Eksegersi.grEksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
TwitterYouTubeRSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 21 Απρίλη
  • Τεράστιο φιάσκο των επονομαζόμενων self-test
  • Τους ήρθε αχαμνά
  • Τα self tests βγάζουν λανθασμένα αποτελέσματα
  • Βάζουν φαντάρους να βγάλουν συντάξεις!
  • Οι «ντροπούλες» δεν κρύβουν την ξεφτίλα
Eksegersi.grEksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
TwitterYouTubeRSS
Eksegersi.grEksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»17Ν»Εφετείο 17Ν»Πέμπτη, 29.3.07
Εφετείο 17Ν

Πέμπτη, 29.3.07

ByEksegersi.gr29 Μαρ 2007, 00:00

Με μια καθαρά πολιτική προσέγγιση άρχισε την αγόρευσή της η Μαρίνα Διαλιάνη, συνήγορος υπεράσπισης του Σωτήρη Κονδύλη: «Η αναπόφευκτη αναφορά στην 30ετή δράση και στο λόγο της Οργάνωσης 17Ν, στο τι σηματοδότησε για τη μεταπολιτευτική κοινή γνώμη και για την ελληνική Πολιτεία, αναδεικνύει εν τοις πράγμασι το βαθύ πολιτικό υπόβαθρο αυτής της δίκης και εξηγεί κατά ένα μέρος και τις ειδικές στοχεύσεις αυτής της διαδικασίας, από την προδικασία της μέχρι σήμερα. Παράλληλα, η αναγκαία, έστω και μερική αποτίμηση του κεφαλαίου 17Ν μέσα στη δικαστική αίθουσα αναδεικνύει και την ιστορική ευθύνη του δικαστηρίου σας, το οποίο καλείται να επανακαθορίσει, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, έννοιες και ισορροπίες που εκφεύγουν ή βρίσκονται στα όρια του ποινικοδικαιικού χώρου, του στενού ποινικοδικαικού χώρου. Τα όρια μεταξύ πολιτικής βίας και πολιτικής δράσης, τα όρια μεταξύ πολιτικής βίας και κοινού εγκλήματος, τα όρια της ηθικά δικαιολογημένης ανυπακοής σε συνθήκες δημοκρατικής ομαλότητας. Οι λύσεις που θα δοθούν θα κρίνουν και την ιστορικότητα αυτής της δίκης».

Από την άλλη, αυτό το δικαστήριο –κατά τη Μ. Δαλιάνη- «καλείται με την απόφασή του να επικυρώσει ή να διαψεύσει μια σειρά ειδικών επιλογών της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, που καθόρισαν τη διαδικασία εξάρθρωσης της Οργάνωσης 17Ν με ό,τι αυτή σηματοδοτεί, από την προδικασία μέχρι σήμερα, και με τις οποίες υλοποιήθηκε επώδυνα για το κράτος δικαίου η συνεισφορά της δικής  μας ένομμης τάξης στο γενικευμένο αντιτρομοκρατικό πόλεμο της μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 εποχή. Η διαδικασία εξάρθρωσης της 17Ν το καλοκαίρι του 2002 ενεγράφη στην κοινωνική συνείδηση ως ένα πείραμα απορρύθμισης θεσμών και ελευθεριών και απονομιμοποίησης των εγγυητικών μηχανισμών του ισχύοντος ποινικοδικαικού συστήματος, με την ανοχή και την έγκριση της συντεταγμένης Πολιτείας. Το ασφυκτικό αυτό πολιτικό και θεσμικό κλίμα της προδικασίας, αντανακλάται αναμφισβήτητα και στην πρωτόδικη απόφαση. Είναι λοιπόν και αυτό ένα κεφάλαιο ανοιχτό, που καλείται να κλείσει με την απόφασή του το δικαστήριό σας».

Καθαρές κουβέντες πολιτικής και όχι στενά ποινικής υπεράσπισης. Απόλυτη εξάρτηση του ποινικού σκέλους της υπόθεσης από το πολιτικό, από τις πολιτικές σκοπιμότητες και τις πιέσεις που αυτές συνεπάγονται.
Οσο για τον Κονδύλη, η προσωπική του θέση καθορίζεται από μια σειρά καταφάσεων: «Ο Κονδύλης ήταν μέλος της 17Ν, έκανε την επιλογή της ένοπλης πολιτικής βίας σε μια δεδομένη στιγμή της ζωής του και στα πλαίσια της επιλογής αυτής, διέπραξε πράγματι και μια σειρά αξιοποίνων πράξεων. Ο Κονδύλης διαφοροποιήθηκε πολιτικά και πραγματικά από τη 17Ν πολύν καιρό πριν συλληφθεί. Συνελήφθη περίπου 6 χρόνια αργότερα από την αποχώρησή του, ανέλαβε τις ευθύνες του για τη συμμετοχή του αμέσως, στο βαθμό της συμμετοχής του, γιατί όπως ο ίδιος είπε, το βάρος για την πολιτική της 17Ν όλα αυτά τα χρόνια ήταν ασήκωτο».

Στη συνέχεια η συνήγορος ασχολήθηκε με το νομικό σκέλος των υποθέσεων για τις οποίες έχει καταδικαστεί ο Κονδύλης.

1.    Σύγκρουση στα Σεπόλια (καταδίκη κατά πλειοψηφία σε 33 χρόνια κάθειρξη για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας, συν δύο χρόνια για κακουργηματική κλοπή αυτοκινήτου). Ο Κονδύλης από την αρχή αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εκτός από την απόπειρα κλοπής αυτοκινήτου. Δήλωσε ότι ήταν η πρώτη ενέργεια στην οποία πήρε μέρος και μάλιστα τότε δεν γνώριζε ότι ήταν ενέργεια της 17Ν. Στη συμπλοκή δεν έλαβε μέρος, γιατί ακινητοποιήθηκε πριν αυτή ξεκινήσει. Η Μ. Δαλιάνη, αναλύοντας εξονυχιστικά την υπόθεση, με βάση τα πραγματικά περιστατικά όπως προέκυψαν κατά τη διαδικασία, ζήτησε την απαλλαγή του Κονδύλη από την κατηγορία της απλής συνέργειας σε τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας και την παύση της ποινικής δίωξης για την απόπειρα κλοπής, λόγω παραγραφής.

2.    Εκτέλεση Σιπαχίογλου (καταδίκη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση). Ο Κονδύλης έχει δηλώσει ότι είχε πάρει μέρος στη συζήτηση για την εκτέλεση ενός τούρκου πράκτορα και είχε συμφωνήσει, ότι τη συγκεκριμένη μέρα δεν γνώριζε ότι θα γινόταν η εκτέλεση (αν το γνώριζε θα διαφωνούσε ως προς τη συμμετοχή του, διότι προερχόταν από νυχτερινή βάρδια στο εργοστάσιο) και ότι αν του ζητούνταν η συμμετοχή του μια άλλη μέρα θα συμμετείχε. Κατά τη συνήγορό του, υπάρχει μεν η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος, δεν υπάρχει όμως η υποκειμενική. Γι’ αυτό και η εισαγγελέας, βλέποντας τη δυσκολία να στοιχειοθετήσει νομικά καταδικαστική πρόταση όπως η πρωτόδικη απόφαση, πρότεινε να καταδικαστεί ο Κονδύλης για ενδεχόμενο δόλο. Εφόσον, όμως, και η εισαγγελίας αποδέχεται την ειλικρίνεια των όσων λέει ο Κονδύλης, θα πρέπει να κηρυχτεί αθώος.

3.    Ρουκέτα στην αμερικάνικη πρεσβεία: Από τη διαδικασία προέκυψε ότι η 17Ν δεν είχε ανθρωποκτόνο σκοπό, αλλά πραγματοποίησε μια συμβολική ενέργεια ενάντια στο μισητό σύμβολο της υπερδύναμης. Κίνδυνος για ανθρώπους δεν προέκυψε, όπως φάνηκε και από τη διαδικασία. Η Μ. Δαλιάνη, με βάση το υλικό της ακροαματικής διαδικασίας, πρότεινε μετατροπή της κατηγορίας σε έκρηξη από την οποία προέκυψε κίνδυνος σε πράγματα και όχι σε ανθρώπους.
Η Μ. Δαλιάνη έκλεισε την αγόρευσή της στον πολιτικό χαρακτήρα της δράσης της 17Ν και στη μη ταπεινότητα των κινήτρων των μελών της, άρα και του Κονδύλη. «Η θέση μας είναι ότι τα κίνητρα της συμμετοχής της ένταξης και των πράξεων των ενεργειών του Κονδύλη είναι πολιτικά και ως τέτοια πρέπει να αξιολογηθούν ως μη ταπεινά… Οι όροι ένταξη, συμμετοχή και αποχώρηση από την Οργάνωση 17Ν έχουν ένα αυτόνομο ιδεολογικοπολιτικό βάρος που εκφεύγει του στενού ποινικοδικαιικού χώρου. Αν το αγνοήσει το δικαστήριό σας αυτό, θα κάνει μία προσέγγιση λειψή, θα έλεγε κανείς, και της ποινικής απαξίας των πράξεων. Αυτή η πολιτική διάσταση της δράσης της 17Ν, είτε το θέλουμε είτε όχι, ήταν παρούσα τόσο στην πρώτη διαδικασία όσο εδώ, κυρίως όμως είναι παρούσα στην πρωτόδικη απόφαση. Γιατί ναι μεν υποβλήθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης, με αναλυτικότατες αναλύσεις, επιχειρηματολογίες, αναφορές στη θεωρία, στην επιστήμη, στη νομολογία, υποστηρίχθηκε λοιπόν η ένσταση ότι το έγκλημα που αφορά τη 17Ν είναι πολιτικό και απερρίφθη αυτή η ένσταση με την επίκληση της πάγιας και κρατούσας νομολογίας του Αρείου Πάγου, παρολαυτά τελικά ούτε η πολιτική συζήτηση αποκλείστηκε απ΄ αυτή την αίθουσα και επιπλέον αυτή η πολιτική διάσταση, αυτή η πολιτική συζήτηση αποτυπώθηκε εύγλωττα και στην πρωτόδικη απόφαση».

Αφού απέδειξε πόσο έωλα είναι τα επιχειρήματα της πρωτόδικης απόφασης, αλλά και οι «χοντράδες» που περιλαμβάνονταν στην πρόταση της εισαγγελέα, η Μ. Δαλιάνη παρουσίασε μια προσέγγιση την οποία μόνο με δικτατορικού επιχειρήματα μπορεί να αρνηθεί κάποιος:

«Κοινός τόπος, κύριοι δικαστές, όλων αυτών των τοποθετήσεων, τόσο της πρωτόδικης απόφασης όσο και της κυρίας εισαγγελέως στη δίκη αυτή, είναι ότι δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι πράγματι υπάρχουν κακώς κείμενα, υπάρχουν κοινωνικές αδικίες. Είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης ο φτωχός εργάτης, υπάρχουν αίτια μετασχηματισμού του συστήματος που ζούμε και αυτός είναι ο κοινός τόπος. Από κει και πέρα, η μεν απόφαση αποκρούει το ότι τα κίνητρα είναι ευγενή, καταφεύγοντας στην επιχειρηματολογία πάνω στα μέσα και στους σκοπούς που χρησιμοποίησε αυτή η δράση για την επίτευξη αυτών των κινήτρων. Η δε κυρία εισαγγελέας αναφέρει την απόλυτα προσωπική της άποψη, ότι “εγώ θεωρώ ότι αυτά, ανεξάρτητα αν είναι ή δεν είναι ευγενή ως κίνητρα, είναι υποκριτικά, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, είναι ανειλικρινή”. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να αξιολογηθεί, γιατί είναι μία υποκειμενική άποψη. Επομένως, αυτό που έχετε εσείς μπροστά σας ως υλικό είναι η παραδοχή ότι η ανυπακοή εξ ορισμού δεν είναι απαξιώσιμη. Η ανυπακοή εξ ορισμού δεν είναι ανήθικη. Τίθεται λοιπόν εδώ ένα όριο δικαιολογημένης ανυπακοής, ηθικά δικαιολογημένης, διότι ποινικά δεν είναι δικαιολογημένη αυτή η ανυπακοή και αξιολογείται διαφορετικά. Ο,τι βρίσκεται λοιπόν πέρα από το όριο της δικαιολογημένης ποινικά ανυπακοής είναι ταυτόχρονα και απαραίτητα και ηθικά απαξιώσιμο;

Εδώ μπαίνει πλέον ένα ζήτημα αναλογίας. Για να βρεθεί το μέτρο, κύριοι δικαστές, προϋποτίθεται διάλογος και κατανόηση πολλών και αντικρουόμενων Δικαίων. Αυτός ο διάλογος δεν απεφεύχθη σε αυτή την αίθουσα και η περίπτωση του Κονδύλη βοηθά πολύ στην τεκμηρίωση αυτού του διαλόγου. Γιατί η περίπτωση του Κονδύλη έχει μία ιδιαιτερότητα. Ο Κονδύλης δεν εντάχθηκε στη 17Ν σε ηλικία 18-20 χρονών, φοιτητής ή ονειροπόλος νέος που ήθελε, μπερδεύτηκε, παρασύρθηκε και ήθελε γενικώς και αορίστως να αλλάξει τον κόσμο και την κοινωνία. Εντάχθηκε στη 17Ν σε ηλικία 30 ετών, παντρεμένος ήδη, με δύο παιδιά, βιομηχανικός εργάτης σε εργοστάσιο ήδη 15 χρόνια, με έντονη προηγούμενη πολιτική δραστηριότητα, συνδικαλιστική παρουσία, πολιτική συγκρότηση λοιπόν και ανεπτυγμένο πολιτικό κριτήριο… Δεν παραιτήθηκε ποτέ από την ιδέα της αναμέτρησης με το σύστημα και ό,τι έκανε το έκανε με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση στις ιδεολογικές αρχές του κομμουνισμού, χωρίς ποτέ να εξαργυρώσει τίποτα… Σε αυτή τη συγκυρία, όπου η νόμιμη Αριστερά δέχεται καταλυτικά πλήγματα και απανωτές ήττες, ο Κονδύλης κάνει μία οριακή επιλογή, αναζητώντας το πρώτον πιο δυναμικές μορφές πάλης…

Αυτή η κίνηση πού τον οδήγησε, πριν τον οδηγήσει ενώπιόν σας; Τον οδήγησε σε μια ομάδα η οποία ανεξάρτητα με την ειλικρίνειά τους ή όχι, διακηρύσσει με το λόγο της και τις πράξεις της τα ίδια ακριβώς προτάγματα, για μια καλύτερη κοινωνία, με αυτά τα οποία πίστευε ο Κονδύλης και τα οποία τον οδήγησαν στην ένταξή του σε άλλους, νόμιμους φορείς πριν, αλλά σε εκείνη την εποχή της αδράνειας ήταν ένας χώρος που έδειχνε να δρα. Ο Κονδύλης αποχώρησε τελικά από τη 17Ν και όπως είπε ο ίδιος “γιατί ήμουν πιο κοντά πάντα στο μαζικό κίνημα, δεν με εξέφραζε από ένα σημείο κι έπειτα αυτή η επιλογή”. Αυτά σας είπε ένας άνθρωπος ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και πολιτικά και πραγματικά από την Οργάνωση 17Ν. Ομως δεν είναι δυνατό να αποποιηθεί τον εαυτό του. Τι σημαίνει αυτό; Η κίνηση της ένταξής του σε ένα τέτοιο δρόμο μπορεί να μην ήταν η μόνη δυνατή, μπορεί να μην ήταν η ορθότερη, όμως δεν μπορεί να διαγνώσει κανείς ότι βρίσκεται σε ολοκληρωτική παραφωνία με την προηγούμενη και την επόμενη πολιτεία του. Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος που συνδέει όλες αυτές τις πολιτικές επιλογές, τις τόσο διαφορετικές μεταξύ τους; Δεν είναι ούτε το πολιτικό πλαίσιο, δεν είναι ούτε τα μέσα. Είναι μόνο το κίνητρο. Είναι το ίδιο και απαράλλακτο όραμα για μια καλύτερη κοινωνία…

Τελικά τι προκύπτει από όλο αυτό το συλλογισμό; Οτι με τα ίδια ευγενή κίνητρα, που ούτε το δικαστήριό σας ούτε κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να τα θεωρήσει μη ευγενή, να τα θεωρήσει ταπεινά όταν αφορούν την ένταξή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του εργοστασίου, ένας άνθρωπος που οργανώθηκε στο μαζικό κίνημα, που αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτό, έκανε και μια οριακή επιλογή. Αυτή την οριακή επιλογή που δικάζετε τώρα σε αυτή τη δεδομένη συγκυρία. Αυτή η επιλογή είχε ένα τεράστιο κόστος για τον ίδιο, το οποίο το πληρώνει και θα το πληρώνει ακόμη και κανένα προσωπικό όφελος. Ηταν δηλαδή εξ ορισμού ανιδιοτελής. Θεωρώ ότι μπορείτε να καταλάβετε, αν σταθείτε με νηφαλιότητα, ειλικρίνεια και ψυχραιμία απέναντι σε αυτό τον κατηγορούμενο, μπορείτε να καταλάβετε ότι δεν είναι αδιανόητο πως μπορεί το πέρασμα του ορίου, η υπέρβαση του ορίου να οδηγήσει στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων, χωρίς το κίνητρο να είναι ηθικά απαξιώσιμο. Αυτά είναι τα ευγενή κίνητρα ενός ανθρώπου που κάνει αυτή την επιλογή και η αναγνώρισή τους δεν καθαγιάζει προφανώς τις πράξεις. Αλλο είναι το μέσο, άλλο είναι το κίνητρο, άλλος είναι ο σκοπός, άλλο είναι το αποτέλεσμα. Εσείς, σε αυτό το στάδιο, αυτό που πρέπει να αναγνωρίσετε και αυτό που πρέπει να διαγνώσετε είναι μόνο το κίνητρο. Για το μέσο, για το αποτέλεσμα, θα κρίνετε όταν θα αξιολογήσετε την ποινική απαξία των επιμέρους πράξεων. Νομίζω λοιπόν, ότι αυτό το κίνητρο θα είναι παραφωνία και λογική ανακολουθία να διαγνώσετε με οποιονδήποτε τρόπο ότι δεν είναι ευγενές».

Και η κατακλείδα της θαυμάσιας αγόρευσης της Μ. Δαλιάνη:

«Ο Κονδύλης συνελήφθη το καλοκαίρι του 2002, σχεδόν τελευταίος από όλους τους κατηγορούμενους, και ανέλαβε αμέσως τις ευθύνες του, στο βαθμό που του αναλογούσαν. Γιατί όπως είπε –και θα το επαναλάβω κι εγώ- “Εγώ αυτό μπορούσα να κάνω. Το βάρος της 17Ν ήταν ασήκωτο”. Αυτή τη στιγμή ήρθε εδώ ενώπιόν σας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, όπου ο κατηγορούμενος επιλέγει να έρθει και δεν φέρεται, δεν σύρεται. Δεν ήρθε εδώ ούτε για να ζητήσει την επιείκειά σας ούτε για να ζητήσει να του αναγνωρίσετε κάτι που δεν του αναλογεί. Ηρθε με μοναδικό αίτημα να διεκδικήσει να του αποδοθεί ακριβώς αυτό το μερίδιο που του αναλογεί.  Αυτό που εμείς ζητούμε από εσάς είναι να τον κρίνετε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία από τη θέση του ανεξάρτητου κριτή που σας έχει ορίσει η έννομη τάξη, εξοβελίζοντας από τη σκέψη σας και την κρίση σας επίκτητα διλήμματα και αξιολογώντας με συναίσθηση της ιστορικής σας ευθύνης όλο το ειδικό βάρος αυτής της υπόθεσης. Γιατί, κύριοι δικαστές, η ιστορία μπορεί να μην γράφεται ούτε να αποτιμάται σε ένα δικαστήριο, όμως μια δικαστική απόφαση γίνεται μέρος της Ιστορίας».

Ο Μάριος Δαλιάνης, αφού δήλωσε εισαγωγικά ότι δεν θα επεκταθεί στα γενικά ζητήματα που έθεσε η συνάδελφος, συνεργάτιδα και κόρη του, μπήκε κατευθείαν στα νομικά ζητήματα που αφορούν τις κατηγορίες κατά Κονδύλη, κωδικοποιώντας και φωτίζοντας με την εμπειρία του όλες τις πτυχές τους.

Κοινοποίηση:FacebookTwitterLinkedInEmailWhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤετάρτη, 28.3.07
Επόμενο άρθρο Παρασκευή,30.3.07

Σχετικά Αρθρα

Τρίτη, 30.5.07

Εφετείο 17Ν30 Μαΐ 2007, 00:00

Δευτέρα, 14.5.07

Εφετείο 17Ν14 Μαΐ 2007, 00:00

Πέμπτη, 10.5.07

Εφετείο 17Ν10 Μαΐ 2007, 00:00

Τετάρτη, 9.5.07

Εφετείο 17Ν9 Μαΐ 2007, 00:00

Δευτέρα, 7.5.07

Εφετείο 17Ν7 Μαΐ 2007, 00:00

Πέμπτη, 3.5.07

Εφετείο 17Ν3 Μαΐ 2007, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Απρίλη

21 Απρ 2021, 00:01
Υγεία

Τεράστιο φιάσκο των επονομαζόμενων self-test

20 Απρ 2021, 20:12
Η παπάρα

Τους ήρθε αχαμνά

20 Απρ 2021, 14:32
Παιδεία

Τα self tests βγάζουν λανθασμένα αποτελέσματα

20 Απρ 2021, 14:16
Εργατικά

Βάζουν φαντάρους να βγάλουν συντάξεις!

20 Απρ 2021, 12:52
Υγεία

Οι «ντροπούλες» δεν κρύβουν την ξεφτίλα

20 Απρ 2021, 12:36
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Απρίλη

20 Απρ 2021, 00:01
Κόντρες

Γκεμπελίστικες κουτοπονηριές

19 Απρ 2021, 20:49
Παιδεία

Αυξάνονται τα κλειστά Λύκεια λόγω κρουσμάτων

19 Απρ 2021, 19:52
Εργατικά

H δίψα για μέγιστο κέρδος δολοφονεί

19 Απρ 2021, 19:48
Παιδεία

Γιόρτασαν την κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος

19 Απρ 2021, 17:17
Πολιτική

Απορρίφθηκε ομόφωνα η αίτηση αποφυλάκισης του Μπαρμπαρούση

19 Απρ 2021, 12:22
Η παπάρα

Ωχριά μπροστά του ο Πινόκιο

19 Απρ 2021, 12:02
Πολιτική

Εν αναμονή απόφασης για την αίτηση αποφυλάκισης του Μπαρμπαρούση

19 Απρ 2021, 11:44
Εργατικά

Πανδημία: Στο απυρόβλητο οι καπιταλιστές

19 Απρ 2021, 11:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Απρίλη

19 Απρ 2021, 00:01
Υγεία

Κρύβουν τους διασωληνωμένους που παραμένουν εκτός ΜΕΘ

18 Απρ 2021, 21:57
Αγροτικά

Παιχνίδια αποπροσανατολισμού από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Να αφαιρεθεί η πιστοποίηση για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ από την ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ

18 Απρ 2021, 21:14
Ιστορία

Η ιστορική και συλλογική μνήμη δεν αλλοιώνεται

18 Απρ 2021, 10:40
Εργατικά

Γραφείο Συμβούλων Ενημέρωσης Εργατών

18 Απρ 2021, 10:34
Σαν σήμερα
  • Σαν σήμερα 21 Απρίλη

    Παγκόσμια ημέρα δημιουργικότητας και καινοτομίας... 1944: Οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου... 1967: Πραξικόπημα-εγκαθίδρυση δικτατορίας... 1967: Η Μαρία Καλαβρού και ο δεκαπεντάχρονος Βασίλης Πεσλής γίνονται οι πρώτοι νεκροί της χούντας... 1969: Βόμβα της ΔΑ στην πλατεία Κολοκοτρώνη... 1969: Γιορτή για τα δίχρονα της δικτατορίας καταλήγει σε παρατεταμένο γιουχάισμα του Παπαδόπουλου από τους μαθητές... 1972 : Καθιστική διαμαρτυρία εκατό φοιτητών στα Προπύλαια στην πέμπτη επέτειο του πραξικοπήματος, επέμβαση της αστυνομίας, έντεκα συλλήψεις... 1973: Διαδήλωση εκατοντάδων φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας με αντιδικτατορικά συνθήματα, τρεις βόμβες σε αυτοκίνητα ξένων αποστολών, σοβαρός τραυματισμός περαστικού... 1977: Βόμβες σε τέσσερα αυτοκίνητα Βορειοαμερικανών στη Θεσσαλονίκη... 1989: Εκατό χιλιάδες φοιτητές καταλαμβάνουν την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο... 1994: Δύο βόμβες καταστρέφουν τα αυτοκίνητα οικονομικού συμβούλου και υπαλλήλου της Γαλλικής Ακαδημίας, βόμβα σε αυτοκίνητο υπαλλήλου της ολλανδικής πρεσβείας δεν εξερράγη (ΕΛΑ-1η Μάη)... 1994: Βόμβα σε φορτηγό έξω από τα γραφεία της εταιρείας "Miele" (17Ν).
  • Σαν σήμερα 20 Απρίλη

    Διεθνής ημέρα ευαισθητοποίησης για τον θόρυβο... Ημέρα κινέζικης γλώσσας... Ημέρα δισκοπωλείου... Ημέρα Τύπου... 1942: Εκδίδεται η "Ελεύθερη Ελλάδα", παράνομη αντιστασιακή εφημερίδα του ΕΑΜ... 1945: Ο Κόκκινος Στρατός εισβάλλει στο Βερολίνο... 1973: Βόμβες σε τράπεζα και έξω από το σπίτι του Κ. Τσίτουρα (πρόεδρος χουντικής «Ενώσεως Νέων Επιστημόνων»)... 1998: Η RAF ανακοινώνει τη διάλυσή της μετά από 28 χρόνια δράσης.
  • Σαν σήμερα 19 Απρίλη

    Ημέρα φιλελληνισμού... Βενεζουέλα: Διακήρυξη ανεξαρτησίας (1810) - Ημέρα Ινδιάνων... Σιέρα Λεόνε: Ημέρα δημοκρατίας (1971)... 1931: Χωροφύλακες επιτίθενται σε αγρότες, που τους παίρνουν τα όπλα και απελευθερώνουν συλληφθέντες (Μεταλλικό Κιλκίς), ένοπλες συγκρούσεις με πολλούς τραυματίες... 1944: Εκτέλεση 35 κομμουνιστών ως αντίποινα για τη δολοφονία έξι ευζώνων κι ενός χωροφύλακα... 1968: Συλλήψεις τριών νέων του «Ρήγα Φεραίου» και του ΠΑΜ... 1969: Βόμβα (ΔΑ) στην οδό Αιόλου... 1972: Ανατίναξη προτομής του Μεταξά στη Νίκαια (ΑΑΑ)... 1980: Συλλαμβάνεται στην Καβάλα η Ιταλίδα Ροσάνα Ματιούσι, γνωστή ως "κοντέσα Ρόσα" και μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών... 1991: Εκρηξη βόμβας στα χέρια Παλαιστίνιου στο κέντρο της Πάτρας σκοτώνει επτά ανθρώπους.
  • Σαν σήμερα 18 Απρίλη

    Παγκόσμια ημέρα πολιτιστικής κληρονομιάς... Ζιμπάμπουε: Ημέρα ανεξαρτησίας... 1902: Η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί τα δακτυλικά αποτυπώματα ως αποδεικτικό μέσο... 1932: Η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο... 1937: Βομβαρδίζεται η Γκερνίκα, 1.500 νεκροί, περισσότεροι από 1.000 τραυματίες... 1941: Αυτοκτονεί ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής... 1946: Ιδρύεται η Κόμεκον... 1974:Εκτελείται ο γενοβέζος δικαστής Μάριο Σόσι (πρώτο χτύπημα των Ερυθρών Ταξιαρχιών)... 1981: Βόμβες σε Ιονική και Λαϊκή (ΕΛΑ).
  • Σαν σήμερα 17 Απρίλη

    Παγκόσμια ημέρα αγροτικής πάλης... Παγκόσμια ημέρα διαμαρτυρίας για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς... Παγκόσμια ημέρα αιμορροφιλίας... Διεθνής ημέρα αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατουμένους... 1956: Διαλύεται η Κομινφόρμ... 1965: Αρση όλων των έκτακτων μέτρων του εμφύλιου, αποφυλάκιση και των τελευταίων πολιτικών κρατούμενων... 1979: Βόμβα στα γραφεία του ΣΕΒ (ΕΛΑ)... 1981: Βόμβα στο αυτοκίνητο του λιβανέζου φαλαγγίτη επιχειρηματία Σουλεϊμάν (ΕΛΑ)... 1999: Ρουκέτα στην κατοικία του γερμανού πρέσβη (17Ν)... 2007: Δύο ένοπλοι ακινητοποιούν τον φρουρό της οικίας του αρεοπαγίτη εισαγγελέα Ρωμύλου Κεδίκογλου και αφαιρούν αυτόματο πιστόλι και ασύρματο (Επαναστατικός Αγώνας).
Περισσότερα...
H παπάρα
  • Τους ήρθε αχαμνά

    20 Απρ 2021, 14:32

    Τα ερωτηματικά εγείρονται με τον τρόπο διεξαγωγής του διπλωματικού διαλόγου και διαπραγμάτευσης για την οποία θα πρέπει να αποφεύγεται η «διπλωματία του διαλόγου». Η τελευταία έχει κατακριθεί τόσο στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία όσο και στην διπλωματική πρακτική ως αδιέξοδη και δυνητικά ζημιογόνος. Αν και μπορεί ενίοτε να λειτουργήσει ως ψυχοθεραπεία για τα θυμικά τραύματα ενός κοινωνικού σώματος ενώ προσφέρει και άφθονα χειροκροτήματα.

    Π.Κ. Ιωακειμίδης

    (Τους ήρθε αχαμνά των σημιτανθρώπων το σόου Δένδια στην Αγκυρα. Και βγάζουν –παράλληλα με τη διαφωνία τους επί της τακτικής- και όλον τον χολερικό ελιτισμό τους. Επί της ουσίας, βέβαια, οι δυο τακτικές δεν είναι παρά οι δυο όψεις του νομίσματος του ελληνικού αστικού εθνικισμού).

  • Ωχριά μπροστά του ο Πινόκιο

    19 Απρ 2021, 12:02

    Σε ό,τι αφορά την ερώτηση που έχει να κάνει με το αν το σύστημα Υγείας είναι αποκλειστικά και μόνο για τη διαχείριση του κορονοϊού η απάντηση είναι σαφής και η απάντηση είναι όχι. Το σύστημα Υγείας παρέχει υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες που το έχουν ανάγκη. Αυτό φαίνεται κατ' αρχάς στις εφημερίες των Νοσοκομείων, όπου το πρόγραμμα εφημέρευσης σε όλη την επικράτεια συνεχίζεται κανονικά.

    Βασίλης Κοντοζαμάνης

    (Μήπως να μας έλεγες τίποτα για την περικοπή κατά 80% όλων των τακτικών χειρουργείων;)

  • Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ

    15 Απρ 2021, 12:41

    Το ΕΚ υπογραμμίζει ότι οι ταξιδιώτες θέλουν «ασφαλή, καθαρό και περισσότερο βιώσιμο τουρισμό» και καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν κοινά κριτήρια για ασφαλή τουρισμό, χωρίς χρονοτριβή. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ευρωπαϊκό πρωτόκολλο υγείας και ασφάλειας για τη διεξαγωγή τεστ προ αναχώρησης, ενώ θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η επιβολή καραντίνας μόνο ως ύστατη λύση. Ενα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα διευκόλυνε τα ταξίδια και θα αποτελούσε εναλλακτική λύση έναντι των μοριακών τεστ και της επιβολής καραντίνας, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Το νέο πιστοποιητικό θα πρέπει να συνάδει με τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων και θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιείται μόλις υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν μεταδίδουν τον ιό.

    Δελτίο Τύπου Ευρωκοινοβουλίου

    (Τι να κάνουν και οι ευρωβουλευτές; Πρέπει να λένε και καμιά μαλακία για να περνάει η ώρα και να δικαιολογούν τις μισθάρες τους)

  • Το κόμπλεξ του ραβδούχου δούλου

    13 Απρ 2021, 09:38

    Επιχειρείται από την Αντιπολίτευση η θεμελίωση μιας αντίληψης περί δήθεν ύπαρξης μιας αστυνομίας η οποία βρίσκεται απέναντι στους νέους συμπολίτες μας, μιας αστυνομίας που έχει απεκδυθεί κάθε είδους ευαισθησία απέναντι στη νεολαία και ειδικότερα σε ανήλικα άτομα. Ουδέν αναληθέστερον. Η προστασία ανηλίκων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στο νεοεκπονηθέν Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής για την περίοδο 2020-2024.

    Ελευθέριος Οικονόμου (συνταξιούχος μπάτσος, υφυπουργός Προ Πο)

    (Να πούμε «ρωτήστε τους νέους να σας πουν»; Περιττεύει. Αν χαρακτηρίζει κάτι διαχρονικά τη μπατσαρία, είναι το ιδιαίτερο μένος ενάντια στους νέους. Οχι μόνο στις αγωνιστικές εκδηλώσεις τους, αλλά και στην καθημερινότητά τους. Ο μπάτσος νιώθει κόμπλεξ απέναντι στον νέο, ιδιαίτερα όταν είναι συνομήλικός του ή σχεδόν συνομήλικός του. Είναι το κόμπλεξ του ραβδούχου δούλου που θέλει να βιώσει την εξουσία που του παραχώρησαν τ' αφεντικά)

  • Ο «καλός» και οι «κακοί»

    12 Απρ 2021, 09:27

    Εμείς ζητήσαμε και χθες να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα αλλά η Επιτροπή μας είπε να περιμένουμε άλλη μία βδομάδα. Θα το ξαναφέρουμε καθώς πρόθεσή μας είναι να ανοίξουν. Εχω κάνει αυτοψία σε πολλά από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, η ευταξία και οι επενδύσεις που έχουν κάνει σε μηχανήματα υγείας είναι πολύ μεγάλες και εκτιμώ ότι δεν θα επιβαρύνουν. Πιστεύω την επόμενη βδομάδα να πείσουμε την Επιτροπή, εφόσον βεβαίως και η πανδημία πηγαίνει καλύτερα.

    Αδωνις Γεωργιάδης (στου Αυτιά)

    (Το γκεμπελίστικο παιχνίδι το ξέρουν καλά οι ακροδεξιοί: «Εμείς πιέζουμε, αλλά δεν μας αφήνουν οι ξεροκέφαλοι της Επιτροπής, που δε βλέπουν τα μηχανήματα υγείας που έχουν βάλει οι καπιταλιστές των Mall. Διαβάζει (και) eksegersi.gr, όπως βλέπουμε. Είχε μιλήσει για ιονιστές, τον κράξαμε και τώρα μιλάει γενικά για… μηχανήματα υγείας).

Περισσότερα...
Επιλεγμένα θέματα
10 Ιαν 2021, 20:02

Πανδημία και lockdown: Να διδαχτούμε από τους εργάτες της Ιταλίας

Mετά το τέλος των γιορτών η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ανοίξει τα δημοτικά και…

28 Οκτ 2020, 18:26

Lockdown ΤΩΡΑ για να μη θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών

17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

Δείτε όλα τα ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αφίσες













Εκδόσεις
10 Ιαν 2021, 20:02

Πανδημία και lockdown: Να διδαχτούμε από τους εργάτες της Ιταλίας

28 Οκτ 2020, 18:26

Lockdown ΤΩΡΑ για να μη θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών

17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

27 Ιούν 2020, 00:00

Για την πανδημία των αντεργατικών μέτρων χρειαζόμαστε ΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Αφιερώματα
4 Νοέ 2017, 00:00

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

16 Νοέ 2013, 00:00

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (5)

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αρχείο Εφημερίδας
Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.