Στις 16 Μάη του 2014 αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ν. Ταγαρά με την οποία γίνεται αποδεκτή η απόφαση 32/8.1.13 του ΣτΕ και καταργείται η απόφαση του πρώην υφυπουργού ΠΕΚΑ Αθ. Μωραΐτη, με την οποία υπονομευόταν ο επιστημονικός ορισμός του δάσους με αριθμητικά δεδομένα. Η απόφαση 32/8.1.13 δημοσιεύτηκε στις 8 Γενάρη του 2013 και ενώ η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ είναι υποχρεωτική, χρειάστηκε να διεξαχθεί σκληρός αγώνας (που κράτησε 17 μήνες) προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση του αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ και του Ειδικού Γραμματέα Δασών. Συμβολή σ’ αυτόν τον αγώνα είχε και η εφημερίδα μας. Για την ιστορία, πρέπει να σημειώσουμε ότι σε υπουργικό επίπεδο το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης φέρει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Σ. Καλαφάτης και όχι ο νυν Ν. Ταγαράς, που ανέλαβε καθήκοντα στις 31 Μάρτη του 2014.
Εννοείται ότι και αυτός στην άσκηση της πολιτικής για το δασικό θα κινηθεί στη γραμμή των προκατόχων του.
Η υπουργική απόφαση του Ν. Ταγαρά ανέβηκε μεν στην ιστοσελίδα της Διαύγειας στις 16 Μάη, όμως δεν κοινοποιήθηκε ακόμη σ’ όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δασών. Η απόφαση αυτή έφυγε από το κεντρικό πρωτόκολλο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΚΑ στις 28 Μάη και όχι την ημέρα που ανέβηκε στον ιστότοπο της Διαύγειας. Αν δεν ενοχλούσαμε, δε θα είχε ακόμη κοινοποιηθεί. Η απόφαση έπρεπε να κοινοποιηθεί πρώτα στις Γενικές Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διευθύνσεων και στη συνέχεια αυτές να την κοινοποιήσουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δασών. Την περασμένη Πέμπτη επικοινωνήσαμε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δυτικής Αττικής και τη ρωτήσαμε αν της κοινοποιήθηκε η απόφαση. Μας απάντησε ότι η απόφαση δεν της κοινοποιήθηκε και σε ερώτησή μας τι ενέργειες έκανε προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση απάντησε αρνητικά και μας δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Γενικό Διευθυντή Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Σε μια Περιφερειακή Διεύθυνση Δασών η απόφαση πήγε πριν από τέσσερις μέρες!
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΔΠΔΦΠ) απέδωσε την καθυστέρηση σε τυχαίο γεγονός: η απόφαση κάπου παράπεσε μέσα στο γραφείο που στεγάζεται το κεντρικό πρωτόκολλο! Τα πράγματα όμως έδειξαν ότι η καθυστέρηση δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά σκόπιμη.
Αποσκοπεί στην μη εφαρμογή της απόφασης Ταγαρά, έως ότου υπηρεσιακοί παράγοντες συντάξουν υπηρεσιακά σημειώματα αμφίβολης νομιμότητας, τα οποία θα γίνουν αποδεκτά από τον ειδικό γραμματέα Δασών, που έχει το προσόν να αναλαμβάνει από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ειδικές αποστολές και να τις φέρνει σε πέρας.
Ο ίδιος έχει εκφραστεί ενάντια στην ένταξη των φρυγάνων στα δάση και στις δασικές εκτάσεις και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύνταξη της απόφασης του Α. Μωραΐτη, η οποία, όπως είπαμε, εισήγαγε αριθμητικά δεδομένα και νόθευε τον επιστημονικό ορισμό του δάσους (καταργήθηκε με την απόφαση Ταγαρά). Ο ειδικός γραμματέας φημίζεται για τη λειψή επιστημονική του κατάρτιση, για την πειθάρχησή του ακόμη και σε παράνομες απαιτήσεις της πολιτικής ηγεσίας και για τη δασική πολιτική που άσκησε ως Δασάρχης Πάρνηθας και ως προϊστάμενος της Διεύ-θυνσης Δασών Αθηνών. Αυτός επεξεργάστηκε το σχέδιο κειμένου, το οποίο είχε διαμορφωθεί από τη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος και το οποίο έκανε δεκτή την απόφαση 32/2013 του ΣτΕ και καταργούσε την απόφαση Μωραΐτη.
Ο ειδικός γραμματέας Δασών έκανε τη γνωστή κοπτοραπτική του αλλά του ξέφυγε ότι με περικοπή από την απόφαση Ταγαρά εντάσσονταν στα δάση και στις δασικές εκτάσεις και τα φρύγανα. Αναφέρεται συγκεκριμένα: «για τον ορισμό του δάσους "είναι αδιάφορο το είδος ή τα είδη των άγριων ξυλωδών φυτών, δηλαδή αν είναι δασικά ή μη"» . Ο συντάκτης του κειμένου με τη θέση αυτή δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να αποδεχτεί την απόφαση 32 του ΣτΕ, που αποδέχτηκε τον επιστημονικό ορισμό του δάσους.
Θυμίζουμε για την ιστορία, ότι τον επιστημονικό ορισμό του δάσους τον είχε αποδεχτεί δύο φορές το ΣτΕ με αποφάσεις του, μία το 1996 και μία το 1997. Στη συνέχεια, τον είχε αποδεχτεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) τον Οκτώβρη του 1999 με την υπ’ αρθ. 27 απόφασή του. Ετσι, το ΣτΕ άνοιξε και έκλεισε ένα μεγάλο κύκλο 17 χρόνων με τρεις σημαντικές αποφάσεις που επισφραγίζουν τον επιστημονικό ορισμό του δάσους. Και έρχεται τώρα ο ειδικός γραμματέας Δασών να ψαλιδίσει τον επιστημονικό ορισμό του δάσους, με την εισαγωγή αριθμητικών δεδομένων και με την εξαίρεση των φρυγάνων και των άβατων κλιτύων των ορέων τόσο από τα δάση και τις δασικές εκτάσεις όσο και από τους δασικούς χάρτες.
Αν η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος αναγκάστηκε από εμάς να στείλει, με μεγάλη καθυστέρηση, την απόφαση Ταγαρά, η Διεύθυνση Δασικών Χαρτών αρνείται να τη στείλει στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δασών, ενώ οφείλει να τη στείλει και να τους τονίσει: Πρώτον, ότι τουλάχιστον στους δασικούς χάρτες που δεν έχουν κυρωθεί μέχρι τις 16 Μάη του 2014 και σε αυτούς που θα καταρτιστούν από εδώ και πέρα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση 32 του ΣτΕ και ο επιστημονικός ορισμός του δάσους. Δεύτερον, ότι στους δασικούς χάρτες που δεν κυρώθηκαν μέχρι τις 16 Μάη του 2014 και σ΄ αυτούς που θα καταρτιστούν από εδώ και πέρα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα φρύγανα και οι άβατες κλιτύες των ορέων, με σκοπό να προστατευθεί ο δασικός πλούτος της χώρας.
Σε υπηρεσιακό παράγοντα, τμηματάρχη της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών, που θέσαμε αυτά τα ζητήματα, μας απάντησε ότι η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ν. Ταγαρά δεν είναι επαρκής, ότι υπάρχει η εγκύκλιος του 1980 για την εφαρμογή του 998/1979 και ότι τα φρύγανα έχουν εξαιρεθεί από τα δάση και τις δασικές εκτάσεις! Οταν του επισημάναμε ότι αυτές οι απόψεις είναι του ειδικού γραμματέα Δασών και ότι του τις έχει επιβάλει, μας απάντησε πως δεν είναι κακό να συμπίπτουν οι επιστημονικές του απόψεις με αυτές του ειδικού γραμματέα.
Ο Ειδικός Γραμματέας Δασών από την αρχή ακόμη της ανάρτησης στη Διαύγεια της απόφασης Ταγαρά, πίεζε προφορικά (το τονίζουμε αυτό) τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος να αναθέσει σε υπηρεσιακό παράγοντα της Διεύθυνσής του να συντάξει ένα ενημερωτικό σημείωμα για την απόφαση Ταγαρά. Από τον ίδιο τον προϊστάμενο μάθαμε, ότι και αυτός έδωσε προφορική εντολή σε υφιστάμενό του και ότι εκείνος πειθάρχησε, γιατί προφανώς φοβήθηκε (αυτό δεν το λέμε για να κατηγορήσουμε έναν υπάλληλο που υπέκυψε στις έμμεσες απειλές). Δεν γνωρίζουμε τι κείμενο βγήκε και πότε θα δημοσιοποιηθεί. Σημασία έχει να τονίσουμε ότι ως τότε δε θα εφαρμόζεται η απόφαση 32/2013 του ΣτΕ και ο επιστημονικός ορισμός του δάσους.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα: Πρώτον, να συνεχίσουν να καταρτίζονται οι δασικοί χάρτες σύμφωνα με την καταργηθείσα απόφαση του πρώην υφυπουργού Α. Μωραΐτη. Δεύτερον, να μην εντάσσονται τα φρύγανα και οι άβατες κλιτύες των ορέων στους δασικούς χάρτες, επιφέροντας έτσι μεγάλη ζημιά στο δασικό πλούτο της χώρας. Τρίτον, οι Πράξεις Χαρακτηρισμού να συνεχίσουν να γίνονται με την καταργηθείσα δασική νομοθεσία και τέλος οι Α’ και Β’ Επιτροπές Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων να κρίνουν τις υποθέσεις που παραπέμπονται σ’ αυτές με βάση την καταργηθείσα νομοθεσία και όχι τον επιστημονικό ορισμό του δάσους.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, προκειμένου να δικαιολογήσει τη στροφή-κωλοτούμπα του, χαρακτήρισε τον επιστημονικό ορισμό του δάσους ανεπαρκή και θυμήθηκε κι αυτός ότι υπάρχει και η εγκύκλιος του ‘80. Οταν του επισημάναμε ότι το κίνημα των δασολόγων είχε στην προμετωπίδα του την εφαρμογή του επιστημονικού ορισμού του δάσους και την κατάργηση όλων των αριθμητικών δεδομένων που είχαν εισάγει στον ορισμό του δάσους οι μπλε και πράσινες κυβερνήσεις, απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει τι έλεγαν και τι έκαναν οι συνδικαλιστές!
Αυτό που συμβαίνει μ’ αυτούς τους τέσσερις κυρίους, με καθοδηγητή τον ειδικό γραμματέα Δασών, δεν πρέπει να περάσει έτσι. Εμείς δε θα περιοριστούμε μόνο στην αποκάλυψη των ενεργειών τους, που εκτός των άλλων άπτονται άμεσα (και μάλιστα πολύ) του Ποινικού Κώδικα. Σ’ αυτούς τους κύκλους υπάρχουν και δρουν οι λεγόμενοι επίορκοι υπάλληλοι και όχι στους δημόσιους υπάλληλους που σέβονται το ψωμί που τρώνε και προστατεύουν το δημόσιο πλούτο της χώρας.
Με το σχόλιό μας αυτό δεν κλείνουμε το κεφάλαιο που λέγεται επιστημονικός ορισμός του δάσους. Θα συνεχίσουμε και θέλουμε να πούμε ειδικά στον ειδικό γραμματέα Δασών, ότι δεν μπορεί να συνεχίζει την αντιδασική του δράση ατιμώρητα.