Με την έναρξη της διαδικασίας το δικαστήριο απήγγειλε την απόφασή του επί της ένστασης για πλαστότητα των εγγράφων, που είχε υποβάλει ο Σ. Φυτράκης και στήριξε η υπόλοιπη υπεράσπιση. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, από την έρευνα προέκυψε ότι ορισμένα από τα έγγραφα του Ζήση είναι αμετάφραστα και επιστρέφονται. Επίσης επιστρέφονται τρία άλλα έγγραφα που δεν ενδιαφέρουν το δικαστήριο. Τα υπόλοιπα περιλαμβάνονται στα αναγνωστέα έγγραφα της δικογραφίας και το δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να εμποδίσει την ανάγνωσή τους. Δεν εμποδίζεται, όμως, το δικαστήριο, αν προκύψουν στοιχεία σε άλλο στάδιο της διαδικασίας, να ανακαλέσει αυτή την παρεμπίπτουσα απόφασή του και να κρίνει την πλαστότητα ή μη των εγγράφων, εφόσον προκύψουν βάσιμες υπόνοιες από τη διαδικασία.
Με άλλα λόγια, το δικαστήριο έκανε δεκτά τα έγγραφα του περιβόητου «αρχείου Στάζι», νομιμοποιώντας τα και θεωρώντας τα έγκυρα. Δεν έκανε δεκτή την πρόταση-διέξοδο Φυτράκη, που τους είπε να επιφυλαχθούν γι· αργότερα, ώστε να προχωρήσει η δίκη. Η πολιτική κατεύθυνση είναι σαφής: να «παίξουν» τα «αρχεία Στάζι» για προπαγανδιστικούς λόγους και ταυτόχρονα να θεμελιωθεί σ· αυτά η καταδίκη των Κ. Αγαπίου και Χ. Τσιγαρίδα για όλα τα αδικήματα (μιλάμε δηλαδή για ισόβια και όχι μόνο μια φορά), που ο Ζήσης υπέδειξε ως ηγετικά στελέχη του ΕΛΑ.
Αμέσως μετά, πήρε το λόγο ο Δ. Τσοβόλας και δήλωσε ότι αποχωρεί από τη διαδικασία για όσο καιρό δεν ανακαλείται αυτή η απόφαση, γιατί θεωρεί ηθικά και νομικά απαράδεκτο να θεωρούνται ως γνήσια έγγραφα μυστικών υπηρεσιών, που πάρθηκαν όπως πάρθηκαν, από τη CIA.Ακολούθησε η Κ. Ιατροπούλου, που είπε ότι οι συνήγοροι ήρθαν στο δικαστήριο θεωρώντας ότι θα αντιμετωπίσουν τη γνησιότητα των εγγράφων όταν έρθει η ώρα για να αναγνωστούν. Εφεραν, όμως, τον Ζήση, που είναι γνωστός πράκτορας της ΚΥΠ, της CIA και ποιος ξέρει ποιας άλλης υπηρεσίας και έτσι νομιμοποίησαν τα αρχεία από αυτό το αρχικό στάδιο της δίκης. Γι· αυτό η συνήγορος δήλωσε ότι αποχωρεί και αυτή από αυτό το στάδιο.
Η πρόεδρος εμφανώς εκνευρισμένη, αφού πρώτα δοκίμασε να υπερασπιστεί τον Ζήση (η Κ. Ιατροπούλου δεν ανακάλεσε αυτά που είπε, όπως της ζήτησε η πρόεδρος), είπε ότι αυτό είναι παραίτηση συνηγόρων και το δικαστήριο πρέπει να ξέρει τη γνώμη και του τρίτου συνηγόρου υπεράσπισης της Ειρ. Αθανασάκη, του Α. Κωνσταντάκη, ο οποίος απουσίαζε, για να προχωρήσει στο διορισμό άλλων συνηγόρων. Η Κ. Ιατροπούλου δήλωσε ότι δεν παραιτείται από την υπεράσπιση, αλλά αποχωρεί από το συγκεκριμένο στάδιο της διαδικασίας και η πρόεδρος, εμφανώς αμήχανη και εκνευρισμένη, διέκοψε τη διαδικασία.
Με την επανέναρξη της διαδικασίας ζήτησε το λόγο ο Κ. Αγαπίου για να πει: «Η απόφαση που πήρατε σημαίνει ότι αυτοκαταργηθήκατε. Και όχι μόνο αυτοκαταργηθήκατε, αλλά καταργήσατε και τη διαδικασία». Πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του, η πρόεδρος του αφαίρεσε το λόγο, λέγοντάς του ότι δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει τις αποφάσεις του δικαστήριου!
Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αποχώρησαν οι δυο από τους τρεις συνηγόρους της Ειρ. Αθανασάκη και το δικαστήριο θα διορίσει άλλους συνηγόρους. Η Ειρ. Αθανασάκη δήλωσε ότι δεν είναι υποχρεωμένη να δεχτεί διορισμένους συνηγόρους και ζήτησε από το δικαστήριο να της διευκρινίσει την απόφασή του, αντιμετωπίζοντας μια πρόεδρο σε έξαλλη κατάσταση. Αναρωτιέμαι -είπε η Ειρ. Αθανασάκη- μόνο η Στάζι ερεύνησε αυτή την υπόθεση; Στην Ελλάδα ζούμε, από ελληνικό δικαστήριο δικαζόμαστε, σε ελληνικές φυλακές κρατούμαστε.
Η πρόεδρος ρώτησε την Ειρ. Αθανασάκη, αν δέχεται να την εκπροσωπήσουν κάποιοι από τους άλλους συνηγόρους και αυτή, φυσικά, αρνήθηκε. Ο εισαγγελέας πρότεινε να διορίσει το δικαστήριο συνηγόρους, οπότε έγινε νέα διακοπή για να αποφασίσουν. Οταν επανήλθαν, ανακοίνωσαν ότι διορίζουν ως συνήγορους της Ειρ. Αθανασάκη τους δικηγόρους Αγγελή Κωνσταντίνο και Ντάλλα Θεοφάνη και διέκοψαν για την Παρασκευή το πρωί.
Ξέσπασμα Αγαπίου
Ξέσπασμα οργής από τον Κ. Αγαπίου στην πρώτη διακοπή της δίκης, το πρωί της Πέμπτης και ενώ το δικαστήριο είχε ανακοινώσει την απόφαση νομιμοποίησης των κουρελόχαρτων που ονομάζονται «αρχεία Στάζι». Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους και σε όσους άλλους παρευρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου.
Κ. Αγαπίου: Ο Ζήσης κάθε μέρα θα φέρνει νέα χαρτιά. Και τί κρατάνε τελικά; Οσα λένε για «Φιλίπ». Και έχουμε εδώ τον αναπληρωτή εισαγγελέα και νομιμοποιούμαστε να κάνουμε όποια παρανομία θέλουμε. Και δε ντρέπονται. Ολοι αυτοί μαζί. Παίρνω τις εφημερίδες κάθε μέρα και βλέπω ότι γράφουν τίποτα.
Ειρ. Αθανασάκη: Οταν ο Ζήσης έβλέπε τα χαρτιά έλεγε «από το 142 ως το 154»
Κ. Αγαπίου: Θα έρθει του χρόνου αυτή η σελίδα
Ειρ. Αθανασάκη: Αυτή η σελίδα θα έρθει κάποια στιγμή από τον Ζήση. Είπε την άποψή του και την προσδιόρισε σε ένα πρόσωπο που δεν ήμουν εγώ. Γιατί αύριο δεν θα είμαι εγώ; Ο Ζήσης έχει χαρτιά και φέρνει. Κάθε μέρα δεν φέρνει τίποτ· άλλο.
Κ. Αγαπίου: Κύριοι, ο Αγαπίου έχει τελειώσει. Δεν έχω αυταπάτες. Δεν τις έχω ούτε τώρα, ούτε πέρυσι, ούτε ποτέ. Εαν υπάρχει συμφωνία γενικά «να τελειώνουμε με αυτόν» και επειδή χρειάζονται και άλλοι δύο, τί να κάνουμε, να τελειώνουμε και με τους άλλους δύο. Αν νομίζετε ότι έτσι ξοφλάμε, είστε γελασμένοι. Δεν θα ξοφλήσετε. Εγώ δέχομαι, αν εγγυηθεί κάποιος με κάποιον τρόπο, ότι με μένα τελειώνει η υπόθεση, όχι ισόβια, τρακόσιες φορές ισόβια δέχομαι να πάω και το «εις θάνατον» που λέγανε κάποτε να επαναφερθεί μόνο για την περίπτωσή μου. Αλλά δεν έχουν τα κότσια. Εχουν το θράσος και το αίσχος, τα κότσια όμως όχι. Ρυθμιστής της ζωής σας είναι ο Ζήσης, ο οποίος είναι φορέας όλων των υπηρεσιών του κόσμου. Ολα τα χαρτιά και τα έγγραφα τα βγάζει κάθε μέρα, δέκα χρόνια τώρα. Τα ΜΜΕ τί κάνουν; Τα χρησιμοποιούν; ΤΗ δεν το κάνουν; ΤΗ το έχετε ξεχάσει; Δεν πειράζει, είναι ο Αγαπίου, είναι ο Τσιγαρίδας. Ελα ντε που έβαλαν και άλλους δυο-τρεις. Εχετε όμως κάνει καμιά συμφωνία ότι θα μείνουν στους τρεις, στους πέντε; Θα σας ξεγελάσουν και μετά θα τρέχετε. Τώρα κάθεστε σιωπηλοί και άλαλοι. Κόμματα, σύλλογοι, φορείς, επιστήμονες, διανοούμενοι, πνευματικοί άνθρωποι, δικηγόροι, νομικοί, όλη η κοινωνία. Η καλή και η κακή. Δεν καταλαβαίνετε τίποτα. Δεν ακούσατε, δεν είδατε, δεν πήρατε χαμπάρι. Ασ· τους αυτούς, να μη μπλεκόμαστε. Τις αυταπάτες τις δικές σας να τις έχετε για τους εαυτούς σας.
Πρόκληση
Οσα έγιναν αυτή την εβδομάδα αποτελούν την πρώτη μεγάλη πρόκληση του δικαστήριου, μετά την απόρριψη όλων των ενστάσεων που τέθηκαν αρχικά και αφορούσαν σημαντικότατα ζητήματα (αναρμοδιότητα δικαστήριου, πολιτικό αδίκημα κ.λπ.).
Το δικαστήριο, αφού νομιμοποίησε τον εαυτό του, κόντρα στο σύστημα των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και στη συνταγματική επιταγή, μας έδειξε πως είναι αποφασισμένο να φέρει σε πέρας την εντολή που έλαβε από το επιτελείο της «αντιτρομοκρατίας», νομιμοποιώντας τα περιβόητα «αρχεία της Στάζι» και μη κρατώντας καν μια επιφύλαξη να τα εξετάσει αργότερα, όπως πρότεινε η υπεράσπιση.
Η κ. Μπρίλλη, όπως έχουμε επισημάνει και άλλη φορά, δεν μπορεί να κρατηθεί και της ξεφεύγουν λόγια. Οταν ο Ζήσης μοίραζε «έγγραφα» λες κι ήταν τραπουλόχαρτα, ο Σ. Φυτράκης επισήμανε: «Ολα αυτά τα έγγραφα που φέρονται ότι είναι στο φάκελο Στάζι έπρεπε να είχαν ζητηθεί νομίμως μέσω δικαστικής συνδρομής από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές». Τότε της κ. Μπρίλλη της ξέφυγε άλλη μια μνημειώδης ατάκα: «Δηλαδή να κάνουμε δίκη μετά πέντε και δέκα χρόνια»! Εύστοχα, βέβαια, ο Σ. Φυτράκης της αντιγύρισε το επιχείρημα: «Και οι άλλοι θα κάτσουν ισόβια στη φυλακή», όμως η πρόεδρος δεν δίνει δεκάρα τσακιστή γι· αυτό. Αυτής της είπαν να νομιμοποιήσει τα κωλόχαρτα που χάλκεψε η CIA και ποιος ξέρει ποιες άλλες υπηρεσίες, να νομιμοποιήσει ως υπ· αριθμό ένα μάρτυρα του κατηγορητήριου ένα υποκείμενο σαν τον Ζήση, που ο ίδιος ο πρώην εργοδότης του, ο Δ. Ρίζος, τον έχει εντύπως καταγγείλει ως πράκτορα, ρουφιάνο, πλαστογράφο, εκιαστή και απατεώνα, και αυτό ακριβώς κάνει, αδιαφορώντας για το αν ο τρόπος που το κάνει είναι κομψός ή άγαρμπος. Ο καθένας και το στυλ του.
Θυμίζουμε ότι το βούλευμα, το κατηγορητήριο κατά των κατηγορούμενων, δεν κάνει καμιά αναφορά στα «αρχεία της Στάζι», δεν τα χρησιμοποιεί για να θεμελιώσει κατηγορίες. Η Εισαγγελία και το Συμβούλιο Εφετών φρόντισαν, όμως, να βάλουν το βόρβορο των μυστικών υπηρεσιών μέσα στη δικογραφία και να στείλουν τον Ζήση για να τον παρουσιάσει ως κονφερανσιέ-ρουφιάνος, όταν είδαν ότι και σε επίπεδο δημοσιότητας το παιχνίδι δεν ήταν και τόσο ευνοϊκό για τους τελικούς τους σχεδιασμούς.