Κυρία που κάνει κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ στην «Ελευθεροτυπία», απ’ αφορμή το σκάνδαλο του προγράμματος μακροχρόνιας παύσης εκμετάλλευσης γεωργικών γαιών, που πολιτογραφήθηκε ως σκάνδαλο των Οικοπάρκων και σημαδεύτηκε από τον τραγικό θάνατο του γεωπόνου Δ. Παπαϊωάννου στα Γιάννενα στις 26 Νοέμβρη του 2001 και ιδιαίτερα απ’ αφορμή την παράνομη απόφαση του Α. Κοντού να εντάξει στις 27-5-2005 δασική έκταση 5.000 στρεμμάτων της Μονής Βατοπεδίου και 8.500 στρεμμάτων της Μονής Διονυσίου στη Χαλκιδική και στις 21-6-2005 άλλων τριών δασικών εκτάσεων 14.600 στρεμμάτων στην Αλόννησο και στη Σκόπελο, που υπάγονταν σε δύο άλλες Μονές του Αγίου Ορους, έγραψε άρθρο στο φύλλο της προη- γούμενης Κυριακής, το οποίο βρίθει από ανακρίβιες και μισές αλήθειες και στο οποίο πλέκει το εγκώμιο του βουλευτή και πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Ε. Αργύρη. Είναι τόσο εμετική η υπεράσπιση του Ε. Αργύρη που σε συνδυασμό με το ότι η κυρία αυτή δεν ασχολήθηκε ποτέ με το σκάνδαλο των Οικοπάρκων, μας δίνει το δικαίωμα να υποθέσουμε ότι ήρθε σε συνεννόηση είτε με το γραφείο του είτε με τον ίδιο τον Ε. Αργύρη πριν γράψει το άρθρο της και από εκεί πήρε πληροφόρηση.
Στο σχόλιό μας αυτό θα στα- θούμε μόνο στις ανακρίβειες και στις μισές αλήθειες σχετικά με την Μονή Βατοπεδίου. Ισχυρίζεται η συντάκτης της «ΚΕ» ότι «μέχρι τις εκλογές του Μαρτίου του 2004 οι εκτάσεις της Μονής Βατοπεδίου είχαν μείνει εκτός ως μη πληρούσες τις απαραίτητες προϋποθέσεις». Είχαν μείνει εκτός οι εκτάσεις τόσο της Μονής Βατοπεδίου, όσο και των άλλων Μονών, γιατί πρώτον η πρώτη ΚΕΠΕ (Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου) είχε βγάλει το πόρισμά της σύμφωνα με το οποίο πρέπει να απενταχθούν οι συγκεκριμένες δασικές εκτάσεις και να επιστραφούν εντόκως τα χρήματα που είχαν πάρει, και γιατί δεύτερον με τα απανωτά δημοσιεύματά μας είχαμε αναγκάσει τον Ε. Αργύρη και τον Γ. Δρυ να μη προχωρήσουν άμεσα στην ένταξη των εκτάσεων των μοναστηριών. Παρασκηνιακά, όμως, οι Ε. Αργύρης και Γ. Δρυς δούλευαν προς την κατεύθυνση να τις εντάξουν στο κακόφημο πρόγραμμα των Οικοπάρκων. Συγκεκριμένα, στις 3 Οκτώβρη του 2002, η πρώτη ΚΕΠΕ είχε γνωμοδοτήσει, ότι οι εκτάσεις αυτές πρέπει να απενταχθούν από το πρόγραμμα. Μετά τη γνωστοποίηση αυτής της απόφασης στους παράγοντες της Μονής Βατοπεδίου, αυτοί άρχισαν να πιέζουν τους Αργύρη και Δρυ προκειμένου να τους εντάξουν στο πρόγραμμα. Αυτές τις κινήσεις τις είχαμε αντιληφθεί τότε και έτσι κατορθώσαμε να βάλουμε στο χέρι τη Γνώμη που διατύπωσε ο Β. Κοντόλαιμος (πρόεδρος της δεύτερης ΚΕΠΕ και στυλοβάτης των παράνομων εισηγήσεών της, αφού έκανε στροφή 180 μοιρών). Η Γνώμη αυτή προκλήθηκε ύστερα από ερώτημα που υποβλήθηκε στον Β. Κοντόλαιμο από τον Ε. Αργύρη. Πώς πιστοποιείται αυτό; Από το έγγραφο που έστειλε ο Β. Κοντόλαιμος αποκλειστικά στον Ε. Αργύρη στις 4 Δεκέμβρη του 2002 με αριθμό πρωτοκόλλου 2714. Το έγγραφο αυτό χαρακτηρίζεται ΕΠΕΙΓΟΝ με ιδιαίτερη έμφαση στη λέξη. Απ’ αυτό μαθαίνουμε ότι το ερώτημα υποβλήθηκε στις 20 Νοέμβρη του 2002 από τον ίδιο τον Ε. Αργύρη, 48 ημέρες μετά τη γνωμοδότηση της ΚΕΠΕ, ενώ ο Β. Κοντόλαιμος απάντησε σε 15 ημέρες ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ. Οι κινήσεις αυτές φανερώνουν την πρεμούρα του Ε. Αργύρη και του Γ. Δρυ να κάνουν δεκτό το αίτημα του Εφραίμ και των άλλων ηγούμενων. Στις 30 Δεκέμβρη του 2002 ο Γ. Δρυς έκανε δεκτή τη Γνώμη και υποχρεωτική την εφαρμογή της από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το ότι δεν υλοποιήθηκε οφείλεται αποκλειστικά στον αγώνα που κάναμε τότε.
Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της Γνώμης του Β. Κοντόλαιμου: «Σε απάντηση του υπ’ αριθ. 3395/20-11-2002 ερωτήματός σας έχω την γνώμη ότι θα ήταν δυνατή η συνέχιση του κοινοτικού προγράμματος “μακροχρόνια παύση εκμετάλλευσης γεωργικών γαιών” από τις Ιερές Μονές του Αγίου Ορους και τούτο διότι οι ανήκουσες σ’ αυτές εκτάσεις, που έχουν, ήδη ενταχθεί στο ανωτέρω πρόγραμμα ως βοσκότοποι με τη μορφή χορτολίβαδων, θαμνολίβαδων ή δασολίβαδων, ορθά θεωρήθηκαν νόμιμα επιλέξιμες, εφόσον η διαχείρισή τους, μη υπαγόμενη στους σχετικούς νόμους του Ελληνικού Κράτους…». Ο Β. Κοντόλαιμος ήταν από τους λίγους Νομικούς Συμβούλους που «πάλεψαν» την περίοδο 2001-2003 τη θέση ότι κακώς εντάχθηκαν στο κακόφημο πρόγραμμα των Οικοπάρκων οι βοσκότοποι με τη μορφή χορτολίβαδων, θαμνολίβαδων και δασολίβαδων. Διαφοροποιήθηκε μόνο στην περίπτωση των «Ιερών Μονών του Αγίου Ορους», γιατί φαίνεται ότι ενέδωσε στις πιέσεις των Ε. Αργύρη και Γ. Δρυ και γιατί πιθανόν να έχει κι αυτός καλές σχέσεις με τις «Ιερές Μονές».
Εγινε, λοιπόν, «ξεκούμπωτη ρόμπα» η συντάκτης της «ΚΕ». Την πάτησε με τα γραφόμενά της για τη στάση του Ε. Αργύρη έναντι του προγράμματος των Οικοπάρκων. Ας πρόσεχε και ας μην αναπαρήγαγε τα ψέματα και τις μισές αλήθειες του Ε. Αργύρη, που παρέμεινε αμετανόητος και μετά το μεγάλο στραπάτσο που έπαθαν αυτός και το κόμμα του.