεστε από το 2007…
Η μάρτυρας αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι δεν μπορούν να τίθενται τέτοιες ερωτήσεις και πολύ περισσότερο να συναρτάται η απόφαση του δικαστηρίου από τις απόψεις της για την βία. Μετά απ’ αυτή την αντίδραση, η πρόεδρος αναγκάστηκε να περάσει σε άλλες ερωτήσεις.
Πρόεδρος: Τι γνωρίζετε για τις σχέσεις Κ. Σακκά και Αντωνίου, πότε γνωρίστηκαν, πότε συγκατοίκησαν;
Μάρτυρας : Γνωρίστηκαν το 2008 και όταν εγώ άρχισα να εργάζομαι στην καφετέρια έμενα μαζί στο τελευταίο σπίτι στην Καλλιθέα.
Πρόεδρος: Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο σπίτι που είχαν μισθώσει βρέθηκε βαρύς οπλισμός, τρία πολεμικά τουφέκια, τρία πιστόλια, οπλοπολυβόλο.
Στ. Αντωνίου, Γ. Καραγιαννίδης και Α.Μητρούσιαςαντέδρασαν έντονα, λέγοντας ότι αυτά τα όπλαδεν βρέθηκαν στο σπίτι της Καλλιθέας.Σα να μην τρέχει τίποτα, η πρόεδρος ξεμπέρδεψε με ένα «εγώ έκανα λάθος»! Ξέρει πολύ καλά πόσα όπλα βρέθηκαν και σε ποια σπίτια βρέθηκαν, γιατί σε όλους τους μάρτυρες υπεράσπισης υπέβαλε αυτή την ερώτηση. Εριξε άδεια μπας και πιάσει γεμάτα. Με την εκ των υστέρων συγνώμη προσπάθησε να κρύψει την προκατάληψή της έναντι όλων των κατηγορούμενων, αλλά και την προχειρότητά της και τη φανερή αδυναμία της να αντιμετωπίσει τέτοιες σοβαρές υποθέσεις.
Στη συνέχεια, η πρόεδρος άλλαξε το μενού των ερωτήσεων. Θυμήθηκε ότι η Αντωνίου ασχολήθηκε με την ηθοποιία και ρώτησε σχετικά τη μάρτυρα.
Μάρτυρας: Ναι, ήταν ηθοποιός.
Πρόεδρος: Στο σπίτι της, στο βάθος της ντουλάπας, βρέθηκαν είδη μεταμφίεσης και 140 περουκίνια. Τι γνωρίζετε γι’ αυτά;
Μάρτυρας: Είχε σπουδάσει σε δύο σχολές, έκανε πρόβες με ένα θίασο και τα χρειάζονταν για τη δουλειά της.
Πρόεδρος: Γιατί όταν είχε ρωτηθεί η ίδια είχε αρνηθεί την ύπαρξή τους, ενώ αντίθετα η μητέρα της, όταν ερωτήθηκε, είχε καταθέσει, ότι ήταν της κόρης της που ήταν ηθοποιός; Υπάρχει μια αντίφαση στις καταθέσεις της ίδιας και της μητέρα της.
Μάρτυρας: Πρώτον δεν ξέρω εγώ τι έχω στο πατάρι μου.
Πρόεδρος: Γιατί στον άνθρωπο που της νοίκιασε το διαμέρισμα εμφανίστηκε με το όνομα Χριστίνα; Γιατί απέκρυψε το πραγματικό της όνομα;
Η Στ. Αντωνίου και ο Χ. Λαδής παρενέβησαν άμεσα λέγοντας ότι δεν έγιναν έτσι τα πράγματα.
Μάρτυρας: Κάποιες φορές η μάνα της την είχε αποκαλέσει μ’ αυτό το όνομα. Πέρα απ’ αυτό, δεν έχω τίποτα να σας πω.
Πρόεδρος: Γνωρίζετε ότι στα σπίτια που βρέθηκε οπλισμός βρέθηκαν και στοιχεία της εταιρείας KRYOLANπου έχει είδη μεταμφίεσης;
Στη συνέχεια ρώτησε τη μάρτυρα αν γνωρίζει ότι στη σωματική έρευνα της Στ. Αντωνίου βρέθηκε και κάρτααυτής της εταιρίας. Και στις δύο ερωτήσεις η μάρτυρας απάντησε, ότι δεν γνωρίζει.
Πρόεδρος: Πολλοί από τους συγκατηγορουμένους της μεταμφιέζονταν.
Μάρτυρας: Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι οι συγκατηγορούμενοι δεν κατηγορούνται για καμιά ενέργεια. Στην αρχή κατηγορήθηκαν για άγνωστη οργάνωση και στη συνέχεια αναβαθμίστηκαν ως μέλη της ΣΠΦ.
Η κατάθεση της Φ.Μάγερ την πρώτη μέραολοκληρώθηκε και οι αλληλέγγυοι φώναξαν το σύνθημα «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά».Στην επόμενη συνεδρίασηη πρόεδρος συνέχισε τις ερωτήσεις.Ρώτησε για μια πλαστή ταυτότητα που βρέθηκε με την φωτογραφία της Αντωνίου και η μάρτυραςαπάντησε ότι την έβγαλε για λόγους αλληλεγγύης στον Α. Μητρούσια. Η πρόεδρος συνέχισε με άλλες ερωτήσεις, όπως ότι βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Αντωνίου στοιχεία ατόμων που είχαν δεχτεί αστυνομικό έλεγχο, και συνέχισε να ρωτάει, μολονότι η μάρτυρας τηςαπάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτα, ότι δεν γνωρίζει στοιχεία από τη δικογραφία.
Στη συνέχεια, υπέβαλε μερικές ερωτήσεις ο εισαγγελέας Σ. Μπάγιας. Η πρώτη ερώτηση ήταν εάν επισκέφτηκε το σπίτι της Πλάτωνος στην Καλλιθέα, όπου έμεναν η Στ. Αντωνίου με τον Κ. Σακκά.Η μάρτυρας απάντησε αρνητικά. Ρώτησε εάν γνωρίζειάλλους από τους κατηγορούμενους και ποιους και η μάρτυρας απάντησε ότι γνώριζε τους Γ. Καραγιαννίδη, Α. Μητρούσια και Κ. Σακκά από τις πολιτικές διεργασίες, ενώγια τα μέλη της ΣΠΦ δε θα απαντήσει γιατί το ζήτησε η οργάνωση. Στη συνέχεια ο εισαγγελέας έκανε διάφορες ερωτήσεις που κατέτειναν στο αν οι πολιτικές απόψεις της Στ. Αντωνίου ταυτίζονται μ’ αυτές της ΣΠΦ. Η Φ. Μάγεραπάντησε ότι δεν είναι συμβατή η πολιτική θέση της Στ. Αντωνίου με την πολιτική θέση της ΣΠΦ. Στην ερώτηση του εισαγγελέα αν η τοποθέτηση της Αντωνίου είναι συμβατή με τις άλλες κατηγορίες,η μάρτυρας απάντησε ότι υπάρχουν άτομα που έχουν επιλογές δύσκολες. Η εξουσία, η αστυνομία ταυτίζονται με τη βία, εμείς ταυτιζόμαστε με την ιδεολογία.Στην ερώτηση εάν είναι συμβατή μετα όπλα η ιδεολογία τους, απάντησε ότι μέσα στο κίνημα υπάρχουν και πολλές επιλογές που είναι δύσκολες, γιατί οδηγούν στη στέρηση της ελευθερίας. Η χρήση όπλων για την επανάσταση είναι συμβατή.
Η Μ. Οικονόμου ζήτησε να πει μερικά λόγια εισαγωγικά. Αυτή η δίκη είναι μια πολιτική δίκη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι μι δίκη που δικάζεται η αλληλεγγύη, η έννοια του αγώνα και της αντίστασης. Γνωρίζει την Αντωνίου εδώ και δέκα χρόνια,τη γνώρισε σε ένα αντιπολεμικό συλλαλητήριο το 2003, στο οποίο είχε τραυματιστεί από τα ΜΑΤ. Μέχρις εκεί άντεξε η πρόεδρος, που παρενέβη: αλτρουισμός και σε μια ληστεία που είναι παράνομη πράξη! Η μάρτυρας απάντησε ότι η Αντωνίου δικάζεται για την πολιτική της δράση και γιατί έκανε μια πράξη αλληλεγγύης στον Α. Μητρούσια. Η πρόεδρος ρώτησε αμέσως εάν η μάρτυρας γνωρίζει πώς έβγαλε την ταυτότητα και εισέπραξε την απάντηση ότι δεν γνωρίζει, γιατί δεν την ενδιέφερε να μάθει και ότι θα ενδιαφερόταν εάν και αυτή ήθελε να βγάλει μια ταυτότητα.
Στη συνέχεια, η μάρτυρας αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα της αλληλεγγύης, θυμίζοντας πέντε στίχους του Μ. Θεοδωράκη για την αλληλεγγύη: «Οταν χτυπήσεις τρεις φορές/ και πάλι δυο Αλέξανδρέ μου/ θάρθω για να σ’ ανοίξω/ Θα σου ‘χω ρούχα καθαρά/ ζεστό φαγητό και γωνιά για να σε κρύψω». Μ’ αυτούς τους στοίχους μεγαλώσαμε στα σχολειά, είπε, όταν όμως έρχεται η πραγματική ζωή, η δημοκρατία σας τα καταδικάζει. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μια προσωπική της περίπτωση που συνέβηκε το 1996.Ενας τυπογράφος, στο μαγαζί του οποίου κατέφυγε μαζί με άλλους καταδιωκόμενους από τα ΜΑΤ αγωνιστές για να κρυφτεί, τους έκρυψε χωρίς να τους ξέρει και χωρίς να γνωρίζει για ποιο λόγο τους κυνήγαγαν τα ΜΑΤ. Ο τυπογράφος πήρε πολιτική θέση, κινδυνεύοντας να συλληφθεί, γιατί ο λαός δεν φοβήθηκε ποτέ τους επαναστάτες.
Εγκληματική οργάνωση για το λαό, πρόσθεσε η Μ. Οικονόμου, είναι η κυβέρνηση, η τρόικα, η Παγκόσμια Τράπεζα και τα τσιράκια της. Μιλώντας για τη βία, είπε ότι είναι αυτή που ασκείται στο λαό με τις χιλιάδες αυτοκτονίες και τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, ενώ για τα όπλα είπε ότι ήταν ανέκαθεν το μέσο των επαναστατών για να φτάσουν στην επανάσταση.Με την τοποθέτηση αυτή της μάρτυρα η πρόεδρος νόμισε ότι «έπιασε λαβράκι» και ρώτησε αν η ιδεολογία τους είναι συμβατή με τα όπλα και από πού τα προμηθεύονται, πώς τα βρίσκουν!
Και αν ακόμη προμηθευόμουνα όπλα, είναι δυνατόν να σας απαντήσω γι’ αυτό το πράγμα; τηςαπάντησε η μάρτυρας. Σκεφτόμαστε από πού τον προμηθεύεστε, μιας και τον οπλισμό τον προμηθεύονται για εμπορία ή για να εφοδιάζουν άλλες οργανώσεις, συνέχισε η πρόεδρος, για να της απαντήσει η μάρτυρας, ότι τα όπλα που βρέθηκαν δεν ήταν ούτε για εμπόριο ούτε για να εφοδιάσουν άλλες οργανώσεις και ότι γι’ αυτήν ποτέ κανένας αναρχικός και επαναστάτης δεν έκανε εμπόριο όπλων. Εκλεισε την πολιτική της τοποθέτηση παίρνοντας αφορμή από «μια περιπέτεια δική της»: Η Αντιτρομοκρατική, εάν δεν έχει στοιχεία, βάζει λυτούς και δεμένους για να σε προφυλακίσει και όταν έχει κάποια στοιχεία τα διογκώνει και γι’ αυτό δεν πιστεύω κανένα Χαρδαλιά.
Στην συνέχεια, η πρόεδρος υπέβαλε στην Μ. Οικονόμου τις ίδιες ερωτήσεις που είχε υποβάλει στη Φ. Μάγερ, ενώ γνώριζε πως και αυτή είναι πολιτική μάρτυρας και δεν γνωρίζει στοιχεία της δικογραφίας. Προφανώς το έκανε για να έχει να λέει στη συνέχεια, ότι οι πολιτικοί μάρτυρες έρχονται για να πολιτικολογήσουν.Η μάρτυρας απάντησε, φυσικά, ότι δεν γνωρίζει τίποτα από τα στοιχεία της δικογραφίας, ενώ στη μονότονα επαναλαμβανόμενη ερώτηση της προέδρου αν τα όπλα είναι συμβατά με την ιδεολογία του αναρχικού, απάντησε ότι δεν είπε πως είναι συμβατά, αλλά πως είναι ένα μέσο. Αναφέρθηκε στην συνέχεια στην απόφαση του τρομοδικείου για τον Επαναστατικό Αγώνα, στο οποίο η οπλοκατοχή προσδιορίστηκε από την αρχή και ως τέτοια εκδικάστηκε, δηλαδή ως απλή οπλοκατοχή και τόνισε πωςι αυτοί που επιλέγουν το ένοπλο αγώνα δεν έχουν κανένα προσωπικό όφελος.
Ο εισαγγελέας αρχικά εξέφρασε τις νωπές απόψεις του για τον αναρχισμό και τις διαφορές αναρχικών και αντιεξουσιαστών, κινούμενος στα χνάρια τουΜ. Μαργαρίτη (πρόεδρος του πρώτου τρομοδικείου για τη 17Ν). Στη συνέχεια υπέβαλε τις ίδιες σχεδόν ερωτήσεις που υπέβαλε και στους άλλους μάρτυρες, (αν οι αντιλήψεις και απόψεις της Αντωνίου είναι συμβατές με τις πράξεις που της αποδίδονται στο κατηγορητήριο, εάν η ίδια πήγε στο σπίτι στην Πλάτωνος, ποιους γνωρίζει από τους κατηγορούμενους). Ρώτησε, ακόμη τη μάρτυρα: Αποκλείετε να έκαναν εμπόριο όπλων. Μπορείτε να δώσετε μια εξήγηση γιατί τα κατείχαν ή θα αφήσετε τους κατηγορούμενους να πουν γιατί τα κατείχαν;Η μάρτυρας απάντησε ότι θα ήθελε να απαντήσουν οι ίδιοι, γιατί μπορεί να δώσει λάθος απάντηση.Ο εισαγγελέας, όμως, δεν ικανοποιήθηκε απ’ αυτή την απάντηση και συνέχισε τις ερωτήσεις, προφανώς για να δημιουργήσει εντυπώσεις σε βάρος της ότι δεν απαντά, υπονοώντας εμμέσως ότι η μάρτυρας γνώριζε γιατί οι Καραγιαννίδης, Μητρούσιας και Σακκάς κατείχαν τα όπλα.
Τέλος, ο εισαγγελέαςρώτησε τη μάρτυρα πώς σχολιάζει τη στάση εκείνων των αγωνιστών που ενώ ανήκουν σε μια ένοπλη οργάνωση δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη συμμετοχή τους,όταν συλλαμβάνονται, σε αντίθεση με εκείνους που την αναλαμβάνουν. Επικαλέστηκετις συμπεριφορές των Ερυθροταξιαρχιτών,όταν συλλαμβάνονταν, αλλά σε μας έμεινε το «άρωμα» ενός έμμεσου υπαινιγμού πως στην κατηγορία εκείνων που δεν αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη ανήκει και η Στ. Αντωνίου. Η μάρτυρας απάντησε ότι αυτοί που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για συμμετοχή σε μια ένοπλη οργάνωση είναι γιατί δεν υπήρξαν ποτέ μέλη αυτής της οργάνωσης. Απευθυνόμενη στον εισαγελέα,του είπε ευθέως: Δεν με ρωτάτε για τη στάση των μελών των Ερυθρών Ταξιαρχιών, αλλά για την στάση της Στ.Αντωνίου.
Δύο ερωτήσεις στη μάρτυρα υπέβαλε και ο συνήγορος Χ.Λαδής. Τη ρώτησε αν επισκέφτηκε το σπίτι στην Πλάτωνος,όπου συζητούσε, έπινε καφέ κ.λπ. και αν η Αντωνίου τηςέδωσε την εντύπωση ότι πρόσεχε να μην πάει ο επισκέπτης σε κανένα ντουλάπι.Η μάρτυρας απάντησε ότι ήταν ένα απλό σπίτι ενός νεαρού ζευγαριού. Τη ρώτησε, ακόμη, εάν γνώρισε τη μητέρα της Αντωνίου και αν αυτή πήγαινε και καθάριζε το σπίτι της Στέλλας όταν αυτή απουσίαζε. Η μάρτυρας απάντησε ότι η μητέρα πήγαινε και καθάριζε όταν η Στέλλα απουσίαζε.
Η Μ. Οικονόμου ολοκλήρωσε την κατάθεσή της διαβάζοντας μια παλαιότερη δήλωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, αφιερωμένη σε όσους αγωνίζονται μέσα και έξω από τις φυλακές: «Αλληλεγγύη σ’ αυτούς που διαλέγουν το δύσκολο δρόμο της αντίστασης και της αξιοπρέπειας, αντί της ηρεμίας και της παραίτησης.Αλληλεγγύη σ’ αυτούς που ακολουθώντας τα ίδια ρυάκια βαδίζουν το ίδιο ρεύμα αγώνα για την ανατροπή του κοινωνικού συστήματος. Είναι σύντροφοί μας στο ίδιο μετερίζι στον ίδιο αγώνα.Αλληλεγγύη για μας είναι ο ίδιος ο αγώνας».
Τελευταία κατέθεσε η Μ.Μαρκάκη. Η μάρτυρας συμμετέχε στο κοινωνικό κέντρο ΒΟΞ και εργάζεται, ως συμβασιούχος, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο.Την Στ. Αντωνίου τη γνώρισε στα τέλη του 2012 στο ΒΟΞ, μετά την αποφυλάκισή της. Η πρόεδρος ξεκίνησε με τις καθιερωμένες ερωτήσεις: πότε και πού γνώρισε την Αντωνίου, ποιες είναι οι διαφορές των αναρχικών με τους αντιεξουσιαστές και ανο αναρχισμόςαποδέχεται ή όχι την ένοπλη βία. Στη συνέχεια, η μάρτυρας αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του ΒΟΞ, στη δραστήρια συμμετοχή της Στ. Αντωνίου, στην αποδοχή που χαίρει από τον κόσμο και στη συγκέντρωση εσόδων για την ενίσχυση των πολιτικών κρατουμένων. Η πρόεδρος δεν κρατιόταν και έσπευσε να παρατηρήσει ότι δεν είναι όλοι οι ομοϊδεάτες της το ίδιο!
Η μάρτυρας ανέπτυξε τις πολιτικές απόψεις της. Είπε χαρακτηριστικά, ότι η κατεύθυνση που πρέπει να έχει το κίνημα είναι αυτή της κοινωνικής επανάστασης και σε σχετική διευκρινιστική ερώτηση της προέδρου τι εννοεί κοινωνική επανάσταση (!) απάντησε ότι εννοεί την κατάργηση του κοινωνικού καθεστώτος με όποιο τρόπο είναι απαραίτητος. Ακόμη και με τα όπλα; Ρώτησε η πρόεδρος για να εισπράξει την απάντηση: φυσικά, γιατί το καθεστώς δε θα μας παραδώσει την εξουσία μέσα σε μια μέρα. Η πρόεδρος, εμφανιζόμενη ως έχουσα πολιτικές ανησυχίες, τις οποίες απέκτησε κατά τη διάρκεια της δίκης, άρχισε να λέει στη μάρτυρα ότι είναι ωραία αυτά που λέει, αλλά γιατί δεν δημιουργεί ένα πολιτικό κόμμα; Ιστορίες για αρκούδες! Η μάρτυρας δεν τσίμπησε στις ανησυχίες της προέδρου και ανέπτυξε με ηρεμία το δικό της πολιτικό πρόταγμα και το πώς αυτό θα υλοποιηθεί.
Στη συνέχεια, η πρόεδρος πέρασε στις καθιερωμένες «πεζές» ερωτήσεις: εάν γνωρίζει ότι η Στ. Αντωνίου είναι ηθοποιός, εάν έδωσε παραστάσεις στο ΒΟΞ, ποιες είναι οι διαφορές της με τη ΣΠΦ, γιατί έβγαλε την πλαστή ταυτότητα. Επρεπε και πάλι να «αποδείξει» ότι οι πολιτικοί μάρτυρες «πολιτικολογούν» και αποφεύγουνσκόπιμα να απαντήσουν επί των κατηγοριών. Ενταση προκλήθηκε, όταν η μάρτυρας είπε:μέσα στο 2012 νομοθετήθηκε η δίωξη της αλληλεγγύης και αυτό εφαρμόζετε εσείς.
Οι ερωτήσεις που υπέβαλε οεισαγγελέας ήταν παραπλήσιες μ’ αυτές που υπέβαλε στους άλλους μάρτυρες. Πίεσε πολύ τη μάρτυρα να πει πού ακριβώς διαφωνεί η Στ. Αντωνίου με τη ΣΠΦ. Θα μας πει η Αντωνίου, είπε με νόημα η πρόεδρος.Εκτιμούμε ότι η πρόεδρος είχε σκοπό να εκνευρίσει τη Στ. Αντωνίου και να τη φέρει σε δύσκολη θέση, όμως αυτή πήρε το λόγο και απάντησεήρεμα:Αυτή είναι μια γνώμη και δεν υπάρχει δυνατότητα να τοποθετηθώ αν διαφωνώ με τη συγκεκριμένη οργάνωση στην αίθουσα του δικαστηρίου. Συμφωνώ με τη μάρτυρά μου, δεν είναι κουβέντες που μπορεί να γίνονται εδώ μέσα. Δεν υπάρχει πιθανότητα να πω ότι διαφωνώ με τη συγκεκριμένη οργάνωση. Εχουμε διαφορετικές γραμμές και ιδεολογίες. Δεν είμαι, ούτε ήμουνα στην οργάνωση, αλλά τις διαφωνίες μου με την οργάνωση δεν υπάρχει ποτέ πιθανότητα να τις παραθέσω εδώ μέσα.
Η τοποθέτησή της ότι δεν υπήρξε ποτέ μέλος της ΣΠΦ ήταν ξεκάθαρη και η στάση της ήταν στάση αρχών. Οι αγωνιστές του κομμουνιστικού και αναρχικού κινήματος δεν εκθέτουν τις διαφωνίες τους στα αστικά δικαστήρια, όσο αρχειακές και εάν είναι αυτές.
Η μεγάλη έκταση αυτού του ρεπορτάζ υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να καταγραφεί το μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσης της χημικού, Ε.Κ., ως παρακαταθήκη και ως οπλοστάσιο στον αγώνα ενάντια στο νέο υπερόπλο της Αντιτρομοκρατικής, το DNA.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη με την πρόταση του εισαγγελέα Σ.Μπάγια επί του σαθρού κατηγορητηρίου.