Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Κολομβία συντάσσεται με το Μαρόκο για τη Δυτική Σαχάρα, καθώς ευθυγραμμίζεται με την ισραηλινή εξωτερική πολιτική
  • JPMorgan: Ιράν και Ομάν «δικαιολογούνται νομικά» να επιβάλουν τέλη ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ
  • Νότιος Λίβανος: Ξαναέσπασαν τα μούτρα τους οι σιωναζιστές στον λόφο Αλι αλ-Τάχερ
  • Από τους κομμουνιστάς στους τζιχαντιστάς
  • Οταν χτυπάς ένα φουσκωμένο μπαλόνι με μια καρφίτσα
  • Σαν σήμερα 16 Αυγούστου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»17Ν»Εφετείο 17Ν»Τετάρτη, 21.3.07
Εφετείο 17Ν

231η συνεδρίαση

Τετάρτη, 21.3.07

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Μαρ 2007, 00:00

Η Ράνια Καραμπλιάνη ολοκλήρωσε την αγόρευσή της και μαζί τις αγορεύσεις της υπεράσπισης του Βασίλη Ξηρού, αναφερόμενη σε μια σειρά εκρήξεις, για τις οποίες ο Βασίλης έχει καταδικαστεί ως απλός συνεργός, κυρίως με βάση τη δική του προανακριτική στην οποία φέρεται να λέει ότι «σε όλες αυτές ήμουν τσιλιαδόρος». Η συνήγορος ασχολήθηκε και με τα νομικά ζητήματα που σχετίζονται με το χαρακτηρισμό της πράξης (παντού έχει επιβαρυνθεί ανεπίτρεπτα η κατηγορία) και με την εμπλοκή του Βασίλη, που δεν προκύπτει από πουθενά. Μάλιστα, η δική του «ομολογία» σε αρκετές περιπτώσεις διαψεύδεται από την προανακριτική του Σάββα.

Η συνήγορος έκλεισε την αγόρευσή της με ένα λιτό επίλογο:

«Αναζήτησα ένα επίλογο με αγωνία, ομολογώ όμως ότι ήταν τόσο τα ζητήματα που θα ήθελα να σας πω και πιστεύω και όλοι μας, για τις πράξεις αυτές, για τον κατηγορούμενο που εκπροσωπούμε, αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάτι που να αντιπροσωπεύει όλα όσα θα ήθελα να πω. Βρήκα μόνο να σας πω τι θα σας ζητούσα και όχι τι σας ζητώ. Θα σας ζητούσα, κατ’ αναλογία με αυτό που ο Βασίλης Ξηρός έθεσε εδώ στο ακροατήριο, να του αποδώσετε τις ευθύνες που του αναλογούν, όχι στη βάση των προανακριτικών, αλλά στη βάση μιας ξεκάθαρης απολογίας στο ακροατήριο, που δυστυχώς δεν μπόρεσε ο ίδιος να έχει. Θα σας ζητούσα να τον απαλλάξετε γι’ αυτές τις κατηγορίες που δεν ομολογεί. Αν τις είχε ομολογήσει σε συνθήκες νομιμότητας, σε συνθήκες διαφάνειας και όχι σε προανακριτικές έγγραφες απολογίες. Καταλήγω πάλι να πω αυτό που στην αρχή της τοποθέτησής μου είπα και σε όλη αυτή τη δίκη ήταν και παραμένει και θα παραμείνει να είναι το καθοριστικό ζήτημα αυτής της υπόθεσης: αυτές οι προανακριτικές μας δέσμευσαν όλους. Κάποιους τους διευκόλυναν, κάποιους τους δυσκόλεψαν. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αυτό που εγώ αισθάνομαι είναι ότι αδίκησαν. Θεωρώ ότι αδίκησαν το Βασίλη Ξηρό, θεωρώ ότι αδίκησαν την ιστορία. Μακάρι να μην αδικήσουν και την ποινική ακροαματική διαδικασία».

Από τα δεδομένα της ακροαματικής διαδικασίας, γιατί η ακροαματική διαδικασία δίνει υλικό για κρίσεις στο ποινικό δικαστήριο και όχι η προδικασία, φάνηκε καθαρά ότι «δεν υπάρχει άμεσο νομικό αντίκρισμα της συμπεριφοράς του Γεωργιάδη, με τις κατηγορίες οι οποίες του αποδίδονται και για τις οποίες καταδικάστηκε ήδη σε πρώτο βαθμό», ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής ο συνήγορός του Γιώργος Ζησιμόπουλος. Υπάρχουν μόνο στοιχεία που δημιουργούν εντυπώσεις. Το ότι είναι παιδικός φίλος του Βασίλη Ξηρού, το ότι φιλοξενήθηκε και βοηθήθηκε επαγγελματικά από το Σάββα.

Ο συνήγορος έκανε φύλλο και φτερό την προανακριτική του Γεωργιάδη, αποδεικνύοντας ότι αυτή δε μπορεί να στηρίζεται σε δική του αφήγηση. Να δεχτώ –είπε- την τροποποίηση που προτείνει η εισαγγελέας ως προς το χρόνο έλευσής του στην Αθήνα. Να τον μεταφέρουμε από το φθινόπωρο του 1998 στο φθινόπωρο του 1997. Είναι, όμως, δυνατό να γίνεται η μύηση του Γεωργιάδη από το Σάββα με αναφορές στον πόλεμο των Φόκλαντ που έγινε το 1992; Αλλά και η Γιουγκοσλαβία πού κολλάει; Η επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία έγινε το χειμώνα του 1999. Ενα χρόνο πριν πρόβλεψε την επέμβαση ο Σάββας και έκανε κατήχηση στον Γεωργιάδη; Ο συλλογισμός αυτός, που στηρίζεται σε ατράνταχτα γεγονότα, ενόχλησε την εισαγγελέα που διέκοψε το συνήγορο. Το μόνο που κατάφερε, όμως, ήταν να καταδείξει το μίσος που τη διακατέχει για τον Γεωργιάδη. Ο Γ. Ζησιμόπουλος την προκάλεσε ευθέως να τοποθετηθεί και απάντηση δεν πήρε: «Ποιος παραπλανά εδώ; Εδώ δεν πρόκειται  για παραπλάνηση, εδώ πρόκειται  για αποπλάνηση της κοινής λογικής, κ. εισαγγελέα. Δεν είναι δυνατό να πείθεται με στοιχείο αυτό το οποίο θα συνέβαινε μετά από δυο χρόνια. Το ’97 υποτίθεται, εσείς το λέτε, ότι γίνεται η στρατολόγησή του και του αναφέρεται ως λόγος στρατολόγησης, ποιος; Ο πόλεμος που θα γίνει μετά από δυο χρόνια;». Ο Γεωργιάδης έχει πει: εγώ τους είπα τρία τέσσερα γεγονότα, αυτά διανθίστηκαν, εμπλουτίστηκαν με άλλα και μετατράπηκαν σε απολογία.

Στην ίδια κατάθεση ο Γεωργιάδης φέρεται να περιγράφει την έκρηξη στην Alphabank με εκπληκτικές λεπτομέρειες, που κανείς δε θα μπορούσε να θυμάται μετά τέσσερα χρόνια. Την ίδια στιγμή, όμως, φέρεται να λέει ότι άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο έδαφος, ενώ αυτός αποδεδειγμένα (το λένε οι αστυνομικές πραγματογνωμοσύνες) τοποθετήθηκε σε μια ζαρντινιέρα! Και στην ανακρίτρια του απαγγέλλεται κατηγορία για συμμετοχή σε μια ληστεία, που είναι άλλη από τη ληστεία για την οποία κατηγορήθηκε και αθωώθηκε πρωτόδικα! Γι’ αυτό και ο Ζησιμόπουλος ξεσπά: «Ποιος παραμορφώνει εδώ την πραγματικότητα; Ο Γεωργιάδης; Ποιος δυσχεραίνει, ποιος εμποδίζει το ανακριτικό έργο; Ποιος παγιδεύει το ανακριτικό έργο εδώ; Ο κατηγορούμενος Γεωργιάδης; Οταν φέρεται ενώπιον τακτικής ανακρίτριας με κατηγορία –πρωτοφανές αυτό- η οποία είναι παντελώς άσχετη, δεν έχει αναγραφεί πουθενά, είναι μια ληστεία άλλη, που έχει γίνει αλλού, με άλλους δράστες και του προσάπτεται και απολογείται γι’ αυτήν υποτίθεται; Ποιος παραπλανά λοιπόν; Ποιος έχει τη δυνατότητα, κ. πρόεδρε, κυρίες και κύριοι δικαστές, να συντάσσει ουσιαστικά τέτοιου είδους κατηγορητήρια και ν’ αποδίδει τέτοιου είδους πράξεις; Ο Γεωργιάδης; Ο Γεωργιάδης που, όπως ισχυρίζεται η εισαγγελική έδρα, παραπλάνησε τα αστυνομικά όργανα και ανεγράφη δυο φορές κατά τη διάρκεια τριήμερης ανάκρισης εξαντλητικής, ότι ήρθε το φθινόπωρο του ’98; Διότι αυτό επί λέξει λέει η εισαγγελική πρόταση: ότι παραπλανήθηκε». Πέρα απ’ αυτά, βέβαια, υπάρχει και το γεγονός της ανάληψης της ευθύνης για την έκρηξη στην Alpha από την Οργάνωση «Μάης ‘98», με τηλεφώνημα στην «Ελευθεροτυπία». Και η δήλωση Κουφοντίνα, ότι αυτή η ενέργεια δεν είναι της 17Ν.

Το μόνο που υπάρχει για τον Γεωργιάδη, πέρα από την εμφανέστατα κατασκευασμένη απολογία του, είναι το πραγματικό γεγονός ότι, εξυπηρετώντας τον Σάββα, μετέφερε μια ταυτότητα στον αντιπρόσωπο του ιδιοκτήτη της Δαμάρεως. Το γεγονός αυτό ο Γεωργιάδης ουδέποτε το αρνήθηκε. Και όμως, η πρωτόδικη απόφαση του αποδίδει ισχυρισμό που ουδέποτε προέβαλε (ότι τάχα δήλωσε πως εκείνο το διάστημα ήταν στη Θεσσαλονίκη».

Ο Γ. Ζησιμόπουλος για την κατηγορία της «συμμετοχής» υποστήριξε ότι, ακόμη και αν γίνουνδεκτές οι προανακριτικές, δεν προκύπει για τον Γεωργιάδη ο απαιτούμενος από το νόμο δόλος, δόλος πρώτου βαθμού, άμεσος και ακάθεκτος. «Ο Γεωργιάδης δεν έχει απολύτως καμία σχέση, ειδικότερα τη σχέση την οποία απαιτεί ο νόμος και συγκεκριμένα η διάταξη του άρθρου 187, με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι θύμα συγκυριών, είναι θύμα ακριβώς της σχέσης του, η οποία πράγματι υπήρχε και την οποία εν πάση περιπτώσει κι εμένα προσωπικά εντύπωση θετική μου έκανε, κ. πρόεδρε, όταν εδώ απολογούμενος αλλά και στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο είπε ότι “ναι, μπορεί ο Σάββας Ξηρός να έκανε ό,τι έκανε, να έκανε τις επιλογές του, όμως εμένα κάποτε με είχε βοηθήσει, δεν έχω να πω τίποτε εναντίον του”. Γιατί ήταν απολιτικό στοιχείο, νέος άνθρωπος, όμως ειλικρινής, αυθόρμητος και αρνήθηκε τις κατηγορίες με ένα τρόπο όχι μονολεκτικό, όχι αγχωμένο, αλλά με επιχειρήματα σταθερά, με αξιοπρέπεια και αμεσότητα»

Ο δεύτερος συνήγορος του Γεωργιάδη, ο Βασίλης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε αρχικά στο πολιτικό πλαίσιο της υπόθεσης, στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και όσα αυτός έφερε σε επίπεδο πλήγματος των δικαιωμάτων, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «ένα Ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει να σκεφτεί και μ’ αυτό το γνώμονα, να σκεφτεί δηλαδή με το γεγονός ότι έχει να κάνει μ’ ένα πολιτικό ιστορικό φαινόμενο και ότι στο παρελθόν πράγματι οι τρόποι οι οποίοι επελέγησαν προκειμένου αυτό το πράγμα να καταπολεμηθεί, δεν ήταν οι ενδεδειγμένοι». Περνώντας από το γενικό («δίκη προανακριτικών απολογιών») στο ειδικό, σημείωσε πως για τον Γεωργιάδη υπάρχουν μόνο η προανακριτική του απολογία, σε ένα μάρτυρα κατηγορίας σε μια δίκη που κατέθεσαν 370 μάρτυρες κατηγορίας και σε μια επιβαρυντική κατάθεση συγκατηγορούμενου (Βασίλης Ξηρός), υλικό που είναι ανεπαρκές για να οδηγήσει σε καταδικαστική κρίση, όταν μάλιστα ληφθεί υπόψη και η ανάκληση αυτών των προανακριτικών απολογιών.

Περνώντας στις επιμέρους πράξεις ο Β. Παπαστεργίου σημείωσε εύστοχα ότι η Οργάνωση «Μάης ‘98» δεν ήταν, όπως ισχυρίστηκαν οι εισαγγελείς ένα περιστασιακό όνομα υπό το οποίο έγινε η κατά κάποιο τρόπο εκπαίδευση του Γεωργιάδη στο ένοπλο, αλλά οργάνωση που έχει κάνει άλλες δυο ενέργειες (στην Ολυμπιακή Τράπεζα και την Ιονική Τράπεζα). Δεν πρόκειται, λοιπόν, για Οργάνωση φάντασμα. Αλλες 60 Οργανώσεις υπήρξαν που έκαναν διάφορες βίαιες ενέργειες και κατά συνέπεια δεν είχε ανάγκη η 17Ν να φτιάξει ένα ακόμη όνομα για να δείξει ότι απλώνονται οι ιδέες του ένοπλου. Η ίδια δε η 17Ν αναλάμβανε την ευθύνη για όλες τις ενέργειές της, ακόμα και με καθυστέρηση ενός χρόνου. Γιατί δεν το έκανε για τη βόμβα στην  Alpha; Η εισαγγελέας υποστήριξε ακόμα ότι ο Γεωργιάδης προσπάθησε να παραπλανήσει την Αντιτρομοκρατική ως προς το χρόνο έλευσής του στην Αθήνα. Γιατί όμως να το κάνει αυτό, όταν φέρεται ως συνεργαζόμενος για να πετύχει τα ευεργετήματα του τρομο-νόμου; Και γιατί να ομολογήσει μια έκρηξη τοποθετώντας την έξι μήνες μετά τον πραγματικό χρόνο της; Και μάλιστα μια έκρηξη που ουδείς άλλος αναφέρει (είναι χαρακτηριστικό ότι δεν αναφέρεται τίποτα στην απολογία του Βασίλη Ξηρού, που έχει προηγηθεί κατά 10 ώρες).

Κατά τον συνήγορο, η αποδιδόμενη στον Β. Ξηρό απολογία δεν είναι δική του. Αλλά και αν θεωρηθεί δική του, τότε πρέπει να εκτιμηθεί συνολικά και όχι αποσπασματικά. Να εκτιμηθεί ότι δεν αναφέρει τίποτα για την έκρηξη και ότι αναφέρει πως ο Γεωργιάδης από το 1998 δεν είχε καμιά σχέση.

Ο Β. Παπαστεργίου ασχολήθηκε επίσης με τις αντιφάσεις του διαχειριστή της Δαμάρεως που κάποια στιγμή «αναγνώρισε» τον Γεωργιάδη, ενώ στην Ασφάλεια που κλήθηκε για αναγνώριση είχε αναγνωρίσει τον… διπλανό. Αυτό που τρομάζει με τον μάρτυρα αυτό –είπε ο συνήγορος- είναι η επιπολαιότητα με την οποία απαντά και η ανειλικρίνειά του, γιατί προσπάθησε να κρύψει από το δικαστήριο ότι είχε αναγνωρίσει άλλον άνθρωπο. Ο μάρτυρας αυτός εμφανίστηκε με βεβαιότητα που δεν προκύπτει από τη μνήμη του, αλλά από την ανάγνωση του προανακριτικού υλικού, που δημοσιευόταν στα ΜΜΕ.
Ο συνήγορος αναφέρθηκε αναλυτικά στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κατηγορούμενων στην προδικασία. «Υπήρχε κράτος έκτακτης ανάγκης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει μια παράκαμψη των δικονομικών εγγυήσεων όλων τις οποίες προβλέπει ο Νόμος το Σύνταγμα και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για τον κατηγορούμενο». Μίλησε ακόμα για τις φρικτές συνθήκες επικοινωνίας με τους προφυλακισμένους εντολείς τους. Ο διευθυντής της φυλακής δεν τους επέτρεπε ούτε τα υπομνήματα που ετοίμαζαν να παραδώσουν στους εντολείς τους. Ηθελε πρώτα να τα ελέγξει και να τα εγκρίνει!

Αφού αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Αστυνομία και στην απουσία μηχανισμών ελέγχου των αυθαιρεσιών της, ο Β. Παπαστεργίου έκλεισε την αγόρευσή του με μερικά λόγια γεμάτα νόημα: «Με αυτά τα δεδομένα και καθώς ο συσχετισμός δυνάμεων θεωρώ ότι είναι τέτοιος και καθώς το κράτος υπό το φως της έκτακτης ανάγκης με αυτό τον τρόπο λειτουργεί, θα έλεγα ότι σε εμένα τουλάχιστον σαν υπερασπιστή κάποια λόγια ενός ποιητή εκ Θεσσαλονίκης, όπου Θεσσαλονικιός είναι και ο Γεωργιάδης, του Μανόλη Αναγνωστάκη, ηχούν στ’ αυτιά μου. Ο Αναγνωστάκης έγραφε κατά τη διάρκεια της Χούντας “κι όχι αυταπάτες προπαντός”. Θα έλεγα δηλαδή, ότι και από τη μεριά του υπερασπιστή δυστυχώς δεν δικαιούμαι να έχω αυταπάτες γι’ αυτού του τύπου τα ζητήματα. Αυτό το οποίο σκέφτομαι απλώς είναι κάτι το οποίο είχε γράψει μέσα από τη φυλακή της Ιταλίας του Μουσολίνι το 1926 ο Αντόνιο Γκράμσι: “Με την απαισιοδοξία της γνώσης, της γνώσης ότι οι συσχετισμοί είναι τόσο δυσμενείς σε όλα τα επίπεδα και παράγουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά και με την αισιοδοξία της βούλησής μας να αλλάξουμε αυτούς τους συσχετισμούς, με αυτό θα πορευτούμε”. Εγώ θα έλεγα ότι το σημαντικό γι’ αυτή την υπόθεση και το διακύβευμα για όλα αυτά, καλώς ή κακώς, βρίσκεται εκτός δικαστικής αίθουσας».

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

231η συνεδρίαση

Τρίτη, 20.3.07
Επόμενο άρθρο

231η συνεδρίαση

Πέμπτη, 22.3.07

Σχετικά Αρθρα

202η συνεδρίαση

Τρίτη, 30.5.07

Εφετείο 17Ν 30 Μάι 2007, 00:00

250ή συνεδρίαση

Δευτέρα, 14.5.07

Εφετείο 17Ν 14 Μάι 2007, 00:00

249η συνεδρίαση

Πέμπτη, 10.5.07

Εφετείο 17Ν 10 Μάι 2007, 00:00

248η συνεδρίαση

Τετάρτη, 9.5.07

Εφετείο 17Ν 9 Μάι 2007, 00:00

247η συνεδρίαση

Δευτέρα, 7.5.07

Εφετείο 17Ν 7 Μάι 2007, 00:00

246η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.5.07

Εφετείο 17Ν 3 Μάι 2007, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η Κολομβία συντάσσεται με το Μαρόκο για τη Δυτική Σαχάρα, καθώς ευθυγραμμίζεται με την ισραηλινή εξωτερική πολιτική

16 Αυγ 2026, 08:51
Διεθνή

JPMorgan: Ιράν και Ομάν «δικαιολογούνται νομικά» να επιβάλουν τέλη ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ

16 Αυγ 2026, 08:36
Διεθνή

Νότιος Λίβανος: Ξαναέσπασαν τα μούτρα τους οι σιωναζιστές στον λόφο Αλι αλ-Τάχερ

16 Αυγ 2026, 08:11
Κόντρες

Από τους κομμουνιστάς στους τζιχαντιστάς

16 Αυγ 2026, 07:48
Η παπάρα

Οταν χτυπάς ένα φουσκωμένο μπαλόνι με μια καρφίτσα

16 Αυγ 2026, 05:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Αυγούστου

16 Αυγ 2026, 00:01
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

15 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Αυγούστου

15 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Εκτακτη περιοδεία Κούσνερ σε Ισραήλ και Αίγυπτο για τον οδικό χάρτη για τη Γάζα

14 Αυγ 2026, 19:33
Διεθνή

Εσμαΐλ Καανί προς Ιρακινή Αντίσταση: Μην παραδώσετε τα όπλα, αλλά μην συγκρούεστε με τις κρατικές δυνάμεις

14 Αυγ 2026, 18:32
Καταστολή

Υπόθεση Marfin: Mια σκευωρία, τρεις οι προφυλακισθέντες

Προσφυγή εναντίον του εντάλματος προφυλάκισής της κατέθεσε η τρίτη κατηγορούμενη

14 Αυγ 2026, 17:54
Διεθνή

Το Ιράν καταδικάζει κάθε προσπάθεια παραγκωνισμού του παλαιστινιακού ζητήματος

14 Αυγ 2026, 07:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Αυγούστου

14 Αυγ 2026, 00:01
Αγροτικά

Χτύπησε και στην – μέχρι τώρα καθαρή – Αρτα η ευλογιά των αιγοπροβάτων

13 Αυγ 2026, 20:38
Κόντρες

Kάτι τρέχει με τον Τάκη (;)

13 Αυγ 2026, 19:50
Η παπάρα

Ο φιδέμπορος του Μαρ-α-Λάγκο

13 Αυγ 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Αυγούστου

13 Αυγ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Μassive Attack: Αποθέωση στη Μελβούρνη όταν ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία

12 Αυγ 2026, 19:58
Διεθνή

Επικεφαλής του Ανώτατου Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν: Το Στενό του Ορμούζ θα ξανανοίξει μόνο όταν οι ΗΠΑ αποδεχτούν τους όρους του Ιράν

12 Αυγ 2026, 19:11
Καταστολή

Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα: Μελόνι και Μερτς ερίζουν για το ποιος θα ξεφορτωθεί τους πρόσφυγες 

12 Αυγ 2026, 09:42
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Αυγούστου

Κύπρος: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

1968: Εκρηξη βόμβας σε γιαπί κοντά στην πλατεία Συντάγματος.

1969: Βόμβα (ΚΕΑ) έξω από το κέντρο “Παγκόσμιο” στο Καλαμάκι.

1974: Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Ανδρέας Παπανδρέου.

1990: 140 νεκροί σε φυλετικές ταραχές σε κωμοπόλεις γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική).

1991: Πραξικόπημα κατά της περεστρόικα (Ρωσία).

2003: Πεθαίνει ο άλλοτε δικτάτορας της Ουγκάντα Ιντί Αμίν.

2010: Πεθαίνει ο άλλοτε δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από το 2019 έχω βιώσει επαναλαμβανόμενα και συστηματικά -όπως και πολλά άλλα μέλη της κυβέρνησης- την προσπάθεια αποδόμησής μου ως προσώπου. Πρόκειται για μια τακτική που έχει ως βασικό στόχο να σπιλώσει το πρόσωπο επειδή δεν μπορεί να αποδομήσει το έργο. Τα παλαιοκομματικά οχυρά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της πολιτικής τού σήμερα που ζητά λύσεις. Τι κάνουν λοιπόν; Οταν κάποιος παράγει απτό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο -όπως είναι για παράδειγμα το «Προλαμβάνω»- το οποίο δεν μπορούν να αμφισβητήσουν, τότε επιχειρούν να σπιλώσουν το πρόσωπο. Η βασική τους προσέγγιση είναι να παρουσιάσουν άξιους ανθρώπους ως διεφθαρμένους, φαύλους, αναξιόπιστους για να πλήξουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Λες και ο πολίτης θα αμφισβητήσει την ίδια την πραγματικότητα, τα ίδια του τα μάτια και θα πιστέψει αυτά που λέει ή γράφει κάποιος για την πραγματικότητα που ζει ο ίδιος.

Ειρήνη Αγαπηδάκη

(Η κυρία μάς λέει για τον εαυτό της ότι είναι άξια, αδιάφθορη, αυτοδημιούργητη, αξιόπιστη και κυρίως ότι παράγει σημαντικό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο. Ο ίδιος ο πολιτικός της προϊστάμενος, ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας του Μητσοτάκη φαίνεται πως έχει διαφορετική γνώμη. Γι’ αυτό και δεν την παίρνει ποτέ μαζί του στις φιέστες κοπής κορδελών που πραγματοποιεί συνεχώς σε όλη τη χώρα. Παίρνει μόνο τη γενική γραμματέα του Βιλδιρίδη. Ενίοτε και τον υφυπουργό Θεμιστοκλέους. Την αναπληρώτρια υπουργό Αγαπηδάκη την έχει στο ψυγείο. Γι’ αυτό και η «δόλια» προσπαθεί να μείνει στον αφρό αυτοαποθεούμενη. Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι «πλάτες» που έχει και που την εκτόξευσαν σε αριστίνδην εκλογή στη Βουλή, μέσω της πρώτης θέσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, ενώ μέχρι τότε ήταν ένα δεξιό διαδικτυακό τρολ που ασχολούνταν με τα «κακάκια του Πολάκη», δεν είναι ικανές να της εξασφαλίσουν άκοπα και μια θέση στην επόμενη Βουλή μέσω σταυροδοσίας)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 231η συνεδρίαση

    17Ν
    • 231η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 231η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 231η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 231η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 231η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 231η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 231η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 231η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 231η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 231η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 231η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 231η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 231η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 231η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 231η συνεδρίαση

      231η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 231η συνεδρίαση

      231η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 231η συνεδρίαση

      231η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 231η συνεδρίαση

      231η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 231η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 231η συνεδρίαση

    231η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 231η συνεδρίαση

    231η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 231η συνεδρίαση

    231η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 231η συνεδρίαση

    231η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 231η συνεδρίαση

    231η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 231η συνεδρίαση

    231η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo