Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου
  • Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία
  • Σαν σήμερα 6 Ιούλη
  • Γιάννη Μανέτα, Τα Δαρβινικά Δεινά
  • «Με έφεραν εδώ για να με σκοτώσουν… Αυτό είναι το τέλος»
  • Οταν το ποδόσφαιρο γίνεται κάτι παραπάνω από ένα άθλημα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»Επαναστατικός Αγώνας»Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα»Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 19η συνεδρίαση Πέμπτη, 19.4.12
Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 19η συνεδρίαση Πέμπτη, 19.4.12

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr20 Απρ 2012, 00:00

Φόρο τιμής στον αγωνιστή Δημήτρη Χριστούλα απέτισε ο Νίκος Μαζιώτης με την έναρξη της συνεδρίασης. Η πράξη του, είπε, έχει σχέση και με την υπόθεση αυτή, γιατί άφησε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, μια έκκληση για ένοπλο αγώνα, που απευθύνθηκε ιδιαίτερα στη νεολαία που δεν έχει μέλλον. Διάβασε ολόκληρη την επιστολή που άφησε ο Δημήτρης Χριστούλας και σημείωσε πως είναι αναγκαία και επιτακτική η προσφυγή στα όπλα για την ανατροπή του καθεστώτος.

Σε σχέση με την ενέργεια στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ν. Μαζιώτης σημείωσε πως αποτελούσε απάντηση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της τότε κυβέρνησης Καραμανλή. Τι είναι το ΥΠΟΙΚ; Το κυρίαρχο υπουργείο που εφαρμόζει την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Σκοπός του ΥΠΟΙΚ είναι η ενίσχυση των πλουσίων και η καταλήστευση των φτωχών. Επομένως, ασκεί ταξική πολιτική (στο σημείο αυτό διάβασε αποσπάσματα από την προκήρυξη που είχε δημοσιοποιήσει ο Επαναστατικός Αγώνας). Τι είναι αυτή η αναπτυξιακή πολιτική, για την οποία μιλάνε συνέχεια; Υπαγορεύεται από την ΕΕ και την ΕΚΤ. Ο Ν. Μαζιώτης μίλησε για το μοντέλο του δανεισμού μιας χώρας προς ενίσχυση του κεφαλαίου, για την εφαρμογή της αποβιομηχάνισης, τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού. Αυτή η «αναπτυξιακή πολιτική», είπε, ευθύνεται για το υπέρογκο χρέος και την υποδούλωση του λαού από το ΔΝΤ. Υποβαθμίζεται η ασφάλιση, ιδιωτικοποιούνται τα πάντα, ακόμα και η Υγεία, με νόμο καταληστεύονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη συνέχεια, ο Ν. Μαζιώτης αναφέρθηκε στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, με κυβέρνηση Μητσοτάκη, που αναπτύχθηκε και επιβλήθηκε ουσιαστικά από την κυβέρνηση Σημίτη. Μίλησε για κοινό σκοπό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τη στήριξη του κεφαλαίου, και διαφορές στους ρυθμούς εφαρμογής, αναφέρθηκε στο Μάαστριχτ και την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, που θεωρήθηκε επί τευγμα. Αμέσως μετά πέρασε στην περίοδο Αλογοσκούφη, κατά την οποία έγινε η ενέργεια του ΕΑ. Μίλησε για την «απογραφή», για τις πολιτικές λιτότητας, για το χτύπημα μισθών και συντάξεων, για τις ιδιωτικοποιήσεις που πήραν τη μορφή ξεπουλήματος των πάντων. Η οργάνωση με την ενέργειά της χτύπησε αυτήν ακριβώς την πολιτική, κατέληξε ο Ν. Μαζιώτης, διαβάζοντας σχετικά αποσπάσματα της προκήρυξης. Στην πρώτη μου τοποθέτηση, συνέχισε, όταν ξεκινούσε αυτό το δικαστήριο, είχα πει ότι άλλοι θα έπρεπε να βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, σε λαϊκό δικαστήριο. Ενας απ’ αυτούς είναι και ο Αλογοσκούφης. Είναι οι ίδιοι που λέει και ο Χριστούλας στο μήνυμά του. Ως ΕΑ λέγαμε ότι είναι μύθος η ευημερία στη ΕΕ και πως όταν έρθει η κρίση θα έχει οδυνηρές συνέπειες. Γιατί οι κρίσεις αποτελούν συστατικό στοιχείο του καπιταλισμού. Ειδικά σήμερα, κατέληξε, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανατροπή του καθεστώτος με τα όπλα.

Η αυτοκτονία του Χριστούλα ήταν πολιτική πράξη και όχι πράξη κάποιου απελπισμένου ή κάποιου αναξιοπαθούντος, σημείωσε η Π. Ρούπα. Ηταν διαμαρτυρία για τη χούντα της τρόικας και της ΕΕ. Εμπεριείχε κριτική στάση απέναντι στις μορφές αγώνα. Ο Δ. Χριστούλας πέθανε για να στείλει μήνυμα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει ν’ αγωνιστούμε. Οι παλαιότεροι αγώνες μας απέτυχαν, χρέος μας είναι ο σεβασμός του μηνύματός του.

Για την ενέργεια στο ΥΠΟΙΚ, η Π. Ρούπα στάθηκε στο χαρακτηρισμό του από το κατηγορητήριο ως κοινωφελές ίδρυμα, ενώ πρόκειται, όπως είπε, για στρατηγείο της υπερεθνικής ελίτ, που εκπονεί το βασικά οικονομικά σχέδια όπως αυτά υπαγορεύονται από την ΕΕ και την ΕΚΤ. Αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της προκήρυξης του ΕΑ και μίλησε αναλυτικά για την ουσία της κρίσης και τις πολιτικές διαχείρισής της που ασκούν οι κυβερνήσεις προς όφελος του μεγάλου κεφάλαιου. Η επίθεση στο ΥΠΟΙΚ, κατέληξε η Π. Ρούπα, ήθελε να δείξει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει ν’ αγωνιστούμε στον ταξικό πόλεμο με την αστική τάξη.

Υπάρχει κάποιος πολίτης που θα πει ότι η επίθεση στο ΥΠΟΙΚ στράφηκε εναντίον του; Κανένας. Εμείς έχουμε τη λαϊκή συμπαράσταση. Ο Αλογοσκούφης μάλλον όχι. Φέρτε τον να δούμε τι θα πει, επανήλθε ο Ν. Μαζιώτης. Ο Σπ. Φυτράκης κατέθεσε στη συνέχεια απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που επιδικάζει αποζημίωση 25.000 ευρώ για ηθική βλάβη σε μια τραυματία από την επίθεση στο ΥΠΟΙΚ και αναγνωρίζει ρητώς τις ευθύνες της αστυνομίας σχετικά με τον αποκλεισμό του χώρου. Μ’ αυτή την απόφαση αναγνωρίζεται η ενεργός αιτία, σχολίασε η Δ. Βαγιανού. Ο χώρος κινδύνου ήταν έκθετος κι αυτό συνέβη κατόπιν σκόπιμης απόφασης της αστυνομίας. Ο τρόπος χειρισμού, σχολίασε η Π. Ρούπα, αποκαλύπτει πράγματα σχετικά με τη δράση της αστυνομίας. Δείχνουν τρομερή συνέπεια στο ξύλο κατά πολιτών – διαδηλωτών, όταν όμως πρόκειται να τους προφυλάξουν, όπως στην περίπτωση του ΥΠΟΙΚ, είναι πλημμελής η συμπεριφορά τους. Αραγε, συνέχισε, οι μάρτυρες που δεν ήρθαν να καταθέσουν στο δικαστήριο για το ΥΠΟΙΚ πήγαν να καταθέσουν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ή όχι; Μόνο ο ειδικός φρουρός ήρθε σ’ αυτό εδώ το δικαστήριο και μίλησε μόνο για την οδό Νίκης. Κατέληξε ζητώντας να επιμείνει το δικαστήριο να έρθουν οι μάρτυρες αστυνομικοί για τα συμβάντα στην πλατεία Συντάγματος.

Στη συνέχεια, εξετάστηκαν μάρτυρες για διάφορες ενέργειες του ΕΑ, όλοι αστυνομικοί. Ορισμένοι από δαύτους δεν απέφυγαν τη γελοιοποίηση, καθώς προσπαθούσαν να φουσκώσουν την υπόθεση και μόλις έτρωγαν λίγη πίεση από τους συνηγόρους γυρνούσαν «στα κιλά τους».

Ο Ανδρέου, μάρτυρας για τους πυροβολισμούς κατά κλούβας των ΜΑΤ στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης, άκουσε δυο ριπές και έσπευσε στο σημείο, όπου βρήκε σημάδια από 3-4 σφαίρες στη λαμαρίνα και 1 στο λάστιχο, υποστηρίζοντας αρχικά ότι μάλλον από απειρία χειρισμού δεν πέτυχαν τους ΜΑΤάδες, για ν’ αναγκαστεί  να παραδεχτεί στη συνέχεια, ότι αν ήθελαν θα μπορούσαν να τους πετύχουν, αφού έριξαν με Καλάσνικοφ από απόσταση 10-15 μέτρων.

Ο οδηγός της κλούβας που δέχτηκε βομβιστική επίθεση στην Πέτρου Ράλλη, τον Οκτώβρη του 2004, απαντώντας στο ερώτημα του Σπ. Φυτράκη αν του φαίνεται λογική η κατηγορία των 20 αποπειρών ανθρωποκτονίας, ενώ δεν τραυματίστηκε κανένας, προσπάθησε να ελιχθεί: «Αν ήμασταν δεξιά, ίσως να είχαμε και τέτοιο συμβάν». Ναι, αλλά δεν ήσασταν, τον «τάπωσε» ο συνήγορος. Ο ίδιος οδηγούσε και την κλούβα που πυροβολήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη και το ‘ριξε στην… ποίηση: «Οταν πυροβολείς, θες να κάνεις κακό. Αλλιώς, απλώς ήταν άπειροι». Αντίθετα, ο αστυνόμος Α’ Γερογιάκονος, μίλησε για βόμβα μέτριας ισχύος, που δεν προκάλεσε τραυματισμούς. Ο ΜΑΤάς Αγγελόπουλος, όμως, αν και παραδέχτηκε ότι κινούνταν στην αριστερή λωρίδα για λόγους ασφαλείας, μίλησε για ισχυρή έκρηξη, με σκοπό αν όχι το θάνατο, σίγουρα για τραυματισμό. Προσεκτικός ο εισαγγελέας, που έχει καταλάβει ότι ο ΕΑ δεν έκανε και δεν κάνει παιχνίδια με την αλήθεια, ρώτησε το μπάτσο αν η βόμβα κατά τη γνώμη του τοποθετήθηκε για να σκοτώσει, για να πάρει την απάντηση ότι… «θα μπορούσε». Τα οχήματα ή οι αστυνομικοί έπαθαν τίποτα;  ρώτησε ο Σπ. Φυτράκης. Οχι, απάντησε ο ΜΑΤάς. Αρα, μήπως δεν ήταν και τόσο τρομερή η έκρηξη; Πώς κρίνετε εκ του αποτελέσματος την ενέργεια; επανήλθε ο συνήγορος, για να το γυρίσει ο ΜΑΤάς στην τρελίτσα: «Δεν ξέρω. Δεν είναι ο τομέας μου»! Πριν ήξερε… Για όχι ισχυρή έκρηξη έκανε λόγο και Ζητάς που ακολουθούσε την κλούβα.

Η ενέργεια είχε σα στόχο να δώσει μήνυμα ότι η αστυνομία κινδυνεύει, σχολίασε η Π. Ρούπα. Δεν έγινε με τηλεχειρισμό. Το καλώδιο αποδεικνύει ενσύρματη σύνδεση και άρα έπρεπε να είναι πολύ κοντά στο σημείο. Ηταν επίθεση εκφοβισμού κι αυτό φαίνεται και από το είδος των ζημιών και από τις συνθήκες. Δεν ήταν επιχειρησιακή αδυναμία, ήταν πολιτική επιλογή.

Ο μπάτσος Στραθιώτης για τη βόμβα στο Α.Τ. Καλλιθέας το Μάη του 2004 αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έγινε και στην εκκένωση του χώρου και στις τρεις εκρήξεις που ακολούθησαν, αλλά επέμεινε: Ναι μεν δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός, όμως όποιος βάζει βόμβες θέλει να σκοτώσει! Τετράγωνη λογική μπάτσου, που αναγκάστηκε στη συνέχεια να γίνει πιο σαφής ως προς την προειδοποίηση που υπήρξε και την έγκαιρη εκκένωση του Τμήματος. Ακόμα και για το προειδοποιητικό τηλεφώνημα σε εφημερίδα γνώριζε, αλλά αρχικά απέφυγε να το αναφέρει!

Ο μπάτσος Ζαχαρός, σκοπός του υπουργείου Εργασίας, περιέγραψε ως εξής τα γεγονότα: Το κτίριο ήταν κενό. Ημουν έξω σχεδόν όλη την ώρα. Κατά τις δύο παρά αντιλήφθηκα άτομο με βαρύ βάδισμα. Είχε πλησιάσει πάνω από έναν σάκο. Δε συνέχισε την πορεία του. Τον ρώτησα αν ήταν δικός του. Μου είπε όχι. Τον άνοιξε και ήταν βόμβα. Του είπα ασ’ την και φύγε. Την άφησε κοντά στον κάδο με τα σκουπίδια. Είχε και πολλές σακούλες, πιθανόν να είχε καμιά απεργία. Εσωτερικά εγώ δεν είδα την τσάντα. Ειδοποίησα την Αμεση Δράση. Είχαμε υλικές ζημιές, αλλά κανέναν τραυματισμό.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις της Δ. Βαγιανού, παραδέχτηκε ότι είπε στον άνθρωπο που βρήκε τη βόμβα να την αδήσει στα σκουπίδια, διότι… «όλα έγιναν αστραπιαία»! Ο Ν. Μαζιώτης επανήλθε στο αίτημα να κληθεί να καταθέσει ο άνθρωπος που βρήκε τη βόμβα γιατί στην προανακριτική κατάθεσή του λέει: «Μου είπε: “Μη φοβάσαι! Βαλ’ το εκεί”». Αν υπάρχουν ζημιές εκτός του υπουργείου ευθύνεται ο συγκεκριμένος άνθρωπος, κατέληξε ο Ν. Μαζιώτης.

Η Π. Ρούπα, διαλύοντας κάθε σπερμολογία για μη ύπαρξη προειδοποιητικού τηλεφωνήματος, σημείωσε ότι έγινε προειδοποιητικό τηλεφώνημα πριν το σήμα που δόθηκε στους αστυνομικούς. Το τηλεφώνημα έγινε 02.36 και το σήμα δόθηκε στις 02.40. Είχαν προειδοποιηθεί, τόνισε, αλλά δεν καλείται κανένας απ’ αυτούς να το βεβαιώσει. Φαίνεται σα να βρέθηκε τυχαία η βόμβα, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Η βόμβα ήταν στην πυλωτή του υπουργείου. Μόνο αυτό θα πάθαινε ζημιές. Απ’ αυτό φαίνεται τι ευθύνες είχε ο σκοπός. Επίσης, κοντά στο υπουργείο υπήρχε και σεκιούριτι (κοντά στο πεζοδρόμιο που ήταν τα σκουπίδια). Η Δ. Βαγιανού σημείωσε ότι είναι ελλιπής η δικογραφία στο σκέλος του προειδοποιητικού τηλεφωνήματος και η Π. Ρούπα ζήτησε να κληθεί ο τηλεφωνητής, από την προανακριτική κατάθεση του οποίου προκύπτει ότι υπήρξε τηλεφώνημα στην «Ελευθεροτυπία», όπως σημείωσε η Μ. Δαλιάνη. Ο εισαγγελέας παραδέχτηκε ότι πράγματι προκύπτει το τηλεφώνημα και πρότεινε, αν δεν υπάρχει αντίρρηση, να αναγνωστεί η κατάθεση του τηλεφωνητή (αυτός με νύχια και με δόντια προσπαθεί να υπερασπιστεί την άποψή του ότι γενικά δεν χρειάζονται άλλοι μάρτυρες, εκτός από τους άσχετους στην πλειοψηφία που κάλεσε ο συνάδελφός του Μακρόπουλος).

Η δίκη διακόπηκε για τη Δευτέρα 30 Απρίλη.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑλλα τα μάτια του λαγού…
Επόμενο άρθρο Δίκη ΣΠΦ – 14η συνεδρίαση, Παρασκευή 20.4.12

Σχετικά Αρθρα

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 52η συνεδρίαση Τετάρτη, 3.4.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 3 Απρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 51η συνεδρίαση Παρασκευή, 15.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 15 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 50η συνεδρίαση Πέμπτη, 14.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 14 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 49η συνεδρίαση Δευτέρα, 11.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 11 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 48η συνεδρίαση Παρασκευή, 8.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 8 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 47η συνεδρίαση Δευτέρα, 4.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 4 Μαρ 2013, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους

6 Ιούλ 2026, 05:26
Υγεία

Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία

6 Ιούλ 2026, 05:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Γιάννη Μανέτα, Τα Δαρβινικά Δεινά

5 Ιούλ 2026, 19:49
Διεθνή

«Με έφεραν εδώ για να με σκοτώσουν… Αυτό είναι το τέλος»

5 Ιούλ 2026, 18:38
Αθλητισμός

Οταν το ποδόσφαιρο γίνεται κάτι παραπάνω από ένα άθλημα

5 Ιούλ 2026, 14:01
Διεθνή

Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»

5 Ιούλ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;

4 Ιούλ 2026, 14:04
Η παπάρα

Πώς τα λες και δεν γελάς ή δεν κοκκινίζεις;

4 Ιούλ 2026, 11:44
Διεθνή

Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: ο Αούν δηλώνει ότι δε σχεδιάζει να διώξει τον αρχηγό του Λιβανέζικου Στρατού

Την καταγγελία είχε κάνει η Χεζμπολά

4 Ιούλ 2026, 10:14
Διεθνή

Ηταν υπεύθυνος για τη διευκόλυνση της δολοφονίας του Εζεντίν Αλ-Χαντάντ

Γάζα: Εκτελέστηκε δωσίλογος

4 Ιούλ 2026, 09:26
Διεθνή

Κηδεία Αλί Χαμενεΐ: «Αλλαξαν τα κόζια» στη Μέση Ανατολή

4 Ιούλ 2026, 08:39
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

4 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2026, 00:01
Κόντρες

Μετά τον Φεύγα κι άλλος φευγάτος

3 Ιούλ 2026, 19:36
Διεθνή

ΗΠΑ: Η καταγγελία της γεονοκτονίας στην Παλαιστίνη βγάζει βουλευτές

Υποψήφια υπέρ της Παλαιστίνης εκτόπισε βετεράνο που υποστηριζόταν από την AIPAC στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στο Κολοράντο

3 Ιούλ 2026, 12:04
Αγροτικά

Ομόφωνα ένοχοι Μελάς-Ρέππα – Παραπέμπονται και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακούργημα

Συνεχής ενημέρωση από τη δίκη

3 Ιούλ 2026, 11:42
Αγροτικά

Οι εκλεκτοί του Βορίδη πλήρωσαν παράνομα τα λαμόγια που είχε αποκαλύψει η Τυχεροπούλου!

Επιβεβαίωση με απόφαση του δικαστήριου που καταδίκασε τους 57 της Κρήτης

3 Ιούλ 2026, 10:03
Διεθνή

Θα πληρώνουν τέλη υπηρεσιών στο Ορμούζ και θα πουν κι ένα τραγούδι

Bloomberg: Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αποδέχονται τα τέλη διέλευσης από το Στενό του Ορμούζ ως νέα πραγματικότητα

3 Ιούλ 2026, 09:00
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

Μαλάουι: Ημέρα ανεξαρτησίας (1964), δημοκρατίας (1966).

1874: Προφυλάκιση του Χαρίλαου Τρικούπη για το άρθρο του “Τις πταίει;” που στρεφόταν κατά του βασιλιά.

1918: Δολοφονείται ο γερμανός πρέσβης στη Μόσχα.

1935: Ο Γεώργιος Βλάχος, σε άρθρο του στην “Καθημερινή” χαρακτηρίζει τον Γεώργιο Β’ “εστεμμένο φελλό“.

1967: Βόμβα (ΔΕΑ) στην πλατεία Συντάγματος.

1970: Δώδεκα καταδίκες στελεχών του ΚΚΕ.

1971: Βόμβα στην είσοδο των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Προεδρίας (20 Οκτώβρη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo