Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 22 Απρίλη
  • Χεζμπολά: Απάντηση στα ίσα σε κάθε σιωναζιστική πρόκληση
  • Επί της ουσίας τζούφιος ο αμερικάνικος ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών
  • Η κυβέρνηση κλιμακώνει την τρομοκρατία απέναντι στους αγωνιστές εκπαιδευτικούς
  • Βρετανικά πανεπιστήμια πλήρωναν ρουφιανο-εταιρία να παρακολουθεί φιλο-παλαιστίνιους και παλαιστίνιους φοιτητές και ακαδημαϊκούς
  • Σαν σήμερα 21 Απρίλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»17Ν»Εφετείο 17Ν»Παρασκευή, 16.6.06
Εφετείο 17Ν

100ή συνεδρίαση

Παρασκευή, 16.6.06

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Ιούν 2006, 00:00
ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ Α.Τ. ΒΥΡΩΝΑ
 
Ο τίτλος της υπόθεσης έχει μεγάλη πλάκα: Ληστεία στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα! Κανονικά θα έπρεπε να είναι «Η μεγάλη ξεφτίλα της ΕΛΑΣ», αλλά εδώ δεν έχουμε πολιτικούς προσδιορισμούς, μόνο νομικούς. Ληστεία, λοιπόν. Στις 14 Αυγούστου 1988, μες στη ραστώνη του δεκαπενταύγουστου, κομμάντο της Ε.Ο. 17Ν κατάφερε να εισβάλλει μ’ έναν απλό και πρωτότυπο τρόπο στο Α.Τ. Βύρωνα, να κλειδώσει όλους τους μπάτσους στο κρατητήριο και να πάρει όπλα, σφραγίδες, ασυρμάτους, στολές και έγγραφα.
 
Σπάνια έχουμε δει μάρτυρα με την ειλικρίνεια και την έλλειψη πάθους όπως ο αστυνομικός Ζερβογιαννάκης, πρώτος από τους μάρτυρες κατηγορίας. Ηταν σκοπός στην είσοδο εκείνη τη μέρα, όταν είδε να τον πλησιάζει ένας συνάδελφός του, με πλήρη εξάρτηση, διακριτικά και όπλο, που συνόδευε έναν κρατούμενο. Πριν προλάβει να χαιρετηθεί με τον «συνάδελφο», βρέθηκε κρατούμενος των δύο ένοπλων ανταρτών. Τον οδήγησαν στην αξιωματικό υπηρεσίας, αμέσως μπήκαν μέσα και άλλοι τέσσερις αντάρτες, τους συνέλαβαν όλους, τους έδεσαν τα χέρια, τους φόρεσαν κάποια μπλουζάκια στο κεφάλι και τους κλείδωσαν στο κρατητήριο. Πήραν ό,τι ήθελαν να πάρουν και έφυγαν μέσα σε λίγη ώρα. Οι μπάτσοι κατάφεραν να λυθούν (βλέπετε οι αντάρτες παραήταν ευγενικοί και έδεσαν μπροστά και όχι πίσω τα χέρια της γυναίκας αξιωματικού υπηρεσίας) και ο Ζερβογιαννάκης πάτησε σε μια παλέτα και από το παράθυρο του κρατητήριου άρχισε να ζητάει βοήθεια από τους γείτονες! Ενας αξιωματικός του είπε να σταματήσει να φωνάζει (μη γίνουμε και εντελώς ρόμπες) και περίμεναν υπομονετικά στο κρατητήριο, μέχρι που άκουσαν βήματα κι έναν πολίτη να λέει: Εδώ δεν είναι κανένας! Τον φώναξαν στο κρατητήριο και του είπαν να βρει κάτι να σπάσει το λουκέτο, όπως και έγινε (ο άνθρωπος βγήκε έξω και επέστρεψε με μια βαριοπούλα με την οποία έσπασε το λουκέτο).
 
Ο Ζερβογιαννάκης υπήρξε σαφής: Δεν αναγνωρίζω κανέναν, μόνο το ύψος των δύο πρώτων μπορώ να περιγράψω (ψηλός, αδύνατος, γύρω στο 1.80 ο ψευτοαστυφύλακας και κοντός, γύρω στο 1.70 αυτός που παρίστανε τον κρατούμενο). Τους είδα και στην τηλεόραση, είδα και ωραίες, καθαρές φωτογραφίες στον ανακριτή, τους είδα και εδώ, δεν αναγνώρισα κανένα. Επίσης, για μια φορά ακόμη «άδειασε» την αξιωματικό υπηρεσίας Βεργή, η οποία επιστράτευσε απειλές, χαστούκια, ξυλοδαρμό, βρισιές, μέχρι και απειλή βιασμού! «Δεν είχε καμιά κοκκινίλα, κανένα σημάδι στο πρόσωπο και της το είπα. Αν είχε φάει ένα χάστουκο (sic!), όπως έλεγε, θα είχε κοκκινίλα στο πρόσωπο». Επίσης, σημείωσε ότι οι εισβολείς ήταν ευγενικοί, τους φέρθηκαν καλά.
 
Το τελευταίο δεν άρεσε καθόλου στην εισαγγελέα, που με ειρωνικό και επιτιμιτικό ύφος πίεζε με ερωτήσεις τον μάρτυρα να πει το αντίθετο, θυμίζοντάς του ότι τον απείλησαν με όπλο, του έδεσαν τα χέρια, του φόρεσαν κουκούλα, του πήραν το όπλο και αυτό πρέπει να το χαρακτηρίσει κακή συμπεριφορά. Ο άνθρωπος παρατήρησε ταραγμένος (εισαγγελέας είν’ αυτή, όχι παίξε γέλασε), ότι εννοούσε πως δεν τον έβρισαν, δεν τον χτύπησαν, δεν τον κλώτσησαν και πως τους έλεγαν πως αν δεν κάνουν καμιά κίνηση δε θα πάθουν τίποτα. Τα υπόλοιπα τα θεωρούσε αυτονόητα, σημειώνοντας ότι ο αιφνιδιασμός τους υπήρξε απόλυτος. Δηλαδή, τι περίμενε η κ. Κουτζαμάνη; Οταν αντάρτες πόλης κάνουν επιχείρηση σ’ ένα αστυνομικό τμήμα, έχουν δηλαδή απέναντί τους μια ένοπλη ομάδα, δε θα βγάλουν όπλα, δε θα συλλάβουν, δε θα τους κλειδώσουν στο κρατητήριο εξασφαλίζοντας τη διαφυγή τους; Γιατί δε μπορεί να καταλάβει το αυτονόητο, αυτό που κατέθεσε ο μάρτυρας; Οτι δηλαδή, οι αντάρτες που εισέβαλαν στο Τμήμα δεν είχαν τίποτα προσωπικό με τους μπάτσους και πρόθεσή τους ήταν να αρχίσουν και να ολοκληρώσουν την επιχείρησή τους αναίμακτα, όπως και έγινε. Αν ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεν αισθανόταν την πίεση, ενδεχομένως και να ευχαριστούσε τους αντάρτες που δεν πείραξαν ούτε τρίχα απ’ το κεφάλι του. Την ήττα του ίδιου και των συναδέλφων του αναγνώρισε και την επιχειρησιακή και ηθική ανωτερότητα του αντίπαλου, χωρίς να διακατέχεται από κανένα προσωπικό πάθος. Αυτό είναι που δεν άρεσε στην εισαγγελέα. Εδώ που τα λέμε, έχει και το δίκιο τους. Οι γραφειοκράτες των διωκτικών μηχανισμών, καθισμένοι αναπαυτικά και απολαμβάνοντας την ασφάλεια των γραφείων τους, περιμένουν από τον κάθε μπάτσο να το παίζει ήρωας και σε κάθε περίπτωση να στήνει πιστολίδι και εν ανάγκη να πέφτει νεκρός στο καθήκον. Ο έξυπνος μπάτσος, όμως, που παίρνει τρεις κι εξήντα και έχει οικογένεια, δε γουστάρει να το παίξει ήρωας. Κι αυτό δεν αρέσει καθόλου στους γραφειοκράτες των διωκτικών μηχανισμών (όπως και στους πολιτικούς).
 
Ο Α. Κωνσταντάκης (υπεράσπιση Χρ. Ξηρού) έκανε μόνο μια ερώτηση, αφού πρώτα πέρασε στο χώρο των κατηγορουμένων και στάθηκε δίπλα στον όρθιο Χριστόδουλο: Αν σας έλεγα ότι εγώ ήμουν ο ψευτοαστυνομικός και συνόδευα τον κ. Ξηρό ως ψευτοκρατούμενο, τι θα λέγατε; Η απάντηση του Ζερβογιαννάκη ήταν σαφέστατη: Θα έλεγα ότι δεν ισχύει, αφού ο αστυνομικός ήταν ψηλός και ο κρατούμενος κοντός. Την ίδια ερώτηση έκανε και η υπεράσπιση Τζωρτζάτου και ο μάρτυρας έδωσε την ίδια απάντηση: Η διαφορά ήταν προφανής, ήταν ένας ψηλός και ένα κοντός, ψηλός ο ψευτοαστυνομικός, κοντός ο ψευτοκρατούμενος. Ο μάρτυρας, δηλαδή, έκανε σκόνη και το κατηγορητήριο και την πρωτόδικη απόφαση, που παρουσιάζει ως αστυνομικό το Σάββα και ως κρατούμενο το Χριστόδουλο. Οι ισοϋψείς (1.86 και οι δύο) αδερφοί Ξηροί δεν ταιριάζουν στο δίδυμο ψηλός-κοντός, για το οποίο ήταν κατηγορηματικός ο μάρτυρας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και μια άλλη αποκάλυψη του Ζερβογιαννάκη, που διευκρινίστηκε καλύτερα μετά από μερικές ερωτήσεις της Γ. Κούρτοβικ. Εγώ –είπε- δεν ήθελα να κάνω παράσταση πολιτικής αγωγής και να βάλω δικηγόρο, επειδή μου πήραν ένα πηλίκιο. Ομως με πλησίασε εδώ απέξω ο κ. Κυριαζής και μου είπε να με αναλάβει αυτός. Εγώ δεν έχω πληρώσει τίποτα. Ο κ. Κυριαζής κάτι ήταν παλιά στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Ετσι «ψάρευαν» μάρτυρες και τους μετέτρεπαν σε πολιτικώς ενάγοντες στην πρώτη δίκη. Με δωρεάν προσφορά δικηγόρων. Για να μπορούν να τους «επεξεργάζονται» και να λένε αυτά που ήθελε το επιτελείο της τρομοϋστερίας.
 
Το «κλου» της υπόθεσης ήταν ένας διάλογος του μάρτυρα με τον Δ. Κουφοντίνα:
 
Κουφοντίνας: Κύριε μάρτυρα, μπορεί κάποια στιγμή να βρεθήκαμε αντιμέτωποι, ωστόσο σήμερα σας αναγνωρίζω ότι είστε ειλικρινής, δηλαδή λέτε ακριβώς ό,τι έγινε. Θέλω να μου πείτε, εκείνη την ημέρα είχατε πάει κάπου τέλος πάντων, προχωράγατε προς την έξοδο, προς τη σκοπιά σας και σας πλησίασαν δύο, ένας αστυνομικός και ένας κρατούμενος. Αυτό δε νομίζω ότι ήταν κάτι ασυνήθιστο, δηλαδή δε σας παραξένεψε.
Ζερβογιαννάκης: Αυτό που λέτε, δεν πρόλαβα να κάνω τίποτα.
Κουφοντίνας: Δηλαδή, δεν υπήρχε λόγος ν’ αντιδράσετε, δε σας παραξένεψε.
Ζερβογιαννάκης: Αυτό που λέτε, δεν πρόλαβα τίποτα.
Κουφοντίνας: Δεν υπήρχε λόγος να βγάλετε όπλο δηλαδή, σ’ ένα συνάδελφό σας που έρχεται εκεί δεν υπάρχει λόγος. Και εκείνη τη στιγμή, βλέπετε άλλους τέσσερις, βλέπετε δηλαδή συνολικά –αφού ξέρετε κι από όπλα- τέσσερα πιστόλια κι ένα αυτόματο να σας σημαδεύουν. Τι θα μπορούσατε να κάνετε εκείνη τη στιγμή;
Ζερβογιαννάκης: Τίποτα δεν κάναμε.
Κουφοντίνας: Τίποτα δε θα μπορούσατε να κάνετε. Επειδή σας μάλωσε και η εισαγγελία εδώ πέρα και στο πρωτόδικο ήταν ακόμα χειρότερα τα πράγματα, σας λένε δηλαδή τι; Επειδή θ’ ακούσουμε και μετά από κάποιον καιρό κάποιες αποφάσεις, κάποια πράγματα περί υπέρτατων αγαθών και άλλα τέτοια υποκριτικά, τι θα μπορούσατε να κάνετε δηλαδή;
Ζερβογιαννάκης: Τίποτα.
Κουφοντίνας: Τίποτα. Αιφνιδιαστήκατε. Υπήρχε υπεροπλία συντριπτική, δε μπορούσατε να κάνετε τίποτα. Να σας ρωτήσω κάτι ακόμη. Σας χτύπησε κανείς;
Ζερβογιαννάκης: Οχι.
Κουφοντίνας: Οχι. Είδατε να χτυπάνε κάποιον άλλον;
Ζερβογιαννάκης: Οχι.
Κουφοντίνας: Οχι. Αυτοί που ήταν εκεί, τα μέλη της Οργάνωσης, γιατί μπήκαν εκεί, τι έψαχναν;
Ζερβογιαννάκης: (δεν ακούγεται)
Κουφοντίνας: Τι είδατε να κάνουν δηλαδή;
Ζερβογιαννάκης: Είδα που άρχισαν να σπάνε όλα τα συρτάρια και έψαχναν για όπλα.
Κουφοντίνας: Ψάχνανε για όπλα δηλαδή. Αυτός ήταν ο σκοπός της ενέργειας. Να προμηθευτεί η Οργάνωση με όπλα που χρειαζόταν.
 
Η εισαγγελέας δεν κρατιόταν, γι’ αυτό και κάποια στιγμή αργότερα επανήλθε και ειρωνεύτηκε το μάρτυρα, ο οποίος αναγκαστικά το κατάπιε (έχει μάθει, βέβαια, να σκύβει το κεφάλι στους προϊσταμένους του), δεν το κατάπιε όμως ο Δ. Κουφοντίνας, που την κάρφωσε αμέσως: «Γιατί ειρωνεύεστε, κα εισαγγελέα; Τι θέλατε να κάνει, να πυροβολήσει; Και να πυροβοληθεί; Κι ύστερα μας μιλάτε για την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής. Το υπέρτατο αγαθό είναι το κύρος του κράτους. Αυτό σας νοιάζει. Τα άλλα όλα σχετικοποιούνται».
 
Από την έδρα καταβλήθηκε προσπάθεια να διαψευστεί ο μάρτυρας ως προς το αν τραυματίστηκε η αξιωματικός υπηρεσίας Βεργή. Ο άνθρωπος ήταν κατηγορηματικός: Ελεγε ότι πονάει, αλλά δεν είχε κανένα σημάδι. Η έδρα αντέτεινε ότι η Βεργή είχε ρωγμώδες κάταγμα γνάθου. Ο Δ. Κουφοντίνας παρατήρησε με νόημα (το νόημα θα το δούμε όταν ασχοληθούμε με την περιβόητη κ. Βεργή): «Ο μάρτυρας είπε ότι είδε μετά τη Βεργή και δεν είχε κανένα σημάδι. Το αν πήγε μετά στο νοσοκομείο είναι κάτι που δεν ξέρουμε, τι μεσολάβησε δηλαδή από τη στιγμή που το είδε μέχρι να πάει στο νοσοκομείο».
 
Ο Χρ. Ξηρός ζήτησε να κάνει ένα σχόλιο και κατάφερε να το ολοκληρώσει διακοπτόμενος συνεχώς από τον πρόεδρο:
Χρ. Ξηρός: Θέλω να κάνω ένα σχολιασμό για το συγκεκριμένο μάρτυρα, ο οποίος ήταν αξιοπρεπέστατος και ειλικρινής και το ξέρετε αυτό, παρότι σας κατέστρεψε τελείως και την ομολογία…
Πρόεδρος: Γιατί τα λέτε αυτά; Κάντε το σχόλιό σας…
Χρ. Ξηρός: Αυτό κάνω, το σχόλιό μου κάνω, κ. πρόεδρε.
Πρόεδρος: Το σχόλιό σας τώρα…
Χρ. Ξηρός: Να σας πω γιατί τα λέω; Γιατί τον ρωτήσατε έξι φορές, τέσσερις εσείς κ. πρόεδρε και δύο η εισαγγελέας, εάν ο δήθεν κρατούμενος ήταν πιο κοντός…
Πρόεδρος: Δεν θα τον ρωτήσουμε;
Χρ. Ξηρός: Και το είπε. Το είπε μία, το είπε δύο, το είπε έξι φορές. Και μετά η κα εισαγγελέας επιχείρησε να τον ειρωνευτεί. Λέει «δεν κράταγε και μεζούρα ο άνθρωπος»! Να τον απαξιώσει.
Πρόεδρος: Παρακαλώ, κ. Ξηρέ, ο κύριος συνήγορος της υπεράσπισης τον ερώτησε επανειλημμένα.
Χρ. Ξηρός: Απαξ τον ερώτησε. Γιατί τον ρωτήσατε έξι φορές; Διότι έχετε μεγάλο πρόβλημα. Διότι ο άνθρωπος αυτός σας καταστρέφει τις ομολογίες. Οι ομολογίες λένε άλλα αντ’ άλλων. Και επίσης καταστρέφει τα μαργαριτάρια της απόφασης του κ. Μαργαρίτη, τα οποία λένε επίσης άλλα αντ’ άλλων. Σαν τον κ. Μαργαρίτη, ο οποίος δύο μήνες πριν δέχεται τον Καισάριο που με λέει ψηλό και χοντρό, δύο μήνες μετά, σε κάποια ληστεία, δεν δέχεται τον άλλο ψευδομάρτυρα που με λέει ψηλό και χοντρό. Και εδώ έχετε ποιον; Που είναι ο Χριστόδουλος; Πουθενά ο Χριστόδουλος. Ούτε εδώ ούτε αλλού.
 
Η Νίκη Βεργή, αξιωματικός υπηρεσίας εκείνη τη μέρα, «αναγνώρισε» ως ψευτοαστυνομικό το Σάββα και ψευτοκρατούμενο το Τζωρτζάτο (τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό εγώ δεν τον είδα ποτέ, είπε χαρακτηριστικά). Μετά άρχισε τα ηρωικά: Ακόμα και να με σκότωναν, ήμουν αποφασισμένη να μην τους δώσω ποτέ τα όπλα! Φαίνεται όμως ότι δεν είχε αποφασίσει εξαρχής να με σκοτώσει (ο Σάββας πάντα)! Πάνω στην άρνησή της, όμως, της έδωσε ένα χαστούκι στο πρόσωπο και μετά την πλάκωσε στις κλοτσιές στη σκάλα. Χάλια έγινε η στολή της. Φορούσε και γόβα… υπηρεσιακή, οπότε έγινε ισοϋψής του Σάββα (το μεγάλο γέλιο είχε πέσει πρωτόδικα, όταν τη γόβα τη θυμήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ο Σάββας της ρίχνει τουλάχιστον 7 πόντους). Αργότερα, θυμήθηκε και τα μάτια του Κουφοντίνα (τον «αναγνώρισε» κι αυτόν). Το μόνο που δεν θυμήθηκε ήταν η… απόπειρα βιασμού από το Σάββα, που τός γλαφυρά περιέγραφε σε παλιότερες καταθέσεις της. (της έφυγε άραγε το απωθημένο ή της είπαν να κόψει τις …μπιπ;).
Στις ερωτήσεις των υπερασπιστών η Βεργή εκνευρίστηκε και άρχισε να απαντά προκλητικά και όλο και συχνότερα να λέει «δε θυμάμαι». Γιατί καταδεικνύονταν συνεχώς οι αντιφάσεις της. Οσο καλά προετοιμασμένη κι αν ήταν (άλλωστε, έχει μια… περίεργη διαδρομή σε διάφορες υπηρεσίες, όπως στην υπηρεσία πληροφοριών της Ασφάλειας), δεν ήταν σε θέση να προστατευθεί από τις αντιφάσεις της. Οχι μόνο δε μπορούσε να δώσει κανένα χαρακτηριστικό αυτών που υποτίθεται ότι αναγνώρισε, αλλά διέψευσε ακόμα και την προανακριτική της κατάθεση, στην οποία ανέφερε ότι όλοι φορούσαν κουκούλες, εκτός από τον ψευτοαστυνομικό και τον ψευτοκρατούμενο. Ξέρετε ποια ήταν η απάντησή της; «Εγώ ποτέ δεν είπα για κουκούλα, δεν ξέρω πως γράφτηκε αυτό». Φαίνεται πως ο συνάδελφός της που έπαιρνε την κατάθεση έγραφε ό,τι του κατέβαινε. Κι αυτή τα υπέγραφε, μολονότι έχει την εμπειρία και γνωρίζει ότι οι καταθέσεις διαβάζονται στο μάρτυρα πριν τις υπογράψει! Η εν λόγω κυρία είχε κάθε λόγο να παραστήσει την άγρια βασανισθείσα ηρωίδα (ανάγκη που δεν είχαν οι απλοί αστυνομικοί), γιατί ήταν αξιωματικός υπηρεσίας και φοβόταν πως η καριέρα της θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Γι’ αυτό και είναι η μόνη που λέει τόσα ψέματα, για ξυλοδαρμό που υπέστη, ακόμα και για… απόπειρα βιασμού. Οταν οι μπάτσοι βρέθηκαν μπροστά σε έξι οπλισμένους άντρες, που τους έπιασαν κυριολεκτικά στον αυγουστιάτικο ύπνο τους, τα έκαναν πάνω τους. Κάθησαν σαν κοτούλες να τους κλείσουν στο κρατητήριο (και καλά έκαναν εδώ που τα λέμε) και τα μέλη της 17Ν πήραν όσα όπλα ήταν εκεί καθώς και άλλα υλικά και έφυγαν. Δεν χρειάζονταν να πάρουν όλο το οπλοστάσιο, ρισκάροντας κάποιος να τους δει να κουβαλούν τα όπλα έξω και καθυστερώντας χρονικά την επιχείρησή τους με κίνδυνο εμπλοκής με κάποιον διερχόμενο ή με κάποιο περιπολικό που θα έφτανε στο Τμήμα. Δεν τους χρειαζόταν, άλλωστε, όλο το οπλοστάσιο και ενδεχομένως να μη γνώριζαν ότι στον πάνω όροφο του Τμήματος υπήρχε οπλαποθήκη, όπως λέει η Βεργή. Και κάτι τελευταίο: Κατέθεσε η Βεργή σήμερα ότι «αναγνωρίζει» και τον Δ. Κουφοντίνα και μάλιστα υποστήριξε ότι το ίδιο είχε πει και στο πρώτο δικαστήριο. Η ίδια στο πρωτόδικο, μόλις πριν δυο χρόνια, είχε καταθέσει και είχψε γραφεί στα πρακτικά, αναφερόμενη στον Κουφοντίνα: «Εγώ δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο»! Οταν της το επισήμανε η Γ. Κούρτοβικ, η Βεργή άρχισε να παραμιλάει. «Κυρία συνήγορος, μπορεί να έχω πάθει αμνησία, μπορεί να μη θυμάμαι τίποτα», προσπάθησε να πει με ιταμό ύφος προς τη συνήγορο. Δεν ξέρω αν έχουμε ψευδορκία ή έχουμε φαινόμενο που άπτεται άλλων επιστημών, ήταν το σχόλιο της Γ. Κούρτοβικ. Η τελευταία ερώτηση της συνηγόρου ήταν: Υπηρετήσατε στην ΚΥΠ; Η απάντηση της μάρτυρα ήταν: Δεν απαντώ, δεν πρέπει να απαντήσω! Η συνήγορος επέμεινε ότι δεν έχει δικαίωμα να μην απαντήσει και ύστερα από δυο λεπτά πήρε χαμπάρι ο πρόεδρος και απαγόρευσε την ερώτηση. Από την άρνησή της να απαντήσει –συμπέρανε η συνήγορος- συνάγεται ότι η μάρτυρας έχει υπηρετήσει στην ΚΥΠ.
 
Για να μη λέμε πολλά, ας μπούμε και στο «ζουμί». Στο «ζουμί» που η Βεργή προσπάθησε να αποφύγει, δηλώνοντας ότι «τα οικογενειακά μου δε σας ενδιαφέρουν». Αρνήθηκε ότι ο σύζυγός της είναι ο καταδικασμένος για ναρκωτικά (σε 8 χρόνια) Ν. Αναγνωστόπουλος και ότι η ίδια δικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών. Λίγο αργότερα, όμως, είπε: «Εγώ έχω απαλλαγεί»! Δηλαδή, αθωώθηκε χωρίς να δικαστεί! Προσπαθούσε συνεχώς, λέγοντας ψέματα, να μην απαντήσει σε τίποτα σχετικό μ’ αυτή την απόφαση. Και το χειρότερο είναι ότι ο πρόεδρος την προστάτευε.
Εν πάση περιπτώσει, ο Ι. Μυλωνάς που ασχολήθηκε με το θέμα, παρά την προσπάθεια της εισαγγελέα να τον εμποδίσει («να μην πετάγεστε, κα εισαγγελέα και να μη διακόπτετε», της είπε δηκτικά ο συνήγορος), διάβασε απόσπασμα από απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, που έκρινε ότι η κατηγορουμένη Νίκη Βεργή κατέθεσε μεν ψευδώς και διέπραξε το αδίκημα της ψευδορκίας, την αθώωσε, όμως, επειδή ψευδομαρτύρησε για να προστατεύσει το σύζυγό της (υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο νόμο). Κι όταν ο συνήγορος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της απόφασης και η Βεργή αποκαλύφτηκε πλήρως, πετάχτηκε και πάλι η εισαγγελέας για να «εισφέρει» έναν αστείο νομικισμό: «Δεν ξέρουμε αν η απόφαση είναι αμετάκλητη και κακώς την επικαλείστε»! «Μα η απόφαση είναι ομόφωνη», απάντησε ο συνήγορος. «Δεν ξέρουμε αν έχει ασκηθεί αναίρεση, δεν φέρατε κανένα πιστοποιητικό», ήταν το τελικό «επιχείρημα» της κ. Κουτζαμάνη, που τ’ αφήνουμε να το σχολιάσετε μόνοι σας. Τι αφορούσε η υπόθεση; Επίλυση γκομενοδουλειάς με… πρωτότυπο αστυνομικό τρόπο. Ο σύζυγος της Βεργή (αστυνομικός και αυτός) έβαλε ναρκωτικά στο αυτοκίνητο του εραστή της κυρίας, για να τον εκδικηθεί. Μάλιστα, τηλεφώνησε ο ίδιος στην υπηρεσία του, παραλλάσσοντας τη φωνή του, για να τους πει που θα βρουν τον… έμπορο ναρκωτικών, ο οποίος ήταν απλώς ο γκόμενος της συζύγου. Ο εραστής (πυροσβέστης στο επάγγελμα) δεν είχε σχέση με ναρκωτικά και κυνήγησε το σύζυγο, για τον οποίο μάλιστα είπε ότι έριξε οξύ σε προηγούμενο εραστή της συζύγου (δουλειά δεν είχε και σε δουλειά βρισκόταν συνεχώς ο δυστυχής… τάρανδος)! Αποκαλύφτηκε, λοιπόν, η σκευωρία σε βάρος του εραστή πυροσβέστη, ο αστυνομικός σύζυγος καταδικάστηκε και η αστυνομικός σύζυγος εκρίθη ψεύδορκος αλλά αθωώθηκε επειδή η ψευδορκία έγινε χάριν στενού συγγενή. Χρειάζεται να παραθέσουμε τίποτ’ άλλο για την αξιοπιστία της κυρίας; Απλά να σημειώσουμε ότι, μολονότι συνελήφθη να ψεύδεται εν ψυχρώ μπροστά στο δικαστήριο (υποστήριζε ηλιθιωδώς, αν και γνώριζε ότι ο συνήγορος είχε στα χέρια του την απόφαση, ότι δεν ήταν σύζυγός της ο Αναγνωστόπουλος και δεν είναι αυτή η Βεργή που δικάστηκε στην Πάτρα), από την έδρα δεν της έγινε η παραμικρή παρατήρηση. Γιατί τέτοια και τόση προστασία (ρητορικό το ερώτημα);
 
ΥΓ1: Να θυμίσουμε ένα ξεχασμένο ανέκδοτο, που το θυμούνται οι παλιοί «γαύροι». Λίγες μέρες μετά την επιχείρηση της 17Ν στο ΑΤ Βύρωνα, ο Ολυμπιακός παίζει φιλικό στο Καραϊσκάκη. Κάποια στιγμή μπαίνουν στην 7 τα ΜΑΤ και, αντίθετα απότι συνέβαινε τις άλλες φορές (αποδοκιμασίες και ειρωνικά συνθήματα), επικρατεί απόλυτη σιγή. Και ξαφνικά, ακούγεται μια φωνή (ξέρετε, απ’ αυτές τις στεντόρειες γηπεδικές φωνές): «Βοήθεια, γειτόνοι, μας κλειδώσανε». Το γήπεδο ξεσπάει σε χάχανα και το επόμενο λεπτό τα ΜΑΤ κάνουν μεταβολή και φεύγουν. Η απόλυτη ξεφτίλα.
 
ΥΓ2: Τρεις «χτιστοί» ασφαλίτες ήταν από το πρωί καθηλωμένοι μπροστά στη γιγαντοοθόνη στο Κέντρο Τύπου του Κορυδαλλού (δεν τους έχουμε ξαναδεί στο χώρο). Δεν έχαναν λέξη από τα διαμειβόμενα και ήταν αναγκασμένοι να ακούνε σιωπηλοί (μόνο κάτι δηλητηριώδεις ματιές έριχναν) τα σαρκαστικά σχόλια δημοσιογράφων και δικηγόρων, πότε για το ξεφτιλίκι των μπάτσων και πότε για το… ποιόν της κ. Βεργή. Δεν ξέρουμε σε ποια υπηρεσία ανήκουν οι τρεις «χτιστοί», πάντως πέρασαν μαρτύριο. Και βέβαια, το ερώτημα είναι τι ακριβώς γύρευαν τη συγκεκριμένη μέρα στον Κορυδαλλό. Ποιον ή ποια από τους συναδέλφους τους μάρτυρες παρακολουθούσαν και για ποιο λόγο;
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

100ή συνεδρίαση

Πέμπτη, 15.6.06
Επόμενο άρθρο

100ή συνεδρίαση

Μορατόριουμ κι άγιος ο Θεός

Σχετικά Αρθρα

202η συνεδρίαση

Τρίτη, 30.5.07

Εφετείο 17Ν 30 Μάι 2007, 00:00

250ή συνεδρίαση

Δευτέρα, 14.5.07

Εφετείο 17Ν 14 Μάι 2007, 00:00

249η συνεδρίαση

Πέμπτη, 10.5.07

Εφετείο 17Ν 10 Μάι 2007, 00:00

248η συνεδρίαση

Τετάρτη, 9.5.07

Εφετείο 17Ν 9 Μάι 2007, 00:00

247η συνεδρίαση

Δευτέρα, 7.5.07

Εφετείο 17Ν 7 Μάι 2007, 00:00

246η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.5.07

Εφετείο 17Ν 3 Μάι 2007, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Απρίλη

22 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Χεζμπολά: Απάντηση στα ίσα σε κάθε σιωναζιστική πρόκληση

21 Απρ 2026, 22:06
Διεθνή

Επί της ουσίας τζούφιος ο αμερικάνικος ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών

21 Απρ 2026, 20:56
Εργατικά

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την τρομοκρατία απέναντι στους αγωνιστές εκπαιδευτικούς

Μαζί με την Χρύσα Χοτζόγλου οδηγούν σε δυνητική αργία και τον Δημήτρη Χαρτζουλάκη

21 Απρ 2026, 18:27
Διεθνή

Βρετανικά πανεπιστήμια πλήρωναν ρουφιανο-εταιρία να παρακολουθεί φιλο-παλαιστίνιους και παλαιστίνιους φοιτητές και ακαδημαϊκούς

Αποκαλυπτική έρευνα του Al Jazeera English

21 Απρ 2026, 10:34
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Απρίλη

21 Απρ 2026, 00:01
Καταστολή

Ο Εβρος των επαναπροωθήσεων, των μασκοφόρων και της κρατικής βαρβαρότητας

20 Απρ 2026, 19:17
Διεθνή

Γάζα: Κρίσιμος ο αγώνας ενάντια στους ρουφιάνους των δωσιλογικών συμμοριών

20 Απρ 2026, 14:44
Διεθνή

Σκληρό μάθημα από τη Χεζμπολά στους σιωναζιστές: Χτύπησε φάλλαγα αρμάτων, κατέστρεψε τέσσερα

20 Απρ 2026, 13:27
Κόντρες

Κούλης ο μουλωχτός

20 Απρ 2026, 10:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Απρίλη

20 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Ποιος Λαζαρίδης; Ο Μητσοτάκης!

19 Απρ 2026, 21:23
Διεθνή

Χεζμπολά: Η Αντίσταση παραμένει με το δάχτυλο στη σκανδάλη και θα απαντά σε κάθε παραβίαση της εκεχειρίας από τον εχθρό

19 Απρ 2026, 10:46
Πολιτισμός

Ρομπέρτο Σαβιάνο: Η τράτα των παιδιών

19 Απρ 2026, 09:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Απρίλη

19 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν – Εκλεισε ξανά το Στενό του Ορμούζ

18 Απρ 2026, 19:54
Διεθνή

Προεδρική διαταγή… και σούζα τα σιώνια

18 Απρ 2026, 11:17
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Απρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Απρίλη

18 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Mεγάλο ποτάμι φουσκωμένο… ποιος τους σταματάει;

17 Απρ 2026, 20:04
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Απρίλη

Ημέρα της Γης.

Βραζιλία: Ημέρα ανακάλυψης (1500).

1870: Γεννιέται ο Λένιν.

1969: Μαγνητόφωνο του ΠΑΜ τοποθετημένο στο προαύλιο του Πολυτεχνείου μεταδίδει επί ώρα απαγορευμένα αντιστασιακά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

1979: Βόμβα στην Εισαγγελία Ανηλίκων Αθήνας και σε φασιστικό βιβλιοπωλείο στην Ιπποκράτους (ΕΛΑ).

1979: Βόμβα στο αυτοκίνητο συνταγματάρχη συνεργάτη της χούντας στην Καλαμάτα.

1986: Αιματηρή επιδρομή ΕΠΕΝιτών υπό τον Μάκη Βορίδη στη Νομική Αθήνας, εννιά τραυματίες.

1997: Αστυνομική επέμβαση τερματίζει την ομηρία 71 ατόμων που κρατούνταν αιχμάλωτοι στο σπίτι του ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα (Περού) από δεκατέσσερις αντάρτες Τουπάκ Αμάρου. Κατά την επιχείρηση ένας όμηρος πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, δυο κομάντο τραυματίζονται και σκοτώνονται και οι δεκατέσσερις επαναστάτες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 100ή συνεδρίαση

    17Ν
    • 100ή συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 100ή συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 100ή συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 100ή συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 100ή συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 100ή συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 100ή συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 100ή συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 100ή συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 100ή συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 100ή συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 100ή συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 100ή συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 100ή συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 100ή συνεδρίαση

      100ή συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 100ή συνεδρίαση

      100ή συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 100ή συνεδρίαση

      100ή συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 100ή συνεδρίαση

      100ή συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 100ή συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 100ή συνεδρίαση

    100ή συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 100ή συνεδρίαση

    100ή συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 100ή συνεδρίαση

    100ή συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 100ή συνεδρίαση

    100ή συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 100ή συνεδρίαση

    100ή συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 100ή συνεδρίαση

    100ή συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo