Με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, οι δυο διορισμένοι συνήγοροι του Δαμιανού Μπολάνο υπέβαλαν γραπτή δήλωση παραίτησης, την οποία ανέπτυξε στο δικαστήριο ο Γ. Κανιάρης (ο Αλ. Κανελλόπουλος απουσίαζε, λόγω υποχρεώσεων σε άλλη δίκη). Σύμφωνα με τη δήλωση, αφού επιτέλους κατάφεραν να συνεργαστούν με τον εντολέα τους, προέκυψε διάσταση στην υπερασπιστική γραμμή. Αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωσή τους: «Ο κύριος Μπολάνο, αφού μας ευχαρίστησε, αρνήθηκε την υπερασπιστική γραμμή των νομικών θέσεων που συζητήσαμε και μας γνώρισε ότι πέραν της πολιτικής ευθύνης, οποιαδήποτε άλλη θέση, δήλωση, ένσταση κλπ θα συνιστούσε αποδοχή της αστικής Δικαιοσύνης και κατά συνέπεια απαιτείται πολιτική απόφαση και θέση της οργάνωσης.
Κατόπιν αυτού και παρά τη θέλησή μας να συμμετέχουμε στην παρούσα δίκη, πιστεύουμε ότι υπό τις προϋποθέσεις αυτές δεν έχουμε πραγματικά να προσφέρουμε, και για αυτό υποβάλλουμε την παραίτησή μας.
Ο κύριος Μπολάνο τα γνωρίζει αυτά και συμφωνεί με την ενέργειά μας αυτή».
Και ενώ η δήλωση των δύο δικηγόρων ήταν κρυστάλλινη, ο πρόεδρος, εμφανώς φορτισμένος, προκάλεσε έναν ολόκληρο κύκλο συζήτησης που θύμιζε το γνωστό λογοπαίγνιο με το αυγό και την κότα. Αν δηλαδή παραιτήθηκαν οι δικηγόροι ή τους έπαυσε ο Μπολάνο. Γιατί αυτή η παράλογη συζήτηση; Γιατί, σύμφωνα με το νόμο, ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να παύσει μόνο έναν συνήγορο. Η πρόθεση του προέδρου, λοιπόν, ήταν να κρατήσει τον δεύτερο συνήγορο, ακόμα και παρά την εκπεφρασμένη θέλησή του, και να συνεχίσει τη δίκη. Και οι δύο δικηγόροι είχαν παραιτηθεί και μάλιστα με γραπτή δήλωση, αλλά για τον πρόεδρο αυτό μάλλον δεν είχε καμιά σημασία.
Ο Γ. Κανιάρης υπήρξε σαφής: δήλωσε ότι υπάρχει δεοντολογικό και ηθικό πρόβλημα και σε κάθε περίπτωση παραιτείται. Δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει, όποια απόφαση κι αν πάρει το δικαστήριο.
Μετά από ένα διάλειμμα, επειδή επιφυλάχτηκε ο εισαγγελέας, ο τελευταίος διαπίστωσε δυασαρμονία μεταξύ κατηγορούμενου και συνηγόρων και πρότεινε να γίνει δεκτή η παραίτησή τους και να διοριστούν νέοι συνήγοροι. Εγινε μια μεγάλη διακοπή (περίπου μιάμιση ώρας), μέχρι να καταφτάσουν οι δικηγόροι Ιφιγένεια Καρανδρέα και Διαμαντής Καρυώτης, που αποδέχτηκαν το διορισμό τους. Ο Δ. Μπολάνο, που ρωτήθηκε από τον πρόεδρο, απάντησε ότι πρώτα θα συζητήσει με τους δικηγόρους.
Αμέσως μετά, έγινε η περί fast track συζήτηση, απ’ αφορμή το αίτημα των νεοδιορισθέντων για διακοπή, προκειμένου να πάρουν τη δικογραφία και να ενημερωθούν. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε διακοπή για την Τρίτη, 24 Γενάρη. Δηλαδή, οι δικηγόροι θα πρέπει μέσα σε τρεις μέρες (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα), εκ των οποίων οι δύο μη εργάσιμες, να μελετήσουν μια τεράστια δικογραφία, για μια τόσο σοβαρή υπόθεση, να προλάβουν να έχουν συνεργασία και να υποβάλλουν προτάσεις προς τον εντολέα τους και να είναι πανέτοιμοι στο δικαστήριο!
Γιατί όλ’ αυτά; Γιατί, όπως είπε ο πρόεδρος, η δίκη πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, καθότι κάποιος από τους κατηγορούμενους «είναι στο όριο» (του 18μηνου, προφανώς)! Δεν παρέλειψε, δε, εμφανώς φορτισμένος, να εξαπολύσει απειλή και κατά των δικηγόρων, υπενθυμίζοντάς τους ότι υπάρχει και ο Κώδικας Δικηγόρων! Θα βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας με τη δικογραφία, απάντησε ο Γ. Κανιάρης, όμως αν νομίζετε ότι μπορείτε ν’ απειλείτε το δικηγόρο, πλανάστε πλάνην οικτράν.
Ο πρόεδρος έφτασε στο σημείο, όταν ο συνήγορος των υπόλοιπων κατηγορούμενων, Φρ. Ραγκούσης, είπε πως ενδεχομένως Δευτέρα και Τρίτη να υπάρξει νέα αποχή των δικηγόρων, μετά από απόφαση των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, να πει στους συνηγόρους να ζητήσουν άδεια από το Σύλλογό τους να παραστούν, γιατί αυτή η δίκη πρέπει να τελειώσει το συντομότερο! Αν υπήρχε κίνδυνος παραγραφής κάποιου αδικήματος, θα καταλαβαίναμε αυτή την προτροπή του προέδρου, ξεπερνιέται κάθε όριο, όμως, όταν ζητιέται από τους δικηγόρους να παραβιάσουν και τη συνδικαλιστική τους συνείδηση, επειδή ένας κατηγορούμενος μπορεί να συμπληρώσει 18μηνο και να αποφυλακιστεί. Ηδη, μ’ αυτή του τη δήλωση και μόνο, ο πρόεδρος του τρομοδικείου κουρέλιασε το περιβόητο τεκμήριο αθωότητας των κατηγορούμενων. Δεν τήρησε ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα.
«Υπάρχει στα πρακτικά καταγεγραμμένη», σχολίασε ο Χρήστος Τσάκαλος, «η δήλωση που κάνατε τώρα, ότι αυτό το δικαστήριο πρέπει να τελειώνει! Είναι ανήκουστο αυτό που λέτε. Εγώ προσωπικά δεν είμαι νομικός, αλλά έχω παρακολουθήσει άλλες δίκες. Δεν έχω ξανακούσει δήλωση προέδρου δικαστηρίου, ο οποίος προκαταλαμβάνει κιόλας το χρόνο διεξαγωγής της δίκης». Ο πρόεδρος προσπάθησε να τον διακόψει αμφισβητώντας αυτά που έλεγε, όμως ο Χρ. Τσάκαλος συνέχισε: «Είπατε συγκεκριμένα, ότι πρέπει να τελειώνουμε μ’ αυτό το δικαστήριο. Αυτή, λοιπόν, η δήλωση, που προκαταλαμβάνει το χρονικό διάστημα διεξαγωγής της δίκης, είναι ανήκουστη για τα δικά σας μέτρα και σταθμά. Εγώ προσωπικά είμαι παράνομος και άνομος.
Παρολαυτά, επικαλούμαι τα δικά σας λόγια, υπάρχουν καταγεγραμμένα, δεν λέω πράγματα που μου κατεβαίνουν στο κεφάλι, και διερωτώμαι το εξής απλό: πώς είναι δυνατόν σε μια διαδικασία δικαστηρίου, που υποτίθεται, σύμφωνα με τους δικούς σας νόμους, ότι είναι μια ανοιχτή, δημόσια διαδικασία (νέα διακοπή από τον πρόεδρο, αλλά ο Τσάκαλος συνεχίζει), να βάζει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος για να διεξαχθεί αυτό. (Νέα διακοπή και νέα αμφισβήτηση από τον πρόεδρο. «Υπάρχουν καταγεγραμμένα στα πρακτικά», απαντά ο Τσάκαλος και συνεχίζει, διακοπτόμενος πάλι από τον πρόεδρο, ο οποίος εμφανώς εκνευρισμένος του λέει να συντομεύει!).
Δεύτερον, εδώ έχουμε παρέμβαση δικιά σας στα του Δικηγορικού Συλλόγου: “να ζητήσετε χαρτί για να παραστείτε”.
Συγγνώμη, αυτό το δικαστήριο, οι αρμοδιότητες που έχει, άπτονται ακόμη και της απεργίας των συνηγόρων; Σ’ αυτό καλύτερα να τοποθετηθούν οι ίδιοι οι συνήγοροι, γιατί αυτή τη στιγμή που μιλώ εγώ εδώ πέρα, αντί να δίνω ένα πολιτικό περιεχόμενο όπως το θέλω, αναγκάζομαι να μιλάω πάνω σε νομικά ζητήματα που άπτονται των δικών σας αρμοδιοτήτων, τις οποίες εγώ δεν σέβομαι καθόλου, αλλά πρέπει να τις εναγκαλιστώ εδώ πέρα, όχι για τα δικαιώματά μου, αλλά για τη δικιά σας διεξαγωγή της δίκης, έτσι όπως την αποκαλείτε. Δηλαδή, να σας το πω ξεκάθαρα, αν έχετε εντολές, αν εξυπηρετείτε σκοπιμότητες και συμφέροντα της πολιτικής εξουσίας, ότι αυτή η δίκη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς πρέπει να τελειώνει –μπορεί να υπάρχει και κάποια κατά παραγγελία απόφαση– να βγείτε να το πείτε, να μην καθόμαστε εδώ πέρα έτσι. Ούτε να μας έχουν με χειροπέδες… (νέα διακοπή από τον πρόεδρο, να τον αφήσει να τελειώσει ζητά ο Τσάκαλος).
Είναι συγκεκριμένα αυτά που λέω, δεν είναι εικασίες, υπάρχουν στα πρακτικά. Δεν έχω ξανακούσει ποτέ, δίκη να τελειώνει έτσι. Τι είν’ αυτό το πράγμα; Είναι κατά παραγγελίαν αυτή η δίκη; Επείγει, πρέπει να τελειώνουμε; (Πρόεδρος: Είστε προσωρινά κρατούμενος κύριε!!!) Αυτή είναι δική σας γνώμη. Εγώ μίλησα γι’ αυτό το πράγμα; Εγώ μιλάω για μια δίκη εδώ πέρα. Να πω και κάτι άλλο, ένα παράδειγμα συγκεκριμένο. Στην προηγούμενη διακοπή που έγινε, για να υπάρξει συνεννόηση με τον κ. Κανιάρη και τον κ. Κανελλόπουλο, δώσατε κάποιες μέρες.
Γιατί δεν υπάρχει ισονομία με τους καινούργιους συνήγορους; Ποιος είν’ αυτός που πετσοκόβει έτσι το χρονικό διάστημα συνεννόησης; Ενα τελευταίο και τελειώνω. Ο σύντροφός μου Δαμιανός Μπολάνο είπε το εξής. Οτι στη γραμμή και στη διάρκεια επικοινωνίας που είχε με τους συνηγόρους του, που είχε κάποια διάρκεια αυτή η επικοινωνία, προέκυψε αυτό το ζήτημα. Εσείς λέτε κατ’ επανάληψη, ότι το θέμα είναι να προχωρήσει το δικαστήριο.
Μα για να προχωρήσει το δικαστήριο, ακόμα και σύμφωνα με τις δικές σας επιταγές, θα πρέπει να υπάρχει χρόνος συνεννόησης. Μέχρι την Τρίτη μεσολαβούν πολύ λίγες μέρες, είναι αυτονόητο αυτό. Ακόμα και ο κ. εισαγγελέας το είπε. Απαντήσατε μόνος σας στον κ. εισαγγελέα. Αν είναι δυνατόν! Θα έχει χρόνο, λέει; Θα έχει χρόνο. (Πρόεδρος: Τη Δευτέρα, τη Δευτέρα θα επικοινωνήσει!) Με κοροϊδεύετε τώρα! Αντιλαμβάνεστε αυτό που λέτε… (Πρόεδρος: Εντάξει, ευχαριστώ!) Αμα έχετε μια στρατηγική από την Αντιτρομοκρατική, από το κράτος, να μας δικάσετε έτσι, προχωρήστε έτσι. Είστε πιστός υπηρέτης του εξουσιαστικού συστήματος που υπηρετείτε. Γνωρίζουμε και τις επιταγές και τις εντολές κάτω από το τραπέζι, αν το πάτε έτσι. Εσείς συγκεκριμένα, προσωπικά» (Πρόεδρος: Καλώς! Μισό λεπτό να πάρουμε την απόφαση).
Και η απόφαση ήταν… διακοπή για την Τρίτη 24 Γενάρη και ώρα 9. Εχοντας ανακτήσει την ψυχραιμία του ο πρόεδρος, μετά την «τσουχτερή» παρέμβαση Τσάκαλου, συμπλήρωσε ότι αν χρειαστεί μεγαλύτερη προθεσμία, θα υπάρξει εύλογος χρόνος και άπλετος, μετά τη διακοπή της δίκης, να έχει ο κατηγορούμενος –ο κατηγορούμενος, όχι αυτός που μίλησε, γιατί η διακοπή γίνεται στο όνομα του κατηγορουμένου… Ομως, με το σχόλιό του «είστε προσωρινά κρατούμενος, κύριε», τα είπε όλα. Μόνο από την περιβόητη Μπρίλλη, πρόεδρο του τρομοδικείου στην πρώτη δίκη του ΕΛΑ, είχαμε ακούσει κάτι ανάλογο.
Ζητούσε τότε την επίσπευση της δίκης, μη τυχόν και αποφυλακιστούν οι κατηγορούμενοι, γιατί αυτό δεν θα ήταν καλό για την εικόνα της χώρας στη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων! Τελικά, όλοι οι κατηγορούμενοι αποφυλακίστηκαν τότε. Οταν ο πρόεδρος λέει με νόημα στον κατηγορούμενο ότι είναι προσωρινά κρατούμενος και γι’ αυτό πρέπει να επισπευστεί η δίκη, λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι τον θεωρεί ένοχο και γι’ αυτό θέλει να μη βγει ούτε μια μέρα από τη φυλακή! Απλή λογική είναι, δεν χρειάζεται πολλή σκέψη.