Κλείνοντας το φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας, την αφήσαμε μεταμφιεσμένημένη σε «δασκάλα με τα ξανθιά μαλλιά» (αρκεί μόνο η μεταμφίεση για να τη χαρακτηρίσει ως άτομο), να θρηνεί για τους 16 (ως εκείνη τη στιγμή) νεκρούς και να ρίχνει τις ευθύνες στον τοπικό Δήμο. Ισα που την προλάβαμε να τρέχει ασθμαίνουσα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και να καταθέτει μηνυτήρια αναφορά, μόλις έγινε γνωστό ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών είχε διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τους θανάτους και τις τεράστιες καταστροφές. Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός άλλου υπευθύνου και όχι και κατά του εαυτού της και των συνεργατών της, φυσικά, γιατί αν θεωρούσε ότι έχει ευθύνες θα τις αναλάμβανε δημόσια, ως πολιτικό πρόσωπο, και δε θα απευθυνόταν στον εισαγγελέα. Στον εισαγγελέα απευθύνθηκε (και έσπευσε στην πρόθυμη ΕΡΤ για να το ανακοινώσει) για να σηματοδοτήσει ότι οι ευθύνες είναι άλλων, όχι δικές της.
Η τοπική δήμαρχος δε «μάσησε» και πέρασε στην αντεπίθεση, καθώς αντιλήφθηκε ότι είχε την υποστήριξη των αντιπολιτευόμενων Μέσων. Ενώ η ίδια είχε αποφύγει να μιλήσει για ευθύνες, είδε τη Δούρου να σπάει το «φερπλέι» και να προσπαθεί να τις φορτώσει στη δική της πλάτη, μολονότι τα ρέματα είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά της Περιφέρειας. Φυσικά, η ίδια η δήμαρχος θυμήθηκε να πει ότι η Δούρου κρατάει στο συρτάρι της μελέτη για τη διάνοιξη των ρεμάτων της Μάνδρας μετά από τους 20 νεκρούς και την ολοσχερή καταστροφή της πόλης της. Μέχρι τότε δεν είχε χτυπήσει κάποιο καμπανάκι κινδύνου, προφανώς για να τα έχει καλά με την περιφέρεια και να παίρνει κάνα εργάκι για τον Δήμο της. Ετσι λειτουργεί το σύστημα.
Η αποκάλυψη της Δημάρχου για την έτοιμη μελέτη που υπάρχει στα συρτάρια της Περιφέρειας έγινε σημαία στα χέρια των ΜΜΕ. Η δήμαρχος της Μάνδρας είναι αμελητέο πολιτικό μέγεθος για να εστιάσουν σ' αυτή τις επιθέσεις, ενώ η υπερφιλόδοξη Δούρου, παρά το προσωπικό παιχνίδι που κάνει με τα ΜΜΕ, δεν παύει να είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Επόμενο ήταν να συγκεντρώσουν πάνω της όλα τα πυρά, αφήνοντας σε πρώτη φάση στο απυρόβλητο την κυβέρνηση. Τότε η Δούρου ανακάλυψε τα… fake news (αγαπημένο σλόγκαν των συριζαίων, που το δανείστηκαν από τον φίλο τους τον Τραμπ). Και έβγαλε νέο «φασούλι» από το σακούλι: «Η μελέτη δεν βρίσκεται στα συρτάρια της Περιφέρειας όπως συνειδητά παραπληροφορούν ορισμένοι. Εχει δεσμεύσει 12 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό της, εγκρίνει τη μελέτη από το 2014, την έχει στείλει στο Δασαρχείο του Δήμου Αιγάλεω, για να λάβει από αυτό το… 2017 την απάντηση ότι τη βάζει στο αρχείο και ότι ζητάει νέα στοιχεία!». Στην προσπάθειά της να βγάλει τον εαυτό της αθώο του αίματος τόσων ανθρώπων και τόσων καταστροφών (αυτό είναι το μόνο που τη νοιάζει), η Δούρου πήρε το φορτίο από τις πλάτες της δημάρχου Μάνδρας και το απίθωσε στις πλάτες του Δασαρχείου Αιγάλεω.
Από τον Σεπτέμβρη του 2014, που ανέλαβε η Διοίκηση Δούρου, έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια. Τι έκανε η πολύπλαγκτος περιφερειάρχισσα για να μην παραμένει η μελέτη στο συρτάρι ενός Δασαρχείου (αν παρέμεινε); Γιατί δεν απευθύνθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (υπό συριζαϊκή διεύθυνση πλέον) ή στο υπουργείο Περιβάλλοντος (κι αυτό υπό συριζαϊκή διεύθυνση), που έχει την ευθύνη της δασικής πολιτικής; Ομως, δυστυχώς για τη Δούρου, ούτε το Δασαρχείο «μάσησε». Δημοσιοποίησε δωδεκασέλιδη Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με ημερομηνία 2-7-2014, με την οποία εγκρίνεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Μελέτη Εκτροπής χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και διευθέτησης χειμάρρου Σούρες Θριασίου πεδίου» Περιφέρειας Αττικής. Στη σελίδα 6 του εγγράφου αναφέρεται: «Η παρούσα Απόφαση αποτελεί και έγκριση επέμβασης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 12 του Ν. 4014/2011».
Τσουρουφλισμένη η Δούρου εμφανίστηκε αμέσως για να πει καταρχάς ότι αυτή ουδέποτε επέρριψε ευθύνες σε κάποια δημόσια υπηρεσία (η φράση ότι τη μελέτη «την έχει στείλει στο Δασαρχείο του Δήμου Αιγάλεω, για να λάβει από αυτό το… 2017 την απάντηση ότι τη βάζει στο αρχείο και ότι ζητάει νέα στοιχεία!» δεν αποτελεί επίρριψη ευθυνών!). Ισχυρίστηκε ακόμα ότι υπάρχει αλληλογραφία των υπηρεσιών της Περιφέρειας με το Δασαρχείο, που επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν ακόμα εκκρεμότητες! Την επομένη φρόντισε να δημοσιοποιήσει και τη σχετική αλληλογραφία των υπηρεσιών, που δείχνει ότι πράγματι υπήρχαν ακόμα εκκρεμότητες.
Αυτό όμως είναι εντελώς διαφορετικό από το να λες ότι το Δασαρχείο κρατούσε τρία χρόνια την υπόθεση και στο τέλος του τρίτου χρόνου την έβαλε στο αρχείο! Και βέβαια, την ευθύνη την έχει αυτός που θέλει να κάνει το έργο. Αν το θεωρεί ζωτικής σημασίας, κινεί γη και ουρανό, ξεμπροστιάζει τις υπηρεσίες που κωλυσιεργούν και πετυχαίνει το στόχο του. Ειδικά όταν αυτός που πρέπει να φτιάξει το έργο διοικεί τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας και έχει απέναντί του κυβέρνηση του δικού του κόμματος. Οταν ήταν να αποχαρακτηρίσουν τα δάση του Ελληνικού, για να παραδώσουν την έκταση «καθαρή» στους πλιατσικολόγους καπιταλιστές, οργίασαν. Εβγαλαν παράνομες Γνωμοδοτήσεις, εκβίασαν, έβγαλαν παράνομες διαταγές, έστησαν συνθέσεις αρμόδιων επιτροπών, μετέθεσαν δασολόγους που αντιστέκονταν (το δικό μας ρεπορτάζ τα έχει αποκαλύψει όλ' αυτά) και πέτυχαν το στόχο τους (σε διοικητικό επίπεδο). Για ένα έργο ζωής και θανάτου (όπως αποδείχτηκε από τον τραγικό απολογισμό των 22 νεκρών), θέλουν να μας πουν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα μπροστά σε κάποιους γραφειοκράτες, αλλά περίμεναν στωικά και αντάλλασσαν υπηρεσιακή αλληλογραφία!
Βάζοντας την ουρά στα σκέλια, η Δούρου πήρε το βάρος της ευθύνης και από τις πλάτες του Δασαρχείου Αιγάλεω και το έριξε… στο κακό το ριζικό μας. «Οι αντιπλημμυρικές μελέτες απαιτούν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης» έγραψε σε επιστολή της προς όλους τους Δημάρχους της Αττικής. Και συνέχισε: «Σήμερα, ο συνολικός χρόνος, χωρίς προσφυγές, είναι περίπου 8 χρόνια για μεγάλους αποδέκτες ομβρίων (μελέτη, οριοθέτηση ρέματος διαδικασίες έγκρισης από αποκεντρωμένη, έγκριση περιβαλλοντικών όρων, υπουργεία, αποκεντρωμένη όταν απαιτούνται έργα διευθέτησης, απαλλοτριώσεις, δασαρχείο, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αρχαιολογία, έγκριση αποδέκτη ομβρίων στη θάλασσα, υπουργείο οικονομικών, τέλος δημοπράτηση). Το κυριότερο όμως είναι ότι για τα περισσότερα από αυτά δεν είναι αρμόδια η Περιφέρεια αλλά άλλοι φορείς της Πολιτείας»!
Ο καθένας καταλαβαίνει εύκολα ότι πρόκειται για μια πανικόβλητη προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών. Την πρώτη ευθύνη την έχει αυτός που διοικεί, όχι οι υπηρεσίες. Οταν αυτός που διοικεί λειτουργεί σα διαχειριστής-τσιράκι ενός εγκληματικού συστήματος, αδιαφορεί για έργα που μπορεί να σώσουν ζωές, αλλά έχουν οικονομικό κόστος. Τα λεφτά προορίζονται γι' αλλού, οπότε περιοριζόμαστε στη ρουτίνα των πασαλειμμάτων. Αργά-αργά μάλιστα, για να τσουλάει ο χρόνος. Αλλωστε, κάθε πότε έχουμε μαζική απώλεια ζωών από πλημμύρες; Κάθε 30-40 χρόνια. Υπάρχει και το risk management, βρε αδερφέ. Τζογάρεις κι αν τύχει και σου κάτσει εσένα η «στραβή» και πνιγεί κόσμος στη θητεία σου, ψάχνεις τρόπους για να φορτώσεις τις ευθύνες σε άλλους. Αυτό έκανε κι αυτό εξακολουθεί να κάνει η Δούρου. Ολη η προσπάθειά της είναι να μη γίνουν οι τάφοι τόσων αδικοχαμένων ανθρώπων και δικός της πολιτικός τάφος.
ΥΓ. Να… λαϊκίσουμε λίγο; Επί διοίκησης Σγουρού γράφτηκαν για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας 20 εκατ. ευρώ για το γήπεδο του Μελισσανίδη και 7 εκατ. ευρώ για το γήπεδο του Αλαφούζου. Η διοίκηση Δούρου, σε αντίθεση με όσα έλεγε προεκλογικά, εξακολούθησε να εγγράφει αυτά τα ποσά στον προϋπολογισμό, μέχρι οι καπιταλιστές να είναι έτοιμοι να τα «μασήσουν». Αν αυτά τα λεφτά είχαν πάει για αντιπλημμυρικά έργα, δε θα ήταν λίγο καλύτερη η κατάσταση;
Τελευταία Νέα :
- Κουντριούνται τα κριάρια
- Tι γύρευε στον Λίβανο ένας σιωνιστής «αρχαιολόγος»;
- Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Σιωνιστής αναλυτής σκοτώθηκε στον νότιο Λίβανο, μαζί με αρκετούς στρατιώτες
- Γάζα: Σκληρή τιμωρία για ληστές και μαυραγορίτες
- Σιωναζιστής βουλευτής: Τι γυρεύουμε στη Τζαμπάλια, αφού μας πετσοκόβουν; Εχουμε τρελαθεί;