Με την έναρξη της συνεδρίασης ζήτησε το λόγο ο Α. Κανάς, για να τοποθετηθεί επί του αιτήματος του Χ. Τσιγαρίδα για διακοπή της δίκης για μετά τους ολυμπιακούς αγώνες. Δήλωσε ότι διαφωνεί με τον Χ. Τσιγαρίδα στην εκτίμηση που κάνει για τους ολυμπιακούς αγώνες (ότι δηλαδή αποτελούν καταστροφή για τον ελληνικό λαό) και εκτίμησε ότι η πρόταση Τσιγαρίδα έχει σκοπό να καπελώσει και τον ίδιο και το δικαστήριο!
Χαρακτήρισε προσχηματική την ομολογία του Τσιγαρίδα και επανέλαβε όλα όσα ο ίδιος και το συγγενικό του περιβάλλον λένε όλο το διάστημα της προφυλάκισής του σε βάρος του Τσιγαρίδα, με επιστολές που στέλνουν κυρίως στα «Νέα». Αφού δήλωσε ότι δεν χρειάζεται προστάτη, ζήτησε από τον Χ. Τσιγαρίδα να πει αν τον γνωρίζει και πως και να ξεκαθαρίσει ότι μιλάει μόνο για τον εαυτό του!
Φυσικά, όσοι παρακολουθούν τη δίκη γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Χ. Τσιγαρίδας μιλάει μόνο για τον εαυτό του και για κανέναν άλλο. Οσο για το αίτημά του, που περιλάμβανε και την πρόταση για αποφυλάκιση των συγκατηγορουμένων του, δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια για να αντιληφθεί κανείς ότι ήταν απαραίτητο συμπλήρωμα στο αίτημα για διακοπή της δίκης. Αν δεν υπήρχε και αυτό το συμπληρωματικό αίτημα, τότε πολλοί θα κατηγορούσαν τον Χ. Τσιγαρίδα ότι ζητάει τη διακοπή της δίκης επειδή ο ίδιος έχει αποφυλακιστεί για λόγους υγείας και δεν τον ενδιαφέρει, ενώ οι συγκατηγορούμενοί του είναι προφυλακισμένοι.
Ο εισαγγελέας Πατσής δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται το φόβο του Χ. Τσιγαρίδα για επηρεασμό της δίκης από το κλίμα των ολυμπιακών αγώνων και πρότεινε να κριθεί το αίτημά του ως νόμω και ουσία αβάσιμο. Ως προς το αίτημα για αποφυλάκιση των συγκατηγορουμένων του, είπε ότι σε ανθρώπινο επίπεδο μπορεί να το συμμεριστεί, όμως νομικά δεν μπορεί να σταθεί γιατί ο Χ. Τσιγαρίδας δεν εκπροσωπεί τους συγκατηγορουμένους του.
Τα ίδια υποστήριξαν και ο αναπληρωτής εισαγγελέας Βομπίρης και η πολιτική αγωγή. Ο Σ. Καμπάνης, συνήγορος υπεράσπισης του Χ. Τσιγαρίδα, προσπάθησε να τοποθετηθεί διακοπτόμενος συνεχώς από μια πρόεδρο εμφανώς εκνευρισμένη και συχνά εκτός θέματος. Ειδικά όταν ο συνήγορος αναφερόταν στις συνεχείς παρεμβάσεις και πιέσεις της εκτελεστικής εξουσίας και στο συσχετισμό που αυτή έχει κάνει ανάμεσα στην οργάνωση της Ολυμπιάδας και την εξάρθρωση της τρομοκρατίας.
Και ενώ το δικαστήριο ανακοίνωνε την απόρριψη του αιτήματος Τσιγαρίδα, ζήτησε τον λόγο ο Κ. Αγαπίου, που δεν είχε προλάβει να τοποθετηθεί. Είπε πως παρά την αναγνώριση του τεκμήριου αθωότητας, η πράξη δείχνει πως το μόνο που αναγνωρίζεται είναι το τεκμήριο ενοχής. Επειδή, όπως είπε, ο ίδιος υπέβαλε μόνο μια αίτηση αποφυλάκισης και στη συνέχεια δεν ξανασχολήθηκε μ’ αυτό το θέμα και μάλιστα σταμάτησε σχετικές πρωτοβουλίες των συνηγόρων του, δεν δέχεται να έρχεται κάποιος (δηλαδή ο Χ. και να θέτει τέτοιο αίτημα. Δε μπορεί ο καθένας να με χρησιμοποιεί ως άλλοθι –είπε- όπως κάνει και η λεγόμενη συμπαράσταση.
Οσον αφορά το πρώτο σκέλος του αιτήματος Τσιγαρίδα, ο Κ. Αγαπίου αναρωτήθηκε από πού κι ως πού πιέζεται το δικαστήριο. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζει –είπε- είναι ιδανικές. Λιγότερες πιέσεις δεν έχει δεχτεί ούτε πρόκειται να δεχτεί άλλο δικαστήριο. Τέτοια σύμπραξη και συμφωνία έξω δεν έχει ξαναϋπάρξει. Καταλήγοντας ζήτησε να μην υπάρξει καμιά διακοπή.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα Τσιγαρίδα και στη συνέχεια η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θεωρεί την αναφορά Ζήση έγγραφο και όχι τμήμα της κατάθεσής του στον ανακριτή και γι’ αυτό αποφάσισε να την αναγνώσει σ’ αυτό το σημείο της δίκης. Προφανώς η «γραμμή» από τη νέα πολιτική ηγεσία ήταν να διαβαστεί ολόκληρη η αναφορά Ζήση και να «παίξουν» στο δικαστήριο Κόκκαλης και ΠΑΣΟΚ. Διαβάστηκε, λοιπόν, η αναφορά που ελάχιστα λέει για τον ΕΛΑ, ενώ λέει πλείστα όσα για τον Κόκκαλη, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και τις «σχέσεις» τους με τη Στάζι.
Μόλις ολοκληρώθηκε η ανάγνωση της αναφοράς Ζήση ζήτησαν το λόγο οι υπερασπιστές. Ο Α. Κωνσταντάκης ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν ο επιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης, που στην αναγνωσθείσα αναφορά περιγράφεται ως αρχικατάσκοπος της Στάζι και οι Γ. Παπανδρέου, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Α. Παπαρήγα, γενική γραμματέας του ΚΚΕ, που περιγράφονται ως κόμματα που λάμβαναν χρηματοδότηση από τη Στάζι.
Ο Α. Κούγιας ζήτησε ακόμη να κληθούν ο επιχειρηματίας Σ. Κιολεΐδης, που φέρεται ότι διεκπεραίωνε με τα φορτηγά του τις μεταφορές όπλων και εκρηκτικών του Κάρλος και της Στάζι, καθώς και ο Δ. Καβαδίας, που φέρεται επίσης αναμεμιγμένος στις σχέσεις ΕΛΑ-Κάρλος-Στάζι.
Ο εισαγγελέας Πατσής ξεκίνησε να μιλήσει για τις αναφορές στα κόμματα και η πρόεδρος τον διέκοψε λέγοντάς του ότι αυτά δεν ενδιαφέρουν τη δίκη. Σταμάτησε, λοιπόν, και είπε πως δεν συμφωνεί να κληθούν τα πολιτικά πρόσωπα. Το ίδιο είπε και για τον Κιολεΐδη, γιατί δεν γνώριζε πως χρησιμοποιούνταν τα φορτηγά του! Να μη κληθεί ούτε ο Δ. Καβαδίας, γιατί τα όσα του αποδίδονται δεν έχουν σχέση με την υπόθεση.
Από την πολιτική αγωγή ο Γ. Μαύρος ζήτησε να μην κληθεί ο Κόκκαλης και οι πολιτικοί, γιατί δεν έχουν σχέση με την υπόθεση. Να κληθεί, όμως, ο Κιολεΐδης, γιατί συνδέεται με μεταφορές όπλων. Το ίδιο και ο Καβαδίας, που αναφέρεται στα έγγραφα της Στάζι και στην έκθεση Παπαθεμελή, που αναφέρονται και οι Τσιγαρίδας και Αγαπίου. Γιατί άραγε δεν βρέθηκε κατηγορούμενος και ο Καβαδίας; Ο Τσιγαρίδας –είπε- δήλωσε στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ, ότι ο Καβαδίας δεν είναι κατηγορούμενος, γιατί είναι αυτός που κατέδωσε τους Τσιγαρίδα και Αγαπίου. Τα ίδια υποστήριξαν οι Ευαγγελάτος και Κατσαντώνης. Ο τελευταίος είπε ότι δεν είναι σοβαρή η πρόταση για κλήση του Γ. Παπανδρέου, γιατί δεν έχει καμιά σχέση με το θέμα, σε αντίθεση με τον Κιολεΐδη, που συνδέεται με μεταφορές όπλων, που έχουν σχέση με την κατηγορία, όπως και ο Καβαδίας.
Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφασίσει και με την επανέναρξη της διαδικασίας ζήτησε το λόγο ο Χ. Τσιγαρίδας για να πει ότι δεν πρόκειται να κάνει κανένα σχόλιο για τα όσα είπαν οι συγκατηγορούμενοί του. Ομως, επειδή υπήρξε παραπληροφόρηση από την πλευρά του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Γ. Μαύρου, ο οποίος ανέφερε ότι ο ΕΛΑ έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις κατά του Σαουδάραβα πρέσβη και κατά Αμερικανών στο μπαρ «Οσκαρ» στη Γλυφάδα, όπως και για τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ζήτησε να κάνει ορισμένες διευκρινίσεις. Πλην όμως, η πρόεδρος δεν του επέτρεψε να συνεχίσει, διακόπτοντάς τον και λέγοντας ότι αυτά θα ειπωθούν στην ώρα τους.
Ο Χ. Τσιγαρίδας ζήτησε ακόμα να κληθεί να καταθέσει ο διευθυντής του «Αδέσμευτου» Δ. Ρίζος, ο οποίος έχει γράψει για τον Ζήση ότι είναι πράκτορας, απατεώνας κ.λπ. Η τακτική της πολιτικής αγωγής είναι φανερή. Πετάει διάφορα, για να δημιουργούνται εντυπώσεις και να έχουν να γράφουν οι δεξιοφυλλάδες. Γιατί είναι γνωστό πως την ευθύνη για τις δυο αυτές τις ενέργειες τις έχει αναλάβει η οργάνωση ΟΕΛΑ, ενώ ο ΕΛΑ σε κείμενό του του 1992 δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη γι’ αυτές τις ενέργειες, όπως και για τις ενέργειες που είχε κάνει η 1η Μάη πριν την ενοποίησή τους και την πραγματοποίηση κοινών ενεργειών.
Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε για όλα τα αιτήματα κλήσης μαρτύρων που υποβλήθηκαν και μετά απ’ αυτό ξεκίνησε και πάλι η κατάθεση του Ζήση, η οποία ήταν και πάλι στο γνωστό παραληρηματικό ύφος. Επανέλαβε όλο το γνωστό σενάριο που περιλαμβάνει από το… ταξίδι των Γιωτόπουλο-Αγαπίου στην Κούβα, για να εκπαιδευτούν, μέχρι τις σχέσεις Κάρλος-Στάζι-ΕΛΑ-Κόκκαλη και το σαμποτάρισμα των ερευνών από το ΠΑΣΟΚ. Το προκλητικό στην όλη υπόθεση ήταν ότι το δικαστήριο άκουγε προσεκτικά όλο αυτό το παραμύθι και η πρόεδρος έκανε συνεχώς… διευκρινιστικές ερωτήσεις. Τόσο πολύ την ενδιέφερε η διερεύνηση της αξιοπιστίας του μάρτυρα που δεν τον ρώτησε καν πώς αυτός είχε πρόσβαση στα αρχεία υπηρεσιών του γερμανικού κράτους, στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο όποιος έχει έννομο συμφέρον και μάλιστα απαιτούνται πολύπλοκες δικαστικές διαδικασίες για να του χορηγηθούν έγγραφα.
Ο εισαγγελέας Πατσής ξεκίνησε τις ερωτήσεις του με έναν ύμνο προς το… θάρρος και τη δημοσιογραφική δεινότητα του Ζήση, που… αγωνίζεται επί χρόνια για να φέρει στο φως την αλήθεια. Παρά ταύτα, τον ρώτησε πώς κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία, για να πάρει την απάντηση από τον Ζήση ότι έκανε μια αίτηση και του έδωσαν τα αρχεία, επειδή ήταν μάρτυρας στην υπόθεση και είχε έννομο συμφέρον!
Υπενθυμίζουμε ότι ο Νηστικάκης, τότε αρχηγός της ΕΛΑΣ, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι το 1993 δεν του έδωσαν τα αρχεία, τα οποία αποκτήθηκαν το 1994-95 με τις διαδικασίες της δικαστικής συνδρομής από το ελληνικό κράτος. Φαίνεται ότι ο Ζήσης θεωρήθηκε από τις γερμανικές αρχές πιο σημαίνον πρόσωπο από τον Νηστικάκη!
Το συμπέρασμά μας από αυτή τη συνεδρίαση. Η πολιτική κατεύθυνση που δόθηκε είναι να αφεθεί ο Ζήσης να πει όσα έχει να πει, αλλά σε καμιά περίπτωση να μην εμπλακούν στη δίκη ο Κόκκαλης και πολιτικά πρόσωπα. Προφανώς, η ΝΔ δεν θέλει να αναμίξει το ΠΑΣΟΚ, όπως εδώ και χρόνια προσπαθούν ορισμένοι παράγοντες της Δεξιάς (Καμμένος κ.ά.). Δεν θέλουν, όμως, και να «κάψουν» τον Ζήση, γιατί αυτός έχει κληθεί να εισφέρει στο δικαστήριο τα σενάρια που έχουν κατασκευαστεί στο άντρο της Αντιτρομοκρατικής και τα οποία δεν υπάρχει κανένας άλλος που να έχει την ξετσιπωσιά να τα υποστηρίξει σε ένα δικαστήριο (αφού οι ιθύνοντες της «αντιτρομοκρατίας» έχουν αποφασίσει να μην εμφανιστούν οι ίδιοι σε καμιά από τις δίκες). Οπως έχουμε ξαναγράψει, ο Ζήσης είναι ο άνθρωπος για τη βρόμικη δουλειά και το δικαστήριο πρέπει να τον προστατέψει.