Πράξη έκανε ο υφυπουργός Κ. Κιλτίδης τη δήλωσή του, ότι θα αφήσει να λειτουργήσει ο δασοκτόνος νόμος 3208/2003, κόβοντας ως νέος Μεγαλέξανδρος το γόρδιο δεσμό. Με απόφασή του, στις 14.2.2008, κατήργησε την εγκύκλιο του Φ. Χατζημιχάλη για τη σύνταξη των δασικών χαρτών και την εγκύκλιο του Ε. Μπασιάκου για την εφαρμογή του δασοκτόνου νόμου 3208/2003. Μόλις κατατεθεί η απόφαση αυτή στο ΣτΕ, αυτόματα θα σταματήσει και η συνεκδίκαση των προσφυγών κατά και των δύο αυτών εγκυκλίων και θα εφαρμοστούν όλες οι διατάξεις του δασοκτόνου νόμου 3208/2003.
Τόσο η απόφαση αυτή όσο και η δήλωσή του σε ραδιοφωνικό σταθμό προετοιμάστηκαν και υπαγορεύτηκαν από υψηλά ιστάμενους κυβερνητικούς παράγοντες, που θέλουν να λειτουργήσει ανεμπόδιστα ο δασοκτόνος νόμος, με στόχο να αποχαρακτηριστούν δάση εκατομμυρίων στρεμμάτων, που αποτελούν φιλέτα και έχουν τεράστια τιμή. Υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Γεωργίας, εκτελώντας εντολές του Κ. Κιλτίδη, άρχισε να επικοινωνεί με υπηρεσιακούς παράγοντες, πολύ πριν τις 4 Φλεβάρη (που έγινε η δήλωση στον Σκάι), και να τους ζητά τη γνώμη τους για την κατάργηση των δύο αυτών εγκυκλίων. Πολλοί απ’ αυτούς επισήμαναν τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή του δασοκτόνου νόμου 3208/2003 και επανέλαβαν τη θέση για άμεση κατάθεση τροπολογίας, που θα καταργεί τουλάχιστον όλες τις τροποποιήσεις που έγιναν από το δασοκτόνο νόμο στο νόμο 998/1979.
Από την απάντηση που έλαβαν σχημάτισαν τη γνώμη, ότι ο Κ. Κιλτίδης και η κυβέρνηση της ΝΔ έβαλαν ταφόπετρα στη θέση που ως αντιπολίτευση είχε διατυπώσει η ΝΔ, όταν συζητιόταν και ψηφιζόταν ο δασοκτόνος νόμος 3208/2003, σύμφωνα με την οποία, όταν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τόσο το άρθρο 1 όσο και τις άλλες τροποποιήσεις του 3208. Ο Κ. Κιλτίδης έκανε τη συγκεκριμένη κίνηση προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, πριν βγάλει την απόφασή του για κατάργηση των εγκυκλίων Χατζημιχάλη και Μπασιάκου, για να διαπιστώσει εάν οι υπηρεσιακοί παράγοντες εμμένουν στη θέση για αντισυνταγματικότητα του νόμου 3208/2003.
Μετά απ’ αυτά προκύπτει το ερώτημα: Εβγαλε ο Κ. Κιλτίδης τη συγκεκριμένη απόφαση, γιατί δε μπορούσε να ανεχθεί τις απανωτές αναβολές της εκδίκασης των προσφυγών κατά των εγκυκλίων στο ΣτΕ, όπως ισχυρίστηκε στη δήλωσή του στο Σκάι στις 4 Φλεβάρη; Απαντούμε κατηγορηματικά, ότι δεν είναι οι απανωτές αναβολές εκδίκασης των προσφυγών κατά των δύο εγκυκλίων που ανάγκασαν τον ετερόφωτο Κ. Κιλτίδη να πάρει την απόφαση αυτή. Το τρενάρισμα στη λήψη απόφασης από το ΣτΕ είχε συναποφασιστεί από το προεδρείο του ΣτΕ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, γιατί όπως φαίνεται εκ των υστέρων, υπήρχε διάχυτος ο φόβος ότι το ΣτΕ θα κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό. Φαίνεται ότι όλο αυτό το διάστημα προσπάθησαν παρασκηνιακά να εξασφαλίσουν πλειοψηφία και δεν το πέτυχαν και έτσι αποφάσισαν να αποσύρουν τις εγκυκλίους. Η εκτίμησή μας ότι γινόταν βολιδοσκόπηση στους συμβούλους του ΣτΕ για τη στάση που θα κρατήσουν και ότι και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έβαλε το χεράκι της στις συνεχείς αναβολές, ενισχύεται και από το ότι τον Ιούνη του 2005 υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Γεωργίας (που από τον Ιούλη του 2005 έχει συνταξιοδοτηθεί), είχε υποσχεθεί στον απερχόμενο τότε πρόεδρο του ΣτΕ ότι ο υπουργός Γεωργίας, Ε. Μπασιάκος θα αποσύρει την εγκύκλιό του. Τότε όμως, ο Ε. Μπασιάκος δεν τήρησε την υπόσχεσή του, γιατί δεν τον ενοχλούσαν οι αναβολές, ενώ επεδίωκε να βγει ο νόμος συνταγματικός. Ο Μπασιάκος είχε δώσει την υπόσχεση εκείνη μόνο και μόνο για να μη βγάλει ο τότε πρόεδρος του ΣτΕ την προσωρινή διαταγή με την οποία θα μπλοκάρονταν ο δασοκτόνος νόμος 3208/2003. Δεν είχε λόγο να ενοχλείται από τις απανωτές αναβολές στο ΣτΕ ο πρώην υπουργός Γεωργίας, γιατί λίγο-πολύ λειτουργούσαν αρκετές από τις διατάξεις του δασοκτόνου νόμου και αποχαρακτηρίζονταν δασικά φιλέτα.
Ο Κ. Κιλτίδης με την απόφασή του βγάζει και το τελευταίο εμπόδιο (που ήταν το μπλοκάρισμα στο ΣτΕ της εγκυκλίου του Φ. Χατζημιχάλη για τους δασικούς χάρτες) και έτσι αφήνει ελεύθερο το πεδίο στην εταιρία Κτηματολόγιο ΑΕ να ολοκληρώσει την «Οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων» μέσα στο 2009, να την παραδώσει στη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών του υπουργείου Γεωργίας και να την υποχρεώσει να την επικυρώσει ως δασικούς χάρτες. Σ’ αυτή την επιχείρηση εξαναγκασμού η Κτηματολόγιο ΑΕ θα έχει σύμμαχο τον Κ. Κιλτίδη, που απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης είχε σπεύσει να δηλώσει, χωρίς να ερωτηθεί, ότι η Οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων είναι συστηματική, αντικειμενική και επιστημονική»! Είχε σπεύσει να το κάνει, γιατί αυτό απαιτούσε ο Γ. Σουφλιάς και γιατί ήθελε να αδειάσει τη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών. Θυμίζουμε εδώ ότι ο Γ. Σουφλιάς, απαντώντας την άνοιξη του 2007 σε βουλευτές της αντιπολίτευσης για την «Οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων», υποστήριξε ότι είναι αντικειμενική, συστηματική και επιστημονική και στο πρόσωπο του πρώην γενικού διευθυντή Ε. Φραγκιουδάκη είχε απαξιώσει την αρμόδια διεύθυνση, προκειμένου να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στην Κτηματολόγιο ΑΕ. Διαφορετικά, η εταιρία δε θα μπορούσε να παρουσιάσει την Οριοθέτηση ως δασικούς χάρτες, γιατί θα είχε συνταχθεί με βάση το δασοκτόνο νόμο 3208/2003.
Ο Κ. Κιλτίδης για να δικαιολογήσει την απόφασή του ισχυρίστηκε ακόμη ότι πήρε αυτή την απόφαση γιατί θέλει να προχωρήσει η σύνταξη των δασικών χαρτών, εργασία που θα ξεκινήσει από την Αττική και τη Χαλκιδική. Εάν, παρά την αρχική κατάργηση του μέτρου 226Β, στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη (ΠΑΑ), η κυβέρνηση άλλαξε τελικά την τακτική της και αποφάσισε να προχωρήσει και η Διεύθυνση Δασικών Χαρτών στη σύνταξη χαρτών σε περιοχές που υπάρχουν τα δασικά φιλέτα, με τον δασοκτόνο νόμο 3208/2003, στηριζόμενη στην ΚΥΑ για τις τεχνικές προδιαγραφές, θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Το ερώτημα είναι αν θα επιτρέψουν αυτό το έγκλημα οι δασολόγοι και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.