Πού είναι ο Ζήσης; Ο-ε-ο; Η πρόεδρος διάβασε αστυνομικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο πήγαν στο σπίτι του στην Αγία Παρασκευή και δεν τον βρήκαν, ενώ η αδερφή του τους δήλωσε ότι λείπει εκτός Αθηνών και δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει! Θλίβομαι για την κατάντια των αστυνομικών μηχανισμών, σχολίασε ο Δ. Τσοβόλας. Αν ήταν οποιοσδήποτε απλός άνθρωπος θα τον είχαν βρει και θα τον είχαν προσαγάγει βιαίως. Η Αστυνομία γελοιοποιεί τη διαδικασία και επιτρέπει να παίζονται όλα στα τηλεδικαστήρια.
Ο Κανάς, διαβάζοντας μια ακόμα δήλωση, έκανε λόγο για δίκη-τουρλουμπούκι, που όχι μόνο δεν στηρίζεται στη νομιμότητα, αλλά και που η έδρα δεν έχει αίσθηση τι την έφεραν να κάνει. Πρέπει πάση θυσία να με καταδικάσετε, κατέληξε. Κατέθεσε την εφημερίδα Real News της 21ης Ιούνη, στην οποία υπάρχει συνέντευξη Χρυσοχοΐδη που μιλά για «εξάρθρωση του ΕΛΑ» και ζήτησε να κληθεί ως μάρτυρας, ενώ υπέβαλε αίτημα 10ήμερης διακοπής της δίκης προκειμένου οι συνήγοροί του να πάρουν αντίγραφα και να μελετήσουν όλα τα έγγραφα που για πρώτη φορά εμφανίστηκαν χτες στο δικαστήριο.
Με το θέμα των εγγράφων που διαβάστηκαν αιφνιδιαστικά στη χτεσινή διαδικασία συνέχισαν οι συνήγοροι. Η Μ. Δαλιάνη, αφού περιέγραψε πως η υπεράσπιση δεν έχει αντίγραφα αλλά μπόρεσε απλά να ρίξει μια ματιά σε ορισμένα έγγραφα, δήλωσε ότι αυτά τα έγγραφα ουδέποτε συσχετίστηκαν με τη δικογραφία ούτε τέθηκαν υπόψη των συνηγόρων. Δεν συμπεριλαμβάνονται καν στον κατάλογο των αναγνωστέων εγγράφων. Επικαλούμενη το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, που αναφέρεται στα δικαιώματα του κατηγορούμενου, ζήτησε ολιγοήμερη διακοπή της δίκης, προκειμένου να πάρουν αντίγραφα του ογκωδέστατου φακέλου και να μπορέσουν να τα μελετήσουν.
Ο Δ. Τσοβόλας, αφού πρώτα στηλίτευσε ως απαράδεκτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη τη συνέντευξη Χρυσοχοΐδη, δήλωσε ότι η υπεράσπιση Αθανασάκη αντιλέγει στην ανάγνωση οποιουδήποτε εγγράφου χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει γνώση ο κατηγορούμενος και η υπεράσπισή του. Ο αιφνιδιασμός –είπε- παράγει απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας.
Η πρόεδρος προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στους κατηγορούμενους. Τα έγγραφα –είπε- υπάρχουν στη δικογραφία από το 2005, ήρθαν στη διάρκεια της δεύτερης δίκης. Φταίμε εμείς αν δεν τα ζητήσατε;
Οι εισαγγελείς το γύρισαν στο καλαματιανό: Δεν λένε τίποτα ιδιαίτερο τα έγγραφα, τι θέλετε και διαμαρτύρεστε; Και στο κάτω-κάτω, έχουμε δικαίωμα να φέρνουμε οποιοδήποτε έγγραφο στη διάρκεια της διαδικασίας. Γι’ αυτό πρότειναν να μη γίνει καμιά διακοπή της δίκης. Κάπου εκεί, ο αναπληρωτής εισαγγελέας θυμήθηκε να προτείνει να τιμωρηθεί ο Ζήσης για απείθεια σε φυλάκιση 30 ημερών χωρίς αναστολή και χωρίς μετατροπή.
Οι συνήγοροι απάντησαν στους εισαγγελείς επί της ουσίας. Αφού τα έγγραφα ουδέποτε μέχρι τώρα αναγνώστηκαν, γεγονός που το δέχονται όλοι, η πλευρά των κατηγορούμενων έχει δικαίωμα να ζητήσει να μην αναγνωστούν, πριν τα πάρει και τα μελετήσει. Οι τόνοι ανέβηκαν αρκετά, ενώ ο Χρ. Τσιγαρίδας σε παρέμβασή του θύμισε αυτό που έγινε στη χτεσινή διαδικασία. Οταν βρέθηκε στα αναγνωστέα δημοσίευμα του Ιντιμίντια, προερχόμενο υποτίθεται από τον υπολογιστή του, το οποίο αναφερόταν στη σύλληψή του (επομένως αποκλείεται να το είχε κατεβάσει ο ίδιος, αφού ήταν κρατούμενος και ο υπολογιστής είχε κατασχεθεί), ο εισαγγελέας αναρωτιόταν μήπως αφέθηκε στο μεταξύ ελεύθερος για κάποιες μέρες. Αυτό δείχνει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι εισαγγελείς, σημείωσε, ενώ η πρόεδρος έκανε πως δεν καταλαβαίνει, λέγοντας πως τίποτα το επιλήψιμο δεν θα υπήρχε και αν το είχε κατεβάσει ο ίδιος. Σίγουρα δεν θα υπήρχε τίποτα το επιλήψιμο, όμως εν προκειμένω δεν υπάρχει αμφιβολία πως άλλοι χρησιμοποίησαν τον κατασχεμένο υπολογιστή του Τσιγαρίδα. Πώς, λοιπόν, οι συνήγοροι να μην είναι υποψιασμένοι και να μη θέλουν να ελέγξουν εξονυχιστικά όλα τα έγγραφα που ουδέποτε ως τώρα μπήκαν στη διαδικασία;
Το αίτημα ανάκλησης της απόφασης για την ανάγνωση απορρίφθηκε, ενώ διατάχθηκε η χορήγηση αντιγράφων, που θα γίνει στο Εφετείο, και απορρίφθηκε το αίτημα διακοπής της δίκης. Οποια μέρα κρίνετε ότι είστε έτοιμοι θα κάνετε το σχολιασμό των εγγράφων, είπε η πρόεδρος απευθυνόμενη προς τους συνηγόρους. Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος επιβολής ποινής στον Ζήση, αρκεί το πρόστιμο των 150 ευρώ.
Η Ειρ. Αθανασάκη σχολίασε ότι όλα αυτά τα έγγραφα εσκεμμένα και εκ προθέσεως δεν κατατέθηκαν στο πρώτο δικαστήριο. Αντίθετα, ήρθαν κάποιοι ειδικοί, που φόρεσαν και άσπρα γάντια, και παρουσίαζαν κάποια υποτιθέμενα πειστήρια, για να δημιουργήσουν κλίμα. Οι κύριοι αυτοί σκόπιμα έκρυψαν αυτά τα στοιχεία, σχολίασε ο Α. Κανάς.
Το δικαστήριο συνέχισε να διαβάζει έγγραφα με πρώτες τις εκθέσεις σύλληψης των κατηγορούμενων, που όλες έχουν διαφορετική ώρα από την πραγματική ώρα της σύλληψής τους. Για τον Κανά, που συνελήφθη σε απευθείας μετάδοση απ’ όλα τα κανάλια σ’ ένα σταθμό του Ηλεκτρικού, η αλλαγή της ώρας είχε τη σημασία της, ώστε στο μεταξύ να καταθέσει ο Βεντούρης και να φαίνεται πως υπάρχουν δυο μάρτυρες που τον κατηγορούν.
Στη συνέχεια διαβάστηκε το ιδρυτικό ιδεολογικοπολιτικό κείμενο του ΕΛΑ, που είχε το παραπλανητικό, για ευνόητους λόγους, εξώφυλλο με τον τίτλο «Εξαιρετικά Χημικά Λιπάσματα». Η πρόεδρος ρώτησε τους κατηγορούμενους αν θέλουν να διαβαστεί όλο ή αποσπάσματα που αυτοί θα υποδείξουν. Ο Κανάς απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει να διαβαστεί, ο Τσιγαρίδας απάντησε να διαβαστεί«ή όλο ή τίποτα» και η Αθανασάκη ότι το έχει διαβάσει, το βρίσκει ενδιαφέρον και να διαβαστεί ολόκληρο. Ετσι, άρχισαν να το διαβάζουν όλο. Οπως καταλαβαίνετε, είναι μαρτύριο ν’ ακούς την «αγγαριακή» ανάγνωση ενός τόσο μεγάλου ιδεολογικοπολιτικού κειμένου.