Δε θα αντιδικήσουμε με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως προς τα στοιχεία για το ύψος της βροχόπτωσης στο όρος Πατέρας, που έπνιξε τη Μάνδρα κι έστειλε στον τάφο 22 ανθρώπους. Μπορεί να είναι ακριβώς όπως τα λένε. Μια επιστημονική ανακοίνωση, όμως, εύκολα γίνεται εργαλείο προπαγάνδας στα χέρια εκείνων που προσπαθούν να αποσείσουν τις εγκληματικές ευθύνες του συστήματός τους και να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι πρέπει ν' αποδεχτεί ότι όλα ήταν μοιραία, ότι φταίει… ο κακός μας ο καιρός.
Οταν μια επιστημονική ανακοίνωση μένει στο πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας και τίθεται στη βάσανο της κριτικής, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο έρευνας. Και δε χρειάζεται να πει τίποτ' άλλο πέρα από τα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι συσκευές της. Οι ειδικοί καταλαβαίνουν και μπορούν να κάνουν τις αναλύσεις τους και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Οταν η ίδια ανακοίνωση δίνεται στη δημοσιότητα για να τη διαβάσει το ευρύ κοινό, τότε είναι απαράδεκτα λειψή, όταν αφήνει (σκόπιμα ή όχι, αδιάφορο) αναπάντητα βασικά ερωτήματα που βασανίζουν τον κόσμο.
Μας είπε το ΕΕΑ ότι στο όρος Πατέρα έπεσε μέσα σε έξι ώρες όσο νερό πέφτει στην Ελευσίνα σε έξι μήνες. Τελεία και παύλα. Τι συμπέρασμα βγάζει ο κόσμος (αν όχι όλος, πολύς κόσμος); Οτι είχαμε να κάνουμε με μια θεομηνία, μ' ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο, απέναντι στο οποίο δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα ή μπορούσαμε να κάνουμε ελάχιστα πράγματα. Η παρουσίαση του φυσικού φαινόμενου στις μαθηματικές του διαστάσεις, χωρίς την παραμικρή αναφορά στις κοινωνικές του διαστάσεις, έρχεται να απαλύνει την εντύπωση για τις ευθύνες της κρατικής εξουσίας, του συστήματος. Βάζει στη ζυγαριά το «απρόβλεπτο», το «ακραίο», οπότε οι ευθύνες του κράτους αυτόματα ελαφραίνουν.
Αν η ανακοίνωση του ΕΕΑ έλεγε ότι η ισχυρότατη σε ένταση και σύντομη σε χρόνο βροχόπτωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο σπάνιο, το οποίο όμως δεν αποκλειόταν να συμβεί και για το οποίο θα έπρεπε να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του οικιστικού ιστού και των ανθρώπων, θα τους χειροκροτούσαμε. Αυτοί, όμως, έδωσαν στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση που έμεινε μόνο στη μαθηματική περιγραφή του φυσικού φαινομένου.
Σκόπιμα; Εμείς πιστεύουμε ότι αυτές οι ανακοινώσεις εκδίδονται πάντοτε σκόπιμα, με στόχο να βοηθήσουν την κρατική εξουσία που αντιμετωπίζει την οργή του λαού. Τις περισσότερες φορές δε χρειάζεται «να πέσει τηλέφωνο», ξέρουν μόνοι τους ποιος είναι ο… κοινωνικός τους ρόλος: να στέκονται όχι στο πλευρό του λαού, να του μεταφέρουν τη γνώση τους, να τον βοηθούν να διαμορφώσει τη συνείδησή του και να μη γίνεται άθυρμα στα χέρια των πολιτικάντηδων, αλλά στο πλευρό της αστικής εξουσίας. Τουλάχιστον οι διευθύνοντες αυτά τα επιστημονικά κέντρα (πλην ελάχιστων φωτεινών εξαιρέσεων).
Προτού «μιλήσει» το ΕΕΑ, οι συριζαίοι είχαν βάλει μπροστά τη θεωρία της «κλιματικής αλλαγής», προσπαθώντας να βάλουν ένα «στοχασμό για το μέλλον» εκεί που θα έπρεπε να βρίσκονται οι ευθύνες τους (και οι ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, φυσικά). Με θράσος χιλίων πιθήκων, ο Τσίπρας δήλωσε στη Στοκχόλμη: «Νομίζω όμως ότι είναι απαραίτητο να βρούμε έναν τρόπο να προστατεύσουμε τους ευρωπαίους πολίτες από αυτού του είδους τα φαινόμενα τα οποία προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή». Επανήλθε στη Λευκωσία, πιο προκλητικά: «Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία. Εχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο».
Πήρε το συγκεκριμένο θέμα (γιατί πνίγηκε η Μάνδρα, γιατί χάθηκαν τόσες ζωές;) και το ανήγαγε σε… παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό θέμα, για το οποίο πρέπει να γίνει συζήτηση από τώρα και μετά! Στη Βουλή, αφού πέταξε πρώτα ότι «πρόκειται για μια πρωτοφανή καταστροφή που προκλήθηκε, όπως μου εξήγησαν οι επιστήμονες με τους οποίους συνομίλησα, από ένα εξαιρετικά ακραίο καιρικό φαινόμενο. Κάποιοι μιλούν για μία συχνότητα που υπερβαίνει τα εκατό χρόνια», μετά το «γλύκανε», μιλώντας για «εγκληματικές και ασυγχώρητες πολιτικές επιλογές δεκαετιών στον τομέα της δόμησης και της χωροταξίας».
Περιόρισε το θέμα μέσα στην πόλη. Για το βουνό δεν είπε κουβέντα. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι δυο τελευταίες πυρκαγιές που αποψίλωσαν το όρος Πατέρας έγιναν το 2015 και το 2016, επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι χείμαρροι από το βουνό έπνιξαν τη Μάνδρα και τους ανυποψίαστους οδηγούς (ότι η υψηλή βροχόπτωση ήταν αποκλειστικά στο βουνό το αναφέρει και η ανακοίνωση του ΕΕΑ). Τι έκανε η κυβέρνησή του για να το αποτρέψει αυτό; Τι έργα ανάσχεσης έκανε στο βουνό; Τι έκανε για τη διάνοιξη των χειμάρρων, ώστε με το βάθεμα και το πλάτεμα της κοίτης τους να καθυστερήσουν τη ροή του νερού και των φερτών υλικών προς την πόλη; Τίποτα απολύτως. Αλλιώς, θα μας τα παρουσίαζαν για να αποσείσουν τις ευθύνες τους.
Πάμε παρακάτω. Εργα ανάσχεσης στο βουνό (κορμοδέματα και κλαδοδέματα) δεν έκαναν. Τις κοίτες των χειμάρρων δεν τις διάνοιξαν. Ενεργοποίησαν μήπως κάποιο μηχανισμό επιφυλακής, καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν προβλεφθεί και ανακοινωθεί; Εχουν μια υπηρεσία που την ονομάζουν Πολιτική Προστασία. Η υπηρεσία αυτή (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) έβγαζε τη μια ανακοίνωση μετά την άλλη, για να μας πει ότι κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός! Κατόπιν εορτής. Με το έγκλημα να έχει ήδη συντελεστεί. Και γιατί να έχουν μηχανισμό επιφυλακής, όταν ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης τους είχε διακηρύξει ότι «οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις επερχόμενες συνθήκες της Χειμερινής Περιόδου» και ότι «η στενή συνεργασία των αρμόδιων φορέων θα θωρακίσει κατάλληλα την περιοχή ενόψει της αντιπλημμυρικής και αποχιονιστικής περιόδου»; Αν είχαν στήσει ένα μηχανισμό επιφυλακής, τότε θα μπορούσαν να είχαν ειδοποιήσει τους κατοίκους και να κόψουν την κυκλοφορία στους οδικούς άξονες. Θα είχαμε τις τεράστιες καταστροφές, αλλά τουλάχιστον θα είχαμε γλιτώσει τόσους θανάτους.
Απ' όπου και να τους πιάσεις βρωμάνε κοινωνική αναλγησία, ενδιαφέρον μόνο για τα κέρδη των καπιταλιστών και εγκληματική αδιαφορία για τον λαό.
Τελευταία Νέα :
- Δημόσια Παιδεία με χορηγίες καπιταλιστών, απογείωση ανισοτήτων με το International Baccalaureate και άλλες υπερεξουσίες στους διευθυντές-μάνατζερ
- Γιατί να μη γίνει ένας μαραθώνιος αγάπης;
- Σαν σήμερα 26 Δεκέμβρη
- Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη
- Πρωτοχρονιά στις επάλξεις της Γάζας ετοιμάζονται να κάνουν οι παλαιστίνιοι μαχητές
- Τα ξένα funds «αρμέγουν» τα σχολεία για το κέρδος