Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Α. Κανάς ζήτησε να κάνει μια δήλωση, με την οποία ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν όλοι οι μάρτυρες του καταλόγου και όλοι όσοι δεν είναι στον κατάλογο, αλλά τα ονόματά τους αναφέρονται στη δικογραφία, επειδή σε μια δίκη όλοι οι μάρτυρες είναι ουσιώδεις μάρτυρες και το δικαστήριο πρέπει να τους ακούσει για να βγάλει απόφαση. Ανέφερε ακόμη ότι από την όλη διαδικασία δεν έχει προκύψει τίποτα σε βάρος του και σημείωσε ότι ο εισαγγελέας τον αντιμετωπίζει με μεροληψία. «Στο τέλος θα μας κάνετε εμάς κατηγορούμενους. Είναι άλλοι να μας κρίνουν, όχι εσείς», απάντησε φανερά ενοχλημένη η πρόεδρος.
Ακολούθησαν μάρτυρες για την ανατίναξη αστυνομικού λεωφορείου στον Περισσό. Επειδή ανάμεσά τους ήταν και αστυνομικοί, οι εισαγγελείς αυτή τη φορά άφησαν το αποδεικτικό σκέλος (δηλαδή, αν οι μάρτυρες γνωρίζουν τίποτα για τους κατηγορούμενους) και το ‘ριξαν στο ιδεολογικό, με μια φτηνιάρικη-λαϊκίστικη προπαγάνδα, η οποία αρθρωνόταν υπό τύπον ερωτήσεων προς τους μάρτυρες, για να εισπράξουν τις αναμενόμενες απαντήσεις. Για παράδειγμα, ρωτούσαν αν οι καθαρίστριες της Αστυνομίας είναι μέρος του κατασταλτικού μηχανισμού και άλλα παρόμοια. Από την άλλη, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής επέστρεψε στη δική του τακτική: Εκαναν οι κατηγορούμενοι δηλώσεις για την υπόθεση; Δασκαλεμένοι οι αξιωματικοί απαντούσαν ότι οι κατηγορούμενοι δεν έπρεπε απλά να λένε ότι δεν έχουν σχέση, αλλά να κάνουν δηλώσεις που να αποκηρύσσουν τέτοιες ενέργειες και τέτοια δράση. Η κατεύθυνση των ερωτήσεων και των απαντήσεων «φωτογράφιζε» τον Χρ. Τσιγαρίδα, που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής του στον ΕΛΑ.
Ως μάρτυρας είχε κλητευθεί και ο περιβόητος Κορωναίος. Αυτός που «είχε δει» τον Γ. Σερίφη στον Περισσό, με αποτέλεσμα ο Σερίφης να βρεθεί κατηγορούμενος και για τον ΕΛΑ. Οπως θυμόσαστε, τον Κορωναίο είχε «αδειάσει» η ίδια η Αντιτρομοκρατική, δυο αξιωματικοί της οποίας κατέθεσαν στη δεύτερη δίκη για τον ΕΛΑ και τον διέψευσαν πλήρως (για τους δικούς τους λόγους φυσικά, αφού το σενάριο της Αντιτρομοκρατικής τοποθετούσε τον Σερίφη στη 17Ν).
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, γιατί αυτή τη φορά ο Κορωναίος έγινε… Πουλόπουλος, μη εμφανιζόμενος να καταθέσει.
To γεγονός της κλήτευσης του Κορωναίου ως μάρτυρα, παρά τα όσα είχαν προηγηθεί, στηλίτευσε ο Χρ. Τσιγαρίδας, ενώ η πρόεδρος προσπάθησε αμήχανα να αποφύγει τη σχετική συζήτηση, λέγοντας ότι «αφού ήταν στον κατάλογο, έπρεπε να τον καλέσουμε». Ο Χρ. Τσιγαρίδας επέμεινε, μεταφέροντας τη συζήτηση στην ουσία: Είναι ντροπή γι’ αυτούς που έβαλαν τον Κορωναίο στον κατάλογο των μαρτύρων αυτής της δίκης. «Αυτό είναι η δική σας γνώμη», ήταν η φράση με την οποία η πρόεδρος έκλεισε τη συζήτηση, η οποία όμως αμέσως πήρε άλλη τροπή, καθώς ο Κανάς ζήτησε το λόγο και είπε ότι όλοι οι μάρτυρες –και ο Κορωναίος– πρέπει να κληθούν, γιατί είναι ουσιώδεις μάρτυρες. «Βλέπετε, κύριε Τσιγαρίδα;», ήταν η σπέκουλα με την οποία αντέδρασε η πρόεδρος. Ο Χρ. Τσιγαρίδας, όμως, απάντησε ακαριαία: «Αυτό που είπα εγώ είναι ότι ο Κορωναίος είναι ένας εξωνημένος μάρτυρας. Απ’ ό,τι κατάλαβα, ο κ. Κανάς ζήτησε να έρθει, για να αποδειχτεί ότι με τέτοιους εξωνημένους μάρτυρες τον καταδίκασαν». Ο Κανάς ξαναζήτησε το λόγο και είπε ότι ο Κορωναίος είναι ουσιώδης μάρτυρας, διότι τον είπαν ψευδομάρτυρα ακόμα και οι αστυνομικοί. Να τον φέρετε να καταθέσει, για να φανεί με τι ψευδομάρτυρες με καταδίκασαν. Εκνευρισμένη η πρόεδρος είπε στον Κανά, ότι μόνο για τον Σερίφη έχει καταθέσει ο Κορωναίος και ανακοίνωσε διακοπή. Ο Κανάς άρχισε να φωνάζει ότι το δικαστήριο θέλει να τα κουκουλώσει, η πρόεδρος τον απείλησε ότι θα τον βγάλει έξω και αυτός βγήκε μόνος του. Η Ειρ. Αθανασάκη είπε ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας έχει ένα ποιόν και δείχνει πως στήθηκε αυτή η υπόθεση. Αν δεχτούμε τη λογική ότι δεν είναι απαραίτητος γιατί δεν λέει τίποτα, τότε κανένας μάρτυρας δεν έπρεπε να κληθεί, παρατήρησε. Να έρθει, λοιπόν, ο Κορωναίος, για να φανεί το ποιόν των μαρτύρων με τους οποίους στήθηκε η κατηγορία, κατέληξε.
Μετά το διάλειμμα, η πρόεδρος, παρά την αρνητική εισήγηση του εισαγγελέα, ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο διατάσσει την κλήτευση του Κορωναίου. Στη συνέχεια, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής σχολίασε τις καταθέσεις των μαρτύρων για την υπόθεση του Περισσού, για να καταλήξει στο προφανές γι’ αυτόν και τους πελάτες του: αφού κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έκανε δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης της «τρομοκρατίας», άρα κάτι τρέχει. Προφανώς, η είδηση ότι η Μακρόνησος και τα Γιούρα έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες δεν έχει φτάσει σ’ αυτούς τους κύκλους.
Αμέσως μετά, από στόματος προέδρου ακούστηκε το εξωφρενικό, ότι το δικαστήριο προσανατολίζεται να διορίσει κάποιον από τους συνηγόρους του Τσιγαρίδα και του Κανά στην Αθανασάκη, για να την εκπροσωπεί όταν δεν μπορεί να παρευρεθεί ο Τσοβόλας! Η Αλ. Ζορμπαλά ξεκαθάρισε αμέσως, ότι η ίδια και η Μ. Δαλιάνη δεν πρόκειται να δεχτούν τέτοιο διορισμό. Ο Κανάς δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί διορισμό των συνηγόρων του. Τότε, η πρόεδρος ανακοίνωσε διάλειμμα μιας ώρας για να ανακοινωθεί ο διορισμός συνηγόρου από τον κατάλογο, προσπαθώντας να πείσει τους συνηγόρους να έρθουν την επομένη για ένα λεπτό, ίσα-ίσα για να ρωτηθεί ο διορισθείς αν αποδέχεται ή όχι. Επειδή οι συνήγοροι του Χρ. Τσιγαρίδα ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να το κάνουν, επειδή έχουν άλλη δίκη, το διάλειμμα της μιας ώρας παρατάθηκε, μέχρι να καταφθάσουν στον Κορυδαλλό οι δικηγόροι που το δικαστήριο αποφάσισε να διορίσει!
Πέρασαν τελικά δυόμισι ώρες (!) οπότε εμφανίστηκαν δυο νέοι στην ηλικία δικηγόροι (γυναίκα και άνδρας, των οποίων τα ονόματα δεν ακούσαμε καλά), οι οποίοι στην ερώτηση της προέδρου αν αποδέχονται το διορισμό, απάντησαν «βεβαίως και αποδεχόμαστε»! Δεν είχαν καν το τακτ να ζητήσουν ένα πεντάλεπτο διάλειμμα για να συναντηθούν με την κατηγορούμενη την οποία υποτίθεται ότι θα εκπροσωπήσουν και η οποία ήταν παρούσα. Η Αθανασάκη απάντησε αμέσως ότι δεν αποδέχεται τους διορισμένους, όμως η πρόεδρος, πανευτυχής (μιλάμε για κραυγαλέα αλλαγή διάθεσης) της είπε ότι έχει δικαίωμα να εξαιρέσει μόνο τον ένα (αυτό προβλέπει ο τρομονόμος Νο2, που ψηφίστηκε στα τέλη του 2002, λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη της 17Ν) και διέκοψε για τη Δευτέρα! Προφανώς, οι πέντε μέρες (συμπεριλαμβανόμενου του Σαββατοκύριακου) θεωρείται επαρκέστατος χρόνος για να… μελετήσουν οι διορισθέντες μια δικογραφία που ξεπερνά τις 20.000 σελίδες! Το δικαστήριο ακολουθεί μια καθαρά διεκπεραιωτική τακτική, όμως αυτοί οι δυο νέοι δικηγόροι τι είδους επαγγελματική συνείδηση έχουν, όταν ένας κατηγορούμενος τους λέει ότι δεν θέλει να τον εκπροσωπήσουν κι αυτοί σπεύδουν να αποδεχτούν το διορισμό; Τι μετράει τελικά, μόνο τα δέκα χιλιάρικα που θα πάρουν; Τι λέει επί του προκείμενου ο Δικηγορικός Σύλλογος;