Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ποιος και γιατί φοβάται την Παρασκευή Τυχεροπούλου και την αποκλείει από τον «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ»;
  • Εν κρυπτώ προωθείται η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα
  • Ηραν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές
  • Ο Αούν προσπάθησε να κρύψει ότι ο Αραγτσί του τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία
  • Η Χεζμπολά απάντησε με «φωτιά» στα νταηλίκια των σιωναζιστών
  • Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι…
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Το αστικό κράτος εγκληματεί κατ’ εξακολούθηση κατά των πολιτών του
Περιβάλλον

Το αστικό κράτος εγκληματεί κατ’ εξακολούθηση κατά των πολιτών του

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr15 Οκτ 2021, 18:37

H εικόνα των μαθητών στο σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας, που έστησαν… γέφυρα με θρανία για να βγουν από το πλημμυρισμένο σχολείο, έγινε viral όπως λένε στη γλώσσα του Ιντερνετ. Ομως δεν ήταν μόνον αυτό το σχολείο. Δεκάδες ακόμα σχολεία πλημμύρισαν και οι γονείς έτρεχαν αλλόφρονες να πάρουν τα παιδιά τους. Τα νηπιαγωγεία που ο Μπακογιάννης έστησε σε κοντέινερ μετατράπηκαν σε παγίδες για τα παιδάκια. Οι αυλές κατακλυσμένες από νερά, γιατί κατασκευάστηκαν αρπακολλατζίδικα, χωρίς τον απαραίτητο μηχανισμό αποστράγγισης (ρύσεις, φρεάτια, σωλήνες απορροής). Και τα κοντέινερ να μπάζουν από παντού, καθώς στέγαστρο σε πόρτα ή παράθυρο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Κάθονταν οι δάσκαλοι και οι δασκάλες με τα νήπια κλειδαμπαρωμένοι και περίμεναν πότε θα καταφέρει να φτάσει ο γινιός ή ο παππούς με τη γιαγιά να πάρουν το παιδάκι στο σπίτι.

Τα σχολειά έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους εδώ και χρόνια. Γίνονται μόνο μπαλώματα που ανατίθενται σε εργολάβους, οι οποίοι κοιτάζουν να βγάλουν και από τη μύγα ξύγκι. Και βέβαια, οι εργολάβοι δε θα τρέξουν όπου παρουσιαστεί πρόβλημα, όπως θα έκανε μια σωστά στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία του δήμου.

Μήπως, όμως, ήταν καλύτερη η κατάσταση στα πανεπιστήμια; Πλημμύρισε η Καλών Τεχνών στην Πειραιώς. Το προαύλιο του Γεωπονικού στην Ιερά Οδό μετατράπηκε σε πισίνα και οι φοιτητές πηδούσαν από τα κάγκελα για να φύγουν, διότι η κεντρική έξοδος ήταν αδιάβατη. Πλημμύρισαν αμφιθέατρα σε σχολές του ΕΚΠΑ, ενώ στο Πάντειο μπήκαν νερά στη βιβλιοθήκη! Σε πισίνα μετατράπηκε και ο κεντρικός διάδρομος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας («Αθήνα διαμαντόπετρα στης Γης το δαχτυλίδι»!) έγιναν αδιάβατες. Πέτρου Ράλλη, Χαμοστέρνας, Ποσειδώνος, Λιοσίων, Βουλιαγμένης, Κηφισίας μετατράπηκαν σε λίμνες που άδειαζαν τα νερά σε μικρότερους δρόμους. Φτάσαμε στο σημείο να δούμε επιβάτες αστικού λεωφορείου που κόλλησε στην Ποσειδώνος, στο ύψος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», να βγαίνουν πιασμένοι χέρι-χέρι (λες και χόρευαν το χορό του Ζαλόγγου), βουτηγμένοι μέχρι τη μέση στο λασπόνερο.

Το ρεύμα κόπηκε σε μεγάλες περιοχές: Καλλιθέα, Κεραμεικός, Ρέντης, Παγκράτι και γύρω περιοχές (εκεί «έπεσε» υποσταθμός της ΔΕΗ).

Ποια «ακραία καιρικά φαινόμενα»; Μια δυνατή βροχή ήταν, που κράτησε μερικές ώρες. Κι ευτυχώς που δεν ήταν συνεχής αλλά διακοπτόμενη και προλάβαινε να εκτονωθεί κάπως το νερό που πλημμύριζε.

Αυτά δεν έγιναν κάπου που πλημμύρισε χείμαρρος που είχαν δεκαετίες να καθαρίσουν (όπως στην Κέρκυρα, στην Ιθάκη, στην Κεφαλονιά). Δεν έγιναν στις περιοχές των καμένων δασών, όπου οι κάτοικοι βιώνουν ένα δεύτερο δράμα μετά απ’ αυτό των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού (η Εύβοια θρηνεί ήδη τον πρώτο νεκρό από τις φετινές πλημμύρες). Εγιναν στην πρωτεύουσα της χώρας, μέσα στον πιο πυκνό αστικό ιστό. Πλημμύρισε ακόμα και το καμάρι τους, η «αθηναϊκή ριβιέρα» (τρομάρα τους).

Χρειάζεται να πούμε γιατί συνέβη αυτό; Για τον ίδιο λόγο που έχει συμβεί και άλλες φορές, μόλις ρίξει λίγο παραπάνω νερό. Εχουν κατασκευάσει όλες τις μεγάλες οδικές αρτηρίες χωρίς αντιπλημμυρικά έργα (διότι αυτά δεν είναι «επιλέξιμα»!). Η λεωφόρος Κηφισσού και οι παράδρομοί της δεν έχουν δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων και φυσικά δε διαθέτουν ούτε ένα φρεάτιο. Το έδειχναν στα κανάλια οι κάτοικοι του Κολωνού, όπου κατέληξαν τα νερά.

Εχουν να καθαρίσουν τα υπάρχοντα φρεάτια ποιος ξέρει από πότε, ενώ θα έπρεπε να τα καθαρίζουν κάθε χρόνο τον Σεπτέμβρη, αφού είναι γνωστό ότι τον Οκτώβρη αρχίζουν οι βροχές στη χώρα μας. Φραγμένες με σκουπίδια οι σχάρες και μισογεμάτα από χώμα και άλλα φερτά υλικά τα φρεάτια, πώς να στείλουν το νερό στους αγωγούς ακόμα κι εκεί που υπάρχουν; Η δυνατότητα αποχέτευσης πέφτει κατακόρυφα και η πλημμύρα είναι ζήτημα λίγου χρόνου.

Τώρα τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο: η κυβέρνηση στην Περιφέρεια, ο Πατούλης στους δημάρχους, αυτοί στην κυβέρνηση που δεν τους δίνει κονδύλια. Πόσες φορές δεν το έχουμε παρακολουθήσει αυτό το αισχρό blame game; Τους φόρους ξέρουν να τους μαζεύουν όλοι αυτοί οι πόλοι της ενιαίας αστικής εξουσίας. Μόνο που τους προορίζουν για τους ιμπεριαλιστές δανειστές, για τους καπιταλιστές που κάνουν επενδύσεις (ή «επενδύσεις»), για τους «ημέτερους» εργολάβους του άρπα-κόλλα, για τους κάθε είδους αεριτζήδες και μιζαδόρους. Γι’ αυτό και δεν κάνουν ούτε τα στοιχειώδη έργα υποδομής. Ηταν στραβό το κλήμα (δεκαετίες τώρα), το ‘φαγε και ο γάιδαρος των Μνημονίων.

Εχουμε, όμως, πλέον υπουργείο με το βαρύγδουπο τίτλο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Και υπουργό μεταγραφέντα εκ της αλλοδαπής, ως εξπέρ στο αντικείμενο (οδοντίατρος έχει σπουδάσει, αλλά επιμένει να παριστάνει τον επιχειρησιακό, τρομάρα του).

Ο Στυλιανίδης, λοιπόν, ενόψει της κακοκαιρίας που την ονόμασαν «Μπάλλο», μας παρουσίασε με δικά του λόγια το «δόγμα της πολιτικής προστασίας», που πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές. Τότε έλεγαν: «Ας καεί το σύμπαν, φτάνει να μην έχουμε νεκρούς». Τώρα είπαν: «Ας πλημμυρίσει το σύμπαν, φτάνει να μην έχουμε νεκρούς»!

Στο πλαίσιο αυτού του δόγματος, προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε και τη σημασία της λέξης «πρόληψη» στην ελληνική γλώσσα. Πρόληψη σημαίνει να μην επιτρέψεις σε ένα φυσικό φαινόμενο να προκαλέσει καταστροφές. Να κάνεις το μέγιστο σ’ αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας τα σύγχρονα επιστημονικά και τεχνικά μέσα που είναι πάρα πολλά σε σχέση με το παρελθόν. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, πρόληψη σημαίνει να μην υπάρξουν νεκροί κι ας καταστραφεί το σύμπαν από φυσικά φαινόμενα απολύτως αντιμετωπίσιμα.

Οχι, δεν είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής που τους ενδιαφέρει. Η επικοινωνιακή εικόνα τους είναι που τους καίει.

«Θα επιχειρήσουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, να δράσουμε προληπτικά», δήλωσε την Τετάρτη ο Στυλιανίδης (η έμφαση του Δελτίου Τύπου του υπουργείου του). Τι είδους προληπτική δράση μπορείς να κάνεις την παραμονή μιας έντονης βροχής; Η προληπτική δράση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και όχι να ανακοινώνεται σε μέλλοντα χρόνο («θα προσπαθήσουμε»). Θα έπρεπε να έχουν ήδη δρομολογηθεί (αν όχι να έχουν ολοκληρωθεί) τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Θα έπρεπε να έχει γίνει τουλάχιστον το στοιχειώδες: να καθαριστούν τα φρεάτια, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα απορροής των ομβρίων.

Αλλο εννοούσε ο Στυλιανίδης, διαστρέφοντας πλήρως την έννοια της πρόληψης (όπως είχαν κάνει οι προκάτοχοί του και την περίοδο των δασικών πυρκαγιών). Εννοούσε να ενημερώσουν οι δήμαρχοι τους κατοίκους σε επικίνδυνες περιοχές «να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας» και να είναι έτοιμο το 112 να στέλνει «προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους ανά περιοχή»!

Και ξεφτίλισαν ακόμα και το 112, από το οποίο έστελαν μηνύματα ό,τι να ‘ναι σε όποιους να ‘ναι. Επαιρναν μήνυμα οι κάτοικοι της Αθήνας «μην κυκλοφορείτε άσκοπα», λες και υπήρχε περίπτωση με τέτοιον καιρό να βγει κανένας βόλτα σε δρόμους-ποτάμια ή λες και τα πρωινά τις καθημερινές προσφέρονται για ρομαντικές περαντζάδες. Και πώς θα πήγαιναν και θα έφευγαν από τη δουλειά τους, ρε καραγκιόζηδες; Πώς θα πήγαιναν να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία, όπου τους καλούσαν απεγνωσμένα οι δάσκαλοι γιατί το σχολείο είχε πλημμυρίσει; Μπήκε ο κόσμος έντρομος στ’ αυτοκίνητα, μποτιλιαρίστηκαν οι δρόμοι, δεν κουνιόταν τίποτα, μεγάλωσαν οι κίνδυνοι, φούντωσαν οι αγωνίες για τα παιδιά που έπρεπε οπωσδήποτε να τα μαζέψουν από το σχολείο. Ενα απέραντο μπάχαλο. Ενας ανείπωτος εξευτελισμός των ανθρώπων της δουλειάς. «Το 112 είναι σύμμαχός μας και παρακαλούμε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες, γιατί για να πάρουμε την απόφαση να στείλουμε μήνυμα με το 112 σημαίνει ότι το έχουμε μελετήσει πάρα πολύ. Είναι προληπτικό μέτρο», δήλωσε ο Στυλιανίδης. Ούτε να φτύσεις δε αξίζει τον κόπο…

Κλειστείτε στα σπίτια σας, ήταν το σύνθημα και την επόμενη μέρα. Ποιοι να κλειστούν στα σπίτια; Οχι, βέβαια, αυτοί που εργάζονται (η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή). Κλειστά και τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί! Τελικά έβρεξε ελάχιστα, αλλά αυτοί είχαν προλάβει να κάνουν ανάστατη τη ζωή τόσων ανθρώπων, που έψαχναν να πάρουν άδεια από τη δουλειά ή να βρουν κάποιον συγγενή ν’ αφήσουν τα ανήλικα παιδιά. Το βιολί του, όμως, ο Στυλιανίδης: «Ολα αυτά τα μέτρα είναι προληπτικά. Δεν υπάρχει οτιδήποτε που να δικαιολογεί πανικό, αλλά όπως πάντα η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία»! Πρόληψη είναι να σου λένε «κλείσου μέσα» και όχι να έχουν φροντίσει να αποχετεύονται τα όμβρια ώστε να μην πλημμυρίζει ο τόπος! Ε, όχι, δε θ’ αλλάξουμε την έννοια των λέξεων, επειδή το θέλει ο κάθε καραγκιοζάκος.

Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι το αστικό κράτος εγκληματεί κατ’ εξακολούθηση κατά των πολιτών του. Τίποτα πέραν αυτού.

ΥΓ. To αποκορύφωμα του κυβερνητικού εμπαιγμού ήρθε με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα το υπουργείο του Στυλιανίδη, με τίτλο: «Η Πολιτική Προστασία νέος πυλώνας στο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ»! Θα έχουν, λέει, «στενότερη συνεργασία μεταξύ των ομόλογων υπηρεσιών των δύο χωρών, ενώ συμφωνήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις στον τομέα της δασοπυρόσβεσης» (οι εμφάσεις στο Δελτίο Τύπου). Υπάρχει είδηση; Δεν είναι βέβαια η μπουρδολογία περί στενότερης συνεργασίας, αλλά ότι «προγραμματίζεται σε μεταγενέστερο χρόνο μετάβαση του κ. Στυλιανίδη στις ΗΠΑ για περαιτέρω επαφές». Για έναν δημοσιοσχεσίτη το ν’ ανοίγουν πόρτες σε μια ιμπεριαλιστική πρωτεύουσα (έστω και πόρτες υπηρεσιών) είναι το μείζον.

Εκτύπωση 🖨
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚείμενο αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

Σχετικά Αρθρα

Οδοφράγματα της πλάκας αντί για Φράγματα Βάρους

Αναίσχυντη κοροϊδία από τον δεξιό δήμαρχο Γλυφάδας

Περιβάλλον 6 Φεβ 2026, 10:48

Ξαναπλημμύρισε η Θεσσαλία: αυτό θα γίνεται όσο δεν κατασκευάζουν Φράγματα Βάρους στα ορεινά

Περιβάλλον 2 Φεβ 2026, 19:58

Λένε «πρόληψη» και εννοούν να μην πνιγεί κανένας, όχι να αποσοβηθούν οι καταστροφικές πλημμύρες

Περιβάλλον 27 Ιαν 2026, 20:17

Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

Περιβάλλον 26 Ιαν 2026, 15:04

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

Περιβάλλον 22 Ιαν 2026, 21:10

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

Περιβάλλον 19 Ιαν 2026, 09:31
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Ποιος και γιατί φοβάται την Παρασκευή Τυχεροπούλου και την αποκλείει από τον «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ»;

Εντελώς ξεδιάντροπα, με φωτογραφική διάταξη, ο Πιτσιλής στέλνει στη «βαθιά κατάψυξη» την υπάλληλο που πρωταγωνίστησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου των παράνομων επιδοτήσεων

16 Ιούν 2026, 18:59
Παιδεία

Εν κρυπτώ προωθείται η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα

Καταγγελία του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ

16 Ιούν 2026, 17:46
Διεθνή

Ηραν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

16 Ιούν 2026, 13:44
Διεθνή

Ο Αούν προσπάθησε να κρύψει ότι ο Αραγτσί του τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία

16 Ιούν 2026, 13:11
Διεθνή

Η Χεζμπολά απάντησε με «φωτιά» στα νταηλίκια των σιωναζιστών

16 Ιούν 2026, 12:29
Καταστολή

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι…

Ο Αρειος Πάγος υλοποίησε την αμερικάνικη διαταγή και ξαναέστειλε τον Αλ. Γιωτόπουλο στη φυλακή

16 Ιούν 2026, 11:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Ιούνη

16 Ιούν 2026, 00:01
Αθλητισμός

Γιούχα στη Νέα Υόρκη, γιούχα και στο Μέριλαντ

15 Ιούν 2026, 20:01
Διεθνή

Tρεχάτε ποδαράκια μου… (εντυπωσιακό video ντοκουμέντο)

15 Ιούν 2026, 19:35
Διεθνή

Γλείφουν εκεί που έφτυναν οι ξενόδουλοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού

15 Ιούν 2026, 19:09
Διεθνή

Colpo grosso του Νετανιάχου ή μοχλός πίεσης των Αμερικανών και προπαγανδιστικό τρικ για εσωτερική κατανάλωση στο Ισραήλ;

Μπορεί το Ισραήλ να εκβιάσει τις ΗΠΑ;

15 Ιούν 2026, 15:20
Η παπάρα

Ρε, τι πίνετε και δεν μας δίνετε;

15 Ιούν 2026, 13:20
Πολιτική

Πάλι ηγέτης διεθνούς κύρους ο «απομονωμένος»…

15 Ιούν 2026, 12:02
Διεθνή

Μνημόνιο Κατανόησης ΗΠΑ-Ιράν: Το Ιράν επέβαλε τους όρους του – Ο διπλωματικός πόλεμος συνεχίζεται

15 Ιούν 2026, 10:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Ιούνη

15 Ιούν 2026, 00:01
Πολιτισμός

Eρβαντ  Αμπραχαμιάν: Η σύγχρονη ιστορία του Ιράν

14 Ιούν 2026, 10:06
Διεθνή

Η Χεζμπολά στήνει ενέδρες σε σιωναζιστικές δυνάμεις στο Ματζντάλ Ζουν και το Κφαρ Τιμπνίτ

14 Ιούν 2026, 08:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούνη

14 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Αμπάς Αραγτσί: Η συμφωνία «ποτέ δεν ήταν πιο κοντά» στην ολοκλήρωσή της

13 Ιούν 2026, 10:28
Αγροτικά

Τι γύρευε η Εφη Αχτσιόγλου σε δίκη λαμόγιων του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ;

Για τις 30 Ιούνη διακόπηκε η νέα δίκη των Χλύκα (πατέρα και γιού) και Καλφούτζου

13 Ιούν 2026, 09:41
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Ιούνη

1929: Απεργία λιμενεργατών στον Πειραιά, αιματηρά επεισόδια και συλλήψεις.

1945: Θάνατος Αρη Βελουχιώτη.

1955: Αποτυχημένο πραξικόπημα στην Αργεντινή, 160 νεκροί.

1956: Βόμβα Κυπρίων σε εστιατόριο της Λευκωσίας σκοτώνει τον υποπρόξενο των ΗΠΑ.

1958: Εκτελούνται δι’ απαγχονισμού ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ιμρε Νάγκι και ο στρατηγός Μαλέτερ.

1960: Είκοσι χιλιάδες αριστεροί καταλαμβάνουν με έφοδο την ιαπωνική βουλή, 870 τραυματίες.

1986: Η φρουρά του Ανδρέα Παπανδρέου ανοίγει πυρ εναντίον τριών νεαρών σε Ι.Χ. τραυματίζοντας τον ένα, επειδή «κινούνταν ύποπτα» (αποδείχτηκε ότι ήταν μεθυσμένοι).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Στα πολιτικά και διπλωματικά πηγαδάκια των Βρυξελλών και του Παρισιού σχολιάστηκε έντονα ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βλέπει στο πρόσωπο του Έλληνα υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup έναν πολύτιμο και σταθερό σύμμαχο για τη νέα βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης. Η Γαλλία πιέζει συστηματικά για τη δημιουργία κοινών χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και η Αθήνα ευθυγραμμίζεται πλήρως με αυτήν τη στρατηγική επιλογή. Η συνάντηση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς αποδεικνύει ότι οι δύο χώρες χτίζουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις δημοσιονομικές αγκυλώσεις του Βορρά, διεκδικώντας μεγαλύτερη ευελιξία και γενναίες επενδύσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλάμε για την απόλυτη ταύτιση απόψεων.

Political

(Ο ίδιος ο εκδότης της Political υπογράφει το παραπάνω σχόλιο. Μιλάμε μας έφυγε το σαγώνι. Δεν φανταζόμασταν ότι οι παραμυθάδες θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρις εκεί. Ο Μακρόν περίπου εκλιπαρεί τη συμμαχία του Πιερρακάκη! Η Γαλλία του Μακρόν συμμαχεί με την Ελλάδα του Μητσοτάκη για να κάμψουν τη δημοσιονομική πειθαρχία του Βερολίνου! Κι όλα αυτά επειδή ο Πιερρακάκης είχε μια συνάντηση με τον προσωπάρχη του Ελιζέ και πέρασε κι ο Μακρόν να πει μια καλημέρα στα όρθια, αποτυπωμένη σε μια στραβοχυμένη φωτογραφία τραβηγμένη με κινητό. Ισα-ίσα για να αποκαλυφτεί το επαρχιώτικο κόμπλεξ του «βουτυρομπεμπέ». Η τελευταία φορά που είχαμε ακούσει παρόμοια αφηγήματα ήταν την περίοδο της μεγάλης κρίσης και των Μνημονίων. Τότε έλεγαν πως η Γαλλία του Ολάντ και η Ελλάδα του ΓΑΠ, του Σαμαρά, του Τσίπρα πιέζουν το γερμανικό δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε να συμφωνήσει στην έκδοση ευρωομολόγων. Τα οποία, ως γνωστόν, δεν εκδόθηκαν ποτέ. Ούτε διαταράχτηκε ο γερμανογαλλικός άξονας. Αλλά τότε έδιναν τον πρώτο λόγο στο Ολάντ. Κρέμονταν από τα «καλαμπαλίκια» του γάλλου προέδρου μπας και καταφέρει να πετύχει την έκδοση ευρωομολόγων. Τώρα το τερμάτισαν. Τώρα ισχυρίζονται ότι ο γάλλος πρόεδρος κρέμεται από τα «καλαμπαλίκια» του Πιερρακάκη και τον θέλει οπωσδήποτε σύμμαχο για να κάνει πίσω η Γερμανία του Μερτς! Τη ζημιά την έκανε ο Τραμπ. Από τότε που ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας άρχισε να γράφει τα πιο μεγάλα «φίδια», θεωρούν πως μπορούν όλοι τους να κάνουν το ίδιο. Μόνο που εδώ οι rednecks είναι πολύ λίγοι…)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo