Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη
  • Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση
  • Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»
  • Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ
  • Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Παράνομες επεμβάσεις και μπίζνες στην Πάρνηθα
Περιβάλλον

Παράνομες επεμβάσεις και μπίζνες στην Πάρνηθα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Δεκ 2009, 00:00

Με αφορμή την πληροφορία ότι σε πηγές της Πάρνηθας έγιναν παράνομες επεμβάσεις από τον Φορέα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, που πρόεδρός του παραμένει ακόμη ο κολλητός του Γ. Σουφλιά, Δ. Σπαθής, επισκεφτήκαμε στις 28 Νοέμβρη τις τέσσερις από τις πέντε πηγές και βρήκαμε μια άθλια κατάσταση.

Μετά την έρευνά μας πήγαμε στο Καταφύγιο του Μπάφι για να πάρουμε μια ανάσα και να πιούμε ένα καφέ. Το καταφύγιο αυτό ανήκει στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο (ΕΟΣ) που το νοικιάζει στον Σ. Σιδηρόπουλο, ιδιοκτήτη της εταιρίας Trekking Hellas Πάρνηθα, που κάνει ξεναγήσεις –με το αζημίωτο– στον Εθνικό Δρυμό. Στο Μπάφι λειτουργεί εστιατόριο που προσφέρει τα πάντα σε «τσιμπημένες» τιμές. Εκεί βρήκαμε διαφημιστικά φυλλάδια για τις δραστηριότητες τόσο του καταφυγίου, όπου γίνονται γάμοι, βαφτίσεις και άλλου τύπου δεξιώσεις, όσο και της εταιρίας του Σ. Σιδηρόπουλου.

Τις δεκάδες φωτογραφίες που τραβήξαμε στις πηγές της Πάρνηθας τις δείξαμε σε έμπειρους δασολόγους-δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να μας πουν την γνώμη τους. Μας απάντησαν ότι είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται τέτοιες επεμβάσεις σε πηγές στα δάση και μάλιστα σε Εθνικούς Δρυμούς. Τους ενημερώσαμε ακόμη για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο καταφύγιο και για τις ξεναγήσεις που γίνονται στην Πάρνηθα από ιδιωτική εταιρία. Αυτό τους προκάλεσε εντύπωση και μας είπαν να ψάξουμε το θέμα, απευθυνόμενοι στο Δασαρχείο Πάρνηθας και στις Διευθύνσεις Δασών Ανατολικής Αττικής και Περιφέρειας Αττικής.

Παράνομες οι επεμβάσεις στις πηγές

Επισκεφθήκαμε τις πηγές Σκίπιζα, Γιαννουλόπουλου, Μεσιανό Νερό και Κορομηλιά. Η εικόνα που είδαμε και στις τέσσερις ήταν απαίσια και την αποτυπώσαμε σε δεκάδες φωτογραφίες. Μπάζα, ξύλα οικοδομής, μεγάλες νάιλον σακούλες γεμάτες οικοδομικά υλικά, περίφραξη των πηγών με σύρμα ύψους πάνω από δύο μέτρα, γύρω από τις πηγές αλλά και σ’ όλο το μήκος της διαδρομής, δεξιά και αριστερά από τα μονοπάτια, στοίβες με ξερούς κορμούς και κλαδιά δέντρων, πρώτης τάξης εύφλεκτη ύλη για να ξεσπάσουν πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες και να κάψουν ό,τι έχει απομείνει στην Πάρνηθα. Διαπιστώσαμε ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί όχι μόνο στις πηγές, αλλά σ’ όλη την Πάρνηθα που έχει μετατραπεί σε ατελείωτη ξυλαποθήκη! Με λίγα λόγια, η εικόνα γύρω απ τις πηγές θύμιζε, στην κυριολεξία, εικόνα χαβούζας, σε βαθμό που να μην έχεις τη διάθεση να μείνεις για πολύ στην πηγή, να ξαποστάσεις και να πιεις λίγο νερό.

Η κατασκευή ήταν πανομοιότυτη. Πλακόστρωση δεκάδων τετραγωνικών μέτρων γύρω από την πηγή, χαντάκι μικρού πλάτους και βάθους μερικών μέτρων μετά τον ένα ή τους δύο κρου-   νούς που είχαν κατασκευαστεί από πέτρα και τσιμεντένιο αρμολόγημα και μετά απ’ αυτή την κατασκευή να τρέχει το νερό σε χωμάτινο χαντάκι. Ενώ στις τέσσερις αυτές χωμάτινες πηγές κατασκεύασαν δύο κρουνούς, περιέφραξαν μόνο τον ένα. Οι τρεις από τις τέσσερις πηγές ήταν κοντά σε δασικούς δρόμους και έτσι δεν χρειάστηκε να γίνει από τον εργολάβο Ε. Παππά «άγρια» επέμβαση στο μονοπάτι, όπως έγινε στην πηγή Σκίπιζα που απέχει αρκετά από το δασικό δρόμο. Χρησιμοποιήθηκε τροχοφόρο όχημα για τη μεταφορά των οικοδομικών υλικών και έτσι το μονοπάτι που οδηγεί σ’ αυτή έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία. Διαπιστώσαμε, ακόμη, ότι κόπηκαν δέντρα στους χώρους που είναι γύρω από τις πηγές και περιφράχτηκαν με το συρματόπλεγμα! Μετά την πηγή του Γιαννουλόπουλου είδαμε χαντάκι εκατοντάδων μέτρων, που συνεχίζονταν και μετά το οπτικό μας πεδίο, ανοιγμένο στην πλαγιά δασικού δρόμου και παράλληλα μ’ αυτόν. Προφανώς, αυτό στη συνέχεια θα τσιμενταριστεί, αν δεν έχει ήδη γίνει.

Οι κατασκευές αυτές είναι αισθητικά απαράδεκτες και ταυτόχρονα παράνομες, γιατί δεν εντάσσονται στη λεγόμενη καλλιέργεια της πηγής του δάσους, που αποσκοπεί στη συγκέντρωση των νερών της και στην ανάπτυξη του υδροφόρου ορίζοντα. Το ότι η μελέτη των επεμβάσεων αυτών στις πηγές, που έγινε με εντολή του Φορέα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, εγκρίθηκε τόσο από το Δασάρχη Πάρνηθας, όσο και από τους δύο προϊσταμένους των Διευ-θύνσεων Δασών της Ανατολικής Αττικής και της Περιφέρειας Αττικής, για μας δεν σημαίνει τίποτα. Με όλους αυτούς επικοινωνήσαμε, όχι μόνο για τις παράνομες επεμβάσεις στις πηγές, αλλά και για όλες τις δραστηριότητες  στην Πάρνηθα, από τους γάμους και τις βαφτίσεις μέχρι την παράνομη ξενάγηση.

Στην αρχή επικοινωνήσαμε με τον Δασάρχη Πάρνηθας και έναν υπηρεσιακό παράγοντα που είχε την εποπτεία σ’ αυτό το τερατούργημα. Ο δασάρχης μας ενημέρωσε ότι η μελέτη του κακόγουστου αυτού έργου έγινε μετά από εντολή του προέδρου του Φορέα Δ. Σπαθή και ότι την ενέκρινε. Οταν του ζητήσαμε να μας αποδείξει με επιχειρήματα τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα αυτού του τερατουργήματος, εισπράξαμε… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Είναι ο ίδιος που παλαιότερα ως εισηγητής είχε εγκρίνει τη μελέτη για την κακόφημη Σαρακατσάνικη Στάση στη Μόλα, στον Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Από τον δεύτερο υπηρεσιακό παράγοντα του Δασαρχείου μάθαμε ότι ο προϋπολογισμός του έργου αυτού ήταν 92.682 ευρώ και ότι ο εργολάβος θα εισπράξει για τις πέντε πηγές (τέσσερις που επισκεφτήκαμε συν την πηγή της Πλατάνας) 89.901,5 ευρώ! Ο υπηρεσιακός αυτός παράγοντας, απαντώντας στις αιτιάσεις μας για τη σκοπιμότητα αυτού του έργου, που είναι μόνο μια καλή «φάμπρικα» για να χτιστούν και να περιφραχτούν όλες οι πηγές της Πάρνηθας και των άλλων Εθνικών Δρυμών και τίποτα περισσότερο, το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι ναι μεν η μελέτη προέβλεπε περίφραξη με συρματόπλεγμα για να περιφρουρηθεί η πηγή από τη μόλυνση των άγριων ζώων, αλλά εκ των υστέρων διαπίστωσε ότι θα ήταν καλύτερα η περίφραξη να γίνει με ξύλινη κατασκευή!

Στη συνέχεια, επικοινωνήσαμε με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής δύο φορές τηλεφωνικά και μία διά ζώσης. Επέμεινε στην αρχική του τοποθέτηση, ότι αφού ενέκρινε τη μελέτη ο Δασάρχης Πάρνηθας συμφωνεί κι αυτός και δεν έχει τίποτα να προσθέσει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Περιφέρειας Αττικής.

Μπίζνες στον Εθνικό Δρυμό

Από τις ιστοσελίδες των καταφυγίων του Μπάφι (ανήκει στον ΕΟΣ Αθηνών) και του Φλαμπουριού (ανήκει στον ΕΟΣ Αχαρνών) και των εταιριών Trekking Hellas και Trekking Hellas Πάρνηθα φαίνεται καθαρά ότι στην Πάρνηθα αναπτύσσεται ήδη μια παράνομη κερδοσκοπική δραστηριότητα. Και τα δύο καταφύγια βρίσκονται στη Ζώνη  Α2. Το σημειώνουμε γιατί έχει σημασία γι’ αυτά που θα αναφέρουμε στη συνέχεια.

Στις ιστοσελίδες των δύο καταφυγίων διαφημίζεται ότι οργανώνονται γάμοι, βαφτίσια και διάφορες άλλες «κοινωνικές εκδηλώσεις», με το αζημίωτο φυσικά. Ας δούμε, καταρχάς, ποιες κοινωνικές εκδηλώσεις επιτρέπονται στα δύο καταφύγια και γενικά στη Ζώνη Α2, σύμφωνα με το ΠΔ «Καθορισμός Ζωνών Προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας (Ν. Αττικής)», που εκδόθηκε το 2007, επί υπουργίας Γ. Σουφλιά, ο οποίος διακρίθηκε για τα δασοκτόνα αισθήματά του:

«Ζώνη Α2: Είναι επίσης ζώνη απολύτου προστασίας, εντός της οποίας επιτρέπεται μόνο η υπαίθρια αναψυχή και διημέρευση του κοινού, η επιστημονική έρευνα και παρατήρηση και η περιβαλλοντική εκπαίδευση…

Επίσης εντός των ορίων της ζώνης αυτής, επιτρέπεται χωρίς επέκταση των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων τους η λειτουργία των δύο υφιστάμενων ορειβατικών καταφυγίων».

Σύμφωνα λοιπόν με το ισχύον ΠΔ τόσο στη ζώνη Α2 όσο και στα δύο καταφύγια δεν επιτρέπονται οι  γάμοι, βαφτίσεις, δεξιώσεις και διανυκτερεύσεις. Στις αρχές Δεκέμβρη, λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψή μας στην Πάρνηθα, επικοινωνήσαμε με τον δασάρχη και τον ρωτήσαμε πώς επιτρέπει να γίνονται στο καταφύγιο του Μπάφι οργανωμένες δεξιώσεις, ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά ακόμη και από το ΠΔ Σουφλιά. Μας δήλωσε, ότι δεν γνωρίζει αν γίνονται γάμοι και βαφτίσεις στο καταφύγιο και ότι δεν μπορεί να το διαπιστώσει γιατί (κρατήστε την αναπνοή σας) οι δασοφύλακες δεν μπορούν να μπουν στο καταφύγιο! Αυτό κι αν είναι χοντρό δούλεμα από τον δασάρχη που εξακολουθεί να μη χαλάει χατίρι στον Δ. Σπαθή. Οταν του είπαμε ότι έχουμε μαρτυρίες ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο με τις υψηλές θερμοκρασίες έγινε βάφτιση που προκάλεσε το αδιαχώρητο στο πάρκινγκ του καταφύγιου στο Μπάφι και ανέφικτη κάθε δυνατότητα προσέγγισης πυροσβεστικών οχημάτων, αν προέκυπτε ανάγκη κατάσβεσης πυρκαγιάς, ο δασάρχης ζορίστηκε να μας απαντήσει τι πρόκειται να κάνει για να βάλει τέλος σ’ αυτή την παρανομία.

Από τότε πέρασαν τρεις βδομάδες και στις ιστοσελίδες των δύο καταφυγίων συνεχίζεται η διαφήμιση για τις ξενοδοχειακού-τουριστικού τύπου μπίζνες που προσφέρουν. Συνεχίζονται γιατί ο δασάρχης Πάρνηθας κάνει το κορόιδο, θέτοντας σε κίνδυνο την ύπαρξη αυτής καθαυτής της Πάρνηθας, που είναι ζωτικής σημασίας για το λεκανοπέδιο και το λαό της Αττικής. Για την παρανομία αυτή ενημερώσαμε και τους δύο συναρμόδιους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Δασών της Ανατολικής Αττικής και της Περιφέρειας Αττικής. Και αυτοί οι δύο κύριοι δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους, προκειμένου να επαναφέρουν στην τάξη τον δασάρχη, ώστε να φροντίσει για την τήρηση της «νομιμότητάς τους».

Ας δούμε τώρα τι γίνεται με τις ξεναγήσεις που κάνει η ιδιωτική εταιρία Trekking Hellas Πάρνηθας. Στην επικοινωνία που είχαμε με τον δασάρχη της Πάρνηθας τον ρωτήσαμε ποιος ή ποιοι έδωσαν άδεια στην εταιρία αυτή να κάνει ξεναγήσεις στα μονοπάτια της Πάρνηθας και να αναπτύσσει ποικίλες δραστηριότητες, φυσικά με το αζημίωτο. Μας απάντησε ότι την άδεια την έδωσε ο ίδιος και ότι ενήργησε σωστά. Οταν όμως του θέσαμε ζήτημα νομιμότητας της ενέργειάς του, άρχισε και πάλι να ζορίζεται και να προσπαθεί να δικαιολογηθεί, γιατί κατάλαβε ότι γνωρίζουμε για την εσωτερική αλληλογραφία του Δασαρχείου Πάρνηθας με τη Διεύθυνση Αισθητικών Δασών Δρυμών και Θήρας (ΔΑΔΔΘ) του υπουργείου Γεωργίας, σχετικά με το ποιος ή ποιοι εκδίδουν τις άδειες ξενάγησης στην Πάρνηθα και με ποια νομική πρόβλεψη.

Στις 23 Μάη του 2008, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας Δ. Σπαθής κοινοποίησε στην ΔΑΔΔΘ, στο Δασαρχείο Πάρνηθας και στις δύο συναρμόδιες Διευθύνσεις Δασών την απόφαση του ΔΣ του Φορέα, σύμφωνα με την οποία ο Φορέας δίνει την άδεια ξενάγησης στους ενδιαφερόμενους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο Δασάρχης Πάρνηθας αμφισβήτησε το δικαίωμα αυτό του Φορέα και στις 25 Ιού-νη του 2008 έστειλε έγγραφο στη ΔΑΔΔΘ, με το οποίο, εκτός των άλλων, ρωτούσε εάν απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορι-     στούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των ξεναγήσεων. Ο τότε προϊστάμενος της ΔΑΔΔΘ έστειλε, μέσω του υπουργού Γεωργίας, ερωτήματα στο Νομικό Σύμβουλο Χρ. Μπότσιο, ο οποίος, μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, δεν «πρόλαβε» να  απαντήσει και έτσι η εκκρεμότητα αυτή παρέμεινε. Ο δασάρχης, όμως, αντί να επαναλάβει τα ερωτήματα στη ΔΑΔΔΘ και να περιμένει απαντήσεις, προτίμησε να πάρει «άδεια από τη σημαία» και να δώσει με το έτσι θέλω άδεια για ξεναγήσεις σε ιδιωτική επιχείρηση που κάνει μπίζνες!

Επειδή κανένας δεν επιτρέπεται να παίζει με τη δάση, απαιτούμε να σταματήσουν τώρα όλες οι παράνομες επεμβάσεις και οι κάθε είδους μπίζνες στην Πάρνηθα και να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την προστασία και ανάπτυξη τόσο της Πάρνηθας όσο και όλου του δασικού πλούτου της χώρας μας.

Γεράσιμος Λιόντος

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΦασιστικό δόγμα
Επόμενο άρθρο «Ο γιος του Ανδρέα στην κυβέρνηση, του Μάκη στην Καβάλα και του Σωκράτη στον Ολυμπιακό. Μόνο ο Παναθηναϊκός έμεινε με τον Πατέρα

Σχετικά Αρθρα

Καταρρέει, με τη «βούλα» της Πυροσβεστικής, η κατασκευή «εμπρηστών» στην Πάτρα – Παραμένουν στη φυλακή οι δύο νέοι

Και δεύτερη πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής επιμένει ότι πρόκειται για κηλίδωση και όχι για εμπρησμό

Καταστολή 11 Σεπ 2025, 13:16

Από άθλια χωματερή του δήμου Πρέβεζας ξεκίνησε η φωτιά στην Καστροσυκιά

Περιβάλλον 28 Αυγ 2025, 19:49

Κατασκευάζουν «εμπρηστές» για να κρύψουν την εγκληματική τους πολιτική εγκατάλειψης των δασών

Καταστολή 21 Αυγ 2025, 10:11

Ο δασικός πλούτος της χώρας σε πλήρη εγκατάλειψη, διαχρονικά

Περιβάλλον 18 Αυγ 2025, 10:58

Φωτιά στην Πάτρα: Ο 25χρονος «βρέθηκε στην περιοχή αποκλειστικά με την ιδιότητα του εθελοντή» – Η αποκαλυπτική αυτοψία της Πυροσβεστικής

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την υπόθεση του 25χρονου, ο οποίος κατηγορείται για τη φωτιά στην περιοχή του Γηροκομείου Πάτρας

Περιβάλλον 18 Αυγ 2025, 09:34

Εικόνες της καταστροφής από την πυρκαγιά στα χωριά γύρω από τη Φιλιππιάδα

Περιβάλλον 15 Αυγ 2025, 17:54
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη

10 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση

Νέο ξεφτίλισμα των σιωναζιστών στη Ράφα

9 Νοέ 2025, 20:14
Διεθνή

Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»

Συνέντευξη του εκπρόσωπου της Χαμάς

9 Νοέ 2025, 13:48
Οικονομία

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

9 Νοέ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

9 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη

Ημέρα επιστήμης για την ειρήνη και την ανάπτυξη.

Ινδονησία: Ημέρα ηρώων – νεολαίας.

1913: Ιδρύεται το «Νέον Εργατικόν Κέντρον Αθηνών» από αντιπροσώπους εργατικών σωματείων μαρμαρογλυπτών, τυπογράφων, κτιστών, αρτεργατών και υποδηματεργατών.

1924: Συγκρούσεις καπνεργατών με τον στρατό και τη χωροφυλακή στην Καβάλα, νεκροί μία εργάτρια και ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.

1961: Το Στάλινγκραντ μετονομάζεται σε Βόλγκογκραντ.

1967: Βόμβες (ΔΕΑ) σε δρόμους της Καλλιθέας.

1975: Βόμβα καταστρέφει τμήμα αποθήκης των αμερικανικών «ΡΧ» της λεωφόρου Συγγρού (ΕΛΑ).

1996: Ο αστυνόμος Δημ. Τρίμης σε μπλόκο έξω από τη Λιβαδειά σκοτώνει τον τσιγγάνο μικροπωλητή Τάσο Μουράτη που βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo