Ο πατέρας Περατικός προσήλθε να καταθέσει στηριζόμενος στο μπαστούνι του και ελαφρώς υποβασταζόμενος, πράγμα λογικό για την ηλικία του. Το κάταγμα στο ισχύο… θεραπεύτηκε πολύ σύντομα! Ούτε 25χρονοι ποδοσφαιριστές δε θεραπεύονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από κάταγμα ισχύου. Θαύμα, θαύμα!!
Η κατάθεσή του ήταν η αναμενόμενη. Μας είπε πόσο πατριωτικά ενεργεί η οικογένειά του και πόσο ανιδιοτελής επιχειρηματίας και φίλος των εργατών ήταν ο γιος του. Σε βαθμό παρεξήγησης. Τον λάτρευαν οι εργάτες! Αλλη μια αγιογραφία καπιταλιστή, απ’ αυτές που τις έχουμε συνηθίσει. Δεν περέλειψε, βέβαια, να εξαπολύσει τους μύδρους του κατά των «τρομοκρατών», να ονοματίσει ορισμένους και να ζητήσει καταδίκες όπως στην πρώτη δίκη.
Οι ερωτήσεις από την έδρα αβανταδόρικες. Το ίδιο και από την πολιτική αγωγή (Βόζεμπεργκ), που δεν παρέλειψε να ζητήσει να μη γίνουν από την υπεράσπιση ερωτήσεις πέρα από αυτές που αφορούν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης! Πρόκειται ασφαλώς για νέα αντίληψη της… ισότητας των όπλων. Ο Περατικός να μιλά για την επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου της οικογένειας, αγιογραφώντας τη, αλλά η άλλη πλευρά να μην την αμφισβητήσει. Η υπεράσπιση (Κούρτοβικ) δήλωσε ότι δεν θα κάνει ερωτήσεις, αλλά επιφυλάσσεται να κάνει συνολικό σχολιασμό της υπόθεσης, όταν αυτή ολοκληρωθεί. Αμεσο σχολιασμό ζήτησε να κάνει ο Δ. Κουφοντίνας, που είπε τα εξής:
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εγώ δεν είχα σκοπό να μιλήσω τώρα, αλλά έπειτα από αυτά που ακούστηκαν εδώ μέσα και από αυτά που είπε και η κυρία εισαγγελέας υπό μορφήν ερώτησης, όταν τον ρώτησε αν είναι απατεώνας ή αν βοήθησε αυτή η “επένδυση” -και θα το εξηγήσω αμέσως- την Ελλάδα, θα πω λίγα πράγματα, περιοριζόμενος όπως κάνω πάντα κι όπως έκανε και η Οργάνωση στο πολιτικό επίπεδο και μη μπαίνοντας σε άλλα επίπεδα. Δύο λόγια γι αυτή την “επένδυση”. Ο όμιλος Περατικού παρέλαβε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, καθαρά όπως λέμε από χρέη. Δηλαδή, κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια που ήτανε χρέη φορτώθηκαν στις πλάτες του ελληνικού λαού και τα πήραν καθαρά, ολοκάθαρα. Τα χρήματα που πραγματικά δόθηκαν -και ουδέποτε αμφισβητήθηκε αυτό ακόμα και σήμερα- ειπώθηκε για την ακρίβεια των πληροφοριών που είχε η οργάνωση, ήταν δύο δισεκατομμύρια η προκαταβολή για τα ναυπηγεία που άξιζαν πολύ πολλαπλάσιο ποσό, είχαν πολύ μεγαλύτερη αξία. Αυτά τα δύο δισεκατομμύρια ούτε καν βγήκαν από τις τσέπες των ιδιοκτητών του ομίλου, αφού έγιναν με δάνεια τα οποία ήταν τα γνωστά θαλασσοδάνεια. Σε όλο το διάστημα που είχε τα ναυπηγεία ο όμιλος Περατικού δεν έβαλε δραχμή από την τσέπη του, δεν έγινε καμία επένδυση εκσυγχρονισμού, το μόνο που έκανε ήταν να απαιτεί συνεχώς επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις από το κράτος είτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, να απαιτεί συνεχώς θαλασσοδάνεια και να φορτώνει χρέη. Δεν υπήρχε κανείς που να είχε σχέση με τα ναυπηγεία στον οποίο να μη χρωστάει ο όμιλος Περατικού. Προμηθευτές, Φορείς, Οργανισμοί, Τράπεζες, λήστεψε τους εργαζόμενους μηνκαταβάλλοντας τις εισφορές…
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε πρόεδρε, είναι σχολιασμός της μαρτυρικής καταθέσεως του κυρίου Περατικού αυτό; Ερώτηση.
Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Μανιφέστο είναι.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Λήστεψε τους εργαζόμενους μη καταβάλλοντας τις εισφορές στο ΙΚΑ και στο ΤΕΑΜ, στο Ταμείο Μετάλλου, το οποίο παραδέχθηκε και ο κύριος Περατικός στην πρώτη δίκη. Ο ίδιος το ομολόγησε αυτό, ότι φεύγοντας άφησε δεκάδες δισεκατομμύρια χρέη παντού. Ο ίδιος είπε ότι έγιναν 120 δίκες από Οργανισμούς και ανθρώπους που προσπαθούσαν μάταια να πάρουν τα χρήματά τους. Και στο τέλος, όταν έφτασε η ώρα να πληρώσει την πρώτη δόση των χρημάτων που έπρεπε να δοθούν, την παραμονή ακριβώς έκλεισε το ναυπηγείο. Ολα αυτά οδήγησαν κι έναν πολύ ήπιο -και δε θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω σε καμία περίπτωση εχθρό των βιομηχάνων και των εφοπλιστών- τον τότε πρωθυπουργό Σημίτη και πρώην υπουργό Βιομηχανίας, να χαρακτηρίσει -διαβάζω την «Ελευθεροτυπία» στις 7/11/1997, όπου χαρακτήρισε τον Περατικό “εκβιαστή” ενώ φωτογράφιζε τον ίδιο ως “ανίκανο επιχειρηματία με διαχειριστική ανεπάρκεια και πιθανώς έλλειψη κεφαλαίων”. Αυτά τα είπε ο Σημίτης.
Επειδή πολλά ακούστηκαν για ληστεία, εγώ θα πω ότι αυτό συνιστά μία από τις μεγαλύτερες ληστείες του ίδιου του ελληνικού λαού, γιατί φεύγοντας φόρτωσε δεκάδες δισεκατομμύρια χρέη στον ελληνικό λαό, ληστεία των εργαζομένων γιατί δεν κατέβαλε ουδέποτε εισφορές στο ΤΕΑΜ, στο Ταμείο Μετάλλου, και στο ΙΚΑ. Αυτοί οι πατριώτες, που κρατάνε τα πλοία τους σε ξένες σημαίες, όταν απλώς με το να βάλουν ελληνική σημαία θα πληρώσουν φορολογία λιγότερο από ενός περίπτερου, αυτοί οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς, που βασίζονται στη ληστεία και στο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας, που ζητάνε συνεχώς επιχορηγήσεις και επενδύσεις, που ζητάνε συνεχώς χρηματοδοτήσεις από το κράτος, έρχονται εδώ και μας μιλάνε και μας κάνουν τους πατριώτες. Δεν πρόκειται παρά γι’ αυτό που η οργάνωση είχε ονομάσει “λούμπεν μεγαλοαστική τάξη”.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εχουμε να διαβάσουμε έγγραφα, θέλετε να κάνετε το σχόλιό σας σε συνδυασμό με τα έγγραφα;
Γ. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ θέλω ακριβώς να δώσω στο Δικαστήριο τις επόμενες ενέργειες κατά του Κωστή Περατικού, δύο φύλλα εφημερίδων, είναι «Νέα» και «Ελευθεροτυπία», τα οποία αφορούν την αμέσως επόμενη μέρα, είναι 29 Μαΐου, προτού δηλαδή κυκλοφορήσει η προκήρυξη της οργάνωσης. Είναι πληροφορίες, μάλλον αξιολόγηση της ενέργειας και κυρίως της υπόθεσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον Τύπο της εποχής, προτού κυκλοφορήσει η προκήρυξη, δεν αναφέρονται στο υλικό της προκήρυξης. Οι εφημερίδες αυτές επιβεβαιώνουν δε -θα έλεγα στο σύνολό τους- τα στοιχεία της προκήρυξης, διότι τα στοιχεία που περιέχουν και τα οποία καταθέτουμε στο δικαστήριο, είναι πολύ πιο σοβαρά και τα ποσά πολύ πιο μεγάλα από αυτά που ανέφερε η προκήρυξη. Πράγματι, τα ποσά τα οποία αναφέρονται στην προκήρυξη υπολείπονται των ποσών τα οποία ανέδειξαν οι εφημερίδες τις δύο αυτές ημέρες. Είναι, όπως φαίνεται από τα δύο αυτά φύλλα την αμέσως επόμενη μέρα, θα ήθελα να το καταθέσω στο Δικαστήριό σας να διαβαστεί και να τοποθετηθώ επ΄ αυτών και επί της κατάθεσης του κυρίου Περατικού, να σχολιάσω συνολικά. Από τα υπόλοιπα έγγραφα που έχετε να αναγνώσετε εμένα με ενδιαφέρει μόνον η προκήρυξη, την οποίαν νομίζω ότι έχετε διαβάσει, την οποία πολύ θα ήθελα βεβαίως να ξαναδιαβαστεί για να διαπιστωθεί το εάν και κατά πόσο υπάρχουν πράγματι διαφορές και ποιες διαφορές ανάμεσα στα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και σε αυτά που αποτέλεσαν και την αιτιολόγηση αυτής της ενέργειας, που είπα ότι πάντα ερευνώ την αιτία, το κίνητρο, την αφετηρία από πλευράς της οργάνωσης.
Μετά τη δήλωση Κουφοντίνα, είχαμε ένα ακόμη λαμπρό δείγμα επιλεκτικής εφαρμογής της Δικονομίας. Ο Μ. Περατικός, που παρέμεινε καθισμένος στο χώρο των εδράνων της πολιτικής αγωγής, ζήτησε να κάνει δήλωση! Και ο πρόεδρος, αντί να του απαντήσει ότι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα, γιατί η μαρτυρική του κατάθεση ολοκληρώθηκε, όχι μόνο του έδωσε το λόγο, αλλά έγραψε εκεί που δεν πιάνει μελάνι την παρέμβαση (δυο φορές μάλιστα) της Γ. Κούρτοβικ, η οποία υπενθύμισε, ότι δικαίωμα σχολιασμού ή δήλωσης έχει η πολιτική αγωγή και όχι ο μάρτυρας. Φυσικά, δε μπορούσε να μην απαντήσει ο Δ. Κουφοντίνας και απάντησε. Ιδού ο απομαγνητοφωνημένος πλήρης διάλογος.
Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Κύριε πρόεδρε, με συγχωρείτε, μπορώ να κάνω μία παρατήρηση μόνο; Μια δήλωση αν θέλετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ.
Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Δεν πρόκειται βεβαίως να απαντήσω σε συκοφαντίες ή λασπολογίες ή μισοαλήθειες, αν θέλετε μισοψέματα. Το όνομα ας μείνει να κριθεί από εκείνους που ξέρουν να το κρίνουν και το παρελθόν και τα στοιχεία όλα τα οποία είναι στη διάθεση του δικαστηρίου. Εγώ θέλω να πω κάτι άλλο και ως δικαστήριο σας κάνω αυτή την παράκληση. Βλέπετε την κατάσταση στην οποίαν έχει περιέλθει η πατρίδα μας και το επίπεδο στο οποίο προσπαθούν να μας φέρουν…
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επιτρέπεται ο σχολιασμός από μάρτυρα, κύριε πρόεδρε;
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δήλωση κάνει, είναι διάδικος.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επιτρέπονται οι δηλώσεις;
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Βεβαίως και επιτρέπονται.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κυρία Βόζεμπεργκ, από τη συνήγορό του, όχι από τον ίδιο, προς Θεού.
Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Σας διέκοψα εγώ;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο πολιτικός ενάγων έχει το δικαίωμα, είναι διαφορετικά τα δικαιώματα που έχω εγώ κι αυτά που έχετε εσείς, κύριε Περατικέ.
Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Κυρία Κούρτοβικ σας διέκοψα;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κι εγώ δε σας διέκοψα και το μετάνιωσα προηγούμενα. Νομίζω ότι δεν έχει δικαίωμα, κύριε πρόεδρε, ούτε έχει δικαίωμα να υποδεικνύει στο δικαστήριο και στην ελληνική Πολιτεία σα να βρίσκεται σε παράθυρο τηλεόρασης ο μάρτυρας…
Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Εδώ ξεχνιέται, κύριε πρόεδρε, ότι έχασα το παιδί μου. Ξεχνιέται. Εδώ τα δικαιώματα των γονέων, όπως είπα πριν, και των θυμάτων έχουνε ξεχαστεί, είναι δευτερεύοντα. Δε θέλω να πάω εκεί, εγώ θέλω να συστήσω κάτι που νομίζω ότι θα είναι καλό για τον τόπο μου τον οποίον αγαπώ γιατί είμαι Ελλην. Και θέλω να πω το εξής: Αν αυτοί οι άνθρωποι κάνανε αυτά που κάνανε και τώρα είναι εδώ πέρα πρέπει να μείνουν εδώ έγκλειστοι. Συνιστώ ως γέρων Ελληνας αυτή τη λύση, διότι όταν δε έχουμε τέτοιες ανοχές ως Αρχές, ώστε να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση τους κατέβει, να αγορεύει μέσα στο δικαστήριο με όλες αυτές τις ψευτιές που επαναλάμβανα και στην πρώτη δίκη και να τις ξαναλέει κι είχα κάνει το σφάλμα να τα αντικρούω ένα-ένα εγώ. Λοιπόν, όταν γίνεται αυτό κι όταν υπάρχει μία νέα γενεά τρομοκρατών ανεγκεφάλων όσο και τούτη κι όσος εγκέφαλος είναι, είναι ψυχασθενείς βεβαίως, εντάξει, θα τα τραβάμε. Διότι και η καθοδήγηση και ο προσηλυτισμός γίνονται από δω μέσα. Δικαιώματα τα οποία στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχουν…
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εξακολουθείτε να εμπαίζετε, ενίσταμαι κύριε πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα εξακολουθούμε να δεχόμαστε από έναν πονεμένο πικραμένο και εμπαθή πατέρα, εκ των πραγμάτων, λόγω αυτών που έχει, να βγάζει ασφαλή συμπεράσματα -εγώ να το παραδεχτώ και γι’ αυτό το λόγο δεν υποβάλλω κι ερωτήσεις- θα ανεχθεί το δικαστήριό σας να γίνονται υποδείξεις περί δικαιωμάτων του νόμου; Εχει δικαίωμα ο πολιτικός ενάγων να τοποθετείται επί της ποινής και με βάση τη δική σας δικονομία; Θα το δεχτείτε αυτό το πράγμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία συνήγορε, έχει δικαίωμα ο πολιτικός ενάγων όπως και ο κατηγορούμενος..
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αφήσαμε τον πόνο του πατέρα, τελείωσε ο μάρτυρας, τελείωσε ο πολιτικός ενάγων. Εχει δικαίωμα να τοποθετείται επί των δικαιωμάτων; Εχει δικαίωμα να τοποθετείται επί του σωφρονιστικού συστήματος;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, έχει δικαίωμα να το κάνει, όπως το κάνουν και όλοι.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εχει δικαίωμα να σας λέει το τι ποινή πρέπει να επιβάλλετε; Μπορείτε εσείς να το αποδέχεστε αυτό το πράγμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, αναγνώστε παρακαλώ κυρία συνάδελφε τα έγγραφα.
Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Εγώ κάνω μια δήλωση και μια εισήγηση από καρδίας, όπως είπατε κυρία Κούρτοβικ και μια και το δικαστήριο ανέχεται εσάς γιατί να μην ανεχθεί και μένα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, αφήστε τα, να αναγνώσουμε τώρα τα έγγραφα, ακούσαμε τη δήλωσή σας.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εγώ συμφωνώ να κάνεις δηλώσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οχι κύριε, σας παρακαλώ. Η δήλωση έγινε αυτή που έγινε από τον κύριο συνήγορο, διαμαρτυρήθηκε και η συνήγορός σας, λοιπόν σας παρακαλώ.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Τι, θα μου αφαιρέσετε το λόγο δηλαδή;
Μ. ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ: Ορίστε κατάσταση!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχετε καθόλου το λόγο, τι λόγο έχετε εσείς;
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν έχω λόγο; Θα κάνω δήλωση και θα κάνω κι άλλες δεκαπέντε δηλώσεις κι άλλες είκοσι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ ,κύριε.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Και ο πολιτικός ενάγων μπορεί να κάνει αντίστοιχες δηλώσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, σας έδωσα το λόγο να κάνετε δήλωση. Κάνατε δήλωση.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Και τώρα θέλω να κάνω κι άλλη, θέλω να απαντήσω.
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Διάλογο θα ανοίξουμε;
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Βεβαίως. Εσείς τον ανοίξατε τον διάλογο κι εγώ είμαι υπέρ του διαλόγου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οχι κύριε, αν θέλετε κάποια δήλωση να κάνετε να την κάνετε.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Συμφωνώ λοιπόν να γίνεται διάλογος. Καταλαβαίνω τον κύριο Περατικό και πραγματικά δε θα μίλαγα καθόλου σήμερα, αν περιοριζόταν στο να πει τον πόνο του, να πει την άποψή του. Αυτό όμως που κάνει τώρα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο, δεν πρόκειται πια για μια πολιτική παρέμβαση, μια προσπάθεια η οποία εναρμονίζεται με αυτά που είδαμε τώρα τελευταία, που συντονίζονται από ένα γνωστό κέντρο, το ίδιο που έχει κάνει και τις περίφημες υποκλοπές, την κατασκοπεία δηλαδή σε βάρος της χώρας, η οποία ζητάει ούτε λίγο ούτε πολύ στη δική μας εδώ πέρα υπόθεση ένα μικρό Γκουαντάναμο. Συμφωνεί και ο κύριος αυτός κι έρχεται εδώ και μας λέει με μεγάλη εμπάθεια, πέρα από αυτά που προωθεί δηλαδή αυτό το γνωστό κέντρο, να μας χαρακτηρίζει αυτά που είπαμε ψευτιές ή ό,τι άλλο. Αυτά είναι η αλήθεια δυστυχώς, είναι αυτά που ούτε ο ίδιος τα αμφισβήτησε στο πρώτο δικαστήριο, μάλιστα τα παραδέχτηκε κιόλας, και δείχνουν ακριβώς το ποιόν της λούμπεν μεγαλοαστικής τάξης.
Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, που διαβάστηκαν στη συνέχεια, τον Κουφοντίνα επιβεβαίωσαν και όχι τον Περατικό, αφού αναφέρονταν αναλυτικά στο μεγάλο σκάνδαλο της αγοράς των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον όμιλο Περατικού, που αφού καταχρέωσε την επιχείρηση σηκώθηκε και έφυγε.
Η Γ. Κούρτοβικ, σχολιάζοντας, είπε πως ο πόνος του πατέρα είναι σεβαστός, όταν όμως αυτός εκτρέπεται σε μίσος και συκοφαντίες και παίρνει τη μορφή υποδείξεων, δεν μπορεί να μην υπάρξει απάντηση. Η συνήγορος αναφέρθηκε στη στοχοποίηση του Βασίλη Ξηρού, στον οποίο ρίχνει όλο το βάρος η πολιτική αγωγή. Αναφέρθηκε στις προκλητικές δηλώσεις για «πολυτελή υπεράσπιση», που πληρώνεται από τις ληστείες! Το ταπεινό μου τριάρι σε μια λαϊκή πολυκατοικία στα Πατήσια –είπε δηκτικά- δεν ξέρω πως μπορεί να προκαλέσει τον κ. Περατικό και τη συνήγορό του κ. Βόζεμπεργκ. Αναφέρθηκε ακόμα στο μένος του Περατικού ενάντια στο κόμμα που κυβερνούσε τότε (σ.σ. το ΠΑΣΟΚ), το οποίο περίπου κατηγόρησε ως «σύμμαχο της τρομοκρατίας». Τέλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στο μέγα σκάνδαλο των Ναυπηγείων Ελευσίνας και στον τρόπο με τον οποίο ο Περατικός πήρε «καθαρή» μια επιχείρηση της βαριάς βιομηχανίας και την παράτησε καταχρεωμένη στα χέρια του ελληνικού κράτους, απαιτώντας μάλιστα να πάρει πίσω και τα αστεία (αστεία για το μέγεθος της επιχείρησης) ποσά που είχε πληρώσει για την εξαγορά. Ο ίδιος ο Σημίτης μιλούσε τότε για «ξεπούλημα» και για «εκβιασμό» του ομίλου Περατικού, που ήθελε να αρπάξει και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Μεσογείου τότε. Οι δράσεις που δικάζετε –κατέληξε η Γ. Κούρτοβικ- εντάσσονται στην κατηγορία του –κατά το δίκαιο- πολιτικού εγκλήματος. Στρέφονταν κατά του συστήματος, κατά της πολιτικής εξουσίας, και οι στόχοι που επιλέγονταν είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των εργαζόμενων και την καταγγελία των μεθοδεύσεων υπέρ των κυρίαρχων συμφερόντων. Δε μπορεί η δίκη της δράσης της 17Ν να οδηγεί στη δικαίωση των πολιτικών και οικονομικών εγκλημάτων, που τα πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός. Οσο για τα υπόλοιπα που είπε ο Περατικός, για μάρτυρες που φοβούνταν να καταθέσουν, για υπουργούς που συγκάλυπταν, για αξιωματικούς της Αστυνομίας και ανακριτές που εκτελούσαν εντολές κ.τ.λ., η συνήγορος χαρακτήρισε –δικαίως- τη στάση του «τρομοκαπηλεία». Ας πήγαινε να τα πει τότε στα κανάλια, που ήταν ανοιχτά στις απόψεις του, κατέληξε. Αξιοσημείωτη ήταν η εξής επισήμανση της Γ. Κούρτοβικ: Η φιλολογία περί απειλούμενων μαρτύρων έχει σκοπιμότητα. Αποτελεί υπόδειξη προς το δικαστήριο να μην πάρει υπόψη του τις καταθέσεις των μαρτύρων που τηρούν διαφορετική στάση από αυτή που είχαν τηρήσει στον ανακριτή και στο πρωτόδικο δικαστήριο. Οι μάρτυρες αυτοί ήταν χρήσιμοι όσο υπέκυπταν στη γοητεία της τρομοϋστερίας. Τώρα που στέκονται υπεύθυνα απέναντι στη συνείδησή τους βαφτίζονται απειλούμενοι, χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο γι’ αυτό. Πρόκειται για μεθόδευση που συντονίζεται από τη γνωστή οργάνωση «Ως εδώ». Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι εδώ μέσα αντιπαρατίθενται από τη μια μερικές από τις ισχυρότερες οικογένειες αυτού του τόπου και μερικές από τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη και από την άλλη απλοί λαϊκοί άνθρωποι, οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους.
Ο Ηρ. Κωστάρης, που έχει αθωωθεί γι’ αυτή την υπόθεση, ζήτησε το λόγο, επειδή ο Περατικός αναφέρθηκε και σ’ αυτόν δηλώνοντας με θράσος και προκλητικότητα ότι κακώς αθωώθηκε. Ο πρόεδρος προσπάθησε να τον αποτρέψει, όμως ο Κωστάρης επέμεινε και αναγκάστηκε να του επιτρέψει να μιλήσει. «Κατανοώ τον πόνο του κ. Περατικού –είπε- όμως δε μπορώ να δεχτώ την αναφορά στο όνομά μου. Αόριστα, χωρίς καμία τεκμηρίωση, απλώς ανέφερε ότι ο Κωστάρης ήταν εκεί, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ήμουν εκεί. Είναι εντελώς σκόπιμη και κατευθυνόμενη. Δεν ξέρω από πού κατευθύνεται όλη αυτή η ιστορία, ίσως κάποιους ενοχλεί η κατάρρευση του κατηγορητηρίου. Περισσότερα θα πω στην απολογία μου».
Η υπεράσπιση του Β. Ξηρού (Ρ. Καραμπλιάνη) αναφέρθηκε σε πληθώρα μαρτύρων οι οποίοι ήταν πολύ πιο κοντά στο συμβάν και όμως δεν κλήθηκαν να καταθέσουν, επειδή δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν. Εγινε επιλογή μαρτύρων και κλήθηκαν μόνο αυτοί που προχωρούσαν σε αναγνωρίσεις. Δε μπορεί, λοιπόν, να γίνεται λόγος για ισότητα των όπλων και δίκαιη δίκη. Δεν κλήθηκε μάρτυρας που ήταν στο πεζοδρόμιο και άλλος που ήταν ακριβώς απέναντι από το σημείο της ενέργειας και κλήθηκε μάρτυρας που ήταν στον τέταρτο όροφο! Γι’ αυτό και είναι επιτακτική η κλήτευση μιας σειράς μαρτύρων, τους οποίους ονομάτισε η συνήγορος.
Επίσης, αναφερόμενη στην κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού Αβδούλου, ο οποίος κατέθεσε ότι δυο φορές τον φώναξαν και έκαναν σκίτσα, μια με έλληνα και μια με αμερικανό σκιτσογράφο, η Ρ. Καραμπλιάνη ζήτησε να αναζητηθούν τα σκίτσα και να προσκομιστούν. Ξέρετε ποια ήταν η απάντηση από πρόεδρο και η εισαγγελέα; «Πού να τα βρούμε;»!!! Δηλαδή, οι συνήγοροι θα έπρεπε να βρουν τα σκίτσα που έφτιαξε η Αντιτρομοκρατική και όχι η εισαγγελία και το δικαστήριο; Και δεν τους προβληματίζει καθόλου που στη δικογραφία δεν υπάρχουν τα σκίτσα; Δεν είναι ευνόητο ότι δεν μπήκαν στη δικογραφία, επειδή προφανώς δεν μοιάζουν καθόλου με τους υποδειχθέντες ως δράστες;
Αμέσως μετά το διάλειμμα, απαντώντας στο αίτημα για κλήτευση μαρτύρων, η εισαγγελέας δήλωσε ότι αφού οι συγκεκριμένοι μάρτυρες δήλωσαν ότι δε συγκράτησαν χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κληθούν να καταθέσουν!!! Επιβεβαίωσε έτσι τα όσα κατήγγειλε η υπεράσπιση για επιλεκτική κλήση μόνο των «αναγνωριστών». Πρόκειται πραγματικά για εκπληκτικό και εντελώς αφοπλιστικό επιχείρημα. Καλούμε μόνο όσους αναγνωρίζουν (κι όταν έρχονται τη δεύτερη φορά και παίρνουν πίσω την αναγνώριση τους λοιδορούμε και τους απαξιώνουμε). Οσους δε μπήκαν σ’ αυτό το παιχνίδι δεν τους φέρνουμε κι ας ήταν πιο κοντά στο επεισόδιο. Δε μας ενδιαφέρει ν’ ακούσουμε τις περιγραφές τους και να τις διασταυρώσουμε με τις περιγραφές των «αναγνωριστών», προσπαθώντας να δούμε πού είναι πιο κοντά η αλήθεια. Η διαδικασία πρέποει να είναι «καθαρή»: «αναγνωριστές» και ορισμένοι άλλοι που οι περιγραφές τους πλησιάζουν αυτές των αναγνωριστών. Ολοι οι υπόλοιποι, που με τις περιγραφές τους ενισχύουν τις αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των «αναγνωριστών», πρέπει να αποκλειστούν από την επ’ ακροατηρίω διαδικασία. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέα και απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης. Πρόκριμα εκ νέου καταδίκης του Β. Ξηρού γι’ αυτή την υπόθεση; Μάλλον…